3.5.Omdat Spanje en Nederland partij zijn bij het Verdrag der Verenigde Naties inzake internationale koopovereenkomsten betreffende roerende zaken (hierna: het Weens Koopverdrag), en deze zaak betrekking heeft op een koopovereenkomst betreffende roerende zaken tussen partijen in deze verschillende landen, is het Weens Koopverdrag op grond van artikel 1 lid 1 onder a van dat verdrag van toepassing op het geschil.
Over grief III: Geldt tussen partijen de leveringsvoorwaarde Free on Truck?
3.6.1.Tussen partijen staat vast dat op het door [appellante] gebruikte orderformulier, tevens zijnde de aankoopbevestiging waarin de tussen hen gesloten overeenkomst is vastgelegd, de leveringsvoorwaarde Free on Truck is vermeld. Die voorwaarde houdt in dat de overeenkomst niet tevens het vervoer omvat, en dat het risico van verlies of schade op de koper overgaat zodra de goederen op de wagen geladen zijn.
3.6.2.[appellante] heeft in het geding bij de kantonrechter aangevoerd dat op de aankoopbevestiging vermeld is dat haar algemene voorwaarden van toepassing zijn en dat in punt 7.4 van die algemene voorwaarden is bepaald dat, als de afgeleverde goederen door [appellante] worden afgewezen, de goederen voor rekening en risico van de leverancier blijven. De kantonrechter heeft dit betoog aldus opgevat dat volgens [appellante] de leveringsvoorwaarde Free on Truck niet van toepassing is omdat haar algemene voorwaarden een daarvan afwijkende regeling bevatten. [appellante] heeft die uitleg van haar betoog in hoger beroep niet betwist, zodat ook het hof daarvan uitgaat.
3.6.3.De kantonrechter heeft in rov. 3.6.2 geoordeeld dat [appellante] onvoldoende heeft onderbouwd dat haar algemene voorwaarden van toepassing zijn, omdat op de door [appellante] overgelegde kopie van de aankoopbevestiging, waarvan de onderzijde niet leesbaar is, niet staat dat de algemene voorwaarden van [appellante] van toepassing zijn. Grief III is tegen dat oordeel gericht. In de toelichting op die grief stelt [appellante] dat onderaan de aankoopbevestiging staat dat haar algemene voorwaarden van toepassing zijn. Ter onderbouwing van die stelling heeft zij een beter leesbare versie van de aankoopbevestiging overgelegd.
3.6.4.In haar reactie op de grief heeft Cofrut met verschillende argumenten bestreden dat de algemene voorwaarden van [appellante] op de overeenkomst van toepassing zijn.
3.6.5.Naar het oordeel van het hof kan in het midden blijven of de algemene voorwaarden van [appellante] op rechtsgeldige wijze op de overeenkomst van toepassing zijn geworden, en niet onderhevig zijn aan een beroep op vernietiging van die voorwaarden. Als wordt uitgegaan van de veronderstelling dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn, dan bevat de koopovereenkomst tegenstrijdige bedingen, te weten enerzijds de op de (van [appellante] afkomstige) aankoopbevestiging zelf voorkomende leveringsvoorwaarde Free on Truck, en anderzijds het in artikel 7.4 van de algemene voorwaarden opgenomen beding dat een andere strekking heeft. In dat geval zal door uitleg bepaald moeten worden welk beding voorrang heeft. Het hof acht bij die uitleg van belang dat de leveringsvoorwaarde Free on Truck met zoveel woorden op de aankoopbevestiging zelf is vermeld, terwijl het bij de verwijzing naar de algemene voorwaarden van [appellante] slechts gaat om een voorgedrukte standaardverwijzing in klein lettertype onderaan het formulier, waarin de inhoud van de algemene voorwaarden niet is weergegeven en waaruit geenszins blijkt dat het de bedoeling is geweest om af te wijken van de expliciet op de overeenkomst vermelde leveringsvoorwaarde Free on Truck. [appellante] heeft geen feiten of omstandigheden aangevoerd die een andere uitleg dan deze voor de hand liggende uitleg rechtvaardigen. Het hof concludeert daarom dat de leveringsvoorwaarde Free on Truck niet opzij wordt gezet indien de algemene voorwaarden van [appellante] van toepassing zouden zijn op de overeenkomst.
