2.14De reactie van Medwork d.d. 11 september 2019 naar aanleiding van een verzoek van BCC van 2 september 2019 om te reageren op de voormelde email van de juridisch adviseur van [Appellant] van 13 maart 2018 luidt onder meer als volgt:
“[…].
Aard van het onderzoek en de geconstateerde beperkingen
Het onderzoek van de verzekeringsarts betreft de vaststelling van beperkingen als rechtstreeks gevolg van ziekte of gebrek. De verzekeringsarts doet geen uitspraak of betrokkene, in casu de heer [Appellant], met de geconstateerde beperkingen zijn eigen werkzaamheden duurzaam en vlekkeloos zou kunnen verrichten. Dit deel is het terrein van de register arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige beoordeeld aan de hand van de geconstateerde objectieve beperkingen of de heer [Appellant] zijn eigen danwel passende werkzaamheden kan verrichten.
De totale stemband parese
De heer [Appellant] heeft een totale stemband parese en tevens een acetabulum fractuur gehad met dislocatie. Dit is een fractuur van de heupkom (acetabulum), onderdeel van het bekken, waar de femurkop in past.
De heer [Appellant] heeft als gevolg van de totale stemband parese een canule voor de inademing van zuurstof. Het uitademen gaat via de normale weg, uit de longen, door de stembanden en naar de mondholte buiten. De canule is dus niet voor het spreken, maar voor het inademen. Spreken middels de canule is anatomisch niet mogelijk. Om klanken voort te brengen moet (ingeademde) lucht de stembanden passeren, op deze wijze wordt gesproken. Doordat de stembanden aan beide zijden paretisch zijn (verlamd zijn), ze staan tegen elkaar, moet veel energie worden gebruikt om uit te kunnen ademen en te kunnen praten. Dit levert stemvervorming (‘hees praten’) en kortademigheid op. Deze inspanning levert ook moeheid op.
De filter heeft een preventieve functie: het houdt stof en rook tegen, niet constant en volledig, maar het biedt wel soelaas.
[…]
De uitspraak van dr. Cabenda, KNO arts: een curatieve arts mag conform KNMG richtlijnen geen uitspraak doen over belasting en belastbaarheid. Daarvoor is een KNO-arts niet opgeleid. Dr. Cabenda heeft ook geen werkplekonderzoek uitgevoerd, rekening houdende met de functie-eisen. Ook hiervoor is een KNO-arts niet opgeleid. Het beoordelen van vastgestelde beperkingen (belastbaarheid) in relatie tot de belasting van de functie is voorbehouden aan de arbeidsdeskundige. Om de gezondheid van een gebit te kunnen beoordelen gaat men niet naar de huisarts, maar naar de tandarts.
Met betrekking tot de totale stemband parese had de verzekeringsarts voldoende medische informatie tot zijn beschikking, reden waarom het niet nodig was om informatie uit Colombia in te winnen. De totale parese is in Colombia niet anders dan op Aruba. Wat de arts in Colombia vindt van het werken met een filter voegt ook niets meer toe aan hetgeen reeds bekend is. Medisch gezien heeft de informatie geen relevantie.
De afwijkingen aan de heup
Met betrekking tot de afwijkingen aan de linker heup (Acetabulum) het volgende. Een verzekeringsgeneeskundig onderzoek is holistisch van aard, dat wil zeggen de verzekeringsarts onderzoekt de persoon in zijn totaliteit. Het onderzoek is dus niet fragmentarisch. Het zou ook niet kunnen omdat een fragmentarisch onderzoek niet tot een gedegen uitspraak komt over de (totale) belastbaarheid van een persoon, in casu de heer [Appellant]. Tijdens de anamnese werd door betrokkene niets vermeld over deze afwijking. Het was tijdens het lichamelijk onderzoek dat er een bewegingsbeperking van de linker heup werd vastgesteld. Nader onderzoek met behulp van een door de heer [Appellant] geaccordeerde machtiging voor beeldvormend onderzoek […] bleek dat er sprake was van een acetabulum fractuur met lichte dislocatie, welke de bewegingsbeperking bij het lichamelijk onderzoek kon verklaren. Omdat de heer [Appellant], circa 1½ jaar na het ongeval, nog steeds bewegingsbeperking van zijn linker heup had, heeft de verzekeringsarts
overleg gepleegd met een revalidatiearts om haar visie te krijgen over de belastbaarheid van het acetabulum fractuur met dislocatie.
