[verdachte] ,
geboren te [geboorteplaats 1] ( [geboorteplaats 1] ) op [geboortedag 1] 1994,
wonende te [adres 1] .
De rechtbank heeft bij vonnis waarvan beroep het tenlastegelegde bewezenverklaard. Voorts heeft de rechtbank verklaard dat het bewezenverklaarde geen strafbaar feit oplevert. De rechtbank heeft de verdachte aldus ontslagen van alle rechtsvervolging.
Ten slotte heeft de rechtbank het geschorste bevel tot voorlopige hechtenis opgeheven.
De officier van justitie heeft tegen voormeld vonnis hoger beroep ingesteld.
Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep en in eerste aanleg.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen namens de verdachte naar voren is gebracht.
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof het vonnis waarvan beroep zal vernietigen en, opnieuw rechtdoende, het tenlastegelegde bewezen zal verklaren en de verdachte te dien aanzien zal veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden met aftrek van de tijd die de verdachte in voorarrest heeft doorgebracht. Ten aanzien van de in beslag genomen goederen heeft de advocaat-generaal gevorderd dat deze zullen worden onttrokken aan het verkeer.
De verdediging heeft primair vrijspraak bepleit. Subsidiair heeft de raadsman bepleit dat het tenlastegelegde slechts gedeeltelijk bewezenverklaard kan worden. Meer subsidiair is een straftoemetingsverweer gevoerd.
Het beroepen vonnis zal worden vernietigd omdat in hoger beroep de tenlastelegging - en aldus de grondslag van het onderzoek - is gewijzigd.
Aan de verdachte is - na wijziging van de tenlastelegging ter terechtzitting in eerste aanleg en ter terechtzitting in hoger beroep - tenlastegelegd dat:
hij op een of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 1 oktober 2021 tot en met 30 oktober 2021 te Terheijden, gemeente Drimmelen, in elk geval in Nederland, alleen, althans tezamen en in vereniging met (een) ander(en), een vuurwapen in de zin van art. 1 onder 3, gelet op art. 2 lid 1, van categorie II, onder 2 van de Wet wapens en munitie, te weten een (doorgeladen) pistool van het merk Glock, model 26 gen.5, kaliber 9 x 19 mm (wapennummer BHSC286 en goednummer 2392681) zijnde een vuurwapen geschikt om automatisch en/of semi automatisch te vuren;
en/of bijbehorende (trommel)patroonmagazijn(en) in de zin van art. 3 onder 1° van de Wet Wapens en Munitie, te weten:
- een patroonmagazijn (onbekend merk, kaliber 9 mm – goednr. 2392906); en/of
- een (trommel)patroonmagazijn (onbekend merk, kaliber 9 mm – goednr. 2392685); en/of
- een patroonmagazijn (onbekend merk, kaliber 9 mm – goednr. 2392684),
zijnde een (trommel)patroonmagazijn een hulpstuk en/of onderde(e)l(en) dat/die van wezenlijke aard en (specifiek) bestemd is/zijn voor een pistool van het merk Glock, voornoemd;
en/of bijbehorende munitie in de zin van art. I onder 4° van de Wet wapens en munitie, te weten munitie als bedoeld in art. 2 lid 2 van die wet, van de Categorie III te weten:
- 16 kogelpatronen (merk Geco en/of merk GFL, kaliber 9 mm – goednr. 2393191); en/of
- 1 kogelpatroon (merk GFL, kaliber 9 mm – goednr. 2392686); en/of
- 50 kogelpatronen (merk Geco en/of merk S&B, kaliber 9 mm – goednr. 2393187); en/of
- 30 kogelpatronen (merk S&B, kaliber 9 mm – goednr. 2393188); en/of
- een doosje met 34 kogelpatronen (merk CBC en/of merk Geco, kaliber 9 mm – goednummer 2392687),
zijnde munitie die (uitsluitend) geschikt is voor vuurwapens van Categorie III,
voorhanden hebben/heeft gehad.
De in de tenlastelegging voorkomende taal- en/of schrijffouten of omissies zijn verbeterd. De verdachte is daardoor niet geschaad in de verdediging.
Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan, met dien verstande dat:
hij op 30 oktober 2021 te Terheijden, tezamen en in vereniging met een ander een vuurwapen in de zin van art. 1 onder 3, gelet op art. 2 lid 1, van categorie II, onder 2 van de Wet wapens en munitie, te weten een doorgeladen pistool van het merk Glock, model 26 gen.5, kaliber 9 x 19 mm (wapennummer BHSC286 en goednummer 2392681) zijnde een vuurwapen geschikt om automatisch te vuren;
en bijbehorende patroonmagazijnen in de zin van art. 3 onder 1° van de Wet Wapens en Munitie, te weten:
- een patroonmagazijn (kaliber 9 mm – goednr. 2392906); en
- een trommelpatroonmagazijn (onbekend merk, kaliber 9 mm – goednr. 2392685); en
- een patroonmagazijn (kaliber 9 mm – goednr. 2392684),
zijnde onderdelen die van wezenlijke aard en specifiek bestemd zijn voor een pistool van het merk Glock, voornoemd;
en (bijbehorende) munitie in de zin van art. 1 onder 4° van de Wet wapens en munitie, te weten munitie als bedoeld in art. 2 lid 2 van die wet, van de Categorie III te weten:
- 16 kogelpatronen (merk Geco en merk GFL, kaliber 9 mm – goednr. 2393191); en
- 1 kogelpatroon (merk GFL, kaliber 9 mm – goednr. 2392686) en
- 50 kogelpatronen (merk Geco en merk S&B, kaliber 9 mm – goednr. 2393187); en
- 30 kogelpatronen (merk S&B, kaliber 9 mm – goednr. 2393188); en
- een doosje met 34 kogelpatronen (merk CBC en merk Geco, kaliber 9 mm – goednummer 2392687),
zijnde munitie die (uitsluitend) geschikt is voor vuurwapens van Categorie III,
voorhanden hebben/heeft gehad.
Het hof acht niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders ten laste is gelegd dan hierboven bewezen is verklaard, zodat hij daarvan zal worden vrijgesproken.
