ECLI:NL:HR:2009:BK0674
Hoge Raad
- Cassatie
- J.B. Fleers
- O. de Savornin Lohman
- E.J. Numann
- A. Hammerstein
- J.C. van Oven
- Rechtspraak.nl
Merkenrecht en beschermingsomvang van merken in relatie tot vrijhoudingsbehoefte
In deze zaak, die voor de Hoge Raad is gekomen, betreft het een cassatieprocedure over de beschermingsomvang van merken en de vraag of rekening gehouden moet worden met de vrijhoudingsbehoefte bij de beoordeling van merkenrecht. De zaak is een vervolg op een eerder arrest van de Hoge Raad van 16 februari 2007, waarin vragen zijn gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen (HvJEG) over de uitleg van de Eerste Richtlijn (89/104/EEG) betreffende merken. De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 11 december 2009 de eerdere uitspraken van het gerechtshof te 's-Hertogenbosch vernietigd en de zaak verwezen naar het gerechtshof te Arnhem voor verdere behandeling.
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat bij de bepaling van de beschermingsomvang van een merk dat geen onderscheidend vermogen bezit, geen rekening kan worden gehouden met de vrijhoudingsbehoefte, tenzij de specifieke beperking van artikel 6, lid 1, sub b van de richtlijn van toepassing is. Dit betekent dat het algemeen belang om bepaalde tekens beschikbaar te houden voor algemeen gebruik niet kan worden ingeroepen om de bescherming van een merk te ondermijnen. De Hoge Raad heeft de klachten van de partijen beoordeeld en vastgesteld dat de eerdere opvattingen van het hof onjuist waren, wat heeft geleid tot de vernietiging van het arrest van het hof.
De zaak betreft verschillende partijen, waaronder Adidas AG en Adidas Benelux B.V. als eisers in cassatie, en Marca Mode, C&A Nederland, H&M Hennes & Mauritz Nederland B.V. en Vendex KBB Nederland B.V. als verweerders in cassatie. De Hoge Raad heeft de kosten van het geding in cassatie aan de zijde van Adidas c.s. begroot op € 444,11 aan verschotten en € 4.800,-- voor salaris. De uitspraak van de Hoge Raad is van belang voor de verdere ontwikkeling van het merkenrecht in Nederland, vooral in relatie tot de bescherming van merken en de belangen van andere marktdeelnemers.