ECLI:NL:HR:2011:BP5622
Hoge Raad
- Cassatie
- A.J.A. van Dorst
- W.A.M. van Schendel
- H.A.G. Splinter-Van Kan
- W.F. Groos
- C.H.W.M. Sterk
- Rechtspraak.nl
Schadevergoeding na geweld door politieambtenaren in Antillenzaak
In deze zaak heeft de Hoge Raad op 27 mei 2011 uitspraak gedaan in een cassatieprocedure die voortvloeide uit een vordering tot schadevergoeding van [verzoeker], die beweerde schade te hebben geleden door geweld dat door politieambtenaren en leden van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) tegen hem was uitgeoefend. De zaak betreft een incident dat plaatsvond in de nacht van 27 op 28 februari 2001, waarbij [verzoeker] door kogels uit vuurwapens van politieambtenaren of VKC-leden werd geraakt. Het Land de Nederlandse Antillen, als verweerder, stelde dat het gebruik van geweld rechtmatig was in het kader van de uitoefening van hun functie, namelijk het staande houden of aanhouden van [verzoeker] als verdachte van verkeersovertredingen en poging tot doodslag.
De Hoge Raad oordeelde dat de schade die [verzoeker] had geleden, valt onder de reikwijdte van de artikelen 178-182 van het Wetboek van Strafvordering van de Nederlandse Antillen (SvNA). Deze artikelen regelen de schadevergoeding voor schade die is geleden ten gevolge van de toepassing van strafvorderlijke dwangmiddelen. De Hoge Raad benadrukte dat voor de toepassing van artikel 182 SvNA niet vereist is dat er daadwerkelijk een strafvervolging is ingesteld. Het hof had in eerdere vonnissen geoordeeld dat het optreden van de politie en VKC-ers gericht was op het toepassen van een strafvorderlijk dwangmiddel, ook al was dit niet tot uitvoering gekomen.
De Hoge Raad verklaarde [verzoeker] niet-ontvankelijk in zijn beroep tegen het tussenvonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba en verwierp het beroep tegen het eindvonnis. De Hoge Raad oordeelde dat de vordering van [verzoeker] ingevolge artikel 182 SvNA was uitgesloten, omdat de schade die hij had geleden in verband stond met de toepassing van een strafvorderlijk dwangmiddel, ook al was de uitvoering daarvan niet voltooid. Dit arrest bevestigt de exclusieve bevoegdheid van de strafrechter in dergelijke zaken en de noodzaak voor verzoekers om binnen de gestelde termijnen te handelen.