Hierna wordt – tenzij anders vermeld – steeds verwezen naar het proces-verbaal einddossier van de landelijke eenheid, dienst infrastructuur (LE), geografische afdeling – Zuid-West-Nederland, team Dordrecht, in de wettelijke vorm opgemaakt door [verbalisant 1] , brigadier van politie, zaaksregistratienummer PL2000-2021291391, inhoudende een verzameling in de wettelijke vorm opgemaakte processen-verbaal van politie met daarin gerelateerde bijlagen, met doorgenummerde pagina’s 1 tot en met 243. Alle verklaringen zijn, voor zover nodig, zakelijk weergegeven.
1. Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 30 oktober 2021, dossierpagina’s 13 – 15, voor zover inhoudende als relaas van verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 3] :
Op 30 oktober 2021 waren wij bekend onder het roepnummer LE1023 en belast met een onopvallende surveillance op en rond rijksweg A59 in de omgeving van Breda. Met behulp van onze diensttelefoon monitorden wij ANPR-hits (…) Op 30 oktober 2021 zagen wij een hit van een kenteken uit een referentiebestand. De hit betrof een personenauto van het merk Mercedes voorzien van het Nederlandse kenteken [kenteken] . (…) Volgens de ANPR-hittekst zou er in de een verborgen ruimte onder de armsteun tussen de passagiers- en bestuurdersstoel een vuurwapen zijn opgeborgen. Omstreeks 15.40 uur zagen wij het bovengenoemde voertuig rijden op de A59 rechts. Wij zagen dat het voertuig aldaar de afslag Terheijden nam. (…) Op de Bredaseweg in Terheijden gaven wij de bestuurder een stopteken, waaraan de bestuurder voldeed. (…) De bestuurder overhandigde mij, [verbalisant 2] , een rijbewijs. (…) De bestuurder bleek volgens dit document te zijn genaamd: [verdachte] , geboren op [geboortedag 1] 1994 te [geboorteplaats 1] . Ik, [verbalisant 2] , zag dat er naast [verdachte] ook een man op de bijrijdersstoel van het voertuig zat. Ik, [verbalisant 3] , ging naast het bijrijdersportier staan. Ik zag dat de bijrijder mij ongevraagd een paspoort overhandigde. Ik zag dat de bijrijder bleek te zijn genaamd: [medeverdachte 1] , geboren op [geboortedag 2] 1988 te [geboorteplaats 2] .
(…)
[medeverdachte 1] zou volgens een politieregistratie een vuurwapen in zijn Mercedes hebben liggen in een verborgen ruimte onder de armsteun tussen bestuurder en passagier. Het kenteken dat hierbij werd vermeld betrof [kenteken] .
(…)
Wij hadden redelijkerwijs het vermoeden dat er wapens of munitie aanwezig zouden zijn in het voertuig. Wij wilden het voertuig hierop ter inbeslagneming doorzoeken op grond van artikel 49 Wet wapens en munitie. Wij vroegen collega [verbalisant 4] een doorzoeking in het voertuig in te stellen naar de aanwezigheid van wapens of munitie. Wij zagen dat collega [verbalisant 4] het voertuig doorzocht. Wij hoorden collega [verbalisant 4] enige tijd later via de portofoon melden dat er een vuurwapen en munitie was aangetroffen in het voertuig.
2. Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 30 oktober 2021, dossierpagina’s 28 – 29, voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 4] :
Op 30 oktober 2021 deed ik dienst samen met roepnummer LE1023: [verbalisant 3] en [verbalisant 2] . (…) Ik ben aangesloten bij de controle van de LE1023 op de Bredaseweg ter Terheijden. (…)
Doorzoeking voertuig:
Ik heb voor de doorzoeking een nieuwe set latex handschoenen uit de verpakking gepakt en deze gebruikt voor het doorzoeken van het voertuig. Ik heb vervolgens een plastic hendel losgehaald. Deze hendel bevat een knop, welke wordt gebruikt om de middenarmsteun te openen. Deze middenarmsteun opent in twee delen. (…) Nadat ik het plastic klepje had verwijderd zag ik afwijkingen aan het middenconsole, waardoor ik zag dat er een verborgen ruimte in het voertuig was gebouwd. (…) Deze ruimte is achteraf ingebouwd en wel op een zeer professionele wijze. (…) Ik zag in de verborgen ruimte een deel van een handvuurwapen. (…) Ik heb vervolgens per portofoon doorgegeven aan mijn collega’s dat ik een vuurwapen had aangetroffen en dat [medeverdachte 1] en [verdachte] moesten worden aangehouden.
3. Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 30 oktober 2021, proces-verbaalnummer PL2000-2021291376-16, voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 5] :
Op 30 oktober 2021 was ik werkzaam als hondengeleider. (…) Op genoemde datum werd ik gestuurd naar de Bredaseweg te Terheijden. Aldaar stonden collega’s van de Landelijke Eenheid (LE) die naar aanleiding van een controle een vuurwapen in een voertuig hadden aangetroffen. (…) Ter plaatse op de Bredaseweg te Terheijden trof ik de collega’s van de LE. Zij gaven aan dat zij het voertuig hadden doorzocht en in een verborgen ruimte minimaal één vuurwapen hadden zien liggen. Hierop heb ik in het voertuig gekeken. Ik zag dat het middenconsole open stond. Ik zag een zwart handvuurwapen liggen met een verlengde patroonhouder erin. Verder zag ik een ‘trommel’ liggen welke gebruikt kan worden om op een pistool of geweer te plaatsen. Tevens zag ik nog een lange doorzichtige patroonhouder (ongeveer 30 centimeter) liggen. Ik zag dat deze gevuld was met patronen. Omdat ik hondengeleider ben, ben ik tevens bevoegd en opgeleid om vuurwapens veilig te stellen, al dan niet op dacty en DNA veilig te stellen. Ik heb op de voorgestelde
(het hof begrijpt: voorgeschreven)wijze het vuurwapen en de patroonhouder die in het vuurwapen zat veiliggesteld en op verzoek van de collega’s veiliggesteld voor dacty- en DNA-afname. Ik zag tijdens het veiligstellen van dit vuurwapen dat er 16 patronen in de verlengde patroonhouder zaten. Hierna zag ik tijdens het ontladen dat er een patroon uit de kamer van het vuurwapen viel. Dit betekent dus dat het vuurwapen was ‘doorgeladen’ en gereed was voor onmiddellijk gebruik. Ik zag dat dit 9 mm patronen waren. (…)
4. Het proces-verbaal van bevindingen met fotobijlage d.d. 30 oktober 2021, dossierpagina 35 – 39, voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 6] :
Op 30 oktober 2021 werd ter doorzoeking op grond van artikel 49 van de Wet wapens en munitie door enkele leden van het Team Parate Eenheid Rotterdam binnengetreden aan [adres 2] . Dit betrof het pand waar verdachte [verdachte] stond ingeschreven. (…) Op de slaapkamer van de verdachte en zijn vrouw hing in de kledingkast een kogelwerend vest. In de kledingkast op diezelfde slaapkamer werd een voorwerp aangetroffen dat ik herkende als een slede afdekplaat van een vuurwapen van het merk Glock. Deze afdekplaat moet verwijderd worden als een Glock bijvoorbeeld wordt voorzien van een zogenoemd vol-automaat modificatie door een ‘vol-automaat blok’ op de achterkant van de slede te plaatsen. In dezelfde kledingkast werd ook een lasermodule met een zogenoemde ‘weaver’ of ‘piccatiny’ montage aangetroffen. Weaver- en Piccatinymontages zijn gebruikelijk bij vuurwapens. (…)
5. Het proces-verbaal van beschrijving en categorisering d.d. 30 november 2021, dossierpagina’s 83 – 92, voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 7] :
Ik, verbalisant, als materiedeskundige werkzaam bij de afdeling Wapens Munitie en Explosieven van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, verklaar het volgende.
