ECLI:NL:OGEAA:2021:147
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
- Beschikking
- A.H.M. van de Leur
- Rechtspraak.nl
Ontslag en achterstallig loon in arbeidsovereenkomst tussen werknemer en werkgever
In deze zaak heeft het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba op 20 april 2021 uitspraak gedaan in een geschil tussen een werknemer, aangeduid als verzoekster, en haar werkgever, SAVE MORE SUPERMARKET N.V. (SMS). Verzoekster, die sinds 2 oktober 2017 als kassier in loondienst was bij SMS, verzocht om het ontslag dat zij op 29 november 2019 zou hebben ontvangen nietig te verklaren. Ze stelde dat ze ziek was en naar Peru was afgereisd voor medische behandeling, waarbij ze geen loon ontving voor het deel van haar verblijf dat niet door vakantiedagen werd gedekt. SMS betwistte dat er sprake was van ontslag en stelde dat verzoekster haar dienstverband zelf had beëindigd.
Tijdens de mondelinge behandeling op 3 november 2020 hebben beide partijen hun standpunten toegelicht. Verzoekster heeft aangegeven dat ze bereid was haar werkzaamheden voort te zetten, terwijl SMS aanvoerde dat er geen sprake was van ontslag, maar van ontslagname door verzoekster. Het Gerecht heeft de bewijsvoering van SMS, die stelde dat verzoekster haar ontslag had genomen, niet gevolgd, omdat de stellingen onvoldoende feitelijke grondslag hadden. Het Gerecht oordeelde dat verzoekster niet ondubbelzinnig had verklaard haar dienstverband te beëindigen en dat SMS niet gerechtvaardigd kon vertrouwen op een beëindiging van het dienstverband.
Het Gerecht heeft vervolgens geoordeeld dat het dienstverband van verzoekster bij SMS nog steeds bestaat en heeft SMS veroordeeld om verzoekster haar achterstallige loon te betalen vanaf 29 mei 2020, totdat haar dienstverband rechtsgeldig is beëindigd. Tevens is SMS bevolen verzoekster binnen 7 dagen na betekening van de beschikking weer aan het werk te stellen en is er een dwangsom opgelegd voor elke dag dat SMS dit bevel niet opvolgt. De kosten van de procedure zijn voor SMS, die als in het ongelijk gestelde partij werd aangemerkt. Verzoekster is toestemming verleend om kosteloos te procederen.