Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
1.[appellant] ,wonende te [woonplaats] ,
[appellante] ,wonende te [woonplaats] ,
1.Het geding in eerste aanleg (zaak-/rolnummer 7624507 CV EXPL 19-1799)
2.Het geding in hoger beroep
- de dagvaarding in hoger beroep;
- de memorie van grieven in principaal appel met als productie het procesdossier in eerste aanleg;
- de memorie van antwoord in principaal appel, tevens memorie van grieven in voorwaardelijk incidenteel appel, tevens voorwaardelijke wijziging van eis, met producties;
- de memorie van antwoord in voorwaardelijk incidenteel appel met producties;
- de mondelinge behandeling van 19 januari 2022, waarbij partijen spreekaantekeningen hebben overgelegd;
- de bij brief van 4 januari 2022 door mr. Peerboom toegezonden productie, die [geïntimeerde] bij de mondelinge behandeling bij akte in het geding heeft gebracht.
3.De beoordeling
“1.2 Opdrachtgever is voornemens om aan ontwikkelaar/aannemer de realisatie van hetproject: - het realiseren van een woonhuis, gebouwd met het 5S bouwsysteem aan de[adres] te [plaats] - op te dragen, gelijk ontwikkelaar/aannemervoornemens is om die opdracht van opdrachtgever te aanvaarden.2.1 De realisatie vindt plaats in twee afzonderlijke fases, te weten de hieronder nader teconcretiseren fase a) en fase b):a. Het ontwerpen en tekenen van het woonhuis met eventuele bijgebouwen;
Voorlopig ontwerp
Definitief ontwerp
Bouwbesluittoets en aanvraag omgevingsvergunning
Werk en uitvoeringstekeningen
“(…) Voor ons is het wel duidelijk dat HSB Sip te duur gaat worden in deze afmetingen. Zoals je telefonisch aangaf, is traditionele bouw goedkoper en gaf je aan dit te onderzoeken. Uiteraard heb ik daarvoor geduld en begrip dat dit iets langer duurt. Het klopt inderdaad dat de vergunningaanvraag niet on hold gezet moet worden. Het enige wat je niet hoeft te doen, is een constructeursberekening uit te laten werken o.b.v. het HSB Sip systeem. Zoals [appellante] vandaag aan jullie heeft aangegeven, kun je een omgevingsvergunning. Wij gaan ervan dat dit gaat gebeuren. De constructeurstekening kan dan later aangeleverd worden. (…)”
[geïntimeerde] aan [appellanten] op 30 januari 2018 om 16.03 uur:
“(…) Verder gaan wij zoals zojuist afgesproken de stukken indienen, niet compleet en uitgewerkt in HSB SIP, bij de gemeente. Daarnaast starten we de engineering van de woning, traditioneel gebouwd. De wijziging op de stukken die er dan dus al liggen zal eind februari ingediend kunnen worden. (…)”
[geïntimeerde] aan [appellanten] op 9 maart 2018 om 16.18 uur:
“goed dat jullie even kennisgemaakt hebben met [persoon A] en [persoon B] , 2 zeer bekwame heren waarin ik het volste vertrouwen heb.Zowel in het tekenproces als in het bouwproces zijn de uitgangspunten nu traditioneel. Voor [geïntimeerde] is het werk dus eigenlijk opgehouden na het gereedkomen van het ontwerp van [persoon C] .Wij kunnen nu dan ook het een en ander afwerken. In de overeenkomst die we samen hebben gesloten zijn we uitgegaan van het tekenen en realiseren van een woningen gebouwd met ons 5S bouwsysteem. (…)Ik heb mijn best gedaan om het proces op gang te houden ondanks dat wij er als bedrijf verder geen belang meer in hebben, echter houdt het voor ons nu wel op. (…)”
[appellanten] aan [geïntimeerde] op 9 maart 2018 om 21.58 uur:
“(…) Wij willen [geïntimeerde] dan ook houden aan de kosten die wij hebben afgesproken in onze intentieovereenkomst van 30 augustus 2017. Dit betekent dat de werkzaamheden met Team 42 gewoon doorgaan en dat wij binnenkort kunnen beginnen met onze(traditionele) bouw. (…) Mocht je dit niet willen, zien wij geen andere weg om per direct alles te stoppen en ieder onze eigen weg te gaan. Dit betekent ook dat wij de bijgevoerde factuur niet zullen voldoen. Graag hoor ik voor dinsdag 13 maart 2018 welke keuze je wilt maken. (…)”
“
(…) Ook gezien onze vertroebelde verstandhouding, lijkt het mij dus verstandig om het gehele traject per direct stop te zetten.”
“
(…) Graag verneem ik binnen twee dagen na heden van je, of je met je e-mail van vanmorgen ook hebt bedoeld om met de uitvoering van fase a stap 4 te stoppen. (…) Het logische gevolg daarvan zal zijn dat we geen definitieve ontwerp - en uitvoeringstekeningen kunnen produceren. Indien.je niet reageert binnen genoemde twee dagen, ga ik ervan uit dat je wilt stoppen met fase a stap 4. (…)”
‘planuitwerking traditionele bouw tbv aanvraag omgevingsvergunning’.
