Uitspraak
GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN CURAÇAO
1.Het procesverloop
- het inleidend verzoekschrift met producties, op 5 november 2019 ter griffie ingediend door Piscamar;
- de conclusie van antwoord van het Land;
- de incidentele conclusie tot tussenkomst van Rif;
- de conclusie van antwoord op het incident van Piscamar;
- de conclusie van antwoord op het incident van het Land;
- de akte uitlating producties van Piscamar, het Land en Rif,
- de eis in reconventie van het Land;
- het vonnis in het incident van 13 juli 2020;
- de conclusie van eis van Rif;
- de conclusie van repliek in conventie, antwoord in reconventie en conclusie van antwoord in het incident tot tussenkomst van Piscamar,
- de conclusie van dupliek in conventie, repliek in reconventie van het Land;
- de conclusie van dupliek in conventie, repliek in reconventie en repliek na tussenkomst van Rif,
- de conclusie van dupliek in reconventie, conclusie van dupliek in het incident tot tussenkomst van Piscamar,
- het pleidooi;
- de pleitaantekeningen van Piscamar;
- de pleitaantekeningen van het Land.
2.De feiten
3.De vorderingen
- voor recht te verklaren dat de stranden die grenzen aan het perceel van Piscamar, plaatselijk bekend als het Marriott Hotel, zoals aangegeven in de erfpachtsvoorwaarden bij het verlenen van dat perceel in erfpacht aan Piscamar, openbaar zijn en voor eenieder vrij (kosteloos) toegankelijk zijn en dat het niet toegestaan is om hekken of andere belemmeringen te plaatsen die de openbaarheid van die stranden beperken;
- Piscamar te bevelen om binnen een week na het in deze te wijzen vonnis alle hekken, afrasteringen of andere belemmeringen die de toegankelijkheid van de stranden aldaar beperken, op haar kosten te verwijderen, op straffe van een dwangsom van NAf 25.000 per dag of dagdeel dat geen gehoor wordt gegeven aan het bevel, met een maximum van NAf 10.000.000;
- het Land te bevelen om, indien Piscamar geen gehoor geeft aan het aan Piscamar gegeven bevel, op eerste verzoek van Rif en wel binnen een week na zulk (schriftelijk) verzoek, op kosten van het Land, dan wel op kosten van Piscamar, alle hekken, afrasteringen of andere belemmeringen die de toegankelijkheid van de stranden aldaar beperken, te verwijderen, eveneens op straffe van een dwangsom;
- Piscamar en het Land, ieder voor hun aandeel, te veroordelen in de kosten van het geding, met de bepaling dat wettelijke rente verschuldigd zal zijn over de kostenveroordeling, indien deze kosten niet vrijwillig binnen een week na het te wijzen vonnis worden voldaan.
4.Het wettelijk kader
5.De grondslagen van de vorderingen en de verweren daartegen
in conventie
primairevordering ten grondslag gelegd dat partijen op zodanig veel punten overeenstemming hebben bereikt over de te sluiten beheersovereenkomst, dat op grond hiervan een overeenkomst op hoofdpunten tot stand is gekomen. Er zijn meerdere conceptovereenkomsten over en weer gegaan, er is veelvuldig overlegd en ook over het plaatsen van een toegangspoort bestond op zichzelf overeenstemming. Het Land heeft hierover bijvoorbeeld opgemerkt dat een tourniquet-hek geen goede uitstraling had en heeft verzocht dit te veranderen in een schuifhek. In de laatste versie van de beheersovereenkomst van 9 april 2019 is door het Land bij de bepaling over het afsluiten tussen zonsondergang en zonsopgang het commentaar geplaatst dat dit bespreking behoeft met de minister. Voor het overige zijn alle bepalingen akkoord bevonden. Alle onderhandelingsdaden wijzen er op dat er een hek zou komen en de minister heeft daar blijkens de e-mail van 26 september 2016 (weergegeven onder 2.9.) en de mededelingen van de heer [betrokkene 1] bij de notaris (weergegeven onder 2.10.) ook mee ingestemd. De inhoud van hetgeen al wel is overeengekomen, het gegeven dat de toegangspoort herhaaldelijk is goedgevonden en de toezegging van een overeenkomst naar het voorbeeld van Pen Resort, maakt dat het Land gehouden is om de verplichtingen uit hoofde van de beheersovereenkomst na te komen.
subsidiairevordering heeft Piscamar ten grondslag gelegd dat het onjuist is het Land nu een ‘letterlijke lezing’ van voorwaarde r wil hanteren. De uitleg van deze voorwaarde dient plaats te vinden aan de hand van de Haviltex-norm. De partijbedoeling was om voorwaarde r nader uit te werken in een beheersovereenkomst. Deze voorwaarde is dus zo uitgelegd dat het strand openbaar blijft, maar ’s nachts mag worden afgesloten. Dat blijkt onder meer uit de door de notaris afgelegde verklaring (weergegeven onder 2.10.).
