ECLI:NL:HR:2011:BP6601
Hoge Raad
- Cassatie
- J.B. Fleers
- E.J. Numann
- A. Hammerstein
- J.C. van Oven
- F.B. Bakels
- Rechtspraak.nl
Uitleg werkingssfeer van verplichtstellingsbeschikking krachtens de Wet verplichte deelneming in een bedrijfspensioenfonds
In deze zaak heeft de Hoge Raad op 15 april 2011 uitspraak gedaan in een cassatieprocedure die voortvloeide uit een eerder arrest van het gerechtshof te 's-Gravenhage. De zaak betreft de uitleg van de werkingssfeer van de verplichtstellingsbeschikking op basis van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000. De eisende partijen, bestaande uit verschillende stichtingen, hebben gesteld dat de verweerster, een uitleen-/detacheringsbedrijf, onder de werkingssfeer van de verplichtstellingsbeschikking valt. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de bepalingen van de betrokken CAO's in onderling verband moeten worden uitgelegd, waarbij de tekst van de overeenkomst, de aannemelijkheid van de rechtsgevolgen en de kennelijke strekking van de regeling van belang zijn.
De Hoge Raad heeft het arrest van het hof vernietigd en het geding ter verdere behandeling en beslissing verwezen naar het gerechtshof te Amsterdam. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de stelplicht en bewijslast met betrekking tot de plaats van de feitelijke tewerkstelling niet op de verweerster rust, zolang de Fondsen niet hebben aangetoond dat de opdrachtgevers van de verweerster merendeels binnen de desbetreffende bedrijfstak vallen. De Hoge Raad heeft de verweerster ook veroordeeld in de kosten van het geding in cassatie, die zijn begroot op een totaal van € 3.080,16.
Deze uitspraak benadrukt het belang van een zorgvuldige uitleg van CAO-bepalingen en de werkingssfeer van verplichtstellingsbeschikkingen, vooral in situaties waarin werknemers door een detacheringsbedrijf aan derden worden uitgeleend. De uitspraak biedt duidelijkheid over de verantwoordelijkheden van partijen in dergelijke situaties en de criteria die moeten worden gehanteerd bij de beoordeling van de werkingssfeer van CAO's en verplichtstellingsbeschikkingen.