ECLI:NL:OGEAA:2023:44

Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba

Datum uitspraak
26 mei 2023
Publicatiedatum
5 juli 2023
Zaaknummer
238 van 2023
Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • N.K. Engelbrecht
  • A.B. Bennett
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Bewezenverklaring van mensensmokkel met levensgevaar voor anderen in Aruba

In deze strafzaak, behandeld door het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba, is de verdachte beschuldigd van mensensmokkel, waarbij levensgevaar voor anderen werd teweeggebracht. De feiten dateren van 1 januari 2023, toen de verdachte, een Venezolaan, met een boot veertien andere Venezolanen naar Aruba vervoerde. De verdachte werd aangehouden door de Maritieme Politie, die het vaartuig onderschepte. Het vaartuig voldeed niet aan de veiligheidsnormen en was niet zeewaardig, wat de levens van de opvarenden in gevaar bracht. De verdachte heeft tijdens het proces verklaard dat hij de reis maakte om zijn gezin in Venezuela te onderhouden, maar de rechtbank oordeelde dat zijn handelen niet alleen de levens van anderen in gevaar bracht, maar ook het toelatingsbeleid van Aruba ondermijnde. De verdediging voerde aan dat er sprake was van vormverzuimen, omdat de verdachte niet op zijn rechten was gewezen bij zijn eerste aanhouding. De rechtbank verwierp dit argument en oordeelde dat de verdachte op zijn rechten was gewezen in het kader van het strafrechtelijk onderzoek. Uiteindelijk werd de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, met verbeurdverklaring van de in beslag genomen boot en teruggave van andere in beslag genomen voorwerpen aan de rechthebbenden.

Uitspraak

Parketnummer: P-2023/00361
Zaaknummer: 238 van 2023
Uitspraak: 26 mei 2023 Tegenspraak

Vonnis van dit Gerecht

in de strafzaak tegen de verdachte:

