6.2.2. [appellanten] heeft in reactie daarop in de antwoordmemorie na tussenarrest samengevat het volgende aangevoerd.
De keuze voor de huidige pomp is gemaakt door de gemeente en [appellanten] is voor die keuze niet (mede) verantwoordelijk. [appellanten] heeft zelf het nodige gedaan om wateroverlast te voorkomen. Zo ligt de terreinbestrating aan de voorzijde hoger dan de straat en aan de achterzijde van het perceel bevindt zich een muur met zandzakken.
De pomp en put worden niet zorgvuldig onderhouden door de gemeente. De rode lamp op de regelkast bij de pomp brandt regelmatig en de opvolging komt traag op gang en is onvoldoende. Verder is onlangs gebleken dat de pomp wordt uitgeschakeld als het riool vol zit, van welke stelling [appellanten] bewijs aanbiedt. Op 4 juni 2021 heeft [appellanten] met zandzakken zijn perceel moeten verdedigen en er is toen wel water het perceel op gestroomd. Dat de pomp het die dag deed zegt niet dat de pomp een andere keer niet faalt. Navraag leerde bovendien dat de pomp het die dag mogelijk kort niet aankon.
Arcadis 2003 is niet bruikbaar omdat destijds alleen is gekeken naar het functioneren van de riolering en niet naar de integrale wateroverlastproblematiek. Daarbij gaat Arcadis 2003 uit van een verkeerde norm en is Arcadis niet onafhankelijk.
Arcadis 2021 kan volgens [appellanten] niet worden gebruikt bij de beoordeling van de deugdelijkheid van de pomp en de put omdat in dit rapport is getoetst aan rioleringseisen en niet aan de voorwaarden ten aanzien van het risico op wateroverlast die leiden tot zwaardere eisen voor de gewenste afvoercapaciteit en de bedrijfszekerheid zoals ook is vastgesteld in Sweco 2015 en hetgeen [persoon A] bevestigt in het rapport van 20 oktober 2021 (hierna: [persoon A] 2021). Anders dan de gemeente stelt is de dubbele pomp in Sweco 2015 niet geadviseerd ter compensatie van de 4 minuten time-out. Sweco 2015 adviseert dringend een tweede pomp vanwege de faalkans.
Arcadis 2021 heeft onvoldoende meegewogen dat vervuild rioolwater stroomt op het perceel van [appellanten] , hetgeen kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. [appellanten] heeft na de overstroming in 2016 dermate ernstige huidklachten gekregen dat hij ervoor is opgenomen in het ziekenhuis en er maandenlang last van heeft gehad.
Arcadis 2020 heeft vastgesteld dat de voorziening moet voldoen aan een theoretische faalkans van 1 keer per 100 jaar en de hiervoor benodigde capaciteit is minimaal 30m3/uur, in combinatie met een grote berging op het perceel van minimaal 22m3. In Sweco 2015 staat dat een dubbele pomp in deze situatie de voorkeur geniet en ook in [persoon A] 2021 is dit bevestigd. Met voldoende berging op het perceel is immers niet het risico op falen van de pomp weggenomen. Daarbij is een berging op het perceel van [appellanten] een ongewenste oplossing en hoeft een burger geen inbreuk op zijn eigendom te dulden om een probleem van de gemeente op te lossen. Deze oplossing leidt er bovendien toe dat bij uitvallen van de enkele pomp, direct rioolwater in de waterberging op het perceel van [appellanten] kan stromen, en als de berging het niet aankan, in de woning van [appellanten] . Arcadis 2003 adviseerde nog geen waterberging op het perceel te realiseren.
Een goedwerkende pomp op zichzelf is onvoldoende om bescherming te bieden tegen het risico om vervuild water in de woning. Daarvoor zullen ook maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat omliggende percelen afwateren op het perceel van [appellanten] .
[appellanten] verzoekt het hof hetgeen staat vermeld in de verklaring die is bijgevoegd als productie 11 in de overwegingen te betrekken.