2.5. Blijkens de aan het proces-verbaal van de terechtzitting in hoger beroep van 18 februari 2008 gehechte pleitnota is aldaar namens de verdachte het volgende aangevoerd:
"I. Inleiding
(...)
Cliënt stelt niets, maar dan ook helemaal niets, te hebben geweten van het drugstransport.
(...)
II. Het [...]project
2.1 Zoals u heeft kunnen lezen in de verklaringen van mijn cliënt, en zoals ook hier ter zitting door hem herhaald, wist hij niet beter dan dat de hele opzet van de operatie was om in aanmerking te kunnen komen van het zeer lucratieve [...]project op Curacao.
(...)
2.5 Samenvattend kan geconcludeerd worden dat gedurende een periode van ongeveer 2 jaar er intensief is toegewerkt aan het verkrijgen van het [...]project op Curacao. Een project dat uiteindelijk is toegewezen aan de getuige [getuige 1] die overigens niet alleen heeft verklaard inderdaad met de verdachten over het project te hebben gesproken, maar zelfs nota bene heeft overwogen om a. de ketel van [betrokkene 2] over te nemen en hem zelf voor verder advies te raadplegen en b. de verdachte [betrokkene 1] een baan bij het project aan te bieden; dit alles uiteraard voor zover zij het project niet zelf toegewezen zouden krijgen (p.282 + verklaring rechter-commissaris). Er hebben in die 2 jaar dus vele gesprekken plaatsgevonden met betrekking tot het [...].Zo is er gesproken met zowel Nederlandse bedrijven als bedrijven gevestigd op Curacao, is er gesproken met de organisaties die het teermeer in beheer hebben, is er gesproken met bedrijven over een eventuele samenwerking/overname, is door [betrokkene 2] min of meer personeel in dienst genomen juist met het oog op de verkrijging en uitvoering van het project ([betrokkene 3], [betrokkene 4]), is er gesproken met trustkantoren, met accountants, met de curator van [betrokkene 2] etc.etc.etc. Kortom, er is wel degelijk getracht om in aanmerking te komen voor het [...]project. Het feit dat [A], het bedrijf dat de inschrijving uiteindelijk organiseerde, verdachte niet kent, zegt overigens helemaal niets. [betrokkene 5] van [A] is gehoord en hij heeft weliswaar verklaard dat verdachten geen enkele rol spelen betreffende het project nu zij niet stonden ingeschreven, maar wat [betrokkene 5] dus niet wist, en ook met kon weten, is dat verdachten gesprekken voerden met bijvoorbeeld het bedrijf [B], een bedrijf dat wel degelijk op het project had ingeschreven.
(...)
3. Het vervoer van de ketel naar/van Curacao terwijl het project niet binnengehaald was
(...)
Gevraagd naar de reden waarom de ketel werd vervoerd, antwoord cliënt dat de ketel naar Curacao toe moest ter promotie van het project (p.249). Deze informatie kwam van [betrokkene 2], die cliënt had verteld dat iemand van de regering op Curacao, ene [betrokkene 6], bij die promotie aanwezig zou zijn (p.244). Cliënt had geen idee hoe zo'n promotie er uit zou zien, maar vertrouwde [betrokkene 2] hier blind in. Het klonk cliënt in ieder geval niet vreemd in de oren. Overigens heeft [betrokkene 2] ook zelfverklaard dat er een proef voor [betrokkene 6] zou plaatsvinden (p.330) waarbij de stoomketel als modelexemplaar zou dienen.
(...)
Voor cliënt was het volkomen duidelijk. Hij hoefde alleen maar te zorgen dat de stoomketel klaar was voor de promotie. Met de andere zaken, zoals het regelen van het transport, het betalen voor het transport en overige zaken van organisatorische aard, heeft cliënt eigenlijk totaal geen bemoeienis gehad. Cliënt was alleen maar de technische man. Dit verklaart hij niet alleen zelf, maar word ook bevestigd door o.a. [betrokkene 1] en [betrokkene 2].