Meer subsidiairis aangevoerd dat, voor zover een zuiver taalkundige uitleg van voorwaarde r toepasselijk is, Piscamar in redelijkheid niet tot nakoming van voorwaarde r kan worden gehouden. Dit zou mogelijk grote gevolgen hebben voor de veiligheid van Piscamar en haar hotelgasten. Piscamar heeft er belang bij dat zij een hekwerk kan plaatsen voor tijdelijke afsluiting tijdens de nachtelijke uren en kan met het oog op de redelijkheid en billijkheid niet aan een letterlijke uitleg van voorwaarde r worden gehouden.
Nog meer subsidiairstelt Piscamar zich op het standpunt dat voorwaarde r in strijd is met hoe het leerstuk van de openbare zaken juridisch moet worden benaderd, en daarmee in strijd is met artikel 3:40 lid 1 BW. Stranden zijn openbare zaken en daarmee toegankelijk voor het publiek. In artikel 5:26 lid 2 BW is bepaald dat een beperking van de openbaarheid van aan het land toebehorende stranden bij landsverordening moet worden geregeld. Een strand is bedoeld en bestemd voor dagrecreatie. Dat is het normale gebruik binnen de context van openbare zaken. Overdag dient het strand dan ook vrij toegankelijk te zijn. Het moet voor Piscamar echter wel mogelijk zijn om het strand te kunnen afsluiten in de avonduren. Deze beperking valt niet onder de in artikel 5:26 lid 2 BW bedoelde beperking en daarom is een toestemming bij landsverordening ook niet nodig.
6.De beoordeling
konworden gesloten. Taalkundig betekent dit dat wat het Land betreft de mogelijkheid bestond om een beheersovereenkomst te sluiten. Los van de vraag of de betreffende ambtenaar dit al dan niet kon zeggen namens het Land, volgt uit de daaropvolgende correspondentie tussen de gemachtigde van Piscamar en de minister van VVRP (die de betreffende voorwaarde volgens het Land zelf heeft ingevoegd) dat het sluiten van een beheersovereenkomst inderdaad tot de mogelijkheden behoorde. De minister noemt in deze correspondentie (weergegeven onder 2.10.) de beheersovereenkomst van Hook’s Hut (nu Pirate Bay) als voorbeeld. Domeinbeheer is door de minister aangewezen als de instantie om de beheersovereenkomst in overleg met Piscamar verder vorm te geven. Piscamar heeft vervolgens een eerste concept-beheersovereenkomst opgesteld, waarna meerdere concepten over en weer zijn gegaan. In deze concepten is steeds (ook) uitgegaan van het afrasteren van het terrein van Piscamar en van de mogelijkheid om het strand op momenten af te sluiten voor het publiek. De opvolgende minister van VVRP heeft daarbij aanwijzingen gegeven over het type hek (afrastering) dat zou kunnen worden geplaatst.
toegang (…) geschiedt tussen zonsopgang en zonsondergang via een toegangspoort nabij het openbare strand en evenwijdig aan de kustlijn’. Daarbij is door Domeinbeheer als opmerking geplaatst: ‘
Aan te bevelen dit aspect samen met de Minister (…) te bespreken.’ Voor het overige zijn namens het Land geen op- of aanmerkingen geplaatst bij het concept. Het gerecht is echter met het Land van oordeel dat de (mate van) beperking van de openbaarheid van het strand een belangrijk en essentieel onderdeel vormt van de beheersovereenkomst. Het ontbreken van overeenstemming op dat punt brengt met zich dat niet kan worden geoordeeld dat er een beheersovereenkomst met strandreglement op hoofdlijnen tot stand is gekomen conform de versie van 9 april 2019, waaronder het plaatsen van een afsluitbare toegangspoort ingevolge het strandreglement. Die vordering en de daaraan gekoppelde vordering onder B, zullen daarom worden afgewezen.
alles conform een van tevoren door de Minister goedgekeurd plan van bebouwing en afrastering’. Onder al die omstandigheden kan het Land zich nu niet (meer) op het standpunt stellen dat afsluiting van het strand onder geen enkele voorwaarde mogelijk is. Dat betekent dat deze vordering voor toewijzing vatbaar is. De overige vorderingen van Piscamar hebben gelet daarop geen bespreking meer nodig.
NAf 5.000 (4 punten x NAf 1.250) +