Uitspraak
[minderjarige], geboren op [geboortedatum] 2021 te [geboorteplaats] , hierna te noemen: [minderjarige] .
statutair gevestigd te [vestigingsplaats] ,
hierna te noemen: de GI.
[de vader] ,zonder bekende woon- of verblijfplaats,
advocaat: mr. A.H.A. Kessels.
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
In het geval van een vernietiging van de gezagsbeëindiging persisteert de raad bij het in eerste aanleg gedane subsidiaire verzoek om [minderjarige] voor de duur van twaalf maanden onder toezicht te stellen van de GI en voor de duur van de ondertoezichtstelling een machtiging tot uithuisplaatsing te verlenen om [minderjarige] in een voorziening voor pleegzorg te plaatsen.
- het proces-verbaal van de mondelinge behandeling in eerste aanleg op 16 maart 2022
- het V6-formulier d.d. 3 augustus met bijlage van de zijde van de vader.
3.De beoordeling
Bij diezelfde beschikking heeft de kinderrechter een spoedmachtiging verleend tot uithuisplaatsing van [minderjarige] in een voorziening voor pleegzorg tot 20 januari 2022.
De afgelopen periode heeft de moeder een positieve ontwikkeling doorgemaakt: op 1 augustus 2022 is zij gestart met een opleiding in de zorg en zij heeft in het kader van deze opleiding een betaalde baan. De moeder woont op dit moment bij oma (mz). Oma is bereid om de moeder en [minderjarige] op te vangen. Daarnaast keert opa (mz) terug uit Engeland om de moeder te ondersteunen. Hoewel het de voorkeur van de moeder heeft dat [minderjarige] binnen het eigen netwerk wordt opgevangen, en zij vindt dat deze mogelijkheden eerst moeten worden onderzocht, staat de moeder open voor nogmaals een plaatsing in een moeder-kindhuis (MKH). De moeder is bereid alle hulp die wordt aangeboden te accepteren. Er kan structurele hulpverlening worden ingezet en er kunnen veiligheidsafspraken worden gemaakt.
Door middel van een plan van aanpak kan [minderjarige] gefaseerd en met begeleiding door netwerk en deskundigen terugkeren naar de moeder. De moeder kan [minderjarige] stabiliteit, veiligheid, continuïteit, ongestoorde hechting en duidelijkheid bieden. De rechtbank heeft te snel de conclusie getrokken dat het perspectief van [minderjarige] niet meer bij de moeder ligt. Hierbij heeft de rechtbank de belangen van de moeder en haar jonge leeftijd, zij was net 18 toen [minderjarige] werd geboren, onvoldoende meegewogen. De door de wet genoemde aanvaardbare termijn is nog niet verstreken, waardoor [minderjarige] nog kan terugkeren naar de moeder.
Gelet op de persoonlijke problemen van de moeder in combinatie met haar ontoereikende opvoedvaardigheden, is er sprake van een grote ontwikkelingsbedreiging voor [minderjarige] .
In de eerste maanden van zijn jonge leven was er sprake van emotionele en fysieke onveiligheid doordat de moeder emotioneel weinig contact met [minderjarige] maakte en de basale zorg onvoldoende was. Het lijkt erop dat [minderjarige] in het pleeggezin tot rust is gekomen, maar de tijd zal moeten uitwijzen welke invloed zijn start bij de moeder en twee plaatsingen in een MKH op hem hebben gehad. De raad begrijpt dat de moeder een sterke wens heeft om [minderjarige] zelf op te voeden. Er bestaan echter zorgen over wat de moeder in het verleden heeft meegemaakt en wat voor invloed dat heeft op de mogelijkheden van de moeder om een veilige hechtingsrelatie met [minderjarige] aan te gaan. Daarnaast heeft de moeder door het weglopen uit het tweede MKH [minderjarige] in dermate grote onveiligheid gebracht, dat de raad niet het risico wil lopen dat dit nogmaals gebeurt. Het is in het belang van [minderjarige] dat hij, na alle wisselingen, nu op een plek gaat opgroeien waar hij veilig hechtingsrelaties kan aangaan. De moeder is niet in staat om [minderjarige] binnen de aanvaardbare termijn deze stabiele en veilige plek te bieden.
De tweede plaatsing in een MKH is evenmin succesvol gebleken omdat de moeder met [minderjarige] is weggelopen. Een nieuwe plaatsing in een MKH is, nog los van het onwaarschijnlijke scenario dat het de GI nogmaals lukt om de moeder in een MKH te plaatsen, niet (meer) in het belang van [minderjarige] . [minderjarige] verblijft in een perspectief biedend pleeggezin en het gaat hier goed met hem. [minderjarige] heeft al teveel wisselingen meegemaakt en hij kan niet langer wachten op het moment dat de moeder klaar is om de opvoedersrol op zich te nemen.
Sinds kort is Stichting [stichting] betrokken bij de moeder en [minderjarige] . De inzet van [stichting] is tweeledig. Enerzijds worden de omgangsmomenten tussen [minderjarige] en de moeder begeleid en anderzijds wordt hulpverlening aan de moeder geboden in de vorm van coaching en het evalueren van de omgangsmomenten. [stichting] is gespecialiseerd in cultuursensitief werken waardoor zij beter kan aansluiten bij de moeder.
Het meest geëigende traject om hier zicht op te krijgen is door de moeder en [minderjarige] opnieuw te plaatsen in een MKH. [minderjarige] verblijft echter op dit moment al zes maanden in de veilige en stabiele omgeving van het pleeggezin en het is niet in zijn belang, daarin nu verandering te brengen. Hierbij overweegt het hof dat de eerdere twee plaatsingen in een MKH niet succesvol zijn geweest en het eventuele risico van een wederom niet succesvolle plaatsing onaanvaardbaar is.
Dat betekent dat andere middelen moeten worden ingezet om meer zicht te krijgen op de ontwikkelingsmogelijkheden (leerbaarheid en groei) van de moeder. Gelet op de rol die [stichting] sinds kort heeft in het begeleiden van de omgangsmomenten en het bieden van individuele hulpverlening aan de moeder, gaat het hof ervan uit dat Omnia de komende periode – samen met de GI – (meer) zicht krijgt op het verloop van de omgang tussen de moeder en [minderjarige] en de ontwikkelingsmogelijkheden van de moeder. Hierbij gaat het hof ervan uit dat alle betrokkenen zich de komende periode inspannen om de omgangsmomenten te laten plaatsvinden in een zo hoog mogelijke frequentie als [minderjarige] aankan.
Het hof wil de resultaten van de inzet van deze hulpverlening afwachten alvorens een eindbeslissing wordt gegeven over de eventuele gezagsbeëindiging van de moeder.