[verdachte],

geboren op [geboortedatum] 1975 in Venezuela,
wonende in Venezuela,
thans gedetineerd in het huis van bewaring in Aruba.
Onderzoek van de zaak
Het onderzoek ter openbare terechtzitting heeft plaatsgevonden op 5 mei 2023. De verdachte is verschenen, bijgestaan door zijn raadsvrouw, mr. J.M.R.F. Scheper, advocaat in Aruba.
De officier van justitie, mr. W.E.M. van Erp, heeft ter terechtzitting gerekwireerd en haar op schrift gestelde vordering overgelegd.
De verdachte en zijn raadsvrouw hebben het woord ter verdediging gevoerd.
Tenlastelegging
Aan de verdachte is ten laste gelegd:
dat hij op of omstreeks 1 januari 2023, in Aruba, 14 perso(o)n(en), waaronder [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] en/of [slachtoffer 3] en/of [slachtoffer 4] en/of [slachtoffer 5] en/of [slachtoffer 6] en/[slachtoffer 7] en/of [slachtoffer 8] en/of [slachtoffer 9] en/[slachtoffer 10] en/of [slachtoffer 11] en/of [slachtoffer 12] en/of [slachtoffer 13] en/of [slachtoffer 14], althans, een of meerdere perso(o)n(en) van Venezolaanse afkomst, behulpzaam is geweest bij het zich verschaffen van toegang tot Aruba, of die perso(o)n(en) daartoe gelegenheid, middelen of inlichtingen heeft verschaft, immers heeft/hebben hij, verdachte en/of zijn mededader(s) toen aldaar op verzoek van een (of meer) perso(o)n(en) en/of (toegezegde) betaling door een of meer perso(o)n(en), voornoemde perso(o)n(en) met een boot (vanuit Venezuela) naar Aruba vervoerd, terwijl hij, verdachte, en/of zijn mededader(s) wist(en) of ernstige redenen had(den) te vermoeden dat de aanwezigheid van die ander(en) daar wederrechtelijk was en terwijl levensgevaar te duchten was, aangezien er:
- niet/geen voldoende zwem en/of reddingsvesten voor iedereen aan boord was en/of
  • geen liferings/zwemboei aan boord was en/of
  • geen VHF-radioapparatuur aan boord was en/of
  • geen werkzame mobiele telefoon aan boord was;
  • geen lenspomp aan boord was en/of
- geen navigatieverlichting aan boord was en/of
- geen pyrotechnische middelen aan boord was.
Formele voorvragen
Het Gerecht stelt vast dat de dagvaarding geldig is, dat het bevoegd is tot kennisneming van de zaak, dat het openbaar ministerie ontvankelijk is in zijn vervolging en dat er geen redenen zijn voor schorsing van de vervolging.
Beslissingen ten aanzien van het bewijs [1]
De feiten
Op grond van de bewijsmiddelen wordt het volgende, dat verder ook niet ter discussie staat, vastgesteld.
Op zondag 1 januari 2023, rond 07:38 uur, intercepteerde de Maritieme Politie een Venezolaans vaartuig dat richting de kustlijn van Aruba voer. Dat vaartuig had geen merk en model en de registratienaam en nummer waren niet duidelijk leesbaar. Gelet op het vaarpatroon van het Venezolaanse vaartuig rees het vermoeden dat de kapitein, die later de verdachte [naam verdachte] bleek te zijn, al een aflevering had volbracht en probeerde terug te varen naar de territoriale wateren van Venezuela. De verdachte werd toen aangehouden voor mensenhandel en verklaarde in eerste instantie dat hij vier (4) personen vanuit Punto Fijo naar de kustlijn van Aruba had vervoerd. Later bleek dat de verdachte in totaal veertien (14) personen vanuit Venezuela naar Aruba had vervoerd. De verdachte werd toen opnieuw aangehouden, maar dan voor mensensmokkel.
Het vaartuig werd aan een zeewaardigheidscontrole onderworpen en daaruit bleek dat de volgende veiligheidsmiddelen niet aan boord aanwezig waren [2] :
  • Niet voldoende zwem- en/of reddingsvesten voor eenieder aan boord;
  • Liferings/zwemboei;
  • VHF-radio apparatuur;
  • Werkzame mobiele telefoon;
  • Lenspomp;
  • Navigatieverlichting;
  • Pyrotechnische middelen.
Standpunt van de officier
