Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
1.Lagis Bouw B.V.,gevestigd te Waalre ,
Latoures Vastgoed II B.V.,
gevestigd te Waalre ,
1.Het geding in eerste aanleg (zaak-/rolnummer C/01/346177 / HA ZA 19-314)
2.Het geding in hoger beroep
- de dagvaarding in hoger beroep;
- de memorie van grieven met producties;
- de memorie van antwoord met producties;
- de mondelinge behandeling op 11 april 2022, waarbij de advocaten van partijen spreekaantekeningen hebben voorgedragen en overgelegd;
- de bij H12 formulier van 25 maart 2022 door Lagis en Latoures toegezonden productie, die zij bij het pleidooi bij akte in het geding hebben gebracht.
3.De beoordeling
De gemeente verplicht zich om het realiseren van het project binnen de wettelijke kaders en de kaders van deze overeenkomst te (blijven) bevorderen en zal daartoe het (ontwerp van het) bestemmingsplan Dommelkwartier met daarbij horende (ontwerp) exploitatieplannen Hoppenbrouwers en Weegbree [...] ter verzekering van het kostenverhaal door de gemeente [...] verder in procedure brengen. De gemeente zal zich ten opzichte van [Lagis en Latoures] inspannen om, voor zover dat formeel in haar macht ligt, de bestemmingsplanprocedure en procedure tot vaststelling van het exploitatieplan [...] voortvarend te doorlopen.”
op grond van de exploitatieovereenkomstenaansprakelijk is voor de schade van Lagis en Latoures. Tussen partijen staat immers vast dat het bestemmingsplan voor rekening en risico van Lagis en Latoures is opgesteld. De gemeente had slechts een inspanningsverplichting met betrekking tot de bestemmingsplanprocedure (zie over de uitleg van deze inspanningsverplichting hierna nader rov. 3.14 e.v.). Door het bestemmingsplan ‘Dommelkwartier’ vast te stellen om het project te realiseren, gaf de gemeente uitvoering aan deze inspanningsverplichting. Het enkele feit dat het resultaat waarvoor de gemeente zich inspande niet is bereikt, betekent niet dat de inspanningsverplichting niet is nagekomen.
Partijen kunnen deze overeenkomst, […], ontbinden indien het bestemmingsplan voor de in deze overeenkomst beoogde ontwikkeling van woningbouw en natuurontwikkeling, ondanks een uiterste inspanning van partijen, niet uiterlijk op 1 januari 2016 onherroepelijk is geworden.”
Indien ten gevolge van publiekrechtelijke besluitvorming het planologische kader zoals vastgelegd in het in lid 1 bedoelde (ontwerp)bestemmingsplan dan wel delen daarvan noodzakelijkerwijs wijzigen, dan zullen partijen omtrent de gevolgen daarvan overleg voeren en een adequate oplossing zoeken. Partijen nemen in dit overleg de redelijke belangen van de wederpartij in acht en streven ernaar om zoveel als mogelijk aansluiting te zoeken bij de in deze overeenkomst neergelegde uitgangspunten. […]”
In een geval van onvoorziene omstandigheden als bedoeld in artikel 6:258 BW, waarin van de gemeente en initiatiefnemer in redelijkheid niet meer gevergd kan worden dat deze de overeenkomst ongewijzigd geheel of gedeeltelijk wordt nagekomen of dat de overeenkomst niet meer kan worden nagekomen, treden partijen in overleg over aanpassing van de overeenkomst.”
[Lagis en Latoures] [zullen] in overleg met de gemeente de historische kosten van [Lagis en Latoures] welke aantoonbaar en direct gerelateerd zijn aan de ontwikkeling van het project [...] opstellen. [Lagis en Latoures] [zullen] daartoe een accountantsverklaring overleggen. De gemeente zal na goedkeuring door haar eigen accountant deze [...] kosten vergoeden aan [Lagis en Latoures] middels verrekening met de exploitatiebijdrage [...].”
In geval van [...] ontbinding [...] van deze overeenkomst [...] op grond van het bepaalde in artikel […] 21 lid 2 […], draagt iedere partij de eigen kosten van de ter uitvoering van deze overeenkomst verrichte werkzaamheden, met uitzondering van de [...] legeskosten en alle kosten van de gemeente in haar hoedanigheid van publiekrechtelijke organisatie [...].”
Ingeval van ontbinding op grond van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een der partijen, komen de kosten als bedoeld in lid 1 voor rekening van de partij die in verzuim is.”
Tijdens de loop van de Projectbemiddeling tussen de Partijen gemaakte afspraken binden hen alleen voor zover deze schriftelijk tussen hen zijn vastgelegd, door hen zijn ondertekend en daarin uitdrukkelijk is opgenomen dat de afspraken blijven bestaan ook indien de Projectbemiddeling verder niet tot overeenstemming leidt.”
Een in der minne bereikte oplossing van de Problematiek zal tussen de Partijen worden vastgelegd in een daartoe strekkende, door partijen ondertekende schriftelijke overeenkomst.”
Het staat elk der Partijen en de Projectbemiddelaar vrij om de Projectbemiddeling op elk gewenst moment te beëindigen.”
Partijen onderkennen dat het resultaat van Projectbemiddeling definitieve instemming moet verkrijgen van de relevante bestuursorganen binnen de eigen organisaties.”
Partijen verklaren het Geschil tot geëindigd met het onvoorwaardelijk in werking treden van de VSO. Alsdan zullen Partijen terzake van het Geschil over en weer finaal zijn gekweten.”