ETS- EN IDENTITEITSONDERZOEK
Bij voertuigen van dit merk en type behoort het V.I.N. te zijn ingeslagen in een plaatdeel boven de rechter chassisbalk, ter hoogte van het rechter voorwiel. Het plaatdeel was voorzien van een coating waarin de plaats van het ingeslagen V.I.N. uitgespaard was. Op deze plaats was bovengenoemd V.I.N. zichtbaar. De plaats werd behandeld met verfafbijtmiddel, omdat er duidelijk verschil is tussen het reageren daarop van fabrieksmatig aangebrachte verf en naderhand aangebrachte verf. Later aangebrachte verf lost direct op in contact met een verfafbijtmiddel. Ik, Hamers, zag dat de verf op de plaats van het ingeslagen V.I.N. direct op het afbijtmiddel reageerde. Veelal duidt dat op het feit dat er wijzigingen in het ingeslagen chassisnummer zijn aangebracht. Ik, Hamers, heb daarop op de plaats van het ingeslagen chassisnummer de verf verwijderd. De plaats werd daarna behandeld met een daartoe geëigende etsvloeistof. Hierbij zag ik, Hamers, structuurverschil in het metaal ter hoogte van de plaats waar de voorloop van het V.I.N. ingeslagen was en de plaats waar het unieke gedeelte van het V.I.N. (de laatste 6 cijfers) ingeslagen was. Ik, Hamers, zag dat het unieke gedeelte van het V.I.N. niet fabrieksmatig ingeslagen was. Ik, Hamers, zag dat tegen het frame onder de bestuurdersstoel een typeplaatje aangebracht was. Bij informatie bij de voertuigidentificatiedeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat zo'n typeplaatje van fabriekswege niet in zijn geheel verwijderd kon worden. Ik, Hamers, zag en voelde dat het typeplaatje op eenvoudige wijze in zijn geheel van het frame verwijderd kon worden. Ik zag dat het typeplaatje maar gedeeltelijk vastgelijmd was. Uit bovenstaande bleek mij, Hamers, dat het hier een vals typeplaatje betrof. Ik, verbalisant Coppens, zag dat de door de fabrikant aangebrachte serienummers waren verwijderd dan wel vervalst.
RESULTAAT ONDERZOEK
Uit bovenstaand onderzoek bleek ons, verbalisanten, dat de identiteit van het onderzochte voertuig was vervalst en wel zodanig dat hieruit geen identificatie van het oorspronkelijke voertuig kon volgen.
VERVOLGONDERZOEK
Bij het raadplegen van het NSIS-opsporingssysteem bleek dat er drie kampeerauto's als gestolen gesignaleerd stonden, die voorzien waren van dezelfde voorloop van het V.I.N. als het door ons onderzochte voertuig. Twee daarvan waren in Italië ontvreemd en een in België. Bij informatie bleek dat de Rimor-importeur voor de Benelux in België gevestigd was, te weten Alpha Temse, Kapelanielaan 13A Rijksweg Temse-St. Niklaas 9140 Temse.
Met dit bedrijf, in de persoon van [getuige], werd telefonisch contact opgenomen. Hij deelde ons desgevraagd mede dat in de nacht van 1 op 2 juni 2000 van hun bedrijfsterrein drie kampeerauto's waren ontvreemd. Eén van die kampeerauto's was een: Rimor Superbrig 729, kleur beige en blauw, bouwjaar 1999, voorzien van een Mercedes Benz 312 D onderbouw, kenteken [AAA-000] en V.I.N.: [002]. Voor zover bij hem bekend was dit het enige voertuig in de Benelux dat was ontvreemd en voldeed aan de omschrijving. Deze kampeerauto was eigendom van Alpha Temse en was bij hen als huurkampeerauto ingezet. De door hen ingezette huurkampeerauto's worden voorzien van een standaardpakket. Door [getuige] werden de reservesleutels van de ontvreemde Rimor kampeerauto ter beschikking gesteld. Hierbij zagen wij, Hamers en Coppens, dat de nummers van twee sleutels overeenkwamen met de nummers van de sloten in het woongedeelte van de kampeerauto.
Wij zagen dat met deze sleutels de sloten van het woongedeelte van de kampeerauto geopend konden worden.
SAMENVATTING BEVINDINGEN
Uit het ingestelde onderzoek en de daarbij gedane waarnemingen kan worden afgeleid, dat:
a: de hierboven omschreven kampeerauto met het V.I.N. [001] was voorzien van een valse identiteit;
b: het door ons ingestelde identiteitsonderzoek niet leidde tot identificatie van het oorspronkelijke voertuig;
c: het vervolgonderzoek leidde tot identificatie van de Rimor kampeerauto voorzien van het V.I.N. [002];
d: dit voertuig in NSIS stond gesignaleerd voor België sinds 2 juni 2000."
