ECLI:NL:HR:2005:AU5788

Hoge Raad

Datum uitspraak
13 december 2005
Publicatiedatum
4 april 2013
Zaaknummer
03572/04 J
Instantie
Hoge Raad
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Cassatie
Rechters
  • F.H. Koster
  • B.C. de Savornin Lohman
  • J.W. Ilsink
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Inbreuk op auteursrecht door aanbieden van illegale cd's en dvd's op internet

In deze zaak heeft de Hoge Raad op 13 december 2005 uitspraak gedaan in een cassatieprocedure tegen een arrest van het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch. De verdachte was veroordeeld voor het opzettelijk aanbieden van datadragers, waaronder cd's en dvd's, die inbreuk maakten op het auteursrecht van derden. De feiten van de zaak betroffen het aanbieden van illegale kopieën van muziek, films en computerspellen op internet. De verdachte had in de periode van 1 januari 2002 tot en met 6 juni 2002 samen met een mededader deze inbreuk gepleegd door deze datadragers openlijk ter verspreiding aan te bieden en te verveelvoudigen.

Het Hof had verzuimd om expliciet te beslissen op het verweer van de verdachte dat de werken vrijelijk van internet te downloaden waren, en dat er daarom geen auteursrecht was geschonden. De Hoge Raad oordeelde dat dit verzuim niet tot cassatie leidde, omdat het Hof het verweer op een andere grond had kunnen verwerpen. De conclusie van de Advocaat-Generaal werd hierbij betrokken, waarin werd gesteld dat het downloaden van muziek voor privégebruik niet aan de orde was in deze zaak. De verdachte had immers illegale cd's gekocht en deze gebruikt om kopieën te maken voor verkoop.

De Hoge Raad bevestigde de veroordeling van het Hof en oordeelde dat de middelen van de verdachte niet tot cassatie konden leiden. De verdachte was eerder door de Kinderrechter veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uren, subsidiair veertig dagen hechtenis. De Hoge Raad concludeerde dat er geen gronden waren voor vernietiging van de bestreden uitspraak en verwierp het beroep.

Uitspraak

13 december 2005
Strafkamer
nr. 03572/04 J
LR/IC
Hoge Raad der Nederlanden
Arrest
op het beroep in cassatie tegen een arrest van het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch van 27 september 2004, nummer 20/003647-03, in de strafzaak tegen:
[verdachte], geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1984, wonende te [woonplaats].
1. De bestreden uitspraak
Het Hof heeft in hoger beroep - behalve ten aanzien van de strafoplegging - bevestigd een vonnis van de Kinderrechter in de Rechtbank te 's-Hertogenbosch van 16 september 2003, waarbij de verdachte is veroordeeld ter zake van "medeplegen van opzettelijk een voorwerp waarin met inbreuk op eens anders auteursrecht een werk is vervat openlijk ter verspreiding aanbieden en/of ter veelvoudiging of ter verspreiding voorhanden hebben en/of uit winstbejag bewaren, meermalen gepleegd" en "medeplegen van opzettelijk inbreuk maken op eens anders auteursrecht, meermalen gepleegd". Het Hof heeft de verdachte veroordeeld tot een taakstraf bestaande uit een werkstraf voor de duur van tachtig uren, subsidiair veertig dagen hechtenis.
2. Geding in cassatie
Het beroep is ingesteld door de verdachte. Namens deze heeft mr. B.A. Fijma, advocaat te Zwijndrecht, bij schriftuur middelen van cassatie voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
De Advocaat-Generaal Knigge heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep. De conclusie is aan dit arrest gehecht.
3. Beoordeling van het derde middel
3.1. Het middel klaagt onder meer dat het Hof niet gemotiveerd heeft beslist op het verweer dat de werken waarom het hier gaat van internet vrijelijk zijn te downloaden zodat door de verdachte geen auteursrecht is geschonden.
3.2. Ten laste van de verdachte is bewezen verklaard dat:
"hij in de periode van 1 januari 2002 tot en met 6 juni 2002 te Dommelen en/of Valkenswaard, tezamen en in vereniging met een ander opzettelijk een of meer datadragers, te weten (o.a.) een of meer cd's en/of dvd's met op de bij de dagvaarding gevoegde lijst vermelde titel(s), waarin met inbreuk op eens anders auteursrecht een of meer werken, te weten op de bij de dagvaarding gevoegde lijst vermelde computerspel(len) en/of business/entertainment software en/of muziekwerk(en) en/of filmwerk(en) waren vervat, openlijk ter verspreiding heeft aangeboden - op het internet - en/of ter verveelvoudiging en/of ter verspreiding voorhanden heeft gehad en/of uit winstbejag heeft bewaard en opzettelijk inbreuk heeft gemaakt op eens anders auteursrecht, door telkens opzettelijk één of meer van de genoemde cd's te kopiëren."
3.3. Het Hof heeft verzuimd op het in 3.1 bedoelde verweer uitdrukkelijk een beslissing te geven. Het middel klaagt hier terecht over.
Dit verzuim behoeft evenwel niet tot cassatie te leiden omdat het Hof het verweer slechts had kunnen verwerpen op de grond zoals weergegeven in de conclusie van de Advocaat-Generaal onder 13.
3.4. Het middel is dus in zoverre tevergeefs voorgesteld.
4. Beoordeling van de middelen van het overige
Voor het overige kunnen de middelen niet tot cassatie leiden. Dit behoeft, gezien art. 81 RO, geen nadere motivering nu de middelen in zoverre niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.
5. Slotsom
Nu geen van de middelen tot cassatie kan leiden, terwijl de Hoge Raad ook geen grond aanwezig oordeelt waarop de bestreden uitspraak ambtshalve zou behoren te worden vernietigd, moet het beroep worden verworpen.
6. Beslissing
De Hoge Raad verwerpt het beroep.
Dit arrest is gewezen door de vice-president F.H. Koster als voorzitter, en de raadsheren B.C. de Savornin Lohman en J.W. Ilsink, in bijzijn van de waarnemend griffier L.J.J. Okker-Braber, en uitgesproken op 13 december 2005.