ECLI:NL:HR:2003:AF5826
Hoge Raad
- Cassatie
- G.J. Zuurmond
- F.W.G.M. van Brunschot
- D.G. van Vliet
- P. Lourens
- C.B. Bavinck
- Rechtspraak.nl
Cassatie over de belastingaanslag en de overdracht van de koopoptie in het ondernemingsvermogen
In deze zaak gaat het om een beroep in cassatie van belanghebbende X tegen de uitspraak van het Gerechtshof te 's-Gravenhage van 28 november 2001, betreffende een aanslag in de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen voor het jaar 1992. De aanslag was opgelegd naar een belastbaar inkomen van f 3.553.684, maar na bezwaar van belanghebbende handhaafde de Inspecteur deze aanslag. Het Hof vernietigde echter de uitspraak van de Inspecteur en verlaagde de aanslag tot f 2.215.554. Belanghebbende ging in cassatie tegen deze uitspraak, waarbij de Staatssecretaris van Financiën een verweerschrift indiende.
De Hoge Raad heeft vastgesteld dat belanghebbende sinds 1 januari 1973 een detailhandel in meubelen en woningtextiel exploiteerde en dat hij een lease-overeenkomst had gesloten voor het winkelpand. Deze overeenkomst gaf hem het recht om het gehuurde pand te kopen na afloop van de huurtermijn. In 1976 heeft belanghebbende de activa en passiva van zijn onderneming overgedragen aan een nieuw opgerichte besloten vennootschap (BV). In 1992 verkocht hij de koopoptie aan de BV, die deze vervolgens uitoefende.
De Hoge Raad oordeelde dat het Hof een onjuiste rechtsopvatting had over de overdracht van de koopoptie. Bij de staking van een onderneming behoort een activum in het algemeen tot het privé-vermogen, tenzij er onzekerheden zijn over de afwikkeling. In dit geval was er geen sprake van dergelijke onzekerheden, waardoor de koopoptie tot het privé-vermogen van belanghebbende gerekend moest worden. De Hoge Raad verklaarde het beroep gegrond, vernietigde de uitspraak van het Hof, en verwees de zaak naar het Gerechtshof te Amsterdam voor verdere behandeling. Tevens werd de Staatssecretaris van Financiën veroordeeld in de proceskosten van belanghebbende.