(…)
Op 30 oktober 2021 werden te Terheijden de navolgende voorwerpen in beslag genomen:
een pistool, goednummer PL2000-2021291376-2392681;
een patroonmagazijn, goednummer PL2000-2021291376-2392906;
zestien kogelpatronen goednummer, PL2000-2021291376-2393191;
een kogelpatroon, goednummer PL2000-2021291376-2392686;
een trommel patroonmagazijn, goednummer PL2000-2021291376-2392685;
vijftig kogelpatronen, goednummer PL2000-2021291376-2393187;
een patroonmagazijn, goednummer PL2000-2021291376-2392684;
dertig kogelpatronen, goednummer PL2000-2021291376-2393188;
een doosje kogelpatronen, goednummer PL2000-2021291376-2392687.
Op 30 oktober 2021 werden te [gemeente] de navolgende voorwerpen in beslag genomen:
een slede sluitplaat, goednummer PL2000-2021291376-2392745.
(…)
Beschrijving automatisch pistool, PL2000-2021291376-2392681
Soort : automatisch pistool
Merk : Glock
Type : 26 GEN 5
Kaliber : 9 mm
Werking : automatisch
Wapennummer : BHSC286
Dit pistool is van origine een semi automatisch pistool merk Glock, model 26 kaliber 9x19 mm. (…) Een Glock model 26 kaliber 9 mm is van origine een semi automatisch vuurwapen. (…) Ik zag dat het inbeslaggenomen pistool was voorzien van een zogenaamde conversiekit. Deze conversiekit is aangebracht op de achterzijde van de slede, op de plaats waar bij een origineel Glock pistool een slede sluitplaat is aangebracht. Deze conversiekit is voorzien van een verschuifbare pal die werkt als een vuurregelaar. Deze pal kan naar links of naar rechts geschoven worden. Deze pal heeft twee standen, namelijk een semi automatische stand en een automatische stand. Indien men een dergelijke conversiekit op een semi automatisch Glock pistool plaatst, dan transformeert men een semi automatisch Glock pistool naar een automatisch vurend Glock pistool. (…)
Het inbeslaggenomen pistool is getransformeerd van een vuurwapen als bedoeld in artikel 2, lid 1 categorie III, lid 1, naar een vuurwapen als bedoeld in artikel 2, lid 1 categorie II, lid 2
(het hof begrijpt: onder 2°)van de Wet wapens en munitie. Het pistool is dan immers geschikt om automatisch te vuren.
Dit inbeslaggenomen pistool met bevestigde conversiekit is een voorwerp dat geschikt is om projectielen door een loop af te schieten. De werking van het voorwerp berust op het teweegbrengen van een scheikundige ontploffing. Met dit pistool werden proefschoten afgevuurd waarbij bleek dat dit wapen geschikt is om automatisch te vuren. Derhalve is dit voorwerp een vuurwapen in de zin van artikel 1 onder 3° van de Wet Wapens en Munitie, gelet op artikel 2, lid 1, categorie II onder 2° van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Beschrijving slede sluitplaat PL2000-2021291376-2392745
Deze slede sluitplaat is een onderdeel van een origineel Glock pistool. Wanneer een conversiekit op een Glock pistool wordt geplaatst dan dient de slede sluitplaat te worden verwijderd en wordt de conversiekit daarvoor in de plaats aangebracht. Deze slede sluitplaat werd later in de woning aangetroffen. (…) Deze slede sluitplaat past op de slede van het inbeslaggenomen pistool.
(…)
Beschrijving patroonmagazijn PL2000-2021291376-2392906
Soort : patroonmagazijn
Merk : Glock
Kaliber : 9 x 19 mm
(…)
Dit patroonmagazijn is echter wel geschikt om met het inbeslaggenomen pistool merk Glock type 26 te worden gebruikt. Dit patroonmagazijn was gevuld met 16 kogelpatronen kaliber 9 x 19 mm.
Het inbeslaggenomen patroonmagazijn is een wezenlijk onderdeel van een vuurwapen, namelijk een pistool van het merk Glock. Dit patroonmagazijn is specifiek voor dat soort pistolen bestemd en is van wezenlijke aard.
Overeenkomstig artikel 3 lid 1 van de Wet wapens en munitie zijn de bepalingen betreffende wapens mede van toepassing op onderdelen en hulpstukken die specifiek bestemd zijn voor die wapens en van wezenlijke aard zijn. In de Circulaire wapens en munitie wordt een patroonmagazijn met name genoemd als wezenlijk onderdeel van een wapen.
(…)
Beschrijving kogelpatronen PL2000-2021291376-2393191
Soort : kogelpatronen
Merk : Geco 8 stuks en GFL 8 stuks
Kaliber : 9 x 19 mm
Aantal : 16 stuks
Deze patronen bevonden zich in het patroonmagazijn dat in het inbeslaggenomen pistool merk Glock zat. Deze patronen zijn geschikt om met het inbeslaggenomen pistool merk Glock te worden afgeschoten. (…) Deze patronen zijn munitie in de zin van artikel 1, onder 4 van de Wet wapens en munitie, gelet op artikel 2, lid 2, categorie III van de Wet wapens en munitie.
