Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
1.CNV Connectief,gevestigd te [vestigingsplaats] ,
FNV,
gevestigd te [vestigingsplaats] ,
1.Het geding in eerste aanleg (zaak-/rolnummer C/01/333869 / HA ZA 18-308)
2.Het geding in hoger beroep
- de dagvaarding in hoger beroep;
- de memorie van grieven tevens eiswijziging met producties;
- de memorie van antwoord met producties;
- de mondelinge behandeling van 17 november 2021, waarbij partijen CNV c.s. pleitaantekeningen hebben overgelegd;
- de bij brief van 5 november 2021 toegezonden productie 21, die partijen CNV c.s. bij mondelinge behandeling bij akte in het geding hebben gebracht.
3.De beoordeling
“Overeenkomst over overeenstemmingsvereiste, invoering hoofdstuk 3 in de CAR/EAR en afschaffing van de arbeidsgratificatie”houdt onder meer in:
De komende 6 maanden worden er in het kader van duurzaam leeftijdsbewust personeelsbeleid collectieve voorstellen ontwikkeld voor zowel oudere als jongere medewerkers, bijvoorbeeld een Eindhovense Zilverpool voor boventalligen en een Generatiepact. Onder andere het budget dat vrijkomt als gevolg van het afschaffen van de afscheidsgratificatie en het eventuele jaarlijkse overschot met betrekking tot flexibele beloning worden hiervoor ingezet.
Partijen committeren zich tot het instellen van een werkgroep die in co-creatie de onderwerpen Eindhovense Zilverpool […] en Generatiepact gaat voorbereiden. De werkgroep komt met een voorstel naar het GO.
Het streven van de partijen is om voor 1 juli 2016, doch uiterlijk 1 januari 2017, overeenstemming te bereiken over de inzet van het budget van de afscheidsgratificatie voor duurzaam leeftijdsbewust personeelsbeleid.
Partijen zijn het eens over de invoering van het nieuwe beloningshoofdstuk 3 CAR-UWO, inclusief lokale bepalingen EAR (kan- en breedtebepalingen), per 1 januari 2016.
De afscheidsgratificatie vervalt per 1 januari 2016. […]
Over de inzet van personele budgetten wordt het volgende afgesproken:
flexibele beloning/sociale activiteiten (normbedrag is 2016);
vervoersmanagement (gesloten budget)
vrijvallende middelen vanuit het eerder vervallen van de uitloopschalen; de wijze van berekening vindt plaats zoals overeengekomen in het GO van 12 oktober 2015;
het budget van de afscheidsgratificatie 2015 (450.000 euro);
Deze vier budgetten worden geoormerkt;
In het jaarlijkse reserveringsdossier dienen derhalve de overblijvende gelden uit genoemde vier budgetten overgeheveld te worden naar het volgende jaar;
[…]
De afspraak uit het ‘Convenant versobering arbeidsvoorwaarden 2011’
I. voor recht te verklaren dat ook na het bereiken van de overeenstemming op 25 en 26 januari 2017 het overeenstemmingsvereiste onverkort van toepassing is voor (het aanwenden van) de vier personele budgetten:
II. de Gemeente met onmiddellijke ingang te verbieden om (verdere) uitvoering te geven aan besluiten die zij heeft genomen die ten koste gaan van (de hoogte van) deze vier personele budgetten totdat ter zake overeenstemming is bereikt in de commissie van overleg als bedoeld in artikel 12:2 e.v. CAR/EAR;
III. de Gemeente te veroordelen om deze vier personele budgetten te herstellen tot het geldelijk niveau op het moment dat op 25 en 26 januari 2017 overeenstemming werd bereikt, met aftrek van de kosten die sindsdien gemoeid zijn met het Generatiepact en de Maatwerkregeling;
IV. de Gemeente te gebieden om binnen 14 dagen na betekening van het vonnis inzicht te geven in het reserveringsdossier, specifiek en met in acht name van het hiervoor gevorderde onder III ten aanzien van (de hoogte van) deze vier personele budgetten;
met veroordeling van de Gemeente in de proces- en nakosten in beide instanties.
