ECLI:NL:GHSHE:2021:4119

Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Datum uitspraak
28 oktober 2021
Publicatiedatum
3 februari 2022
Zaaknummer
20-001744-19
Instantie
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
  • mr. K. van der Meijde
  • mr. S. Riemens
  • mr. S.V. Pelsser
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Hoger beroep tegen vonnis van de rechtbank Oost-Brabant inzake productie en handel in amfetamine

In deze zaak gaat het om een hoger beroep tegen een vonnis van de rechtbank Oost-Brabant, waarbij de verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor het voorbereiden van de productie van amfetamine. De rechtbank had de verdachte vrijgesproken van het produceren van amfetamine en het opzettelijk aanwezig hebben van amfetamine-olie. De verdachte en de officier van justitie hebben tegen het vonnis hoger beroep ingesteld. Tijdens de zitting in hoger beroep heeft de advocaat-generaal gevorderd dat het hof het vonnis zal bevestigen, maar met een zwaardere straf van 4 jaren gevangenisstraf en een geldboete van €20.000,00. Het hof heeft de zaak onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor de productie van amfetamine. Het hof heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 34 maanden, met aftrek van voorarrest, en heeft de onttrekking aan het verkeer van in beslag genomen goederen gelast. De redelijke termijn van de procedure is overschreden, wat heeft geleid tot een vermindering van de straf. Het hof heeft ook de vordering tot opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis afgewezen.

Uitspraak

Parketnummer : 20-001744-19
Uitspraak : 28 oktober 2021
TEGENSPRAAK
Arrest van de meervoudige kamer voor strafzaken van het gerechtshof
's-Hertogenbosch
gewezen op het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Oost-Brabant van 24 mei 2019, in de strafzaak met parketnummer 01-993289-17 tegen:
[verdachte],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1976,
wonende te [adres] .
Hoger beroep
Bij vonnis waarvan beroep is de verdachte ter zake van:
  • het (mede)plegen van voorbereidingshandelingen met betrekking tot een feit, bedoeld in artikel 10, lid 4 van de Opiumwet, meermalen gepleegd (feit 1),
  • het opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2, onder C, van de Opiumwet gegeven verbod, meermalen gepleegd (feit 4),
  • het handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie en het feit begaan met betrekking tot een vuurwapen van categorie III en het handelen in strijd met artikel 26, eerste lid van de Wet wapens en munitie (feit 5),
veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden, met aftrek van voorarrest.
De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van - kort gezegd - het produceren van amfetamine (feit 2) en het opzettelijk aanwezig hebben van amfetamine-olie (feit 3).
Tevens heeft de rechtbank beslist dat de inbeslaggenomen voorwerpen (wapen en munitie) dienen te worden onttrokken aan het verkeer. Voorts heeft de rechtbank de vordering tot opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis afgewezen.
De verdachte en de officier van justitie hebben tegen voormeld vonnis hoger beroep ingesteld.
Onderzoek van de zaak
Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep en in eerste aanleg.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door en namens de verdachte naar voren is gebracht.
De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof het vonnis waarvan beroep zal bevestigen, met uitzondering van de opgelegde straf en, in zoverre opnieuw rechtdoende, de verdachte ter zake van de onder 1, 4 en 5 bewezen verklaarde feiten zal veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van 4 jaren, met aftrek van voorarrest, alsmede een geldboete van € 20.000,00.
Ten aanzien van de in beslag genomen voorwerpen (wapen en munitie) heeft de advocaat-generaal gevorderd dat deze conform de beslissing van de rechtbank zullen worden onttrokken aan het verkeer. Voorts heeft de advocaat-generaal gevorderd dat het hof het bevel tot voorlopige hechtenis bij gelegenheid van het uitspreken van het arrest zal doen herleven en de schorsing van de voorlopige hechtenis zal beëindigen.
De raadsvrouw heeft primair bepleit dat de verdachte zal worden vrijgesproken van de onder feit 1 tenlastegelegde voorbereidingshandelingen. De verdediging heeft de bewezenverklaring van de feiten 4 en 5 niet betwist en zich op dat punt gerefereerd aan het oordeel van het hof. Voorts heeft de raadsvrouw een strafmaatverweer gevoerd.