(…)
Beschrijving kogelpatroon PL2000-2021291376-2392686
Soort : kogelpatroon
Merk : GFL
Kaliber : 9x19 mm
Aantal : 1 stuks
Deze patroon zat in de kamer van het hiervoor beschreven pistool merk Glock 26. Het pistool was dus doorgeladen. Deze patroon is geschikt om met het inbeslaggenomen pistool merk Glock te worden afgeschoten. (…) Deze patroon is munitie in de zin van artikel 1, onder 4 van de Wet Wapens en Munitie, gelet op artikel 2, lid 2, categorie III van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Beschrijving trommelmagazijn PL2000-2021291376-2392685
Soort : patroonmagazijn
Type : trommelmagazijn
Merk : merkloos
Kaliber : 9 x 19 mm
(…)
Dit trommelmagazijn is geschikt voor gebruik in het hiervoor beschreven pistool merk Glock 26.
Het inbeslaggenomen patroonmagazijn is een wezenlijk onderdeel van een vuurwapen, namelijk een pistool van het merk Glock. Dit patroonmagazijn is specifiek voor dat soort pistolen bestemd en is van wezenlijke aard.
Overeenkomstig artikel 3 lid 1 van de Wet wapens en munitie zijn de bepalingen betreffende wapens mede van toepassing op onderdelen en hulpstukken die specifiek bestemd zijn voor die wapens en van wezenlijke aard zijn. In de Circulaire wapens en munitie wordt een patroonmagazijn met name genoemd als wezenlijk onderdeel van een wapen.
(…)
Beschrijving 50 kogelpatronen PL2000-2021291376-2393187
Soort : kogelpatronen
Merk : Geco 13 stuks en S&8 37stuks
Kaliber : 9 x 19 mm
Aantal : 50 stuks
Deze patronen zaten in het hiervoor beschreven trommelmagazijn. Deze patronen zijn geschikt om met het hiervoor omschreven pistool merk Glock te worden afgeschoten. (…) Deze patronen zijn munitie in de zin van artikel 1, onder 4 van de Wet Wapens en Munitie, gelet op artikel 2, lid 2, categorie III van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Beschrijving patroonmagazijn PL2000-2021291376-2392684
Soort : patroonmagazijn
Merk : ETS Group US
Kaliber : 9x19 mm
Dit betreft een patroonmagazijn met een capaciteit van 30 kogelpatronen, kaliber 9x19 mm. Dit trommelmagazijn
(het hof begrijpt: patroonmagazijn)is geschikt voor gebruik in het hiervoor beschreven pistool merk Glock 26. (…) Het in beslag genomen patroonmagazijn is een wezenlijk onderdeel van een vuurwapen, namelijk een pistool van het merk Glock. Dit patroonmagazijn is specifiek voor dat soort pistolen bestemd en is van wezenlijke aard. Overeenkomstig artikel 3 lid 1 van de Wet wapens en munitie zijn de bepalingen betreffende wapens mede van toepassing op onderdelen en hulpstukken die specifiek bestemd zijn voor die wapens en van wezenlijke aard zijn. In de Circulaire wapens en munitie wordt een patroonmagazijn met name genoemd als wezenlijk onderdeel van een wapen.
(…)
Beschrijving 30 kogelpatronen PL2000-2021291376-2393188
Soort : kogelpatronen
Merk : Sellier en Bellot (S&B)
Kaliber : 9 x19 mm
Aantal : 30 stuks
Deze kogelpatronen zaten in het patroonmagazijn goednummer PL2000-2021291376-2392684. Deze patronen zijn geschikt om met het hiervoor omschreven pistool merk Glock te worden afgeschoten. (…) Deze patronen zijn munitie in de zin van artikel 1, onder 4 van de Wet Wapens en Munitie, gelet op artikel 2, lid 2, categorie III van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Beschrijving kogelpatronen PL2000-2021291376-2392687
Soort : kogelpatronen
Merk : CBC 9 stuks en Geco 25 stuks
Kaliber : 9 x19 mm
Aantal : 34 stuks
Deze patronen zijn geschikt om met het hiervoor omschreven pistool merk Glock te worden afgeschoten. (…) Deze patronen zijn munitie in de zin van artikel 1, onder 4 van de Wet Wapens en Munitie, gelet op artikel 2, lid 2, categorie III van de Wet Wapens en Munitie. (…)
6. Het proces-verbaal forensisch onderzoek plaats delict ( [politiebureau] ) d.d. 2 november 2021, dossierpagina 93 – 95, voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 7] :
Proces-verbaalnummer: PL2000-2021291376-56
(…)
Op 1 november 2021 werd door mij een forensisch sporenonderzoek verricht in verband met het aantreffen van een vuurwapen, een pistool merk Glock en drie patroonmagazijnen.
Betrokkenen
Verdachte
Achternaam : [medeverdachte 1]
Voornamen : [medeverdachte 1]
Verdachte
Achternaam : [verdachte]
Voornamen : [verdachte]
Bevoegdheid
Door mij werden de inbeslaggenomen voorwerpen, namelijk het vuurwapen merk Glock en de drie patroonmagazijnen, op sporen onderzocht.
Bevindingen
Door mij werden de ruwe bedieningsonderdelen van het pistool middels een wattenstaafje bemonsterd. De buitenzijde van de inbeslaggenomen patroonmagazijnen werden door mij eveneens met een wattenstaafje bemonsterd.
De volgende sporen en sporendragers werden in het belang van de bewijsvoering en/of nader onderzoek veiliggesteld.