3.2 Eenmaal op Curacao was het de bedoeling dat cliënt de gedemonteerde onderdelen weer op de stoomketel zou plaatsen zodat de promotie kon plaatsvinden. Zo ver is het echter niet gekomen. In de eerste plaats niet omdat de ketel eigenlijk pas op de dag van vertrek van cliënt werd vrijgegeven door de douane. Cliënt verbleef destijds van 4 tot 11 november op Curacao en de stoomketel werd pas vrijgegeven op 11 november (zie o.a. [betrokkene 7] p.699). Maar zelfs al zou de ketel wel tijdig zijn vrijgegeven, dan had cliënt nog de ketel niet kunnen prepareren omdat de benodigde onderdelen niet waren binnengekomen
3.3 Dat de ketel weer terug kwam vond cliënt ook niet vreemd en dat hoefde hij ook niet vreemd te vinden. De bedoeling was immers dat de ketel hier in Nederland gekeurd zou gaan worden. Maar voordat de ketel ter keuring zou worden aangeboden, zou cliënt eerst in overleg met de ketelboer zelf een aantal reparaties verrichten (p.254). Dit uiteraard om de kosten zo veel mogelijk te drukken en dit verklaart, aldus cliënt, waarom een loods nodig was.
(...)
4. Het demonteren van de ketel
(...)
Uit het dossier komt naar voren dat men ongeveer 2 weken bezig is geweest met het demonteren van de ketel. Vast staat dat cliënt niet de gehele 2 weken aanwezig is geweest en dat hij dus ook niet alle onderdelen zelf gedemonteerd heeft. Ook [betrokkene 2], [betrokkene 1], [betrokkene 8] en zelfs de schoonzoon van cliënt hebben geholpen bij het demonteren. Cliënt heeft verklaard dat hij de onderdelen die hij verwijderd heeft, zo netjes als mogelijk heeft verwijderd aangezien deze ooit weer op de ketel gemonteerd zouden moeten worden. En niet alleen zijn de onderdelen verwijderd, deze zijn ook allen netjes gewogen en gelabeld. De reden waarom een aantal appendages verwijderd moest worden is overigens omdat deze mogelijk bij de zeereis beschadigd zouden kunnen raken.
(...)
5. Het verzwaren van de ketel
(...)
[betrokkene 2] had hem namelijk verteld dat de ketel moest worden verzwaard, zodat de ketel zonder de appendages hetzelfde gewicht zou behouden als mèt de appendages. En dit was weer nodig zodat de ketel hetzelfde gewicht zou hebben als het gewicht dat op de papieren van de ketel stond vermeld (p.339).
(...)
Een schipper zal zijn vracht dusdanig indelen dat het gewicht zo veel als mogelijk gelijkmatig wordt verspreid. Als vervolgens een voorwerp (zoals bijvoorbeeld de stoomketel) stukken zwaarder of stukken lichter blijkt te zijn dan op de papieren vermeld staat, dan is het niet ondenkbaar dat dit gevolgen kan hebben voor de stabiliteit van het schip.
(...)
6. Algemene opmerkingen
(...) het is in ieder geval niet cliënt geweest die de ketel heeft opengesneden, wat, gelet op de stelling van het OM, opvallend mag worden genoemd. Indien cliënt namelijk van het drugstransport op de hoogte zou zijn geweest, dan zou hij hoogstwaarschijnlijk, als de technische man, toch bij het open slijpen van de ketel aanwezig moeten zijn geweest. Maar dit was dus niet het geval en in plaats daarvan zijn een aantal jongelui geronseld (vermoedelijk door [betrokkene 2]) die voor een flink geldbedrag aan de slag mochten. Dit is niet logisch, want het zou een onnodige extra kostenpost met zich meebrengen."