De officier heeft gesteld dat wettig en overtuigend kan worden bewezen verklaard, dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan hetgeen hem ten laste is gelegd. Daartoe heeft de officier – samengevat – betoogd dat de verdachte is gezien toen hij terugvoer en door de Maritieme Politie is geïntercepteerd. De verdachte heeft ten overstaan van de politie en nu ter zitting verklaard dat hij de boot heeft bestuurd en dat hij de personen vanuit Venezuela naar Aruba heeft gebracht. Er zijn 14 personen aan land aangetroffen, die de verdachte als kapitein hebben aangewezen. De verdachte is anderen dan ook behulpzaam geweest bij het zich verschaffen van toegang tot Aruba. De boot was niet zeewaardig om deze hoeveelheid personen te vervoeren. Onder de opvarenden bestond de vrees dat zij de overkant niet zouden halen. Verdachte heeft met zijn handelen niet alleen levens van anderen in gevaar gebracht maar ook het toelatingsbeleid van de overheid ondermijnd.
Standpunt van de verdediging
De verdachte heeft het feit bekend en heeft verklaard waarom hij dit feit heeft gepleegd. De situatie in Venezuela is precair en de verdachte is in de verleiding geraakt om dit feit te plegen om op deze manier geld te verdienen om zijn vrouw en 5 kinderen te kunnen onderhouden. Er is sprake van een strafbaar feit.
Beoordeling door het Gerecht
Op grond van de gebezigde bewijsmiddelen wordt het volgende vastgesteld. Verdachte heeft op 1 januari 2023 een boot waarin nog 14 opvarenden zaten, vanuit Venezuela naar Aruba bestuurd. De verdachte heeft de opvarenden bij de kust in Aruba afgezet en was op weg terug naar Venezuela toen hij door de Maritieme Politie werd geïntercepteerd. De opvarenden zijn allemaal op clandestiene wijze Aruba binnengekomen, en geen van hen had legaal verblijf in Aruba. De verdachte heeft als kapitein een essentiële rol gespeeld bij het behulpzaam zijn van andere niet-gedocumenteerde Venezolanen om zich toegang tot Aruba te verschaffen, terwijl hij wist dat de boot niet zeewaardig was. Aan boord waren immers geen of onvoldoende veiligheidsmiddelen aanwezig.
Conclusie/bewezenverklaring
Het Gerecht acht gelet hierop en op grond van de hierna weergegeven bewijsmiddelen, in onderling verband en samenhang beschouwd, wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan, met dien verstande:
dat hij op 1 januari 2023, in Aruba, 14 personen, waaronder [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3] en [slachtoffer 4] en [slachtoffer 5] en [slachtoffer 6] en [slachtoffer 7] en [slachtoffer 8] en [slachtoffer 9] en [slachtoffer 10] en [slachtoffer 11] en [slachtoffer 12] en [slachtoffer 13] en [slachtoffer 14] behulpzaam is geweest bij het zich verschaffen van toegang tot Aruba, of die personen daartoe gelegenheid heeft verschaft, immers heeft hij, verdachte toen aldaar op verzoek van een of meer personen en (toegezegde) betaling door een persoon, voornoemde personen met een boot vanuit Venezuela naar Aruba vervoerd, terwijl hij, verdachte wist dat de aanwezigheid van die anderen daar wederrechtelijk was en terwijl levensgevaar te duchten was, aangezien er:
- niet voldoende zwem en/of reddingsvesten voor iedereen aan boord
warenen
  • geen liferings/zwemboei aan boord was en
  • geen VHF-radioapparatuur aan boord was en
  • geen werkzame mobiele telefoon aan boord was
  • geen lenspomp aan boord was en
- geen navigatieverlichting aan boord was en
- geen pyrotechnische middelen aan boord
waren.
Het Gerecht acht niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven is bewezen verklaard, zodat hij daarvan zal worden vrijgesproken.
Bewijsmiddelen
Het Gerecht grondt zijn overtuiging dat de verdachte het bewezen verklaarde heeft begaan, op de feiten en omstandigheden die in de hierna volgende bewijsmiddelen zijn vervat en redengevend zijn voor de bewezenverklaring.