Biologische sporen:
Spoornummer : PL2000-2021291376-136040
SIN : AAOY4160NL
Spooromschrijving : epitheel
Plaats veiligstellen : op pistool merk Glock 26 SIN AAOL3589NL
Spoornummer : PL2000-2021291376-136041
SIN : AAOY4159NL
Spooromschrijving : epitheel
Plaats veiligstellen : op patroonmagazijn Glock SIN AAOR8960NL
Spoornummer : PL2000-2021291376-136042
SIN : AAOY4157NL
Spooromschrijving : epitheel
Plaats veiligstellen : op trommelmagazijn SIN AAPG3891NL
Spoornummer : PL2000-2021291376-136043
SIN : AAOY4158NL
Spooromschrijving : epitheel
Plaats veiligstellen : op patroonmagazijn merkloos SIN AAPG3892NL
Goednummer : PL2000-2021291376-2392681
SIN : AAOL3589NL
Object : Vuurwapen (Pistool)
Merk/type : Glock
Wapennummer : BHSC286
Kaliber : 9 x 19 mm
Goednummer : PL2000-2021291376-2392684
SIN : AAPG3892NL
Object : Vuurwapen (Patroonhouder)
Inhoud/specificatie : Patroonhouder incl. patronen +/- 25cm
Goednummer : PL2000-2021291376-2392685
SIN : AAPG3891NL
Object : Vuurwapen (Patroonhouder)
Bijzonderheden : Trommel patroonmagazijn met 50 patronen
Goednummer : PL2000-2021291376-2392906 \
SIN : AAOR8960NL
Object : Vuurwapen (Patroonhouder)
Merk/type : Glock 26
Kaliber : 9 mm
Bijzonderheden : Patroonhouder uit wapen
7. Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 2 november 2021, dossierpagina 101, voor zover inhoudende als relaas van verbalisant [verbalisant 7] :
In aanvulling op het door mij opgemaakte proces-verbaal nummer PL2000-2021291376-56 verklaar ik dat in dit proces-verbaal door mij is vermeld dat door mij een vuurwapen en drie patroonmagazijnen op sporen zijn onderzocht. Daarbij werden de ruwe bedieningsonderdelen van het vuurwapen bemonsterd. Met de ruwe bedieningsonderdelen van dit vuurwapen wordt bedoeld: de trekker, de magazijnpal, de sluitpal, de slede vangpal, de sledegroeven en de conversiekit. Daarnaast werden de buitenzijdes van beide patroonmagazijnen en het trommelmagazijn door mij bemonsterd.
8. Een schriftelijk bescheid, te weten het NFI-rapport DNA-onderzoek naar aanleiding van een overtreding Wet wapens en munitie in Terheijden op 30 oktober 2021 d.d. 21 januari 2022, dossierpagina’s 96 – 100, opgemaakt door rapporteur K. Steensma, MSc, voor zover inhoudende:
(…)
Onderstaande bemonsteringen zijn onderworpen aan een DNA-onderzoek:
Tabel 2 Bemonsteringen van sporenmateriaal
SIN
Omschrijving bemonstering
AAOY4157NL#01
Op trommelmagazijn SIN AAPG3891NL
AAOY4158NL#01
Op patroonmagazijn merkloos SIN AAPG3892NL
AAOY4159NL#01
Op patroonmagazijn Glock SIN AAOR8960NL
AAOY4160NL#01
Op pistool merk Glock SIN AAOL3589NL
Resultaten, interpretatie en conclusie van het vergelijkend DNA-onderzoek
In Tabel 3 staan de personen van wie de DNA-profielen zijn betrokken bij het vergelijkend DNA-onderzoek
Tabel 3 DNA-profielen van personen betrokken bij het vergelijkend DNA-onderzoek
SIN
Naam
Geboortedatum
WAAW2500NL
Verdachte [medeverdachte 2]
[geboortedag 3] 1962
RGZ245
Verdachte [medeverdachte 1]
[geboortedag 2] 1988
RABO4590NL
Verdachte [verdachte]
[geboortedag 1] 1994
In tabel 4 staan de resultaten vermeld van het DNA-onderzoek en van wie het DNA in de bemonstering afkomstig kan zijn op grond van het vergelijkend DNA-onderzoek. In deze tabel zijn ook de resultaten van de berekende bewijskracht vermeld.
Tabel 4 Resultaten, interpretaties en conclusie van het (vergelijkend) DNA-onderzoek
SIN (omschrijving)
DNA kan afkomstig zijn van
Bewijskracht
AAOY4157NL#01
(op trommelmagazijn SIN AAPG3891NL)
Minimaal vier personen:
- verdachte [medeverdachte 1]
- verdachte [verdachte]
- minimaal twee onbekende personen
- meer dan 1 miljard
- circa 135 duizend
- niet van toepassing
AAOY4158NL#01
(op patroonmagazijn merkloos SIN AAPG3892NL)
Minimaal vier personen:
- verdachte [medeverdachte 1]
- minimaal drie onbekende personen
- meer dan 1 miljard
- niet van toepassing
AAOY4159NL#01
(op patroonmagazijn Glock SIN AAOR8960NL)
Minimaal vier personen:
- verdachte [medeverdachte 1]
- minimaal drie andere personen
- circa 8 miljoen
- niet van toepassing
AAOY4160NL#01
(op pistool merk Glock 26 SIN AAOL3589NL)
Minimaal vier personen:
- verdachte [medeverdachte 1]
- minimaal twee andere personen
- circa 200 miljoen
- niet van toepassing
AAOY4157NL#01(op trommelmagazijn SIN AAPG3891NL)
Voor deze berekeningen is aangenomen dat de bemonstering DNA bevat van vier niet-verwante personen.
Ten aanzien van verdachte [medeverdachte 1]
DNA-mengprofiel AAOY4157NL#01 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer de bemonstering DNA bevat van verdachte [medeverdachte 1] en drie willekeurige onbekende personen, dan wanneer de bemonstering DNA bevat van vier willekeurige onbekende personen.
Ten aanzien van verdachte [verdachte]
DNA-mengprofiel AAOY4157NL#01 is circa 135 duizend keer waarschijnlijker wanneer de bemonstering DNA bevat van verdachte [verdachte] en drie willekeurige onbekende personen, dan wanneer de bemonstering DNA bevat van vier willekeurige onbekende personen.
AAQY4158NL#01(op patroonmagazijn merkloos SIN AAPG3892NL)
Voor deze berekening is aangenomen dat de bemonstering DNA bevat van vier niet-verwante personen.
DNA-mengprofiel AAOY4158NL#01 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer de bemonstering DNA bevat van verdachte [medeverdachte 1] en drie willekeurige onbekende
personen, dan wanneer de bemonstering DNA bevat van vier willekeurige onbekende personen.
AAOY4159NL#01(op patroonmagazijn Glock SIN AAOR896QNL)
Voor deze berekening is aangenomen dat de bemonstering DNA bevat van vier niet-verwante personen.
