ECLI:NL:HR:2001:AD5788
Hoge Raad
- Cassatie
- G.J. Zuurmond
- F.W.G.M. van Brunschot
- D.G. van Vliet
- P. Lourens
- C.B. Bavinck
- Rechtspraak.nl
Naheffingsaanslag omzetbelasting en contractkorting bij PTT Post B.V.
In deze zaak gaat het om een naheffingsaanslag in de omzetbelasting die aan belanghebbende is opgelegd over de periode van 1 juli 1990 tot en met 31 december 1992. De naheffingsaanslag bedraagt ƒ 139.670 aan enkelvoudige belasting, met een verhoging van honderd procent. De Inspecteur heeft bij het vaststellen van de aanslag kwijtschelding verleend tot op vijfentwintig procent. Na bezwaar van belanghebbende heeft de Inspecteur de naheffingsaanslag en de beschikking inzake de verhoging gehandhaafd. Belanghebbende heeft hiertegen beroep ingesteld bij het Hof, dat de uitspraak van de Inspecteur en de naheffingsaanslag heeft vernietigd. De Staatssecretaris van Financiën heeft vervolgens cassatie ingesteld tegen deze uitspraak van het Hof.
In cassatie is vastgesteld dat belanghebbende tegen vergoeding mailingactiviteiten verzorgt voor derden en dat zij een vervoersovereenkomst heeft gesloten met PTT Post B.V. voor de verzending van drukwerken. De portokosten zijn door belanghebbende aan PTT Post B.V. voldaan en afzonderlijk aan haar cliënten in rekening gebracht. Belanghebbende heeft deze portokosten buiten de heffing van omzetbelasting gelaten op basis van een resolutie van de Staatssecretaris van Financiën. De Inspecteur heeft echter gesteld dat de contractkorting die belanghebbende heeft ontvangen, niet buiten de heffing van omzetbelasting kan blijven.
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het Hof ten onrechte de uitspraak van de Inspecteur heeft vernietigd. De Hoge Raad heeft vastgesteld dat de resolutie enkel betrekking heeft op porto- en frankeerkosten die door de ondernemer aan PTT Post B.V. zijn voldaan. De contractkorting die belanghebbende heeft ontvangen, valt hier niet onder. De Hoge Raad heeft het beroep van de Staatssecretaris gegrond verklaard, de uitspraak van het Hof vernietigd, en de zaak verwezen naar het Gerechtshof te Amsterdam voor verdere behandeling en beslissing.