Voor het hof is het duidelijk dat de moeder heel graag zelf, met inzet van begeleiding, voor [minderjarige 1] en [minderjarige 2] wil zorgen. Hoewel deze wens invoelbaar is, volgt het hof de moeder echter niet in haar stelling dat er geen noodzaak is voor uithuisplaatsing van [minderjarige 1] en [minderjarige 2].
Onweersproken is dat er sprake is van een ernstige ontwikkelingsbedreiging van [minderjarige 1] en [minderjarige 2]. Er is al veel hulpverlening ingezet waarbij de moeder wisselend is in de samenwerking en de vader in het geheel niet open staat voor gesprekken en hulpverlening. Desondanks hebben de vader en de moeder een groei laten zien en heeft de GI ingezet op uitbreiding van de omgang.
In de beschikking van 14 juli 2023 heeft de kinderrechter hiertoe concrete instructies gegeven aan zowel de GI als aan de ouders. Aan deze opdrachten is en wordt nog steeds gewerkt. Zo heeft het hof op grond van de stukken en het verhandelde tijdens de mondelinge behandeling kunnen vaststellen dat er omgangs- en gespreksverslagen worden opgesteld en met de moeder worden gedeeld. De vader en de moeder worden door de GI bij alle overleggen betrokken en de GI is bezig met het organiseren van de benodigde hulp in de thuissituatie van de vader en de moeder. De omgang met de kinderen is inmiddels uitgebreid.
Tijdens de mondelinge behandeling is echter ook naar voren gekomen dat het de moeder en de vader nog steeds niet lukt om basale zaken op orde te krijgen, zoals bijvoorbeeld het nakomen van afspraken, het formuleren van hulpvragen en het invullen van benodigde formulieren. De moeder is vaak telefonisch onbereikbaar, belt niet terug en laat na e-mails te beantwoorden. Dit leidt tot allerlei vertragingen in diverse processen. Zo heeft de GI tijdens de mondelinge behandeling uitgelegd waarom [minderjarige 1] pas zeer recent een nachtje bij de moeder heeft gelogeerd terwijl [minderjarige 1] dit afgelopen zomer al gevraagd heeft. Bij dergelijke belangrijke beslissingen als al dan niet overnachten, is het beleid van de GI om de ouders daar intensief bij te betrekken. Nadat de ouders tot twee keer toe niet naar de betreffende afspraak zijn gekomen, heeft de GI het initiatief bij de moeder gelegd. Vervolgens heeft het nog enige tijd geduurd voordat de overnachting daadwerkelijk gerealiseerd kon worden.
In het evaluatieverslag van de ondertoezichtstelling van 24 augustus 2023 valt te lezen dat de moeder overvraagd wordt wanneer zij alleen de zorg voor de kinderen heeft. Zij kan de aandacht niet tussen de kinderen verdelen en ervaart snel stress. Ondanks alle en intensieve hulpverlening lukt het de moeder, mede vanwege haar persoonlijke problematiek, momenteel (nog) niet om de kinderen een voldoende veilige en voorspelbare opvoedsituatie te bieden. De pedagogisch onderlegde gezinsouders kunnen daarentegen goed aansluiten bij de behoeften van [minderjarige 1] en [minderjarige 2] en bieden hen nu een stabiele opvoedsituatie. Dat is erg belangrijk voor [minderjarige 1] en [minderjarige 2] met name ook om de contacten met de vader en de moeder verder te kunnen uitbouwen.
Het hof ziet dat de moeder een positieve ontwikkeling doormaakt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat [minderjarige 1] momenteel eens in de twee weken bij de moeder logeert. Er wordt ook bekeken of [minderjarige 2] een nachtje bij de moeder kan gaan slapen. Hoewel er stappen worden gezet, zijn op dit moment de doelen waaraan de ouders dienen te werken nog onvoldoende behaald om een voldoende veilige, stabiele en gestructureerde opvoedomgeving te kunnen waarborgen die nodig is voor een thuisplaatsing.
Daarbij wordt in aanmerking genomen dat het huidige omgangstraject, waarbij wordt ingezet op uitbreiding, juist zal worden doorkruist met een thuisplaatsing en dat is niet in het belang van [minderjarige 1] en [minderjarige 2].