“(…) Derhalve ontbind ik namens cliënte hierbij (gedeeltelijk) de intentieovereenkomst, voor zover deze door uw cliënte niet deugdelijk is nagekomen. De factuur van 14 maart 2018 zal dan ook door mijn cliënten niet worden voldaan, omdat op dat moment uw cliënte reeds in verzuim was. (…)”.Verder is [geïntimeerde] in die brief aansprakelijk gesteld voor door [appellanten] extra gemaakte kosten.
primair: te verklaren voor recht dat de overeenkomst tussen partijen op 17 oktober 2018 buitengerechtelijk is ontbonden met ingang van die datum;
houdt het voor ons nu wel op’ (zie rov. 3.1.6.). [geïntimeerde] betwist gemotiveerd dat de overeenkomst door haar eenzijdig is beëindigd. Zij wijst daarbij onder meer op de inhoud van de e-mail van 13 maart 2018 om 9.48 uur van [appellanten] aan [geïntimeerde] , waarin [appellanten] schrijven ‘
Ook gezien onze vertroebelde verhouding lijkt het mij dus verstandig om het gehele traject per direct stop te zetten’(zie eveneens rov. 3.1.6.).
“(…) Wij willen [geïntimeerde] dan ook houden aan de kosten die wij hebben afgesproken in onze intentieovereenkomst van 30 augustus 2017. Dit betekent dat de werkzaamheden met Team 42 gewoon doorgaan en dat wij binnenkort kunnen beginnen met onze(traditionele) bouw. (…) Mocht je dit niet willen, zien wij geen andere weg om per direct alles te stoppen en ieder onze eigen weg te gaan. Dit betekent ook dat wij de bijgevoerde factuur niet zullen voldoen. Graag hoor ik voor dinsdag 13 maart 2018 welke keuze je wilt maken. (…)”.[appellanten] hebben geen feiten of omstandigheden naar voren gebracht op basis waarvan in weerwil van hun eigen reactie daarop kan worden geoordeeld dat zij de e-mail van [geïntimeerde] , als een opzegging hebben begrepen en ook zo mochten begrijpen. Dit lag wel op hun weg.
Het klopt inderdaad dat de vergunningsaanvraag niet on hold gezet moet worden’). Ook voert [geïntimeerde] - onder verwijzing naar de e-mail van 2 maart 2018 om 13.40 uur van de gemeente - aan dat de ontbrekende stukken begin maart 2018 alsnog zijn ingediend. [appellanten] hebben niet bestreden dat de vergunningsaanvraag op hun verzoek, althans met hun instemming in eerste instantie onvolledig is ingediend. Dit levert daarom geen tekortkoming op van [geïntimeerde] . [appellanten] brengen tegen het betoog van [geïntimeerde] alleen in dat niet duidelijk is welke stukken alsnog zijn aangeleverd, maar zij gaan er daarbij aan voorbij dat het aan hen is om voldoende feiten en omstandigheden naar voren te brengen waaruit volgt dat de vergunningsaanvraag ook na de aanvulling op 2 maart 2018 nog onjuist en onvolledig was. [appellanten] beroepen zich immers op het rechtsgevolg van hun stelling. Dat brengt met zich dat [appellanten] voldoende concreet dienen aan te geven welke gegevens op dat moment nog onvolledig of onjuist waren en op grond waarvan [geïntimeerde] daarvan enig verwijt te maken valt. Naar het oordeel van het hof hebben [appellanten] dit niet gedaan. De enkele stelling dat niet duidelijk is met welke gegevens de vergunningsaanvraag op 2 maart 2018 is aangevuld, is hiervoor onvoldoende.
‘FAB5+ is gerechtigd meerwerk bij opdrachtgever in rekening te brengen, althans de prijs voor de werkzaamheden te verhogen in het geval dat:- De omvang van de werkzaamheden op verzoek van Opdrachtgever worden vergroot;
‘De opdrachtgever is afzonderlijke advieskosten verschuldigd voor wijzigingen die de adviseur dient uit te voeren, voor zover deze niet het gevolg zijn van een toerekenbare tekortkoming van de adviseur’.
echter houdt het voor ons nu wel op’). Bij de behandeling van deze grief heeft [geïntimeerde] geen belang, omdat, zoals hierna blijkt, de grieven 2 en 3 (die voortbouwen op grief 1), onafhankelijk van de beoordeling van grief 1 niet slagen.
Ik heb mijn best gedaan om het proces op gang te houden ondanks dat wij er als bedrijf verder geen belang meer in hebben, echter houdt het voor ons nu wel op.”. Bij e-mail van 13 maart 2018 om 21.11 uur schrijft [geïntimeerde] aan [appellanten] “
Graag verneem ik binnen twee dagen na heden van je, of je met je e-mail van vanmorgen ook hebt bedoeld om met de uitvoering van fase a stap 4 te stoppen. Het logische gevolg daarvan zal zijn dat we geen definitieve ontwerp - en uitvoeringstekeningen kunnen produceren. Indien.je niet reageert binnen genoemde twee dagen, ga ik ervan uit dat je wilt stoppen met fase a stap 4.”Naar het oordeel van het hof mochten [appellanten] er in de gegeven omstandigheden gerechtvaardigd op vertrouwen dat na verzending van deze e-mailberichten door [geïntimeerde] , zij geen kosten meer in rekening zou brengen voor stap 4 van fase a. Het hof neemt daarbij mede in aanmerking dat de werkzaamheden die zien op stap 4 van fase a door [geïntimeerde] niet zijn uitgevoerd. Dit betekent dat het hof de schadevergoedingsvordering van
€ 3.750,00 zal afwijzen.