3.6.6.In de passage onderaan de aankoopbevestiging, waarin de algemene voorwaarden van [appellante] van toepassing worden verklaard, staat tevens (zakelijk weergegeven) dat andere algemene voorwaarden uitdrukkelijk van de hand worden gewezen. Dit leidt echter niet tot een ander oordeel. De leveringsvoorwaarde Free on Truck vormt immers geen onderdeel van een andere van toepassing verklaarde set algemene voorwaarden, maar staat expliciet in de door [appellante] zelf gebruikte aankoopbevestiging vermeld. Daarom wordt deze leveringsvoorwaarde niet opzij gezet door de genoemde passage onderaan de aankoopbevestiging.
3.6.7.Het voorgaande voert tot de conclusie dat tussen partijen de leveringsvoorwaarde Free on Truck van toepassing is. Het hof verwerpt daarom grief III.
Gevolgen van de verwerping van grief III en van de toepasselijkheid van de leveringsvoorwaarde Free on Truck
3.7.1.In rov. 3.6.1 van het beroepen vonnis heeft de kantonrechter geoordeeld:
- dat de leveringsvoorwaarde Free on Truck meebrengt dat het risico van verlies of schade op de koper overgaat zodra de goederen op de wagen geladen zijn;
- dat de controle en de klacht dus plaats hadden moeten vinden voorafgaand aan het laden van de ijsbergsla in de vrachtwagen;
- dat [appellante] de ijsbergsla pas bij aankomst in Nederland gecontroleerd heeft, en dat dit te laat is en onvoldoende zegt over de kwaliteit van de sla voorafgaand aan het vervoer.
Reeds om deze reden heeft de kantonrechter het verweer van [appellante] over de kwaliteit van de geleverde ijsbergsla verworpen en de vorderingen van Cofrut toegewezen.
3.7.2.[appellante] heeft tegen rov. 3.6.1 van het vonnis geen grief gericht. Reeds om die reden staat in hoger beroep vast:
- dat [appellante] de controle naar de kwaliteit van de ijsbergsla voorafgaand aan het laden van de ijsbergsla in de vrachtwagen had moeten (laten) uitvoeren;
- dat, nu [appellante] dat heeft nagelaten, het verweer van [appellante] moet worden verworpen en de vorderingen van Cofrut toewijsbaar zijn.
Het beroepen vonnis moet daarom bekrachtigd worden.
Over grief I: Het tijdsverloop tussen de ontvangstneming van de ijsbergsla in Nederland en de eerste klacht.
3.8.1.Grief I is gericht tegen rov. 3.6.3 van het vonnis. Dat betreft een overweging ten overvloede over hetgeen zou gelden als de leveringsvoorwaarde Free on Truck niet van toepassing zou zijn.
3.8.2.Deze grief hoeft niet behandeld te worden omdat het hof bij de behandeling van grief III heeft geoordeeld dat de leveringsvoorwaarde Free on Truck wel van toepassing is. Reeds om die reden kan grief I niet tot het door [appellante] gewenste gevolg leiden.
Over grief II: Rov. 3.6.4 van het vonnis
3.9.1.In rov. 3.6.4 van het vonnis heeft de kantonrechter overwogen dat allerminst vast staat of de klacht van [appellante] over de geleverde sla terecht is, maar dat daarover niet nader geoordeeld hoeft te worden.
3.9.2.Grief II is tegen die overweging gericht. In de toelichting op die grief betoogt [appellante] naar de kern genomen dat bij de keuringen die zij op maandag 18 januari 2021 heeft laten verrichten, blijkt dat de ijsbergsla niet aan de daaraan te stellen eisen voldeed.
3.9.3.Ook deze grief, die door Cofrut gemotiveerd is betwist, kan niet tot het [appellante] gewenste gevolg leiden. Beslissend zijn immers de toestand van de ijsbergsla ten tijde van het laden van de vrachtwagen op woensdag 13 januari 2021 en de omstandigheid dat [appellante] over die toestand op dat moment geen klacht kenbaar heeft gemaakt.