Uitspraak
Stichting Jeugdbescherming Brabant,
5.De tussenbeschikking van 16 november 2023
- Welke hoofdverblijfplaats is onder de huidige omstandigheden, met in achtneming van de eerdere gebeurtenissen en ontwikkelingen, voor ieder van de kinderen het meest in zijn belang?
- Welke zorgregeling is het meest in het belang van ieder van de kinderen?
- Is het in het belang van [minderjarige 1] en [minderjarige 2] als voor hen beiden dezelfde beslissingen worden genomen over de hoofdverblijfplaats en de zorgregeling? Zo nee, waarom niet?
- Zijn er tijdens het onderzoek nog feiten en omstandigheden naar voren gekomen die naar het oordeel van de raad van belang zijn met betrekking tot de ontwikkeling en opvoeding van de kinderen voor de in deze door het hof te nemen beslissing?
6.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
- De advocaat van de moeder heeft verklaard dat de moeder haar principaal appel handhaaft wat inhoudt dat zij wenst dat de hoofdverblijfplaats van de kinderen bij haar blijft waarbij de moeder het co-ouderschap wil voortzetten.
- De advocaat van de vader heeft verklaard dat het incidenteel appel wordt gehandhaafd voor zover de vader verzoekt om wijziging van het co-ouderschap naar een regeling waarbij de kinderen één weekend per veertien dagen van vrijdag na school tot maandagmorgen bij de moeder verblijven. De vader handhaaft zijn incidenteel appel niet voor zover hij heeft verzocht dat de kinderen niet tegelijk bij moeder mogen verblijven, maar ieder in een ander weekend. Het hof beschouwt dit gedeelte van incidenteel appel daarmee als ingetrokken.
7.De verdere beoordeling in het principaal appel in het incidenteel appel
- de raad acht het het meest in het belang van [minderjarige 1] en [minderjarige 2] wanneer er geen wijziging wordt aangebracht in de hoofdverblijfplaats en deze bij de vader blijft. De opvoedsituaties bij de vader en de moeder kennen grote verschillen. Bij de vader zijn er meer regels en bij de moeder zijn er vrijwel geen regels. De kinderen moeten hierin elke week schakelen. Daarbij worden de kinderen in de thuissituatie bij de moeder meer dan gewenst geconfronteerd met de emoties van de moeder. De opvoedsituatie van de vader vertoont meer stabiliteit voor de kinderen, omdat de opvoedsituatie van de vader de afgelopen jaren niet is veranderd. Ook de regels die de vader uitzet biedt de jongens meer structuur en duidelijkheid en daarmee dan ook meer rust;
- de raad adviseert vaststelling van een zorgregeling waarbij de kinderen om de week het weekend (van vrijdag uit school tot maandag naar school) bij de moeder verblijven en één doordeweekse dag (woensdag uit school tot donderdag naar school) en waarbij de kinderen de helft van de vakanties en feestdagen bij de moeder doorbrengen met een verdeling van de zomervakantie op de volgende manier: twee weken, twee weken, één week, één week (en niet drie weken achter elkaar);
- ondanks de bezwaren van [minderjarige 2] en het feit dat hij liever in afwezigheid van [minderjarige 1] tijd bij één van zijn ouders doorbrengt vindt de raad het belangrijk dat [minderjarige 1] en [minderjarige 2] dezelfde zorgregeling hebben en dus tegelijkertijd bij de vader of de moeder verblijven.
8.De beslissing
- één keer per veertien dagen een weekend van vrijdag uit school tot maandag naar school;
- één doordeweekse dag per week van woensdag uit school tot donderdag naar school;
- de helft van de vakanties en feestdagen waarbij de zomervakantie tussen partijen wordt verdeeld op de volgende manier: twee weken, twee weken, één week, één week, dan wel dat de zomervakantie wordt verdeeld op een wijze die partijen in onderling overleg afspreken, waarbij geldt dat de kinderen niet drie weken achter elkaar bij de moeder verblijven;