ECLI:NL:HR:2013:BY3129
Hoge Raad
- Cassatie
- Rechtspraak.nl
Vordering tot wijziging van een vaststellingsovereenkomst op basis van dwaling, wanprestatie en onrechtmatige daad
In deze zaak gaat het om een vordering tot wijziging van een vaststellingsovereenkomst die door [eiser 1] is ingesteld tegen [verweerder 1]. De Hoge Raad behandelt de kwestie van dwaling, wanprestatie en onrechtmatige daad in het kader van de vaststellingsovereenkomst die op 29 juli 2003 is gesloten. De partijen, die eerder samenwerkten in de Crescendogroep, hebben een voorovereenkomst gesloten waarin werd afgesproken dat de prijs voor de overname van aandelen door [verweerder 1] zou worden vastgesteld door twee accountants. Toen deze accountants geen overeenstemming bereikten, werd [betrokkene 2] benoemd als derde accountant. Echter, de partijen hebben later een vaststellingsovereenkomst gesloten waarin zij de eerdere afspraken hebben beëindigd en de voorwaarden voor de overname hebben vastgelegd.
[Eiser 1] stelt dat hij bij het sluiten van de vaststellingsovereenkomst is misleid door onjuiste informatie van [verweerder 1] en dat hij daarom een beroep doet op dwaling. De rechtbank heeft [verweerder 1] veroordeeld tot betaling van een bedrag aan [eiser 1]. In hoger beroep heeft het hof de vorderingen van [eiser 1] afgewezen, wat heeft geleid tot cassatie. De Hoge Raad oordeelt dat het hof ten onrechte heeft geoordeeld dat de vaststellingsovereenkomst niet kan worden vernietigd op basis van dwaling, omdat de onzekerheid die bestond tussen partijen niet is beslecht door de vaststellingsovereenkomst. De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof en verwijst de zaak naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor verdere behandeling.
De Hoge Raad benadrukt dat de omstandigheid dat partijen in onzekerheid verkeerden en een vaststellingsovereenkomst sloten, niet uitsluit dat er een geslaagd beroep op dwaling kan worden gedaan. Dit geldt vooral als de wederpartij betrokken was bij de dwaling. De Hoge Raad concludeert dat de kosten van het geding in cassatie worden gereserveerd, omdat [verweerder 1] de bestreden beslissing niet heeft uitgelokt of verdedigd.