DNA-mengprofiel AAOY4159NL#01 is circa 8 miljoen keer waarschijnlijker wanneer de bemonstering DNA bevat van verdachte [medeverdachte 1] en drie willekeurige onbekende personen, dan wanneer de bemonstering DNA bevat van vier willekeurige onbekende personen.
AAOY4160NL#01(op pistool merk Glock 26 SIN AAOL3589NL)
Voor deze berekening is aangenomen dat de bemonstering DNA bevat van drie niet-verwante personen.
DNA-mengprofiel AAOY4160NL#01 is circa 200 miljoen keer waarschijnlijker wanneer de bemonstering DNA bevat van verdachte [medeverdachte 1] en twee willekeurige onbekende personen, dan wanneer de bemonstering DNA bevat van drie willekeurige onbekende personen.
9. Het proces-verbaal van de terechtzitting van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, zittingsplaats Breda d.d. 19 april 2022, voor zover inhoudende als verklaring van de verdachte:
Ik zat op 30 oktober 2021 achter het stuur van de Mercedes
(het hof begrijpt: de Mercedes van [medeverdachte 1] ). Wij zijn vrienden van elkaar. (…) Ik heb een aantal keer in die betreffende auto gereden.
De beslissing dat het bewezenverklaarde door de verdachte is begaan, berust op de feiten en omstandigheden als vervat in de hierboven bedoelde bewijsmiddelen, in onderlinge samenhang beschouwd.
De raadsman heeft ter terechtzitting in hoger beroep primair vrijspraak bepleit van het tenlastegelegde nu niet wettig en overtuigend bewezen kan worden dat de verdachte (in vereniging) het vuurwapen, de magazijnen en/of de munitie voorhanden heeft gehad. Daartoe heeft hij – op gronden als nader verwoord in de pleitnota, samengevat – aangevoerd dat de voor het voorhanden hebben noodzakelijke ‘meer of mindere mate’ van bewustheid ontbrak bij de verdachte. Zo heeft de verdachte verklaard dat hij niet wist dat in de Mercedes een verborgen ruimte zat met daarin een vuurwapen en kan uit de verklaringen van medeverdachten [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] evenmin belastend bewijs jegens de verdachte worden afgeleid. Voorts lagen het vuurwapen, de magazijnen en de kogelpatronen in de Mercedes die in gebruik was bij [medeverdachte 1] . Deze goederen lagen niet op een zichtbare plek in het voertuig, maar in een verborgen ruimte die blijkens het dossier van dusdanige kwaliteit en zodanig afgewerkt was dat deze ruimte op het eerste oog niet zichtbaar was.
Voorts ontbreekt de voor ‘voorhanden hebben’ vereiste beschikkingsmacht bij de verdachte. De omstandigheid dat in de woning van de verdachte een slede sluitplaat is aangetroffen, is onvoldoende om tot een bewezenverklaring van het tenlastegelegde te komen. De verdachte heeft met betrekking tot de slede sluitplaat verklaard dat hij deze had gevonden voor zijn woning en dat hij deze heeft opgepakt en meegenomen zijn woning in. Deze verklaring van de verdachte is niet onaannemelijk, gelet op de omstandigheid dat uit het dossier volgt dat de mogelijkheid bestaat dat de aangetroffen slede sluitplaat niet afkomstig was van specifiek de in de Mercedes aangetroffen Glock en voorts dat in [gemeente] – net als in de rest van Nederland – veel vuurwapens in omloop zijn, waaronder pistolen van het merk Glock.
Ten aanzien van het DNA-onderzoek dat is gedaan naar aanleiding van hetgeen is aangetroffen in de Mercedes heeft de raadsman naar voren gebracht dat de matchkans met de verdachte slechts 1 op 135.000 is, dat het DNA van de verdachte op diverse manieren op het trommelmagazijn kan zijn terechtgekomen en dat niet is onderzocht of het DNA op het trommelmagazijn een daderspoor is. Het aangetroffen DNA levert aldus onvoldoende bewijs op om tot een bewezenverklaring te komen voor het voorhanden hebben van de aangetroffen goederen, waaronder het trommelmagazijn.
Ook overigens bevindt zich in het dossier geen belastend bewijs jegens de verdachte waaruit volgt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het voorhanden hebben van een vuurwapen, magazijnen en/of munitie.
Subsidiair – indien en voor zover het hof de verdediging niet volgt in het vorenstaande – heeft de raadsman het hof verzocht slechts tot een bewezenverklaring te komen van het voorhanden hebben van het trommelmagazijn, nu slechts op het trommelmagazijn het DNA van de verdachte is aangetroffen.
Het hof stelt vast dat op 30 oktober 2021 te Terheijden een personenauto, te weten een Mercedes met kenteken [kenteken] , door verbalisanten staande is gehouden naar aanleiding van een ANPR-hit waarin stond vermeld dat in die auto, in een verborgen ruimte onder de armsteun tussen de bestuurders- en bijrijdersstoel, een vuurwapen zou liggen. De verdachte was op het moment van staande houden de bestuurder van het voertuig. Medeverdachte [medeverdachte 1] was de bijrijder. Uit onderzoek is gebleken dat, hoewel het voertuig op naam van [medeverdachte 2] stond, medeverdachte [medeverdachte 1] de regelmatige gebruiker was van het voertuig (pagina 32 en 33).
Na een doorzoeking van de personenauto werd in een professioneel aangebrachte verborgen ruimte tussen de bestuurdersstoel en de bijrijdersstoel een doorgeladen pistool van het merk Glock en drie patroonmagazijnen – waaronder een trommelmagazijn – met daarin 16, 50 en 30 kogelpatronen gevonden.
Op de aangetroffen Glock zat een ‘conversiekit’ die het pistool geschikt maakte om automatisch te vuren. Om de conversiekit op het pistool te installeren was de slede sluitplaat van het pistool verwijderd.
Naar aanleiding van het voorgaande zijn zowel de verdachte als medeverdachte [medeverdachte 1] aangehouden en heeft voorts een doorzoeking plaatsgevonden van de woning van de verdachte aan [adres 2] . Bij die doorzoeking werd in de kledingkast op de slaapkamer van de verdachte een kogelvrij vest, een slede sluitplaat passend op een pistool van het merk Glock en een lasermodule met een zogenaamde ‘weaver’ of ‘piccatiny’ montage aangetroffen, welke montages gebruikelijk zijn bij vuurwapens.
