Uitspraak
1.[appellant 1] ( [appellant 1] ),
2. [appellant 2] ( [appellant 2] ),
3. [appellant 3] ( [appellant 3] ),
4. [appellant 4] ( [appellant 4] ),
5. [appellant 5] ( [appellant 5] ),
1.Stichting Administratiekantoor van aandelen [B.V.] B.V.,
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
- het beroepschrift met producties, ingekomen ter griffie op 10 augustus 2022;
- het verweerschrift in hoger beroep, ingekomen ter griffie op 16 september 2021;
3.De beoordeling
De stichting heeft ten doel:
het tegen uitgifte van certificaten op naam verwerven van aandelen in de te [vestigingsplaats] gevestigde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid [bestuurder] B.V., hierna ook te noemen “de vennootschap”;
het beheren van de sub a bedoelde aandelen, hierna ook te noemen “de aandelen”;
het uitoefenen van alle aan de aandelen verbonden rechten, zoals het ontvangen van alle mogelijke uitkeringen en het uitoefenen van stemrecht;
het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
De stichting is niet bevoegd de aandelen:
anders dan bij wijze van decertificering te vervreemden of een daartoe strekkende rechtshandeling aan te gaan;
te verpanden of anderszins te bezwaren.
Het bestuur van de stichting bestaat uit drie leden, onderscheiden in een bestuurder A, een
bestuurder A door de vergadering van houders van certificaten van aandelen in de vennootschap;
bestuurder B door de directie van de vennootschap. Ook directieleden zelf kunnen tot bestuurder B worden benoemd;
bestuurder C door de bestuurders A en B tezamen.
voorlopige voorziening:
- schorsing van [bestuurder] als bestuurder van de Stak;
- benoeming van een interim-bestuurder op kosten van de Stak,
hoofdzaak:
- ontslag van [bestuurder] als bestuurder;
- artikel 13 van de statuten van de Stak als niet geschreven te beschouwen;
- de Stak te gelasten een vergadering van certificaathouders uit te roepen conform artikel 3 van de statuten tot benoeming van een nieuw bestuur te komen.
in het incident (de voorlopige voorzieningen)de verzoeken afgewezen en [appellanten] c.s. veroordeeld tot betaling van de proceskosten in het incident. In de hoofdzaak heeft de rechtbank iedere beslissing aangehouden en partijen opgedragen zich uit te laten over de voortgang van de procedure (wel/geen nieuwe mondelinge behandeling).
in de hoofdzaak[appellanten] c.s. niet-ontvankelijk verklaard in hun verzoek art. 13 als niet geschreven beschouwen, en de overige verzoeken (ontslag en uitroepen vergadering) afgewezen. De rechtbank heeft [appellanten] c.s. voorts ook in de hoofdzaak veroordeeld in de proceskosten.
het incident (de voorlopige voorziening; zaaknummer 200.314.428/02), uitvoerbaar bij voorraad:
hoofdzaak (zaaknummer 200.314.428/01)hebben zij het hof verzocht, uitvoerbaar bij voorraad:
de hoofdzaak (200.314.428/01).
Ook al is [bestuurder] op grond van artikel 13 van de statuten van de Stak (hiervoor onder 3.1 sub e geciteerd) de enige bestuurder, uit niets blijkt dat hij misbruik van zijn stemrecht maakt en dat ligt gezien het voorgaande ook niet voor de hand. Dat het de wens van [bestuurder] is dat zijn dochter [dochter] - ook werkzaam in de ondernemingen die onder [bestuurder] B.V. ‘hangen’ - hem opvolgt als bestuurder van de Stak acht het hof niet uitzonderlijk. Dit persoonlijk belang impliceert op zich zelf nog geen tegenstrijdig belang of belangenverstrengeling. De stelling van de Stak en [bestuurder] dat de certificaten van de preferente aandelen (waarvan [appellanten] c.s. er gezamenlijk 4000 willen gaan vertegenwoordigen en [bestuurder] dan ‘slechts’ 3000) uitsluitend recht geven op een aandeel in de winst van de onderneming, is niet betwist door [appellanten] c.s.
[bestuurder] heeft wel een inspanningsplicht om binnen de financiële mogelijkheden en binnen het kader van artikel 2 van de statuten, dividend te realiseren. De Stak en [bestuurder] hebben in dat kader aangevoerd dat die behoefte bij hem en zijn moeder niet bestond (moeder ontving wekelijks fl. 4.000,--, zij het als afbetaling op de schuld van [bestuurder] aan haar) en dat er ook geen financiële ruimte voor was/is. Volgens [appellanten] c.s. moet dit met een korrel zout worden genomen, maar zij laten na dit thans met relevante bescheiden te onderbouwen. De (overige) verwijten die kunnen vallen onder taakverwaarlozing binnen de Stak, als geen vergadering gehouden, geen notulen of jaarstukken opgemaakt en geen décharge verleend, zijn voldoende weerlegd door de Stak en [bestuurder] . Er vinden geen economische activiteiten in de Stak plaats (‘de Stak is geen nijvere stichting’) en sinds het openvallen van de nalatenschap is er wel een vergadering van certificaathouders gehouden en zijn de deelgenoten uitgenodigd voor de aandeelhoudersvergadering van [bestuurder] B.V.
kantonrechterop verzoek van de meest gerede partij een zodanige regeling treffen, zo nodig met onderbewindstelling van de goederen. Hij houdt daarbij naar billijkheid rekening zowel met de belangen van partijen als met het algemeen belang (3:168 lid 2 BW).
in het incident/de voorlopige voorziening (200.314.428/02)geen belang meer en zal het hof deze verzoeken eveneens afwijzen.