6.1De kantonrechter heeft in het vonnis van 24 juni 2020 onder 3.2 een aantal feiten vastgesteld. Deze vaststelling luidt als volgt, met een door het hof aangebrachte letteraanduiding en met correctie van enkele verschrijvingen:
F.S. Vastgoed is eigenaar geweest van het appartement gelegen op de begane grond aan de [adres 1] te [plaats] . [geïntimeerde] is eigenaar van het bovengelegen appartement op de eerste verdieping aan de [adres 2] , dat wordt bewoond door haar dochter. [geïntimeerde] heeft dit appartement in mei 2016 gekocht van F.S. Vastgoed.
Enkele dagen voor kerst 2017 heeft de dochter van [geïntimeerde] geconstateerd dat de douchebak was verzakt toen zij in de douche stapte.
Bij e-mail van 20 december 2017 heeft F.S. Vastgoed melding gemaakt van lekkage in haar appartement op de [adres 1] te [plaats] bij de (toenmalige) voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van de [adres 1] (de VvE), [persoon A] . Deze heeft bij e-mail van 9 januari 2018 het volgende aan F.S. Vastgoed bericht:
“Ik ga vandaag de schade bij de verzekering melden, dan zal ik tevens zorg dragen voor de afspraak die daaruit voortkomt met de expert. Er is sprake van lekkage in het pand en dit moet inderdaad verholpen worden, uw schade zal hierin worden mee genomen”.
Op 31 december 2017 heeft [geïntimeerde] Sanidirect [locatie] opdracht gegeven om de badkamer in het appartement aan [adres 2] te [plaats] te vernieuwen.
Op 9 maart 2018 heeft [persoon B] met een (door de schadeverzekeraar van F.S. Vastgoed ingeschakelde) schade-expert van Dekra het appartement van [geïntimeerde] bezocht. Zij hebben de badkamer en de wc ruimte bekeken en foto’s gemaakt.
[geïntimeerde] heeft na afloop van het bezoek op 9 maart 2018 bezwaar gemaakt tegen het onaangekondigd bezoek van haar appartement.
[persoon B] heeft daarop in de hoedanigheid van voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van de [adres 1] per e-mail van 12 maart 2018 gereageerd. Hierin staat - voor zover hier van belang - het volgende vermeld:
“(...)Tijdens ons bezoek van 9 maart (met de expert van Dekra Expertise) is gebleken dat de douchebak zo’n 2 cm. uit zijn voegen is gezakt, tevens zijn vele tegels op het plateau gebroken en zijn er tegels los van de zijwand. De staat van de douchebak is hierdoor erg slecht te noemen en staat, oftewel “functioneert”, zonder enige bescherming. Van deze douche met bijbehorende tegels zin dan ook foto 's gemaakt door de expert. (...) Ter info deel ik u dan ook mede dat, als de verzekering de schade niet of maar gedeeltelijk uitbetaald u hierbij alvast aansprakelijk stel voor alle schade in de ruimste zin van het woord (...)”.
Op 4 april 2018 heeft [geïntimeerde] een uitnodiging ontvangen voor het bijwonen van de ledenvergadering van de VvE op maandag 23 april 2018. Een van de in de e-mail opgesomde agendapunten betreft “aansprakelijkstelling waterschade veroorzaakt door [adres 2] ”.
Op 4 juni 2018 heeft Dekra een schaderapport opgemaakt. Hierin wordt voor zover hier van belang het volgende vermeld:
" (...) In de periode van september 2017 tot en met februari 2018 is er sprake geweest van lekkages op de begane grond en het souterrain van het pand. Bij onze inspectie van de badkamer in het appartement op de eerste verdieping konden wij constateren dat er sprake was van een slechte staat van onderhoud van de badkamer. Ter zake was sprake van scheurvorming van tegelwerk gedeeltelijk ontbreken van voegwerk en aantasting van de oplegging van de douchebakwaardoor deze gedeeltelijk was verzakt, waardoor naden aanwezig waren. Tevens was er sprake van weglopend douchewater bij het gebruik van de badkamer doordat er slechts een beperkte drempel aanwezig was tussen de douchebak met plateau en de toegang tot de douche, waardoor bij gebruik van de douche water wat van het plateau op de naastgelegen grond liep en via de vloer tot in de ondergelegen ruimte kon lopen. Het ter plaatse aanwezig laminaat vertoonde aantastingen door water (…). Als gevolg van de lekkages was ernstige schade aan de diverse wand- en plafondafwerkingen van de begane grond en souterrain van het pand ontstaan. Een deel van de aanwezige verlaagde plafonds en voorzetwanden met achterliggend isolatiemateriaal moest worden vervangen, terwijl ook enkele delen van het Metal stud wandsysteem aangetast waren en vervangen moesten worden, verder was een aanwezig keukenblad aangetast en moest worden hersteld. Na de herstellingen zullen stucwerkzaamheden en sauswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. De schade bepaalden wij in overleg met de eigenaar op basis compromis op EUR 21.200,00 inclusief btw (…)”.
Bij brief van 7 juni 2018 heeft de schadeverzekeraar van de VvE kenbaar gemaakt geen dekking te verlenen voor schade aan het appartementen souterrain gelegen op de begane grond op de [adres 1] te [plaats] , aangezien er sprake is van leegstand van langer dan twee maanden.
Bij brief van 6 september 2018 heeft de gemachtigde van F.S. Vastgoed [geïntimeerde] aansprakelijk gesteld voor de door F.S. Vastgoed gestelde schade ten bedrage van € 23.200,- inclusief btw.
[geïntimeerde] heeft daarop bij brief van 10 september 2018 gereageerd en zich op het standpunt gesteld dat zij niet aansprakelijk is voor de door F.S. Vastgoed gestelde schade.