Ten slotte is na onderzoek door het NFI een rapport opgemaakt waarin is gerelateerd dat er een DNA-mengprofiel van minimaal vier personen is aangetroffen op het trommelmagazijn met SIN AAPG3891NL. Zowel de verdachte als medeverdachte [medeverdachte 1] kunnen één van de donoren zijn. Voorts volgt uit dit rapport dat het, onder de in het rapport genoemde aannames, 135.000 keer waarschijnlijker is wanneer de bemonstering DNA bevat van verdachte [verdachte] en drie willekeurige onbekende personen, dan wanneer de bemonstering DNA bevat van vier willekeurige personen. Voor medeverdachte [medeverdachte 1] geldt dat het meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker is wanneer de bemonstering DNA van [medeverdachte 1] en drie willekeurige onbekende personen bevat, dan wanneer de bemonstering DNA bevat van vier willekeurige personen.
Voorhanden hebben pistool, trommel- en patroonmagazijnen en kogelpatronen
Het hof ziet zich allereerst voor de vraag gesteld of wettig en overtuigend bewezen kan worden dat de verdachte het aangetroffen wapen, de magazijnen en de (bijbehorende) munitie voorhanden heeft gehad.
Het hof stelt voorop dat voor een veroordeling wegens het voorhanden hebben van een wapen of munitie in de zin van artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie allereerst is vereist dat de verdachte het wapen of de munitie bewust aanwezig heeft gehad. Die bewustheid hoeft zich niet uit te strekken tot de specifieke eigenschapen en kenmerken van het wapen of de munitie of tot de exacte locatie van dat wapen of die munitie. Voor het bewijs van dergelijke bewustheid geldt dat daarvan ook sprake kan zijn in een geval dat het niet anders kan dan dat de verdachte zulke bewustheid heeft gehad.
Verder is voor de bewezenverklaring van dat voorhanden hebben nodig dat de verdachte feitelijke macht over het wapen of de munitie heeft kunnen uitoefenen in die zin dat hij daarover heeft kunnen beschikken.
Vaststaat dat het pistool van het merk Glock, de magazijnen en de kogelpatronen zijn aangetroffen in een verborgen ruimte tussen de bestuurdersstoel waarop de verdachte zat en de bijrijdersstoel waarop medeverdachte [medeverdachte 1] zat. Voorts is er DNA van de verdachte aangetroffen aan de buitenkant van het trommelmagazijn. De verdachte heeft hiervoor geen verklaring gegeven en de raadsman heeft zich slechts op het standpunt gesteld dat het DNA van de verdachte op diverse manieren op het trommelmagazijn terechtgekomen kan zijn. Dit is verder niet onderbouwd door de verdediging. De enkele stelling dat het DNA van de verdachte ook op een andere manier op het trommelmagazijn terecht kan zijn gekomen acht het hof niet afdoende en voorts niet aannemelijk, zeker niet nu op dat trommelmagazijn en op andere, in dezelfde verborgen ruimte, aangetroffen goederen – te weten het merkloze patroonmagazijn, het patroonmagazijn van de Glock en het pistool merk Glock – ook DNA is aangetroffen van medeverdachte [medeverdachte 1] . Het hof houdt het er aldus voor dat de verdachte in contact is geweest met – in ieder geval – het trommelmagazijn.
Daarnaast is bij de doorzoeking van de woning van de verdachte in de kledingkast onder meer een slede sluitplaat – welke slede sluitplaat past op een pistool van het merk Glock – een kogelwerend vest en een lasermodule met een zogenoemde ‘weaver’ of ‘piccatiny’ montage aangetroffen. Daar komt bij dat op het aangetroffen pistool merk Glock een conversiekit was aangebracht, ten behoeve waarvan de slede sluitplaat van die betreffende Glock was verwijderd. De verklaring van de verdachte, inhoudende dat hij de slede sluitplaat op de grond voor zijn voordeur heeft gevonden en vervolgens mee naar binnen heeft genomen, acht het hof – gelet op de combinatie van vorenbedoelde omstandigheden – onaannemelijk.
Ten slotte slaat het hof nog acht op de verklaring van de verdachte, inhoudende dat hij wel vaker in die Mercedes, die in gebruik was bij medeverdachte [medeverdachte 1] , reed. Ook op het moment van staandehouding was hij de bestuurder en lagen de aangetroffen goederen voor hem onder handbereik. Het hof leidt uit het voorgaande af dat het niet anders kan zijn dan dat de verdachte wetenschap had van de verborgen ruimte in de personenauto en de inhoud daarvan en dat hij ook over het pistool, de magazijnen en de kogelpatronen kon beschikken.
De enkele stelling van de verdediging dat de verdachte niet wist van de verborgen ruimte maakt dit naar het oordeel van het hof niet anders. Het hof is dan ook van oordeel dat bewezenverklaard kan worden dat de verdachte het pistool, de magazijnen en de kogelpatronen voorhanden heeft gehad.
Vervolgens ziet het hof zich voor de vraag gesteld of bewezen kan worden dat de verdachte de aangetroffen goederen tezamen en in vereniging voorhanden heeft gehad. Daartoe overweegt het hof dat, nu uit de bewijsmiddelen volgt dat de bijrijder – medeverdachte [medeverdachte 1] – de gebruiker was van de Mercedes, zijn DNA is aangetroffen op de aangetroffen goederen alsook het DNA van de verdachte, en ook voor medeverdachte [medeverdachte 1] als bijrijder en gebruiker van de auto geldt dat de wapens onder handbereik waren, wettig en overtuigend bewezen kan worden verklaard dat de verdachte het pistool, de magazijnen en de kogelpatronen tezamen en in vereniging met een ander voorhanden heeft gehad.
Het hof verwerpt het tot vrijspraak strekkende verweer van de verdediging en acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan zoals in de bewezenverklaring is vermeld.
Strafbaarheid van het bewezenverklaarde
Het bewezenverklaarde levert op:
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een vuurwapen van categorie III
en
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie,
meermalen gepleegd.
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezenverklaarde uitsluiten. Het feit is strafbaar.
Strafbaarheid van de verdachte
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluiten. De verdachte is daarom strafbaar voor het hiervoor bewezenverklaarde.
