ECLI:NL:HR:2002:AD9114
Hoge Raad
- Cassatie
- G.G. van Erp Taalman Kip-Nieuwenkamp
- A.E.M. van der Putt-Lauwers
- J.B. Fleers
- D.H. Beukenhorst
- P.C. Kop
- A. Hammerstein
- Rechtspraak.nl
Cassatie over aansprakelijkheid voor douanerechten en omzetbelasting bij niet-gezuiverde T1-documenten
In deze zaak heeft de Hoge Raad op 12 april 2002 uitspraak gedaan in een cassatieprocedure tussen FIC (First International Computer) B.V. en een verweerster, die als douane-expediteur optrad. De verweerster had FIC gedagvaard voor de Rechtbank te 's-Hertogenbosch, waarbij zij vorderingen had ingesteld met betrekking tot douanerechten en omzetbelasting die zij aan de Belgische fiscus moest betalen. De Rechtbank had de vorderingen van de verweerster grotendeels toegewezen, maar FIC had hoger beroep ingesteld bij het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch, dat de vorderingen van de verweerster opnieuw toewijsde.
FIC had computeronderdelen in het Verre Oosten ingekocht en deze onder douaneverband opgeslagen bij Logsupp, die een douane-entrepot exploiteerde. De verweerster had namens Logsupp aangifte gedaan voor de douaneregeling extern communautair douanevervoer. De Belgische douane hield de verweerster aansprakelijk voor douanerechten en omzetbelasting, omdat de T1-documenten niet waren gezuiverd. De Hoge Raad oordeelde dat het Hof ten onrechte had geoordeeld dat er een rechtsbetrekking was ontstaan tussen FIC en de verweerster, omdat FIC geen opdracht had gegeven voor het opmaken van de T1-documenten.
De Hoge Raad vernietigde het arrest van het Gerechtshof en verwees de zaak terug naar het Gerechtshof te Arnhem voor verdere behandeling. Tevens werd de verweerster in de kosten van het geding in cassatie veroordeeld. Dit arrest benadrukt de noodzaak van duidelijke afspraken en opdrachten in douaneprocedures, vooral in situaties waarin meerdere partijen betrokken zijn.