ECLI:NL:HR:2003:AE9386
Hoge Raad
- Cassatie
- G.G. van Erp Taalman Kip-Nieuwenkamp
- A.E.M. van der Putt-Lauwers
- J.B. Fleers
- H.A.M. Aaftink
- O. de Savornin Lohman
- Rechtspraak.nl
Cassatie over de toepassing van de CAO voor het Ziekenhuiswezen en de arbeidsovereenkomst van een verpleegkundige
In deze zaak heeft de Hoge Raad op 10 januari 2003 uitspraak gedaan in een cassatieprocedure tussen Stichting Rode Kruis Ziekenhuis en een verpleegkundige, aangeduid als [verweerder]. De zaak betreft de vraag of het Ziekenhuis gebonden is aan de rechten en plichten die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst van [verweerder] met Hoogovens Groep B.V. Dit geschil ontstond nadat het Ziekenhuis de arbeidsovereenkomst van [verweerder] overnam, waarbij de CAO voor het Ziekenhuiswezen van toepassing werd verklaard. De verpleegkundige vorderde onder andere aanvulling van zijn loon en tewerkstelling voor een bepaald aantal uren per week, gebaseerd op de voorwaarden van de Hoogovens CAO, die voor hem voordeliger was dan de CAO voor het Ziekenhuiswezen.
De Kantonrechter heeft in eerste instantie de vorderingen van [verweerder] slechts gedeeltelijk toegewezen. In hoger beroep heeft de Rechtbank de vorderingen grotendeels toegewezen, maar het Ziekenhuis heeft cassatie ingesteld tegen deze uitspraak. De Hoge Raad heeft in zijn arrest geoordeeld dat de bepalingen van de Hoogovens CAO niet van toepassing zijn op de arbeidsovereenkomst van [verweerder] met het Ziekenhuis, omdat [verweerder] niet was aangesloten bij een partij bij de CAO voor het Ziekenhuiswezen en niet had ingestemd met de toepassing van deze CAO.
De Hoge Raad heeft de conclusie van de Advocaat-Generaal gevolgd en het beroep van het Ziekenhuis verworpen. De Hoge Raad oordeelde dat de arbeidsovereenkomst tussen [verweerder] en het Ziekenhuis ongewijzigd is voortgezet, ook na het verstrijken van de geldingsduur van de Hoogovens CAO. De Hoge Raad heeft de kosten van het geding in cassatie aan het Ziekenhuis opgelegd, tot op deze uitspraak aan de zijde van [verweerder] begroot op nihil.