Vonnis waarvan beroep
Het hof verenigt zich met het beroepen vonnis en met de gronden waarop dit berust, behalve voor wat betreft:
  • de bewezenverklaring van hetgeen onder feit 1 ten laste is gelegd,
  • de bewijsoverwegingen ten aanzien van feit 1 en de door de rechtbank gebezigde bewijsmiddelen ten aanzien van de feiten 1, 4 en 5,
  • de kwalificatie van het onder 1 bewezen verklaarde feit,
  • de opgelegde straf en de strafmotivering, alsmede
  • de door de eerste rechter aangehaalde wetsartikelen.
Bewezenverklaring ten aanzien van feit 1
Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het onder feit 1 tenlastegelegde heeft begaan, met dien verstande dat:
hij in de periode van 3 april 2017 tot en met 20 februari 2018 te Driebruggen en/of te Lunteren, tezamen en in vereniging met een ander en/of alleen, telkens om een feit, bedoeld in het vierde lid van artikel 10 van de Opiumwet, te weten het opzettelijk bereiden, bewerken, verwerken en vervaardigen van hoeveelheden amfetamine, een middel vermeld op de bij de Opiumwet behorende lijst I, voor te bereiden,
een ander gelegenheid tot het plegen van die feiten heeft getracht te verschaffen hebbende verdachte een ander ruimtes laten huren en laten gebruiken voor de productie van synthetische drugs
en
voorwerpen, vervoermiddelen en stoffen voorhanden heeft gehad, waarvan verdachte en/of verdachtes mededader wisten dat die bestemd waren tot het plegen van dat feit,
hebbende verdachte en/of verdachtes mededader telkens
- een voertuig gehuurd om chemicaliën ten behoeve van de productie van synthetische drugs te vervoeren en/of
- de navolgende voorwerpen en stoffen voorhanden heeft gehad, te weten:
  • IBC's ten behoeve van de productie van synthetische drugs en/of
  • een grote hoeveelheid chemicaliën, te weten (geconcentreerd) zoutzuur, zijnde een stof geschikt voor de bereiding en vervaardiging van synthetische drugs.
Het hof acht niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders onder feit 1 ten laste is gelegd dan hierboven bewezen is verklaard, zodat hij daarvan zal worden vrijgesproken.
Bewijs met betrekking tot alle bewezen verklaarde feiten
Het hof is van oordeel dat de door de rechtbank gebezigde bewijsmiddelen op een aantal punten verbetering c.q. aanvulling behoeven. Voor de leesbaarheid zal het hof de bewijsmiddelen, na het aanbrengen van de noodzakelijk geachte wijzigingen, opnemen in een aan dit arrest gehechte bewijsmiddelenbijlage.
Bewijsoverwegingen feit 1
Hetgeen de raadsvrouw ter terechtzitting in hoger beroep heeft aangevoerd met betrekking tot het onder 1 ten laste gelegde feit brengt het hof niet tot een ander oordeel dan de rechtbank. Dat de verdachte geen wetenschap zou hebben gehad van de strafbare bestemming van de stoffen die hij vervoerde, te weten de productie van onder andere amfetamine, acht het hof ongeloofwaardig en vindt zijn weerlegging in de door het hof gebezigde bewijsmiddelen.
Het hof is van oordeel dat de overweging van de rechtbank onder het kopje ‘Het oordeel van de rechtbank’ tot aan het kopje ‘kennelijke bestemming goederen en wetenschap verdachte’(pagina 3 en 4 van het vonnis) op een aantal punten aanpassing behoeft en zal deze ten behoeve van de leesbarheid vervangen door de onderstaande overweging.
Verdachte is op 3 april 2017 in Driebruggen staande gehouden door de politie. Hij reed toen in een busje van verhuurbedrijf [bedrijf 1] en had twee lege Intermediate Bulk Containers (hierna te noemen: IBC’s) in de laadbak. In Driebruggen is ongeveer op hetzelfde moment een drugslab opgerold. In dit drugslab werden soortgelijke IBC’s - met dezelfde stickers van [bedrijf 2] - aangetroffen. Verdachte verklaarde niets te maken te hebben met het drugslab in Driebruggen. Ter zitting van de rechtbank verklaarde verdachte dat hij naar Woerden moest (zie pag. 2 Pv terechtzitting rechtbank), zulks terwijl verdachte blijkens het proces-verbaal van staandehouding de andere kant op reed. Toen verdachte ter zitting van het hof daarmee werd geconfronteerd, verklaarde hij dat hij toen niet naar Woerden reed maar de andere kant op (richting Ede).
