Uitspraak
GERECHTSHOF 's-HERTOGENBOSCH
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
- [medewerker] , medewerker bij [de bewindvoerder 2] , bijgestaan door mr. Brusse;
- de bewindvoerder, bijgestaan door mr. Schippers;
- de rechthebbende.
3.De feiten
4.De omvang van het geschil
5.De beoordeling
De SVB heeft op enig moment een formulier gestuurd met het verzoek aan de rechthebbende om aanvullende informatie c.q. om een wijziging van haar woonsituatie door te geven. Dit formulier heeft [de bewindvoerder 2] op 23 februari 2022 per post aan de rechthebbende doorgestuurd en [de bewindvoerder 2] heeft op 4 april 2022 de rechthebbende gebeld om te vragen of het invullen van het formulier was gelukt. De rechthebbende gaf aan de formulieren niet te hebben ontvangen, waarop [de bewindvoerder 2] deze opnieuw heeft opgevraagd en deze op 25 mei 2022 wederom aan de rechthebbende heeft gestuurd. Op 9 juni 2022 heeft [de bewindvoerder 2] vervolgens een brief ontvangen van de SVB waarin is aangegeven dat de kinderbijslag is stopgezet, omdat de rechthebbende niet had gereageerd op de eerder gestuurde brief. De rechthebbende is daaropvolgend door de SVB wederom in de gelegenheid gesteld om vóór 4 september 2022 de opgevraagde informatie door te geven. [de bewindvoerder 2] heeft ook deze brief per post doorgestuurd aan de rechthebbende met het verzoek aan de rechthebbende om het formulier in te vullen. Hierop is noch bij [de bewindvoerder 2] , noch bij de SVB een reactie binnengekomen. Vervolgens heeft de SVB geoordeeld dat de rechthebbende geen recht meer heeft op kinderbijslag.
Een beschermingsbewindvoerder dient (periodiek) onderzoek te doen naar eventuele wijzigingen in de woonsituatie van een rechthebbende, zeker wanneer daartoe signalen worden ontvangen. Het formulier en de schriftelijke verzoeken van de SVB om informatie worden doorgaans door een rechthebbende niet juist of niet volledig begrepen en beantwoord. Het is aan een beschermingsbewindvoerder om er extra bedacht op te zijn dat dit soort formulieren naar juistheid worden ingevuld en geretourneerd. [de bewindvoerder 2] had persoonlijk contact moeten opnemen met de rechthebbende of een huisbezoek moeten afleggen op het moment dat het formulier niet geretourneerd werd.
Kinderen wonen half bij haar en half bij haar moeder. SVB had papieren opgestuurd naar ons, nadine doorgestuurd. Dat er een onderzoek is waar de kinderen wonen. Mw Zegt dat ze deze niet heeft ontvangen….”. Naar het oordeel van het hof kan hieruit worden opgemaakt dat [de bewindvoerder 2] er in ieder geval vanaf dat moment van op de hoogte was dat sprake was van een gewijzigde gezinssituatie van de rechthebbende. Omdat een dergelijke wijziging invloed kan hebben op het recht op KGB en op het recht op kinderbijslag en daarmee invloed kan hebben op het vermogen van de rechthebbende, was het aan [de bewindvoerder 2] als bewindvoerder om verdere duidelijkheid te krijgen over de verblijfplaats van de kinderen. Gelet op de mogelijk grote financiële gevolgen had [de bewindvoerder 2] vanaf het moment van ontvangst van de brief van de SVB alert moeten zijn en navraag moeten doen bij de rechthebbende. Op het moment dat de rechthebbende niet reageerde op het doorgestuurde formulier had het op de weg van de bewindvoerder gelegen om (telefonisch) contact op te nemen met de rechthebbende om het formulier gezamenlijk in te vullen en/of te controleren. Hoewel ook van de rechthebbende verwacht mag worden dat zij de bewindvoerder van de juiste informatie voorziet, is het [de bewindvoerder 2] die als beschermingsbewindvoerder aan de rechthebbende bescherming moet bieden voor wat betreft diens vermogensrechtelijke belangen. [de bewindvoerder 2] heeft meermaals het formulier aan de rechthebbende toegestuurd, waarbij [de bewindvoerder 2] weliswaar bij de eerste toezending van het formulier telefonisch heeft nagevraagd bij de rechthebbende of het invullen was gelukt om vervolgens verder te volstaan met het opnieuw toesturen van het formulier omdat de rechthebbende deze niet had ontvangen en dat is in de gegeven omstandigheden onvoldoende.