ECLI:NL:HR:2009:BC2865
Hoge Raad
- Cassatie
- A-G Niessen
- Rechtspraak.nl
Regulering van mineralenheffingen onder de Meststoffenwet en de rechtsgeldigheid daarvan
In deze zaak heeft de Hoge Raad op 17 april 2009 uitspraak gedaan in vijftien zaken die betrekking hebben op heffingen ingevolge de Meststoffenwet. De zaken zijn aanhangig gemaakt door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en andere belanghebbenden. De heffingen betroffen zowel de fosfaatheffing als de stikstofheffing, die werden geheven op basis van een stelsel dat van 1 januari 1998 tot en met 31 december 2005 van kracht was. Dit stelsel, het mineralenaangiftesysteem (MINAS), bood de mogelijkheid om te kiezen tussen forfaitaire en verfijnde mineralenheffingen. De forfaitaire heffingen maakten gebruik van forfaits, terwijl de verfijnde heffingen gebaseerd waren op werkelijke hoeveelheden fosfaat en stikstof.
De ministeriële regeling die op basis van de Meststoffenwet was uitgevaardigd, stelde dat de vaststelling van de gehaltes van stikstof en fosfaat door middel van steekproefonderzoek diende te gebeuren, met een nauwkeurigheidsnorm van 15%. Onderzoek heeft echter aangetoond dat deze norm niet werd gehaald, wat leidde tot de conclusie van A-G Niessen dat de opgelegde heffingen niet in stand konden blijven. De A-G heeft de vraag of de nauwkeurigheidsnorm in strijd is met het recht ontkennend beantwoord.
Daarnaast heeft A-G Niessen zich uitgesproken over de vraag of het MINAS-systeem in strijd is met de Europese Nitraatrichtlijn. Hij concludeert dat, hoewel het systeem niet correct is geïmplementeerd, dit niet de soevereiniteit van Nederland op fiscaal gebied aantast. Ook de vraag of de regulerende mineralenheffing in strijd is met het recht op bescherming van eigendom volgens artikel 1 van het Eerste Protocol van het EVRM, werd ontkennend beantwoord. De conclusies van de A-G strekken tot gegrondverklaring van het beroep, behoudens ten aanzien van de fosfaatheffing die door het Hof 's-Hertogenbosch terecht was vernietigd. De overige conclusies strekken eveneens tot gegrondverklaring voor zover het de fosfaatheffing betreft, die door de hoven ten onrechte niet vernietigd was. De uitspraak wordt niet gepubliceerd.