I. de Gemeente met onmiddellijke ingang te verbieden om (verdere) uitvoering te
geven aan besluiten die zij heeft genomen die ten koste gaan van (de hoogte) van de
vier personele budgetten:
a. Flexibele beloning / sociale activiteiten
b. Vervoersmanagement;
c. Vrijvallende middelen vanuit het eerder vervallen van de uitloopschalen;
een en ander totdat ter zake overeenstemming tussen partijen is bereikt;
budgetten te herstellen tot het geldelijk niveau op het moment dat op 25 en 26 januari
2017 overeenstemming werd bereikt, met opgeteld de jaarlijks terugkerende
vrijvallende budgetten en met aftrek van de – werkelijke en reële – kosten die
sindsdien gemoeid zijn met een – correcte – uitvoering van het Generatiepact en de
Maatwerkregeling, zoals overeengekomen op 25 en 26 januari 2017;
geven in het reserveringsdossier, waaruit duidelijk af te leiden moet zijn de
werkelijke en reële kosten die sindsdien gemoeid zijn met een correcte uitvoering
van het Generatiepact en de Maatwerkregeling, zoals overeengekomen op 25 en 26
januari 2017;
iedere dag dat de Gemeente ten aanzien van een/of ander in gebreke blijft van
€ 1.000,= per dag;
als in hoger beroep.
€ 450.000,= per jaar. CNV c.s. wijzen ter onderbouwing op onder meer de tekst en inhoud van de overeenkomsten die op 18 april 2016 en 25/26 januari 2017 tussen partijen zijn tot stand gekomen. Ook verwijzen CNV c.s. naar de uitgebreide onderhandelingen die zijn gevoerd tussen de werknemers- en werkgeversdelegatie van het GO en waarvan correspondentie en verslagen als productie in het geding zijn gebracht.
De afspraak uit het ‘Convenant versobering arbeidsvoorwaarden 2011’ dat de budgetten van het vervallen van de uitloopschalen en afscheidsgratificatie via [het] overeenstemmingsvereiste zullen worden benut voor de modernisering van arbeidsvoorwaarden blijft gelden.’Zonder de expliciete vermelding dat het alleen gaat om een eenmalige bijdrage, mochten CNV c.s. er gerechtvaardigd op vertrouwen dat het vrijgevallen budget van de afscheidsgratificatie structureel werd aangewend. CNV c.s. mochten daarbij afgaan op de bewoordingen ‘geoormerkt’ en ‘overgeheveld naar het volgende jaar in het jaarlijkse reserveringsdossier’ die duiden op een structurele reservering, in het licht van de gehele overeenkomst van 18 april 2016 als ook de overige omstandigheden van het geval. Daarbij neemt het hof met name de navolgende feiten en omstandigheden in aanmerking:
“De WGD(werkgeversdeel, hof)
wenst de afscheidsgratificatie af te schaffen waarmee een jaarlijks budget van 4,5 ton vrijvalt.”Indien en voor zover deze weergave (van een jaarlijks budget en dus niet een eenmalig budget) onjuist was, had van de Gemeente verwacht mogen worden dat zij in reactie hierop het standpunt van het werkgeversdeel zou hebben gecorrigeerd. Hiervan is het hof niet gebleken.
“In de huidige regeling ontvangt de medewerker bij volledig ontslag wegens arbeidsongeschiktheid of ouderdomspensioen een afscheidsgratificatie. (…) Omdat het niet gaat om een bezuinigingsmaatregel wil de werkgever dit vrijgekomen budget inzetten ten behoeve van boventallige (60+) medewerkers om hen aan het werk te houden.”Wanneer het zou gaan om een eenmalige bijdrage valt naar het oordeel van het hof niet te begrijpen waarom de Gemeente zelf op intranet meldt dat het niet gaat om een bezuinigingsmaatregel.
“Kosten en dekking