Verklaring van de verdachte bij het onderzoek ter terechtzitting op 5 mei 2023:

Ik heb de mensen hierheen gebracht om mijn kinderen in Venezuela te onderhouden. Ik heb US$ 500,- betaald gekregen en ik zou nog US$ 800,- en ook de boot krijgen bij terugkomst in Venezuela. De opvarenden hebben mij niets betaald. Zij hebben de eigenaar van de boot, bijgenaamd {bijnaam eigenaar], betaald. De boot was niet geëquipeerd om 15 mensen te vervoeren. Ik wist dat ik een groot risico nam met de levens van deze mensen. Alleen ik heb de boot bestuurd. Het klopt dat er geen navigatieverlichting aan boord was. Er was ook geen radioapparatuur aan boord en ik had ook geen mobiele telefoon bij me. Er waren alleen twee zwemvesten aan boord. Sommige mensen konden niet zwemmen.
Proces-verbaal bevinding van de Maritieme Politie van 2 januari 2023, voor zover inhoudende als verklaring van de verbalisanten [verbalisant 1], [verbalisant 2], [verbalisant 3], [verbalisant 4] en [verbalisant 5],pagina 21-24, -zakelijk weergegeven-:
Op zondag 1 januari 2023 omstreeks 7:03u gaf de dienstdoende radarbediener van de radarkamer aan, dat er een radarcontact op geografische positie van 2 zeemijlen ten zuiden van Santo Largo was. Wij, verbalisanten, begaven ons, middels aansturing van de radarbediende, in de richting van het bedoelde radarcontact per opvallend politievaartuig “Bravo Papa 2”. Omstreeks 7:38u onderschepten wij het bedoelde vaartuig. Bedoeld contact bleek een witte vissersvaartuig te zijn, waarvan geen merk of model zichtbaar was. De registratienaam en het Venezolaanse registratienummer waren onduidelijk te lezen. Gelet op het vaarpatroon van het Venezolaans vaartuig rees het vermoeden dat de kapitein mogelijk reeds een aflevering had volbracht van hetzij wapens, verdoende middelen en/of illegale immigranten en probeerde terug te varen naar de territoriale wateren van Venezuela. De kapitein, [verdachte], antwoordde desgevraagd dat hij was vertrokken vanuit Punto Fijo in Venezuela, en dat hij vier personen had vervoerd vanuit Punto Fijo naar de kustlijn van Aruba. De kapitein werd toen aangehouden als verdacht van overtreding van artikel 2:239 en/of artikel 2:240 Sr. Rond 9.20u werd de verdachte overgedragen aan personeelsleden van de “Guarda nos Costa” die voor de verdere afhandeling en uitzetting van de verdachte zullen zorgen.
Proces-verbaal ter zake van zeewaardigheid van een vaartuig op zondag 1 januari 2023 geïntercepteerd door de Maritieme Politie, van 5 januari 2023,pagina 27-28, voor zover inhoudende als verklaring van de verbalisant [verbalisant 6], zakelijk weergegeven:
Op zondag 1 januari 2023 werd door de maritieme politie een vaartuig geïntercepteerd binnen de territoriale wateren van Aruba. Voornoemd vaartuig had op een clandestiene manier de kust bereikt en ter hoogte van “Isla di Oro” een groep illegale immigranten aan land gezet. De kapitein werd aangehouden en het vaartuig werd uit het water gehaald en naar de Kustwacht basis gebracht voor onderzoek. In het kader van de zeewaardigheid van het vaartuig en de veiligheid van de opvarenden, werd voornoemde vaartuig door mij aan een zeewaardigheidscontrole onderworpen. Aan boord van het vaartuig waren de volgende veiligheidsmiddelen niet aanwezig:
  • voldoende zwem- en/of reddingsvesten voor iedereen aan boord;
  • liferings/zwemboei;
  • werkzame mobiele telefoon;
  • lenspomp;
  • navigatieverlichting;
  • pyrotechnische middelen;
Voornoemd vaartuig was niet zeewaardig om personen vanuit Venezuela naar Aruba te vervoeren.

