Uitspraak
1.DE PROCEDURE
2.DE VASTSTAANDE FEITEN
Vandaag zag ik uw werknemer, De heer [verweerder], op mijn spreekuur. Hij is nog beperkt voor wat betreft lang lopen/staan en langdurig stilzitten. Hij kan wel aangepast werk starten, waarbij minder gelopen en gestaan hoeft te worden, en waarbij hij het zitten even kan afwisselen met lopen.U heeft aangegeven dat er mogelijkheden hiertoe bestaan. Derhalve heb op zijn ziektemeldingskaart – en ook in een brief – genoteerd dat hij met morgen (22-10-15) geschikt is voor hele dagen aangepast werk.Nu begreep ik van hem dat hij morgen een cruise-vakantie gepland heeft. Ik heb aangegeven dat daar medisch wel bezwaar tegen bestaat. Het zou zijn genezingsproces kunnen vertragen. De uiteindelijke beslissing omtrent het al of niet akkorderen van vakantie ligt in dit geval bij de werkgever.
per 22/10 100% AG aangepast werk (binnen).Dat heeft de SVb bij brief van 21 oktober 2015 ook aan ATA laten weten.
3.HET VERZOEK EN HET VERWEER
4.DE BEOORDELING
voor wat betreft lang lopen/staan en langdurig stilzitten(zie de e-mail van de verzekeringsarts 21 oktober 2015), in acht moest nemen. Uit de verklaring blijkt ook dat de verzekeringsarts [verweerder] heeft gezegd dat zij haar bevindingen zou e-mailen aan ATA en [verweerder] daartegen geen bezwaar had. Aangenomen dat dat juist is mocht [verweerder] er dus vanuit gaan dat ATA van het advies op de hoogte was. Hij mocht er ook vanuit gaan dat ATA het advies zo zou opvatten dat niet het vakantie nemen een probleem was maar de activiteiten die hij tijdens die vakantie zou ondernemen. Niet valt immers in te zien waarom het zitten onder een palmboom op het strand van Bonaire medisch gesproken minder belastend is dan op een dekstoel op de achterplecht van een cruiseschip. Dat [verweerder] zich tijdens de cruisevakantie overigens in acht heeft genomen blijkt wel uit de omstandigheid dat tijdens de controleafspraak op 4 november 2015 bleek dat de cruisevakantie geen negatief effect had op het herstelproces, zoals blijkt uit de door ATA als productie 21 overgelegde e-mail van 6 november 2015 van de verzekeringsarts.
‘an additional job (…) sideline activities’als bedoeld in de arbeidsovereenkomst. Met het overleggen van duidelijk geposeerde foto’s van facebook en door derde op een facebookpagina gepubliceerde wervende teksten heeft ATA bovendien niet aangetoond dat [verweerder] zijn beperkingen, mede in het licht van de omstandigheid dat niet is gebleken dat op 3 oktober 2015 de medische toestand van [verweerder] bezoek aan het evenement het en verrichten van enkele hand- en spandiensten voor zijn zoon verhinderde, heeft verergerd of het genezingsproces heeft gefrustreerd. Ten onrechte gaat ATA er kennelijk vanuit dat de omstandigheid, dat een werknemer a.o. is per definitie betekent dat hij, bij wijze van spreken, thuis in bed of op de bank moet blijven. Dat is niet juist. De mate waarin een arbeidsongeschikte werknemer beperkt wordt hangt immers samen met de aard van de ongeschiktheid en is een zaak tussen de werknemer en de arts. Het enige wat de werkgever aangaat is of de werknemer in staat is om het overeengekomen werk te verrichten. Of dat zo is, is mede afhankelijk van het advies van de verzekeringsarts. De enkele omstandigheid dat [verweerder] hand- en spandiensten heeft verricht voor de onderneming van zijn zoon op het evenement terwijl hij a.o. was brengt dus niet zonder meer met zich mee dat de arbeidsovereenkomst ontbonden moet worden. Ook niet in combinatie met het ‘vakantie-incident’.