Uitspraak
GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN SINT MAARTEN
verzoeker,
gemachtigde: mr. J.G. Bloem,
gemachtigde: mr. J. Deelstra.
1.Het procesverloop
2.De feiten
chief commercial officer’(CCO), eerst ad interim en vanaf 1 juni 2010 met een vaste aanstelling. Die functie heeft hij vervuld tot zijn uitdiensttreding op 31 december 2018. Zijn laatstverdiende maandsalaris was NAf 21.281,00.
Managers, Supervisors, Officers and Engineers”.
3.Het geschil
te bevelen om binnen uiterlijk 3 weken na vonniswijzing in deze zaak het bedrag van
ii) prestatievergoeding, iii) vergoeding voor aanpassing levenskosten (
‘cost of living adjustment’, hierna: “COLA”), en tot slot iv) vergoeding voor pensioenbreukschade. Deze posten komen uit op een nog verschuldigd brutobedrag van USD 84.153,85.
4.De beoordeling
you will remain with the primary and secondary benefits of your former function as General Manager of Telcell N.V.”, en: “
all other conditions stipulated in your present labor agreement will remain the same”. De arbeidsvoorwaarden die van toepassing waren op zijn eerdere dienstverband bij Telcell N.V. [2] , zustervennootschap van Telem, werden aldus behouden. Het Gerecht begrijpt dat ook voor dat eerdere dienstverband niets op schrift is gesteld.
Suk/Brittannia). Er is dan ook een overeenkomst nodig tussen werkgever en ongebonden werknemer om de cao-bepalingen in de arbeidsrelatie te laten doorwerken. In het geval van [werknemer] geldt dat er geen incorporatiebeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, die immers niet op schrift is gesteld. Evenmin is gebleken dat partijen de cao-bepalingen elders expliciet van toepassing hebben verklaard, bijvoorbeeld in een addendum of in correspondentie.
Members of Management”. [4] De cao geldt dus voor de werknemers op alle niveaus, zij het dat voor onder meer het managementniveau in bepaalde gevallen een afwijkende regeling in de cao is opgenomen. Daarmee staat vast dat Telem de cao op de arbeidsrelatie met [werknemer] heeft toegepast vanaf totstandkoming van de cao in 2010 tot zijn datum van uitdiensttreding eind 2018. [5] Tegen de toepassing heeft [werknemer] zich al die tijd niet verzet. Daarmee is sprake van aanbod en van stilzwijgende aanvaarding die ligt besloten in de gedragingen van [werknemer] (vgl. artikel 3:37 BW). De toegepaste bepalingen van de cao zijn daarmee onderdeel geworden van de arbeidsovereenkomst en zijn daarmee rechtens afdwingbaar geworden. Dat de cao in 2015 is verlopen, [6] doet daar niet aan af; de verplichting tot nakoming komt immers niet voort uit artikel Lv cao, maar uit de arbeidsovereenkomst.
Overtime Policy” die is overeengekomen bij amendement van 27 november 2014. Hij stelt dat hij gemiddeld vijf keer per jaar zijn weekend kwijt was aan dienstreizen voor Telem, dus tien dagen per jaar. Berekend vanaf 2013 moet hij 50 dagen gecompenseerd krijgen, aldus [werknemer]. Telem wijst erop dat [werknemer] deze verzochte compensatie nooit eerder heeft aangekaart, zo getuige ook de aanduiding “
+NEW+ Time Back During Travel” in productie 6 van [werknemer], en dat er geen bewijs is van dienstreizen in het weekend. Het Gerecht overweegt dat reeds op dit laatste punt de verzochte compensatie moet worden afgewezen. Pas ter zitting heeft [werknemer] deze post van enige onderbouwing voorzien door een productie over te leggen. Dat is rijkelijk laat en in strijd met de goede procesorde. Ten overvloede wordt opgemerkt dat die productie er kennelijk toe dient om aan te tonen dat [werknemer] zeven weekenddagen op dienstreis was in 2016 en 2017, voor welke jaren een eventuele aanspraak hoe dan ook is verjaard. Dit nog los van de omstandigheid dat de regeling van de cao zoals gewijzigd bij amendement recht geeft op gedeeltelijke “
overtime pay” bij meer dan tien dagen per jaar hetgeen niet is aangetoond. Voor toewijzing van de post is dus geen enkele grond.
Evaluation based on performance” en “
Performance based increase” afzonderlijk vermeld, zonder enige toelichting.
Merit Increase”) waarin een regeling is vervat voor “
Persons at the maximum of their salary scale or above their maximum scale”. Hierop heeft Telem toegelicht dat deze regeling uit de cao niet geldt voor managers, voor wie het salaris niet wordt vastgesteld middels een schalensysteem maar contractueel wordt overeengekomen. Anders dan ingeschaalde werknemers gaan managers dus niet bij goed functioneren jaarlijks een trede omhoog, reeds omdat er geen tredes gelden. Hierop heeft [werknemer] gereageerd dat accountantskantoor Grant Thornton hem mededeelde dat hij daarop recht heeft - zonder die mededeling te onderbouwen - en dat drie eerdere CCO’s wel een jaarlijkse “
increase” ontvingen met verwijzing naar drie nagenoeg gelijkluidende schriftelijke verklaringen. Die verklaringen missen evenwel relevantie in het kader van het beroep op de cao nu die CCO’s bij Telem in dienst waren voordat de cao is werking was getreden. Het Gerecht ziet zonder nadere toelichting, die ontbreekt, in de cao dan ook geen grond voor de gevorderde verhoging.
performance bonus” zijn uitbetaald, alsook “
Retro active wages” van NAf 34.721,09. Het Gerecht begrijpt dat volgens Telem met dat bedrag, althans met dat voorschot, de COLA is voldaan. Op dit verweer - dat Telem reeds in 2021 heeft gevoerd, zo volgt uit de overgelegde correspondentie - heeft [werknemer] niet gereageerd. Het wordt er daarom voor gehouden dat de COLA zoals door [werknemer] verzocht reeds is uitbetaald.