Uitspraak
1.Aanduiding bestreden beschikking
2.Procesverloop
3.Feiten en standpunten
- Verweerder heeft over de jaren 2010 tot en met juli 2015 een looncontrole gedaan bij eiseres voor de loonsommen voor de ziekteverzekering en de ongevallenverzekering. Hiervan is een rapport opgemaakt, gedateerd 6 juni 2016 (hierna: het rapport).
- Op basis van het rapport heeft verweerder aan eiseres aanslagen voor de jaren 2012, 2013 en 2014 opgelegd.
- Het boekenonderzoek kan niet gelden als de grondslag voor de naheffingsaanslagen, omdat het onderzoek daartoe onvoldoende is geweest. Ter toelichting wijst eiseres op het volgende.
- Verweerder heeft ten onrechte premie geheven over bepaalde vergoedingen, omdat die niet behoren tot het begrip ‘loon’. Eiseres wijst in dat verband op het begrip loon, in artikel 1 van de Landsverordening regelende het recht van de werknemer op tegemoetkoming bij ziekte (hierna: de LV ZV) en de Landsverordening regelende het recht van de arbeider en diens nagelaten betrekkingen op tegemoetkoming ter zake van een ongeval, de arbeider in zijn dienstbetrekking overkomen (hierna: de LV OV).
- De vergoedingen waar eiseres op doelt zijn:
- Verweerder heeft niet inzichtelijk gemaakt wat de correcties zijn t.a.v. de andere vergoedingen in rubriek 105; dat deel van de correctie moet daarom vervallen.
- Verweerder heeft ten onrechte een aantal premieloon-bestanddelen aangemerkt als niet belast (vermeld in bijlage 3 van het rapport), maar eiser heeft deze wel degelijk belast. Het gaat om:
.Verweerder meent voorts dat het bezwaar ook niet ontvankelijk had moeten worden verklaard omdat de aanslag niet een beschikking is, omdat er immers geen rechtsgevolg aan is verbonden.
- In de procedure die tot een nadere aanslag leidt, of kan leiden, heeft de werkgever mogelijkheden te over om vragen te stellen en opmerkingen te maken. Eiseres heeft daar geen gebruik van gemaakt.
- Het begrip “loon” is een op zichzelf stand begrip in de sociale verzekeringen. Het moet niet worden vergeleken, zoals eiseres doet, met het arbeidsrechtelijk loonbegrip.
- Verweerder gaat mee met de omschrijving die eiseres geeft van “Function/function OT” maar stelt dat dat geen overwerk is.
- Volgens verweerder heeft eiseres niet aangegeven dat en waarom “Holiday hours” moet worden gezien als ‘vergoeding voor onregelmatige diensten’, zijnde dan overwerk dan wel “vergoedingen voor …normale werk behoren” dan wel “vergoedingen voor eenmalige diensten”. De enkele stelling van eiseres is onvoldoende.
- De “Christmas bonus” is gewoon, zoals de naam zegt, een reguliere eindejaarsverstrekking en moet dus worden belast, zo stelt verweerder.
- Voor wat betreft ‘pay out vacation/vacation allowance’, ‘meal allowance’ en ‘gratitude’ merkt verweerder op dat alle loonbestanddelen worden meegenomen in de totale loonsom. Als er een verschil is met de door eiseres opgegeven loonsom, wordt dat verschil in rekening gebracht. Verweerder wijst er op dat eiseres hierover al lang de nodige vragen had kunnen stellen en opmerkingen had kunnen maken. Eiseres heeft dat nagelaten. De loonstroken die eiseres heeft overgelegd, en die niet zien op het tijdvak van de aanslag, zijn slechts extracten. Verweerder gaat uit van de loonadministratie.
- De vermelding op de aanslag “2012/12” is een duidelijk kenbare verschrijving. Dat blijkt ook uit het feit dat eiseres zelf er in het bewaar ook van uit is gegaan dat de aanslag het hele jaar 2012 betreft.