ECLI:NL:HR:2011:BT2700
Hoge Raad
- Cassatie
- E.J. Numann
- A.M.J. van Buchem-Spapens
- J.C. van Oven
- F.B. Bakels
- W.D.H. Asser
- Rechtspraak.nl
Faillissement en fiscaal verhaalsrecht op showroommodellen
In deze zaak gaat het om de vraag of showroommodellen, die door de failliete ondernemingen Royal Sleeptrend B.V. en Solatido B.V. in hun winkels werden tentoongesteld, moeten worden aangemerkt als zaken die onder het fiscaal verhaalsrecht van de Invorderingswet 1990 vallen. De curator, mr. Harm Reindert Quint, heeft in cassatie beroep ingesteld tegen een arrest van het gerechtshof te Amsterdam, dat de vordering van de curator om een bedrag van € 232.400,-- aan de boedels te betalen, had afgewezen. De rechtbank had deze vordering eerder toegewezen, maar het hof oordeelde dat de showroommodellen niet dienden tot stoffering van de winkels, zoals bedoeld in art. 22 lid 3 van de Invorderingswet 1990.
De Hoge Raad heeft vastgesteld dat showroommodellen niet zijn aan te merken als zaken die strekken tot enigszins duurzaam gebruik van de winkel of showroom. De showroommodellen zijn bedoeld voor verkoop en worden regelmatig vervangen, waardoor zij niet voldoen aan de criteria voor stoffering zoals in de wet gedefinieerd. De Hoge Raad heeft het beroep van de curator verworpen en hem in de kosten van het geding in cassatie veroordeeld.
De uitspraak van de Hoge Raad benadrukt het belang van de juiste interpretatie van de term 'stoffering' in de context van de Invorderingswet 1990 en bevestigt dat showroommodellen, die niet zijn bestemd voor duurzaam gebruik, niet onder het fiscaal verhaalsrecht vallen. Dit arrest heeft implicaties voor de behandeling van faillissementen en de rechten van schuldeisers, met name in situaties waarin de aard van de activa ter discussie staat.