Uit de telefoontaps en observatieverslagen blijkt dat verdachte in de periode vanaf 14 oktober 2017 tot en met 1 november 2017 meermalen vrachtwagens huurde bij [bedrijf 1] en met deze vrachtwagens IBC’s ophaalde op locaties in Lunteren. Verder blijkt dat verdachte voertuigen overnam van andere personen en deze op locaties in Lunteren belaadde met IBC’s. Andere personen reden vervolgens met de met IBC’s geladen voertuigen naar locaties in Waspik, Voorst en Zeeland. Aldaar werden enige tijd later opslagplaatsen/laboratoria voor de productie van synthetische drugs aangetroffen. Plaats van ontmoeting tussen verdachte en de andere personen was steeds het Esso tankstation in Lunteren.
In de nacht van 27 op 28 november 2017 is op het adres [adres 2] te Lunteren een in werking zijnd drugslaboratorium aangetroffen. Verdachte is in de periode voorafgaand aan deze ontdekking vele malen op het terrein gesignaleerd, ook op 27 november 2017, toen hij met een vrachtauto van verhuurbedrijf [bedrijf 1] , met kenteken [kenteken 1] , het terrein opreed. Hij maakte bij zijn bezoeken aan het perceel ook gebruik van een Mercedes met kenteken [kenteken 2] en een Volkswagen Transporter met kenteken [kenteken 3] . Dit laatste voertuig stond tijdens de ontmanteling van het drugslab op het terrein aan de [adres 2] te Lunteren. Het voertuig bleek gestolen en voorzien van valse kentekenplaten. In dit voertuig werd een ketel aangetroffen, geschikt om te worden gebruikt bij de productie van synthetische drug alsmede jerrycans gevuld met zoutzuur (pagina’s 58-62, 64-72 en 169 zaak 02). Verder is de verdachte op 15 november 2017 op het terrein gezien terwijl hij een IBC aan het uitladen was (pagina 225, zaak 02).
Op grond van de verklaring van de verhurend makelaar en afgeluisterde gesprekken in een door verdachte gehuurde auto stelt de rechtbank verder vast dat medeverdachte [medeverdachte 2] op papier de huurder was van het pand aan de [adres 2] te Lunteren en ook in die woning woonde. Verdachte was degene die een half jaar huur (9.000 euro) aan de makelaar op 23 november 2017 vooruit betaalde ten behoeve van de huur van dat perceel. Blijkens de in de bewijsmiddelen opgenomen OVC-gesprekken liet verdachte [medeverdachte 2] in de woning verblijven als dekmantel voor illegale activiteiten die werden uitgevoerd in de bij de woning behorende bijgebouwen.
Op 19 februari 2018 heeft verdachte samen met medeverdachte [medeverdachte 1] (verdachtes ex-vriendin) op het terrein van medeverdachte [medeverdachte 6] gelegen aan de [adres 3] te Lunteren zoutzuur overgepompt van een IBC in jerrycans.
Op 7 november 2017 is aan de [adres 4] te Waspik een chemicaliënopslag aangetroffen en op 14 november 2017 te Zeeland aan de [adres 5] een drugslaboratorium. Op 10 januari 2018 werd aan de [adres 6] te Voorst een inwerking zijnd drugslaboratorium aangetroffen.
Hoewel uit het dossier volgt dat degenen die de met IBC’s geladen voertuigen bij het Esso-station van de verdachte overnamen, naar voormelde adressen zijn gereden [1] , kan op grond van de thans voorhanden zijnde bewijsmiddelen, niet met zekerheid worden vastgesteld dat de verdachte enige wetenschap heeft gehad van c.q. enig aandeel heeft gehad in hetgeen op die locaties door de politie werd aangetroffen. De verdachte dient derhalve van dit deel van de tenlastelegging te worden vrijgesproken.
