Uitspraak
SINT ELISABETH HOSPITAAL,
HNO TRANSITIE & EXPLOITATIE N.V.,
HNO VASTGOED & BEHEER N.V.,
SINT ELISABETH HOSPITAAL,
HNO TRANSITIE & EXPLOITATIE N.V.,
HNO VASTGOED & BEHEER N.V.,
1.Het procesverloop
- het verzoekschrift van 10 december 2019, met producties;
- de producties van Sehos;
- de productie van HNO c.s.;
- de eis tot oproeping in vrijwaring van Sehos, met producties;
- de behandeling ter zitting van 20 december 2019;
- de pleitaantekeningen van Sehos en van HNO c.s.
2.De feiten
élke medewerkervan Sehos (welke per dagtekening een arbeidsovereenkomst heeft naar burgerlijk recht) tenminste recht heeft op:
gééngedwongen ontslagen zullen vallen naar aanleiding van de transitie.
3.Het geschil
4.De beoordeling
In de hoofdzaak
allewerknemers van Sehos in dienst te nemen. Daartoe behoort ook [eiser]. Door dat in zijn geval te weigeren, hebben HNO c.s. deze verplichting geschonden. Als gevolg daarvan is de arbeidsovereenkomst met Sehos blijven voortbestaan en moet Sehos het salaris van [eiser] blijven betalen. Dat is schade die het gevolg is van de tekortkoming van HNO c.s. Zij dienen deze schade volgens Sehos te vergoeden.
élke medewerkervan Sehos […] tenminste recht heeft op [een] baangarantie”, in verband waarmee wordt verwezen naar de eerdere afspraak dat er “
géén” gedwongen ontslagen zullen vallen. Een en ander vindt bevestiging in de daaropvolgende bepalingen van het Sociaal statuut (bijvoorbeeld artikel 2 leden 1 en 5 en artikel 3 lid 1). Uit deze tekst kan niet worden afgeleid dat bepaalde groepen werknemers – bijvoorbeeld degenen die geen lid zijn van de CBV of werknemers met een inkomen boven een bepaald niveau – van de werking van het sociaal statuut zijn uitgesloten. Mede gelet op de vaste rechtspraak van de Hoge Raad over de uitleg van cao-bepalingen, verwerpt het gerecht daarom het betoog van HNO c.s. dat het Sociaal statuut niet op [eiser] van toepassing zou zijn.