ECLI:NL:HR:1972:AC1656
Hoge Raad
- Cassatie
- A. Wiarda
- J. de Meijere
- R. Ras
- M. Minkenhof
- H. Drion
- Rechtspraak.nl
Cassatie in het belang der wet over loondoorbetalingsverplichting tijdens een staking
In deze zaak, die op 10 november 1972 door de Hoge Raad der Nederlanden werd behandeld, stond de vraag centraal of een staking, die resulteerde in het barricaderen van de toegang tot het bedrijf, kan worden beschouwd als een toevallige verhindering voor de werkgever om de bedongen arbeid van de werknemer te laten verrichten. De eiser, werkzaam bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS), had op 17 en 18 februari 1972 geen arbeid kunnen verrichten door een staking van enkele werknemers van KMS. De staking was van korte duur en had te maken met bredere acties in de metaalindustrie. De eiser stelde dat KMS onvoldoende maatregelen had genomen om de barricades te verwijderen, terwijl KMS betoogde dat zij geen geweld wilde gebruiken tegen de stakers en dat andere middelen ernstiger gevolgen zouden hebben gehad.
De Hoge Raad oordeelde dat de vraag of KMS de toegang tot het bedrijf met politiehulp had kunnen forceren, een beleidskwestie was en dat de beslissing om geen geweld te gebruiken gerespecteerd moest worden. De Hoge Raad concludeerde dat de staking en de barricadering als een toevallige verhindering voor de werkgever moesten worden beschouwd. Dit leidde tot de conclusie dat de eiser recht had op zijn loon over de dagen waarop hij niet kon werken, omdat het risico van de staking binnen de normale bedrijfsrisico's viel. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de Procureur-Generaal, die had betoogd dat de Kantonrechter de situatie onjuist had beoordeeld. De uitspraak bevestigde dat de werknemer zijn aanspraak op loon behoudt, zelfs wanneer de arbeid niet kan worden verricht door omstandigheden die buiten zijn schuld liggen.
De Hoge Raad oordeelde dat de eiser recht had op een bedrag van ƒ 94,07, met een wettelijke verhoging van 5%, en dat de vordering van KMS om het loon terug te vorderen niet kon worden toegewezen. Deze uitspraak heeft belangrijke implicaties voor de loondoorbetalingsverplichting van werkgevers tijdens stakingen en benadrukt de bescherming van werknemersrechten in dergelijke situaties.