ECLI:NL:HR:2005:AT2653

Hoge Raad

Datum uitspraak
29 april 2005
Publicatiedatum
4 april 2013
Zaaknummer
C04/223HR (1410)
Instantie
Hoge Raad
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Omgevingsrecht
Procedures
  • Cassatie
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Niet-ontvankelijkheid van cassatieberoep wegens overlijden eiser

In deze zaak heeft de Hoge Raad op 29 april 2005 uitspraak gedaan in een cassatieprocedure. De eiser, laatstelijk wonende te [woonplaats], had beroep in cassatie ingesteld tegen een vonnis van de rechtbank te Maastricht, waarin de rechtbank op 4 februari 2004 de vervroegde onteigening van percelen kadastraal bekend Gemeente Geleen had uitgesproken. De Gemeente Sittard-Geleen had de eiser gedagvaard en gevorderd om de onteigening te laten plaatsvinden in het belang van de ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. De rechtbank had ook een voorschot op de schadeloosstelling vastgesteld en deskundigen benoemd.

De Gemeente heeft in cassatie geconcludeerd tot niet-ontvankelijkverklaring van de eiser, die inmiddels was overleden op 27 oktober 1992. De Advocaat-Generaal E.M. Wesseling-van Gent heeft eveneens geconcludeerd tot niet-ontvankelijkheid van het cassatieberoep. De Hoge Raad heeft de ontvankelijkheid van het beroep beoordeeld en geconcludeerd dat het cassatieberoep niet-ontvankelijk is, aangezien de eiser op het moment van de uitspraak reeds was overleden.

De uitspraak van de Hoge Raad benadrukt het belang van de ontvankelijkheid in cassatieprocedures en de gevolgen van het overlijden van een partij voor de voortzetting van een rechtszaak. Het arrest is openbaar uitgesproken door vice-president P. Neleman en is een belangrijke uitspraak in het civiele recht, specifiek binnen het bestuursrecht en omgevingsrecht.

Uitspraak

29 april 2005
Eerste Kamer
Nr. C04/223HR (1410)
JMH/RM
Hoge Raad der Nederlanden
Arrest
in de zaak van:
[Eiser],
laatstelijk wonende te [woonplaats],
EISER tot cassatie,
advocaat: mr. P.J.L.J. Duijsens,
t e g e n
DE GEMEENTE SITTARD-GELEEN,
gevestigd te Sittard-Geleen,
VERWEERSTER in cassatie,
advocaat: mr. M.E. Gelpke.
1. Het geding in feitelijke instantie
Verweerster in cassatie - verder te noemen: de Gemeente - heeft bij exploot van 19 juni 2003 eiser tot cassatie - verder te noemen: [eiser] - gedagvaard voor de rechtbank te Maastricht en gevorderd bij vonnis vervroegd uit te spreken ten name van de Gemeente, in het belang van de ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, de onteigening van de percelen kadastraal bekend Gemeente Geleen, sectie [A], nummers [001], [002] en [003], en bij afzonderlijk vonnis vast te stellen de aan [eiser] uit te keren schadeloosstelling.
Bij vonnis van 4 februari 2004 heeft de rechtbank de gevorderde vervroegde onteigening uitgesproken, het voorschot op de schadeloosstelling en de som van de door de Gemeente te stellen zekerheid bepaald en drie deskundigen en een rechter-commissaris benoemd.
Het vonnis van de rechtbank is aan dit arrest gehecht.
2. Het geding in cassatie
Tegen het vonnis van de rechtbank is ten name van [eiser] beroep in cassatie ingesteld. De cassatiedagvaarding en het herstelexploot waarbij een andere dan de oorspronkelijke verschijndag is aangewezen, zijn aan dit arrest gehecht en maken daarvan deel uit.
De Gemeente heeft geconcludeerd tot niet-ontvankelijkverklaring, althans tot verwerping van het beroep.
De zaak is voor partijen toegelicht door hun advocaten.
De conclusie van de Advocaat-Generaal E.M. Wesseling-van Gent strekt tot niet-ontvankelijkverklaring van [eiser] in zijn cassatieberoep.
3. Beoordeling van de ontvankelijkheid van het beroep
Het cassatieberoep, dat ten name van [eiser] is ingesteld, is niet-ontvankelijk, aangezien genoemde [eiser] op 27 oktober 1992 is overleden.
4. Beslissing
De Hoge Raad verklaart het beroep niet-ontvankelijk.
Dit arrest is gewezen door de vice-president J.B. Fleers als voorzitter en de raadsheren D.H. Beukenhorst, A.M.J. van Buchem-Spapens, P.C. Kop en J.C. van Oven, en in het openbaar uitgesproken door de vice-president P. Neleman op 29 april 2005.