Namenlijst opvarenden AJAM23 met 15 foto’s, pagina 30-45:

(…)
8. [ verdachte], geboren op [geboortedatum] 1975 te Venezuela
(…)
15. [ verdachte], geboren op [geboortedatum] 1975 te Venezuela
Proces-verbaal van verhoor getuige van 5 januari 2023,pagina 46-49voor zover inhoudende als verklaring van [slachtoffer 6], -zakelijk weergegeven -:
Wij zijn vertrokken vanaf Villa Marina. Het bootje maakte steeds water. We stonden op het punt om te zinken, want er zaten heel veel mensen aan boord. We zijn met geluk hier aangekomen. Eén persoon heeft de boot bestuurd. Ik heb US$ 600,- betaald aan een tussenpersoon in Villa Marina in Venezuela. Ik had mijn eigen zwemvest gekocht. Er waren veel mensen op de boot die geen zwemvest droegen. De boot was in een hele slechte conditie. Er kwam heel veel water binnen en de motoren gingen ook bijna onder water. Godzijdank zijn we op Aruba aangekomen. Halverwege de overtocht had ik niet verwacht dat we het zouden halen.
Proces-verbaal van verhoor getuige van 12 januari 2023,pagina 51-52, voor zover inhoudende als verklaring van [slachtoffer 6], -zakelijk weergegeven -:
De kapitein is de man op foto 15. (Opmerking verbalisant: de getuige wijst de man op foto 15 aan zijnde [verdachte], geboren op [geboortedatum] 1975). De man op foto 8 is dezelfde persoon als de man op foto 15, de kapitein.
Proces-verbaal van verhoor getuige van 14 januari 2023,pagina 68-72,voor zover inhoudende verklaring van de getuige [slachtoffer 7], -zakelijk weergegeven -:
Dit is de eerste keer dat ik naar Aruba kom. Ik ben illegaal. Ik ben gekomen omdat een vriend mij had gezegd dat hier op Aruba veel geld verdiend kan worden. Ik heb de US$ 600,- betaald voor deze reis die ik heb gekocht hiernaartoe. Op de avond van 31 december 2022 zijn we rond 8 uur ’s avonds uit de haven van Villa Marina in Punto Fijo vertrokken en zijn de volgende ochtend aangekomen. De boot was overvol. Er liep water binnen. De boot was bijna ondergelopen. Ik denk dat we in totaal 15 mensen waren in de boot. De kapitein van de boot is de man op foto 8 en 15. Dat is dezelfde persoon. Hij was de enige bestuurder gedurende de hele reis met de boot. De boot had twee motoren, het had geen verlichting, velen van ons hadden geen zwemvesten aan en ik heb geen navigatiesysteem gezien. Ik was heel bang.
Proces-verbaal van verhoor getuige van 14 januari 2023,pagina 78-82, voor zover inhoudende verklaring van de getuige [slachtoffer 4], -zakelijk weergegeven -:
Ik heb uiteindelijk US$ 450,- voor de reis betaald. Op 31 december 2022 zijn we naar de haven Villa Marina in Punto Fijo gegaan. Dit is mijn eerste keer op Aruba. Ik wilde werken om zo een handel op te zetten om mij en mijn familie te onderhouden. Ik ben illegaal. Wij waren met 14 of 15 personen op de boot, inclusief de persoon die de boot bestuurde. De bestuurder wordt “[bijnaam]” genoemd. De man op foto 8 en op foto 15 is de bestuurder van de boot. Op de boot waren er alleen 4 zwemvesten. Wij hadden geen radio of navigatiesysteem en de motor werkte niet.
Proces-verbaal van verhoor getuige van 14 januari 2023,pagina 83-86, voor zover inhoudende als verklaring van [slachtoffer 3], zakelijk weergegeven-:
Dit is de eerste keer dat ik naar Aruba kom. Ik kwam om te werken. Ik hoorde dat hier goed wordt betaald. Ik ben illegaal. Wij zijn omstreeks 21:00 uur vanuit Villa Marina in Punto Fijo vertrokken. Rond 7.30 uur zijn we aangekomen. Wij zijn bij Pos Chiquito, bij Mangel Halto afgezet, en zijn daar door de politie geïntercepteerd en aangehouden. Wij waren 15 personen aan boord inclusief de kapitein. De persoon op foto nummer 15 is de kapitein. Hij is dezelfde persoon als de persoon op foto nummer 8. (Opmerking verbalisant: de getuige wijst op foto 8 en op foto 15 [verdachte] aan). Hij werd “[bijnaam verdachte]” genoemd en bestuurde de boot toen wij uit Venezuela vertrokken en ook toen wij op Aruba waren aangekomen. Ik heb US$ 600,- aan een man genaamd “[bijnaam]” betaald voor mijn transport. De boot was niet voorzien van verlichting en navigatie. Wel zwemvesten, maar alleen maar vier.
Strafbaarheid en kwalificatie van het bewezen verklaarde
Het bewezenverklaarde levert op:
Mensensmokkel, terwijl levensgevaar voor een ander teweeg wordt gebracht,
strafbaar gesteld bij artikel 2:154, eerste lid en onder a, in samenhang met lid 4 van het Wetboek van Strafrecht van Aruba.
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezen verklaarde uitsluiten.
Strafbaarheid van de verdachte
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluiten.
De verdachte is daarom strafbaar voor het hiervoor bewezen verklaarde.
Oplegging van straf
Standpunt van de verdediging
De verdediging heeft een strafmaatverweer gevoerd en heeft daartoe het volgende aangevoerd.
De verdachte is twee keer voor hetzelfde feitencomplex aangehouden. Uit de stukken in het dossier is niet gebleken dat de verdachte bij zijn eerste aanhouding op 1 januari 2023 en het verhoor dat vervolgens heeft plaatsgevonden op zijn rechten is gewezen, waaronder het recht op rechtsbijstand. De verdachte is hierdoor in zijn verdediging geschaad, aldus de verdediging. Vervolgens is de verdachte een tweede keer aangehouden op 17 januari 2023. De verdachte heeft vanaf zijn aanhouding op 1 januari 2023 ruim 3 weken op een politiecel vastgezeten, omdat het KIA vol zit. De verdediging bepleit daarom dat een forse strafvermindering op zijn plaats is vanwege de hiervoor gestelde vormverzuimen.
