ECLI:NL:HR:2012:BX8493
Hoge Raad
- Cassatie
- J.A.C.A. Overgaauw
- C.B. Bavinck
- C.H.W.M. Sterk
- P.M.F. van Loon
- M.A. Fierstra
- Rechtspraak.nl
Ongebruikelijke terbeschikkingstelling van onroerende zaken na aandelenoverdracht
In deze zaak gaat het om de vraag of de verhuur van onroerende zaken aan een besloten vennootschap (BV) waarvan de aandelen zijn overgedragen aan de moeder van de belanghebbende, moet worden aangemerkt als een in het maatschappelijke verkeer ongebruikelijke terbeschikkingstelling in de zin van artikel 3.92, lid 3, van de Wet inkomstenbelasting 2001. De belanghebbende had samen met zijn echtgenote een campingbedrijf en heeft op 22 december 2000 een BV opgericht waarin zij de camping hebben ingebracht, terwijl de onroerende zaken tot hun privévermogen zijn blijven behoren en aan de BV worden verhuurd. Op 28 december 2001 hebben zij de aandelen in de BV verkocht aan de moeder van de belanghebbende. Na deze aandelenoverdracht bleven de belanghebbende en zijn echtgenote als bestuurders van de BV actief en wijzigde er niets aan de verhuur van de onroerende zaken.
De Inspecteur legde navorderingsaanslagen op in de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over de jaren 2001, 2002 en 2004. Na bezwaar en beroep bij de Rechtbank te Arnhem, die de beroepen ongegrond verklaarde, ging de belanghebbende in hoger beroep bij het Hof. Het Hof bevestigde de uitspraak van de Rechtbank, waarna de belanghebbende cassatie instelde. De Hoge Raad oordeelde dat de middelen van de belanghebbende falen, omdat alle omstandigheden van het geval in de beoordeling van de ongebruikelijkheid van de terbeschikkingstelling moeten worden betrokken, inclusief de aandelenoverdracht. De Hoge Raad verklaarde het beroep in cassatie ongegrond, waarbij het Hof terecht heeft geoordeeld dat de aandelenoverdracht een relevante omstandigheid is die de ongebruikelijkheid van de terbeschikkingstelling kan beïnvloeden.
De uitspraak van de Hoge Raad is van belang voor de interpretatie van de regels omtrent terbeschikkingstelling en de gevolgen van aandelenoverdrachten in het kader van de inkomstenbelasting. De Hoge Raad heeft geen termen aanwezig geacht voor een veroordeling in de proceskosten.