2. een proces-verbaal van politie, voorzover inhoudende als verklaring van [getuige]:
"Ik ben afgevaardigd bestuurder van de firma ALPHA Motorhomes N.V., gevestigd in Temse, België, Kapelanielaan 13A. Op 2 juni 2000 zijn bij de firma drie motorhome's gestolen door middel van braak. De diefstal betrof twee campers van het merk RIMOR met een Mercedeschassis en één camper van het merk MIRAGE, eveneens met een Mecedeschassis. Van de RIMOR-campers was er één die bij ons in de verhuur liep. Dit betrof de RIMOR-camper met het Mercedeschassis, type 312D, die al twee keer door ons verhuurd was geweest. Bij de Rimor-camper met het Mercedes 312D chassis, die bij ons in de verhuur heeft gelopen, hoort een setje van drie sleutels. Van dit setje hebben wij ook een reservesetje sleutels met dezelfde sleutelnummers als de originele sleutels. Dit reservesetje wordt in het bedrijf bewaard en de originele sleutels zitten in een veiligheidskastje aan de camper en dit kastje kan alleen door medewerkers van ons bedrijf worden geopend.
Enkele dagen voor de diefstal bleek een van de sleutels, waarmee het veiligheidskastje kon worden geopend, te zijn verdwenen. De sleutels van het woongedeelte van de camper zijn twee verschillende sleutels. Een sleutel, merk Thetford, nummer 9006 is van het toiletdeurtje en de andere sleutel, merkloos, nummer 2008 is voor de toegangsdeur en de bagageluiken. Bij het Mercedeschassis hoort een originele Mercedes sleutel, type YMOS. Bij campers die wij in de verhuur doen, treffen wij een aantal voorzieningen die wij zelf aanbrengen. Dit zijn de volgende voorzieningen:
1e) Achter op de camper wordt een fietsenrek, merk OMNIBIKE, voor het vervoer van vier fietsen gemonteerd;
2e) Aan de rechterzijkant monteren wij een zonne-luifel, merk OMNISTOR, type 5000, kleur Curaçao, lengte 4 meter;
3e) Op de linkerraamstijl wordt een stijlantenne gebouwd, dit is een goedkope antenne en niet origineel Mercedes;
4e) In de camper leggen we twee gele wielkeggen en voorts twee blanke plastic flessen, waarvan één met een inhoud van een liter, gevuld met motorolie en de andere, met een inhoud van ongeveer 0,25 liter, gevuld met insectenreiniger.
5e) Voorts leggen wij in de camper een zogenaamde safety-kabel, dit betreft een samengestelde stalen kabel met drie haken en een katrol. De stalen kabel is voorzien van een rode plastic mantel. De kabel wordt gebruikt om de toegangsdeuren van binnenuit tegen inbraak te beveiligen.
Ik zie dat de camper die U mij toont, dezelfde is als de RIMOR-camper met het Mercedes 312D chassis die bij ons in de verhuur liep en bij ons is gestolen. Van de reservesleutels van de gestolen camper, die ik nu bij mij heb, past de Thetford-sleutel, nummer 9006, op het deurtje van de toiletruimte en past de merkloze sleutel, nummer 2008, op de toegangsdeur en alle luiken van de bagageruimtes. Achter op de camper zit een soortgelijk fietsenrek als wij ook monteren, in de camper ligt de safety-kabel van hetzelfde type als wij er in leggen en ook de gele wielkeggen en de plastic flessen met motorolie en insectenreiniger zijn precies gelijk aan de wielkeggen en flessen die wij in onze huurcampers leggen. Aan de rechterzijkant is eveneens een zonneluifel gemonteerd van het merk OMNISTOR, type 5000, lengte 4 m en kleur curaçao. Ik weet zeker dat dit de RIMOR-camper is die op 2 juni 2000 bij ons van het bedrijfsterrein is gestolen. Ik kan dat ook zien aan de gehele opbouw. Het samenstellen van de opbouw met het Mercedeschassis is origineel RIMOR. Hieraan is niets gewijzigd en derden kunnen dit niet onopvallend wijzigen. Als onder de opbouw een ander Mercedeschassis zou zijn gemonteerd, zou dat aan allerlei dingen zichtbaar zijn, zoals kit-naden, aansluiting en wijzigingen aan de cabine, alsmede sporen van losgehaalde en weer aangebrachte binnenbekleding. Dit is bij deze camper niet het geval. Alles wat ik zie is origineel, af fabriek zo gemonteerd en afgewerkt. Ook de antenne op de linker voorruitstijl herken ik als de goedkope antenne die wij op onze huurcampers monteren. Op de stoel zit ook een typeplaatje dat niet origineel is. Bij de RIMORS, die wij op een Mercedeschassis binnen krijgen, zijn deze typeplaatjes allemaal zwart van kleur."