Standpunt van de officier
De officier heeft gevorderd dat de verdachte wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van vierentwintig (24) maanden, met aftrek van voorarrest. Haar vordering behelst voorts de verbeurdverklaring van de in beslag genomen boot en de teruggave van de overige in beslag genomen voorwerpen aan de rechthebbenden.
De officier heeft voorts geconcludeerd dat de hele gang van zaken rondom de twee aanhoudingen van de verdachte niet tot strafvermindering moet leiden en heeft daartoe het volgende betoogd.
Verdachte is in eerste instantie aangehouden wegens mensenhandel, en na de voorgeleiding bij de hulpofficier van justitie direct overgedragen aan de Guarda nos Costa voor uitzetting. Nadat de opvarenden zijn aangetroffen en zij verdachte als kapitein hadden aangewezen, is verdachte aangehouden ter zake van mensensmokkel en in bewaring gesteld. De rechter-commissaris heeft de rauwelijkse bewaring bevolen en de procedure getoetst en niet onrechtmatig bevonden.
Beoordeling door het Gerecht
Het Gerecht overweegt met betrekking tot de vraag of in deze sprake is van vormverzuimen als volgt.
De verdachte is in het kader van het onderhavige strafrechtelijk onderzoek op 17 januari 2023 als verdachte aangehouden. Uit de stukken in het dossier, met name het proces-verbaal van het eerste verhoor (pagina 16), blijkt dat de verdachte toen op zijn rechten is gewezen, inclusief het recht op rechtsbijstand, van welk recht hij geen gebruik heeft willen maken. Dat hij eerder werd aangehouden en vervolgens een tijdlang in administratiefrechtelijke vreemdelingenbewaring heeft doorgebracht, maakt niet dat in onderhavige strafrechtelijke procedure sprake is van enig vormverzuim die voor herstel, in de vorm van strafvermindering, in aanmerking komt.
Het Gerecht heeft bij de bepaling van de op te leggen straf rekening gehouden met de aard en de ernst van hetgeen bewezen is verklaard en de omstandigheden waaronder dit is begaan. Het Gerecht heeft verder rekening gehouden met de persoon en de omstandigheden van verdachte.
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan mensensmokkel door een veertiental Venezolanen behulpzaam te zijn geweest bij het zich verschaffen van toegang tot Aruba. Verdachte heeft deze Venezolanen, die geen visum hadden noch enige verblijfstitel om in Aruba te wonen en te werken, op clandestiene wijze met een boot vanuit Venezuela naar Aruba vervoerd, terwijl hij wist dat het verblijf van die betreffende Venezolanen in Aruba illegaal zou zijn. De overtocht was bovendien levensgevaarlijk nu de boot die verdachte heeft gebruikt niet zeewaardig was en er geen veiligheidsmiddelen aan boord waren. Verdachte heeft dan ook enorme risico’s genomen en mensenlevens in gevaar gebracht.
Mensensmokkel valt onder de categorie strafbare feiten die ernstig inbreuk maakt op de rechtsorde. Door mensensmokkel wordt niet alleen het overheidsbeleid inzake bestrijding van illegale toegang tot en illegaal verblijf in Aruba doorkruist, maar wordt ook bijgedragen aan het in standhouden van een illegaal circuit, waardoor het maatschappelijk verkeer wordt of kan worden gefrustreerd en gecorrumpeerd. Met zijn handelen heeft verdachte bijgedragen aan het in stand houden van het illegaal circuit. Het Gerecht neemt hem dat ook zeer kwalijk.
In zijn nadeel houdt het Gerecht rekening met het feit dat de verdachte, zoals blijkt uit zijn uittreksel uit het justitieel documentatieregister, hier in Aruba al twee keer eerder, namelijk in september 2015 en oktober 2017, onherroepelijk is veroordeeld voor mensensmokkel, en telkens een gevangenisstraf van enige duur opgelegd heeft gekregen. Dit heeft hem er kennelijk niet van weerhouden om zich opnieuw schuldig te maken aan dit feit.
Gelet op voornoemde feiten en omstandigheden acht het Gerecht in dit geval de na te noemen straf passend en geboden.
In beslag genomen voorwerpen
Aan de orde zijn voorts de onder de verdachte in beslag genomen en nog niet teruggegeven voorwerpen.
Nu verdachte heeft verklaard dat hij het vaartuig na terugkeer mocht houden, en de registratienaam en -nummer van dit vaartuig niet te achterhalen waren, is het Gerecht van oordeel dat dit vaartuig vatbaar is voor verbeurdverklaring, nu het geacht moet worden aan verdachte toe te behoren en het een voorwerp betreft met behulp waarvan het bewezen verklaarde is begaan.
De overige in beslag genomen en nog niet teruggegeven voorwerpen, waaronder mobiele telefoons en documenten, zullen worden teruggegeven aan de rechthebbenden, zijnde degene die blijkens het onderzoek ter terechtzitting redelijkerwijs als rechthebbende kan worden aangemerkt.
Toepasselijke wettelijke voorschriften
De op te leggen straf is, behalve op de reeds aangehaalde wettelijke voorschriften, gegrond op de artikelen 1:62, 1:67 en 1:68 van het Wetboek van Strafrecht van Aruba, zoals deze luidde ten tijde van het bewezen verklaarde.