Voor de duidelijkheid, de heer [Appellant] is voor het lopen en staan slechts
lichtbeperkt. Hij mag gedurende 4 uren per dag lopen en staan, en wel 45 minuten achtereen.
Wellicht ten overvloede, de verzekeringsarts gaat niet over werk (wel over belastbaarheid), maar de register arbeidsdeskundige gaat er wel over. De register arbeidsdeskundige geeft een uitspraak of de heer [Appellant] gelet op zijn belastbaarheid zijn eigen werk, dan wel passend werk kan verrichten.
Puntsgewijze reactie[Hof: op de opmerkingen van de juridisch adviseur van [Appellant]]
[...]
Brief van dr. Cabenda, KNO-arts te Aruba dd 01-07-2017 geeft voldoende informatie over de medische status en de huidige medische toestand van betrokkene. Betrokkene heeft een dubbelzijdige parese en deze medische afwijking zal niet anders luiden, ook al komt de informatie uit Colombia. Wellicht wilde de heer [Appellant] een ‘second opinion’ uit Colombia. Daar is niets op tegen mits de Colombiaanse beoordelaar ook een verzekeringsarts is en dat die vastgestelde belastbaarheid door een deskundige, vergelijkbaar met een registerarbeidsdeskundige wordt beoordeeld rekening houdende met zijn functie-eisen. Betrokkene heeft een dubbelzijdige parese en dat geeft de klachten. Dat de heer [Appellant] een filter heeft vergroot zijn belastbaarheid niet.
[…]
De heer [Appellant] kan ca. 45 minuten met canule redelijk goed communiceren. In het begin van het gesprek gaat het redelijk goed maar daarna neemt de vermoeidheid toe en wordt hij minder goed verstaanbaar.
[…]
De arbeidsdeskundige stelt dat de beperkingen vierdelig zijn namelijk: het langdurig staan, de spreekvaardigheid, werken in een rokerige ruimte en de verhoogde vatbaarheid voor infecties. De arbeidsdeskundige geeft echter aan dat de laatste twee punten kunnen worden ondervangen door het gebruik van een goede filter.
[…]
Een van de fysieke eisen dat de functie als ‘dealer’ stelt, is dat er langdurig 30-45 min achtereen moet worden gestaan en dat het grootste gedeelte van de werkdag wordt gestaan (>6 uren).
[…]
Er is sprake van een tracheacanule, geen spraakcanule. De specialist doet een uitspraak zonder enige onderbouwing. [..] De KNO arts heeft ook niet een werkplekbezoek gedaan en is ook niet op de hoogte van de functie-eisen en als hij die was heeft hij niet de deskundigheid als de register deskundige om deze te interpreteren.
De werkgever stelt (niet de arbeidsdeskundige)als eis in de functie van onregelmatigheden ingrijpen, moet een dealer zichzelf ook duidelijk verstaanbaar kunnen maken mocht de situatie zic‘dealer’ dat belanghebbende moet beschikken over uitstekende communicatievaardigheden. De arbeidsdeskundige ervaart tijdens het gesprek met belanghebbende, met name bij het uitspreken van meerdere zinnen achter elkaar, dat hij lastig is te verstaan. Mogelijk kan belanghebbende in een drukke en lawaaierige omgeving zoals in een Casino die bij het ontstaan van discussies en/of zich voordoen.
[…]
De arbeidsdeskundige geeft op geen moment in haar verslag aan dat er continu met gasten moet worden gesproken. De arbeidsdeskundige stelt duidelijk in haar beschouwing dat als ‘dealer’ het van belang is om duidelijk verstaanbaar te zijn voor alle spelers aan de tafel, niet alleen bij het uitleggen van de spelregels en procedures. De arbeidsdeskundige geeft ook aan rekening te houden dat de ene dealer meer een ‘entertainer’ is dat de ander, maar dat goede mondelinge communicatievaardigheden nu eenmaal een vereiste zijn als ‘dealer’.
[…].”.