Uitspraak
GERECHTSHOF 's-HERTOGENBOSCH
[minderjarige], geboren op [geboortedatum] 2005 te [geboorteplaats] .
wonende te [woonplaats] ,
hierna te noemen: de stiefvader,
hierna te noemen: de GI (de gecertificeerde instelling).
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
- gedurende de schoolvakanties verblijft [minderjarige] de helft van de tijd bij de moeder. Voor schoolvakanties die een week duren, verblijft [minderjarige] de eerste helft van de vakantie op maandag, dinsdag en woensdag bij de moeder en vanaf donderdag bij de vader;
- [minderjarige] verblijft in onderling overleg te bepalen op 1e of 2e kerstdag bij de moeder;
- [minderjarige] verblijft ieder jaar tijdens Sinterklaas bij de moeder;
- [minderjarige] verblijft tijdens haar verjaardag vanaf 12:00 uur bij de moeder tot de navolgende dag om 12:00 uur;
- tijdens Moederdag verblijft [minderjarige] vanaf zaterdag voorafgaand om 19:00 uur bij de moeder, inclusief overnachting.
subsidiairIn goede justitie een zorg- en contactregeling gedurende de vakanties, feestdagen en bijzondere dagen te bepalen;
Tevens heeft de vader incidenteel appel ingesteld en verzocht voormelde beschikking vernietigen en opnieuw rechtdoende te bepalen dat [minderjarige] voortaan haar hoofdverblijf bij de vader zal hebben.
- de moeder, bijgestaan door mr. Oberendorff-Ploemen;
- de vader, bijgestaan door mr. Holland;
- de raad, vertegenwoordigd door mevrouw [vertegenwoordiger van de raad] ;
- de GI, vertegenwoordigd door mevrouw [vertegenwoordiger van de GI 1] en mevrouw [vertegenwoordiger van de GI 2] ;
- de stiefvader.
- het proces-verbaal van de mondelinge behandeling in eerste aanleg d.d. 27 mei 2021;
- het V6-formulier van de advocaat van de vader met bijlage d.d. 11 maart 2022;
- de brief d.d. 11 maart 2022 van de GI met bijlagen;
- het V8-formulier van de advocaat van de moeder en de stiefvader met bijlagen d.d. 15 maart 2022.
3.De beoordeling
Het is van belang dat [minderjarige] de juiste hulpverlening krijgt. De jeugdbeschermer kan dan samen met deze hulpverlening bepalen welke zorgregeling met de moeder het beste zou aansluiten bij de behoeften van [minderjarige] . Totdat hierover duidelijkheid is, is het niet zinvol om [minderjarige] bij beschikking te dwingen op vaste momenten contact te hebben met de moeder. [minderjarige] is inmiddels 16 jaar, een leeftijd waarop zij – onder begeleiding van ouders en hulpverlening – zelf keuzes mag maken.
Daarnaast is het zorgelijk dat er geen enkele vorm van communicatie tussen de ouders is.
Er is geprobeerd hierover afspraken te maken met de ouders, bijvoorbeeld dat de ouders elkaar laten weten wanneer [minderjarige] bij de andere ouder is gearriveerd. Op die manier zou geverifieerd kunnen worden of [minderjarige] is waar zij zegt dat zij is.
De GI adviseert het hof een basisregeling vast te leggen voor wat betreft de contactmomenten tussen [minderjarige] en de moeder, zodat er voor de ouders en [minderjarige] duidelijkheid bestaat over wanneer zij contact heeft met de moeder. Van deze basisregeling kan – in overleg – worden afgeweken als dat in de betreffende week passender is voor [minderjarige] in verband met school en/of andere activiteiten.
Er moet echter ook rekening gehouden worden met haar kwetsbaarheid. Het invullen van de contactmomenten moet om die reden niet alleen aan [minderjarige] worden overgelaten.
Het is positief dat er inmiddels hulpverlening tot stand is gekomen en er weer contact is tussen de moeder en [minderjarige] . Er dienen echter nadere stappen te worden gezet in het opbouwen van de contactregeling tussen [minderjarige] en de moeder.
uiterlijk op vrijdag 7 oktober 2022door partijen geïnformeerd te worden over het
4.De beslissing
- [minderjarige] en de moeder stemmen op zondag af op welke middagen in de daaropvolgende week [minderjarige] bij de moeder is;
- de ouders informeren elkaar via een WhatsAppbericht als [minderjarige] bij de ene ouder is vertrokken en als ze bij de andere ouder is gearriveerd;
PRO FORMAaan tot
21 oktober 2022.