ECLI:NL:HR:2005:AT5950
Hoge Raad
- Cassatie
- A.E.M. van der Putt-Lauwers
- F.W.G.M. van Brunschot
- P. Lourens
- C.B. Bavinck
- J.W. van den Berge
- Rechtspraak.nl
Navorderingsaanslag vennootschapsbelasting en de toepassing van artikel 16, lid 4 AWR met betrekking tot buitenlandse winstbestanddelen
In deze zaak gaat het om een beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiën tegen de uitspraak van het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch van 9 maart 2004, betreffende een navorderingsaanslag in de vennootschapsbelasting opgelegd aan belanghebbende, een in Nederland gevestigde vennootschap. De belanghebbende was aanvankelijk voor het jaar 1992 aangeslagen naar een belastbaar bedrag van ƒ 1.504.252, maar kreeg later een navorderingsaanslag opgelegd naar een belastbaar bedrag van ƒ 7.255.383. Na bezwaar van de belanghebbende heeft de Inspecteur de navorderingsaanslag gehandhaafd, waarop belanghebbende in beroep ging bij het Hof. Het Hof verklaarde het beroep gegrond en vernietigde de uitspraak van de Inspecteur en de navorderingsaanslag.
De Staatssecretaris van Financiën ging in cassatie tegen deze uitspraak. De Hoge Raad oordeelde dat de Inspecteur zich niet kon beroepen op artikel 16, lid 4, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) omdat het voordeel, dat voortkwam uit een prêt participatif van een Franse vennootschap, niet als in het buitenland opgekomen kon worden beschouwd. De Hoge Raad stelde vast dat de vergoeding door de Franse vennootschap rechtstreeks naar de Nederlandse bankrekening van de belanghebbende was overgemaakt, wat betekent dat het voordeel niet in het buitenland was opgekomen. De Hoge Raad verklaarde het beroep van de Staatssecretaris ongegrond en veroordeelde hem in de proceskosten van de belanghebbende.
De uitspraak van de Hoge Raad benadrukt de noodzaak om de plaats van ontvangst van een voordeel in overweging te nemen bij de toepassing van belastingwetgeving, en bevestigt dat de termijn voor navordering in dit geval was verstreken, waardoor de navorderingsaanslag niet kon worden gehandhaafd.