BESLISSING

Het Gerecht:
verklaart wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde feit, zoals hiervoor bewezen geacht, heeft begaan;
verklaart niet bewezen hetgeen aan de verdachte meer of anders is ten laste gelegd en spreekt hem daarvan vrij;
kwalificeert het bewezen verklaarde als hiervoor omschreven;
verklaart het bewezen verklaarde strafbaar en de verdachte daarvoor strafbaar;
veroordeelt de verdachte tot een
gevangenisstrafvoor de
vierentwintig (24) maanden;
beveelt dat de tijd die door de verdachte voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en in voorlopige hechtenis is doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van de opgelegde gevangenisstraf in mindering wordt gebracht;
verklaart verbeurd de in beslag genomen en nog niet teruggegeven boot;
gelast de teruggave van de mobiele telefoons en documenten aan de rechthebbenden.
Dit vonnis is gewezen door de rechter mr. N.K. Engelbrecht, bijgestaan door mr. A.B. Bennett, (zittingsgriffier), en op 26 mei 2023 in tegenwoordigheid van de griffier uitgesproken ter openbare terechtzitting van het Gerecht in Aruba.
uitspraakgriffier:
Inhoudsindicatie:
Arubaanse strafzaak:
Bewezenverklaring: Mensensmokkel, terwijl levensgevaar voor een ander teweeg wordt gebracht.
De verdediging heeft een strafmaatverweer gevoerd en gesteld dat er sprake is vormverzuimen, omdat de verdachte twee keer voor hetzelfde feitencomplex is aangehouden en niet is gebleken dat de verdachte bij zijn eerste aanhouding en het verhoor dat vervolgens heeft plaatsgevonden op zijn rechten is gewezen. De verdachte heeft vanaf zijn 1e aanhouding ruim 3 weken op een politiecel vastgezeten, omdat het KIA vol zit.
Beoordeling gerecht: De verdachte is in het kader van het strafrechtelijk onderzoek op zijn rechten is gewezen. Dat hij eerder werd aangehouden en vervolgens een tijdlang in administratiefrechtelijke vreemdelingenbewaring heeft doorgebracht, maakt niet dat in onderhavige strafrechtelijke procedure sprake is van enig vormverzuim die voor herstel, in de vorm van strafvermindering, in aanmerking komt.

Voetnoten

1.Hierna wordt, tenzij anders vermeld, telkens verwezen naar ambtsedige - en door de desbetreffende verbalisant(en) in wettelijke vorm opgemaakte - processen-verbaal en overige geschriften, die als bijlagen zijn opgenomen in het eindproces-verbaal van het Korps Politie Aruba (Divisie Recherche Diensten, Unit Mensenhandel-Mensensmokkel) d.d. 30 januari 2023, geregistreerd onder proces-verbaalnummer 23AJAM-007 en de onderzoeksnaam “23AJAM”.
2.Proces-verbaal ter zake van zeewaardigheid van een vaartuig met een onduidelijke naam van een LTU zaak op zondag 1 januari 2023 geïntercepteerd door de Maritieme Politie van 5 januari 2023 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied.