ECLI:NL:HR:2008:BF0002
Hoge Raad
- Cassatie
- D.H. Beukenhorst
- E.J. Numann
- A. Hammerstein
- F.B. Bakels
- C.A. Streefkerk
- Rechtspraak.nl
Onrechtmatige daad door toezending van een ontwerp-pandakte door een bank zonder instemming van de cliënte
In deze zaak heeft de Hoge Raad op 31 oktober 2008 uitspraak gedaan in een cassatieprocedure tussen [Eiseres] en ABN AMRO Bank N.V. De zaak betreft een onrechtmatige daad waarbij de bank zonder instemming van [Eiseres] een ontwerp-pandakte heeft verzonden aan een derde partij, Nedap, in het kader van een samenwerkingsovereenkomst. [Eiseres], die een eenmanszaak drijft genaamd Bureau Maritiem Onderzoek (BMO), vorderde schadevergoeding van ABN AMRO, stellende dat de toezending van de pandakte heeft geleid tot schade doordat Nedap de betaling van een overeengekomen bedrag van ƒ 900.000,-- heeft opgeschort.
De rechtbank te Amsterdam heeft in een tussenvonnis geoordeeld dat ABN AMRO onzorgvuldig heeft gehandeld door Nedap te confronteren met de verpanding van de vordering zonder [Eiseres] daarvan op de hoogte te stellen. Echter, in het eindvonnis heeft de rechtbank de schadevordering afgewezen, omdat [Eiseres] niet voldoende bewijs heeft geleverd voor het causaal verband tussen de toezending van de pandakte en de geleden schade. In hoger beroep heeft het gerechtshof te Amsterdam het eindvonnis van de rechtbank bekrachtigd, maar heeft de vordering van ABN AMRO in reconventie toegewezen.
In cassatie heeft de Hoge Raad de zaak beoordeeld en geconcludeerd dat het hof onvoldoende gemotiveerd heeft vastgesteld dat er geen causaal verband bestaat tussen de handelingen van ABN AMRO en de schade van [Eiseres]. De Hoge Raad heeft het arrest van het hof vernietigd en de zaak verwezen naar het gerechtshof te 's-Gravenhage voor verdere behandeling. Tevens is ABN AMRO veroordeeld in de kosten van het geding in cassatie, die zijn begroot op € 8.668,03.