In het verslag van [getuige 1] is het volgende vermeld:
Bovengenoemde patiënt was opgenomen van 12-04-2022 t/m 16-04-2022 op de afdeling Kindergeneeskunde in verband met dyspneu.
Reden van komst/Verwijzing
Verdenking allergische reactie na eten van papaya
Speciële anamnese
Vanochtend op de opvang papaya gegeten en zou daarna problemen met ademen hebben gekregen. Heeft toen ook eenmalig slijm gespuugd. Vanwege intrekkingen en kreunen zijn ze naar de huisarts gegaan. De huisarts hoorde wheezing en heeft tweemaal verneveld met combivent, echter matig effect waarop doorgestuurd. Heeft nooit eerder papaya gegeten. Heeft ook andere dingen op de crèche gegeten, echter onduidelijk wat precies. Heeft nu eenmaal slijm gespuugd. Geen zwelling van gelaat of tong gezien. Heeft eenmalig waterdunne/papperige diarree gehad. Heeft geen huiduitslag gekregen tot nu toe. Is nog wel alert, maar soms ook wat slaperig. Dit nooit eerder gehad.
Sinds 3 weken snotterig en hoesten, drie weken geleden ook koorts gehad maar daarna niet meer. Geen covid contacten.
Allergieën: geen bekend
FA: oma astma, geen allergieën in de familie
[...]
Lichamelijk onderzoek
Alert, kijkt angstig uit zijn ogen, valt ook even kort in slaap
A: vrij, geen stridor, kreunen
B: intrekkingen subcostaal, in jugulo […]
Aanvullend onderzoek
X-thorax d.d. 12-04-22:
Beeld van enig prevertebrale weke delen. Normaal aspect van de bovenste
luchtweg; normaal aspect van de epiglottis. Geen tracheavernauwing.
Beloop
Jongen van 12 maanden oud, blanco voorgeschiedenis, komt nu vanwege respiratiore distress, spugen en diarree na inname van papaya (en ander eten), alhier tachydyspnoe met kreunen en krappe saturatie. Bij verdenking anafylaxie werd 2x Adrenaline IM gegeven en Hydrocortison. Er werd daarnaast verneveld met Adrenaline, Pulmicort en Combivent. X-thorax liet geen aanwijzingen zien voor een aspiratie of corpus alienum.
Bij aanhoudende respiratoire distress met verdenking corpus alienum werd de KNO in consult gevraagd en werd een scopie verricht. Daarbij werd geen zwelling van de luchtweg gezien. Tijdens de scopie kwam er mogelijk een maiskorrel uit de luchtweg waarna veel braken. Daarna is de scopie gestaakt en werd patiënt op de NICU opgenomen.Er
was sindsdien sprake van afname van zuurstofbehoefte en respiratoire ondersteuning. Wel was er nog milde distress en tachypneu. Tijdens de scopie is er braaksel geaspireerd waarop is gestart met Augmentin iv. Mogelijk dat dit ook al de primaire reden van presentatie was gezien ook al veel gebraakt voor opname.
Gedurende de opname bleef hij stabiel en kon de respiratoire ondersteuning worden gestaakt op 14-4.
Conclusie
Jongen van 13 maanden, blanco voorgeschiedenis, werd opgenomen ivm
2.8.In een brief aan de huisarts is door de KNO-arts die door [getuige 1] in consult
is gevraagd het volgende geschreven:
[...]
Op 12 april werden wij in consult gevraagd betreffende het niet voldoende opknappen van de dyspnoe op de gegeven medicatie. Hierdoor werd de verdenking op een corpus alienum in de trachea of longen groter en besloten om inspectie te doen onder sedatie.
OK verslag
Peroperatieve bevindingen.
Indicatie: Verdenking corpus alienum de bronchus. Geen stridor, ook niet gehad,
maar blijft O2 behoeftig, steunende ademhaling. Laatste maaltijd om 11.00 uur,
nadien alleen enkele slokjes water gehad.
[...] Middels laryngoscoop inspectie. Er liggen wat etensresten in de oropharynx. Normaal beeld van de glottis. Geen zwelling van de larynx. Subglottis niet direct een afwijkingen. Bij inbrengen van de 0 graden optiek begint hi] al te braken nog voordat de stembanden bereikt zijn.
Veel etensresten: grote stukken mais en etensresten lijkende op stukjes macaroni, en een geelachtige substantie.
Uitzuigen. En opnieuw op de kap. Saturatie dipt kort, maar hersteld weer naar 100%.
Bij poging wordt de larynx en het bovenste stuk van de larynx uitgezogen: hierbij wel wat debris, maar geen duidelijke corpus alienum. Opnieuw braken. Uitzuigen en op de kap.
Plaatsen neusmaagsonde.
Gezien hij steeds wel weer hersteld, hij bij ausculatie niet klinkt alsof er een obstructie zit en het risico op nieuwe aspiratie wordt besloten te stoppen.