De raadsman heeft een strafmaatverweer gevoerd en bepleit dat het hof aan de verdachte een gevangenisstraf zal opleggen die gelijk is aan de duur die de verdachte in voorarrest heeft doorgebracht, te weten ruim drie maanden. Daartoe heeft hij – samengevat – aangevoerd dat de verdachte samen met zijn vrouw een bedrijf runt, dat het gezin van de verdachte afhankelijk is van het inkomen uit dat bedrijf en dat de verdachte zijn leven inmiddels goed op orde heeft, hetgeen blijkt uit het voortgangsverslag d.d. 15 april 2022 van de reclassering. Ook is de verdachte niet opnieuw in aanraking gekomen met politie en justitie, zo volgt uit de justitiële documentatie van de verdachte.
Het hof heeft bij de bepaling van de op te leggen straf gelet op de aard en de ernst van hetgeen bewezen is verklaard, op de omstandigheden waaronder het bewezenverklaarde is begaan en op de persoon van de verdachte, zoals een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren is gekomen. Daarnaast is gelet op de verhouding tot andere strafbare feiten, zoals onder meer tot uitdrukking komende in de hierop gestelde wettelijke strafmaxima en in de straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd.
Het hof heeft in het bijzonder het navolgende in aanmerking genomen.
Ten laste van de verdachte is bewezenverklaard dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het voorhanden hebben van een automatisch pistool, welk pistool was doorgeladen. Voorts is bewezenverklaard dat de verdachte bijbehorende trommel- en patroonmagazijnen en kogelpatronen voorhanden heeft gehad. Het ongecontroleerde bezit van vuurwapens en munitie brengt grote risico’s met zich voor de veiligheid van personen. Vuurwapens vormen een aanzienlijke bedreiging voor een veilige samenleving, omdat het bezit van vuurwapens maar al te vaak leidt tot het gebruik daarvan, met alle mogelijke gevolgen van dien. Vuurwapens worden bovendien steeds vaker gebruikt bij het plegen van ernstige strafbare feiten. Het ongecontroleerde bezit van vuurwapens vormt daarmee een groeiend maatschappelijk probleem.
Het hof heeft acht geslagen op het uittreksel uit de Justitiële Documentatie d.d. 15 mei 2023, waaruit volgt dat de verdachte meermalen – ook recentelijk – onherroepelijk is veroordeeld, onder meer ter zake van overtredingen van de Wet wapens en munitie. Voorts heeft het hof gelet op de overige persoonlijke omstandigheden van de verdachte, voor zover daarvan ter terechtzitting is gebleken.
Tot slot heeft het hof aansluiting gezocht bij de landelijke oriëntatiepunten straftoemeting, waarin het gebruikelijke rechterlijke straftoemetingsbeleid zijn neerslag heeft gevonden. Daarin wordt voor het enkele voorhanden hebben van een automatisch vuurwapen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf variërend van 12 maanden tot 15 maanden als passend beschouwd. Als strafverzwarend wordt onder meer genoemd de omstandigheid dat het vuurwapen doorgeladen en daarmee gebruiksklaar was en dat hij tegelijk met het vuurwapen een aanzienlijke hoeveelheid (bijbehorende) munitie voorhanden heeft gehad.
Naar het oordeel van het hof kan, gelet op de ernst van het bewezenverklaarde in de verhouding tot andere strafbare feiten, zoals onder meer tot uitdrukking komt in het hierop gesteld wettelijk strafmaximum en de straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd, en de beveiliging van de maatschappij niet worden volstaan met een andere of lichtere sanctie dan een straf die onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming voor de hierna te melden duur met zich brengt. Het hof ziet in de persoonlijke omstandigheden van de verdachte geen aanleiding om hiervan af te wijken. Het opleggen van een straf gelijk aan de duur van het voorarrest zoals door de raadsman is bepleit acht het hof volstrekt onvoldoende recht doen aan de ernst van het bewezenverklaarde.
Alle omstandigheden acht het hof, met de advocaat-generaal, een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden met aftrek van voorarrest passend en geboden.
Tenuitvoerlegging van de op te leggen gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat de verdachte in aanmerking komt voor deelname aan een penitentiair programma, als bedoeld in artikel 4 van de Penitentiaire beginselenwet, dan wel de regeling van de voorwaardelijke invrijheidsstelling, als bedoeld in artikel 6:2:10 van het Wetboek van Strafvordering, aan de orde is.
Verbeurdverklaring
Bij gelegenheid van de insluitingsfouillering is onder de verdachte een hoeveelheid hashish van in totaal 1 gram in beslag genomen, welk inbeslaggenomen goed blijkens het procesdossier aan de verdachte toebehoort (zie proces-verbaal einddossier pagina 105 en 216) en derhalve vatbaar is voor verbeurdverklaring.
Onttrekken aan het verkeer
Het hof is van oordeel dat de in beslag genomen en nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten: patroonhouder incl. patronen (goednummer 2392684); patroonhouder met patronen (goednummer 2392685); munitie 1 kogelpatroon (goednummer 2392686); munitie 1 doosje patronen geseald (goednummer 2392687); patroonhouder uit wapen (goednummer 2392906) - 50 stuks munitie S&B (goednummer 2393187); 30 stuks munitie S&B (goednummer 2393188) en 16 stuks munitie Geco Gfl (goednummer 2393191), vatbaar zijn voor onttrekking aan het verkeer, omdat dit voorwerpen zijn waarmee het bewezenverklaarde is begaan en/of die van zodanige aard zijn dat het ongecontroleerd bezit daarvan in strijd is met de wet en het algemeen belang.
Teruggave aan de redelijkerwijs als rechthebbende aan te merken persoon
Ten aanzien van de onder verdachte in beslag genomen en nog niet teruggegeven mobiele telefoons, te weten de Apple 10 (goednummer 2392662), de Apple (goednummer 2392663) en de Google Pixel 3 (goednummer 2392664) zal de teruggave aan de verdachte, zijnde degene die blijkens het procesdossier redelijkerwijs als rechthebbende dient te worden aangemerkt, worden gelast.
Toepasselijke wettelijke voorschriften
De beslissing is gegrond op de artikelen 33, 33a, 36b, 36c, 36d en 63 van het Wetboek van Strafrecht en de artikelen 26 en 55 van de Wet wapens en munitie, zoals deze ten tijde van het bewezenverklaarde rechtens golden dan wel ten tijde van het wijzen van dit arrest rechtens gelden.