Het proces-verbaal van de terechtzittingen in hoger beroep van 26 april en 13 mei 2013 houdt het volgende in:
"De raadsvrouw verklaart ten aanzien van de persoonlijke omstandigheden van de verdachte als volgt, zakelijk weergegeven:
Mijn cliënt is vlak voor de aanvang van de inhoudelijke behandeling in hoger beroep uitgezet. Aanvankelijk wilde hij bij de behandeling aanwezig zijn. Echter, de getuigenverhoren, afgenomen door een lid van uw hof op Schiphol in de strafzaken van de medeverdachten [betrokkene 4] en [betrokkene 5], zijn hem niet goed bevallen. Er is toen geen rekening mee gehouden dat cliënt last heeft van astma. Verder was zijn visum dat hij had aangevraagd om voor de strafzaak naar Nederland te reizen, in eerste instantie afgewezen en zijn de kosten die hij heeft moeten maken, nog steeds niet vergoed. Het heeft hem veel moeite gekost om voor de getuigenverhoren naar Nederland te komen. Dat is voor mijn cliënt de reden dat hij nu niet bij de behandeling van zijn strafzaak aanwezig wil zijn. Mijn cliënt heeft afgewogen om gebruik te maken van de mogelijkheid dat hij bij gelegenheid van het getuigenverhoor van 12 april 2013 langer in Nederland zou kunnen blijven ten einde zijn strafzaak (mogelijk met afstand van de termijn als bedoeld in artikel 265, eerste lid, Sv) in zijn aanwezigheid te doen behandelen. Hij heeft daarvan afgezien, ondanks de door uw hof geboden mogelijkheid een zitting in te lassen.
Mijn cliënt heeft geen vaste baan en ontvangt een uitkering. Hij heeft nog steeds last van astma. In Nederland was de medicatie daarvoor niet goed geregeld. In Marokko wel."
Blijkens dat proces-verbaal heeft de raadsvrouwe van de verdachte aldaar het woord gevoerd ter verdediging aan de hand van door haar aan het Hof overgelegde pleitnotities. Deze pleitnotities houden in:
"Persoonlijke omstandigheden/strafmaat
Mocht uw Hof ondanks de bepleite vrijspraak van alle feiten komen tot een veroordeling van één of meer tll feiten, verzoek ik u met de volgende omstandigheden ten voordele van cliënt rekening te houden.
(...)
Ik verzoek uw Hof bij het bepalen van de strafmaat dan ook rekening te houden met de voortgezette handeling en de eendaadse samenloop.
Voorts verzoek ik uw Hof rekening te houden met het tijdsverloop van de strafzaak.
Verdachte is op 8 december 2009 aangehouden. De rechtbank heeft op 30 november 2011 uitspraak gedaan. Weliswaar (op acht dagen na) geen sprake van overschrijding van de termijn, doch stelt de verdediging zich op het standpunt dat cliënt gedurende deze termijn onevenredig is belast. Temeer omdat cliënt van deze periode reeds 11 maanden in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Hoewel cliënt hierna is geschorst, was dit onder andere onder de voorwaarde van het inleveren van zijn paspoort. Kort hierna is cliënt nog eens ruim 4 maanden in vreemdelingenbewaring gezeten.
Deze hechtenis is bijzonder zwaar gevallen voor cliënt nu hij zwaar longpatiënt is.
Bijgevoegd treft u enkele medische stukken hieromtrent aan (bijlage 1). Cliënt heeft hierdoor een bovengemiddeld zware hechtenis doorgemaakt.
Daarbij komt ook nog dat de IND in samenwerking met het OM de verdediging nog een hoop stress heeft bezorgd, door cliënt nota bene 1 week voorafgaande aan de start van de inhoudelijke behandeling in eerste aanleg uit te zetten naar Marokko.
De verdediging is wekenlang bezig geweest met het voorkomen van de uitzetting, om vervolgens na die uitzetting weer onafgebroken bezig te zijn geweest met het terughalen van cliënt naar Nederland, omdat cliënt het recht heeft bij zijn zittingen aanwezig te zijn.
Marokko is echter geen EU land, en 'even terugvliegen' zit er absoluut niet in ondanks een laisser passer. Daar kwam nog bij dat een verzoek om financiële ondersteuning door het parket is afgewezen: cliënt moest ook maar zien hoe hij dan financieel voor elkaar kreeg dat hij 5 dagen later alweer op het vliegtuig terug naar Nederland zat.
Deze omstandigheden rondom de strafzaak hebben cliënt al dubbel en dwars gestraft. Reden waarom ik u verzoek het ertoe te leiden dat cliënt in geval van een veroordeling iig niet terug de gevangenis in moet."