Het openbaar ministerie vordert dat de verdachte zal worden ontslagen van alle rechtsvolging. Volgens het openbaar ministerie voldoet deze “tweede” avondklok, die in Aruba vanaf 28 augustus 2020 is ingesteld, inhoudende dat het een ieder is verboden zich tussen 00.00 en 05.00 uur buiten hun woningen of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden, niet aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit en dient derhalve artikel 2.1 van de betreffende ministeriele regelingen, waarbij onderhavige tweede avondklok is ingesteld, als onverbindend te worden aangemerkt. Hiertoe heeft het openbaar ministerie het volgende aangevoerd:
“Ten tijde van het instellen van de vorige avondklok in maart 2020 waren de grenzen gesloten. Scholen waren dicht. Alle horeca was dicht. Alle niet essentiële bedrijven waren dicht. Shelter in Place was ingesteld. Je bleef thuis tenzij het absoluut noodzakelijk was om buiten te zijn. Het Openbaar Ministerie heeft ten aanzien van de eerste avondklok gevonden dat het juist het samenstel van al deze maatregelen was dat het instellen van de avondklok, een beperking van je recht op bewegingsvrijheid, legitiem maakte. Echter, geen van deze maatregelen zijn genomen in augustus. De grenzen bleven open, de restaurants, hotels en bedrijven bleven open. Er was geen Shelter in Place. De situatie in augustus 2020 was derhalve niet vergelijkbaar met die in maart 2020. De regering heeft aangegeven dat zij tot deze avondklok is gekomen, omdat er huisfeesten zouden worden gehouden waar besmettingen zouden ontstaan. Door de avondklok in te stellen wilde men een eind maken aan die huisfeesten en daarmee aan de kans op besmettingen op die feesten. Ook zou de druk op het ziekenhuis verminderd kunnen worden doordat er door de avondklok minder verkeer op de weg zou zijn en daarmee minder ongelukken.
Buiten kijf staat dat de regering moest handelen toen het aantal besmettingen met het Coronavirus toenam. Het Openbaar Ministerie stelt evenwel ernstige vraagtekens bij de vraag of het middel dat de regering daarvoor heeft gekozen wel passen en geboden was.
Vaststaand feit is dat het verspreiden van het Coronavirus plaatsvindt als er (veel) mensen bij elkaar zijn en deze geen afstand van elkaar houden. Maatregelen die het aantal besmettingen moeten tegengaan zullen dus vooral op die situatie betrekking moeten hebben. Het is lastig voor te stellen dat juist tussen 12 uur en 5 uur in de nacht er veel en grote groepen mensen bij elkaar zullen zijn. Daarnaast: als er mensen huisfeesten houden tijdens de nachtelijke uren in de huidige situatie met Corona dan zullen deze mensen ook voor 12 uur in de avond en overdag niet geneigd zijn zich aan de regels te houden en om die reden hoe dan ook - ook los van een avondklok - een bron van besmetting kunnen zijn. Alleen daarom lijkt een dergelijke avondklok lastig te rijmen met het doel van tegengaan van besmettingen. Zeker als er overdag – wanneer er wel veel mensen op straat zijn - buiten 1,5 meter afstand houden en het samenscholingsverbod, nauwelijks beperkingen gelden. Dat er wellicht minder ongelukken zullen plaatsvinden tussen 12 en 5 uur door een avondklok is in zichzelf niet een argument dat ziet op het tegengaan van de verspreiding van het virus en kan daarmee het ingrijpen op een grondrecht op de grondslag van het tegengaan van de verspreiding van het Coronavirus niet dragen.
Het zijn deze overwegingen die maken dat het Openbaar Ministerie – zoals gezegd – twijfelt of deze avondklok, in het licht van de situatie zoals die gold in augustus als het gaat om het totaalpakket aan maatregelen dat aanzienlijk verschilt van het pakket aan maatregelen in maart 2020, voldoet aan de eisen van subsidiariteit en proportionaliteit die nodig is om te kunnen beslissen tot het inperken van een grondrecht van een burger.”