ECLI:NL:HR:2002:AE4472
Hoge Raad
- Cassatie
- G.J. Zuurmond
- F.W.G.M. van Brunschot
- D.G. van Vliet
- P. Lourens
- C.B. Bavinck
- Rechtspraak.nl
Naheffingsaanslag loonbelasting en de toepassing van de feestdagenvrijstelling
In deze zaak gaat het om een naheffingsaanslag in de loonbelasting/premie volksverzekeringen die aan belanghebbende, een gemeente, is opgelegd over het tijdvak van 1 januari tot en met 30 juni 1995. De naheffingsaanslag, oorspronkelijk opgelegd voor een bedrag van ƒ 59.050, werd na bezwaar door de Inspecteur ambtshalve verminderd, maar bleef in stand. Belanghebbende ging in beroep bij het Hof, dat de uitspraak van de Inspecteur bevestigde. Hierop heeft belanghebbende cassatie ingesteld.
De zaak draait om de vraag of een uitkering van ƒ 110 per werknemer, die in juli 1990 werd gedaan als een belastingvrije feestdagengratificatie, terecht is belast door de Inspecteur. De Inspecteur had de uitkering aangemerkt als nettoloon uit dienstbetrekking, omdat belanghebbende had verklaard dat het nageheven bedrag niet op de werknemers zou worden verhaald. Het Hof oordeelde dat de betaling niet onder de feestdagenvrijstelling viel en dat de naheffingsaanslag terecht was opgelegd.
In cassatie werd de vraag gesteld of het nageheven bedrag terecht als voordeel uit dienstbetrekking was belast. De Hoge Raad bevestigde het oordeel van het Hof, waarbij werd opgemerkt dat indien een werkgever belasting voor eigen rekening neemt, het voordeel voor de werknemer doorgaans als loon uit dienstbetrekking moet worden aangemerkt. De Hoge Raad oordeelde dat de omstandigheid dat belanghebbende had medegedeeld dat de uitkering belastingvrij zou zijn, niet als een bijzondere omstandigheid kan worden aangemerkt die het verhaal van de te weinig ingehouden belasting op de werknemers zou uitsluiten.
De Hoge Raad verklaarde het beroep ongegrond en oordeelde dat er geen termen aanwezig waren voor een veroordeling in de proceskosten. Dit arrest is gewezen op 22 november 2002 door de vice-president en vier raadsheren, en werd openbaar uitgesproken.