Strafbaarheid van het onder feit 1 bewezenverklaarde
De kwalificatie van het onder feit 1 bewezenverklaarde feit komt te luiden:
een feit, bedoeld in het vierde lid van artikel 10 van de Opiumwet, voorbereiden of bevorderen, door een ander gelegenheid tot het plegen van dat feit trachten te verschaffen
en
het tezamen en in vereniging met een ander een feit, bedoeld in het vierde lid van artikel 10 van de Opiumwet, voorbereiden of bevorderen, door voorwerpen, vervoermiddelen en stoffen voorhanden te hebben, waarvan hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat zij bestemd zijn tot het plegen van dat feit, meermalen gepleegd.
en
een feit, bedoeld in het vierde lid van artikel 10 van de Opiumwet, voorbereiden of bevorderen, door voorwerpen, vervoermiddelen en stoffen voorhanden te hebben, waarvan hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat zij bestemd zijn tot het plegen van dat feit.
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezenverklaarde uitsluiten. Het feit is strafbaar.
Strafbaarheid van de verdachte
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluiten. De verdachte is daarom strafbaar voor het hiervoor bewezenverklaarde.
Op te leggen sanctie
De verdediging verzoekt de rechtbank de vordering tot opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis af te wijzen.
Het hof heeft bij de bepaling van de op te leggen straf gelet op de aard en de ernst van hetgeen bewezen is verklaard, op de omstandigheden waaronder het bewezenverklaarde is begaan en op de persoon van de verdachte, zoals een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren is gekomen. Daarnaast is gelet op de verhouding tot andere strafbare feiten, zoals onder meer tot uitdrukking komende in het hierop gestelde wettelijk strafmaximum en in de straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd.
De verdachte heeft zich (deels samen met anderen) schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen ten behoeve van de productie van amfetamine, één van de verdovende middelen die worden vermeld op lijst I van de Opiumwet. Hij heeft een huis met bijgebouwen laten huren waarin een amfetaminelaboratorium in werking is geweest en hij heeft transporten georganiseerd en verricht van grondstoffen ten behoeve van de productie van amfetamine. Hij heeft ook zoutzuur vanuit IBC’s in jerrycans overgepompt.
Hoewel de verdachte niet zelf synthetische drugs heeft geproduceerd, is zijn gedrag zeer laakbaar. Met zijn handelen heeft hij de drugsproducenten gefaciliteerd en de productie van synthetische drugs in stand gehouden. De opslag van chemicaliën ten behoeve van deze productie en de uiteindelijke productie van synthetische drugs, brengen ernstige gevaren met zich mee. Zo bestaat er gevaar voor brand, ontploffing en het vrijkomen van giftige stoffen. Ook het ongecontroleerde transport van chemicaliën kan tot gevaarlijke situaties leiden. De illegale dumping van drugsafval leidt tot milieuschade en hoge kosten voor het opruimen daarvan. Daarnaast leveren harddrugs voor gebruikers ernstige gezondheidsrisico’s op. Het is tot slot ook een feit van algemene bekendheid dat de productie van en handel in synthetische drugs in handen is van grote, georganiseerde criminele verbanden die daarmee grote winsten maken en hun belangen in deze handel en productie beschermen met geweld en bedreiging met geweld. Uit zijn handelwijze blijkt dat verdachte zich niet bekommert om de maatschappelijke gevolgen.
Verder neemt het hof bij de strafoplegging in aanmerking dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het opzettelijk voorhanden hebben van hoeveelheden amfetamine, MDMA en LSD. Daarnaast heeft verdachte in zijn personenauto een vuurwapen met bijbehorende munitie voorhanden gehad. Het ongecontroleerde bezit van een vuurwapen verhoogt immers het risico op een levensbedreigend geweldsdelict. Daarom moet streng worden opgetreden tegen het onbevoegd voorhanden hebben van vuurwapens. De betrokkenheid van verdachte bij drugsdelicten in combinatie met het bezit van een vuurwapen kan leiden tot levensbedreigende situaties. Het betref hier ernstige feiten en het hof rekent verdachte deze zwaar aan.
Naar het oordeel van het hof kan gelet op de ernst van het bewezenverklaarde in de verhouding tot andere strafbare feiten, zoals onder meer tot uitdrukking komt in het hierop gestelde wettelijk strafmaximum en in de straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd, niet worden volstaan met een andere of lichtere sanctie dan een straf die onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming voor de hierna te vermelden duur met zich brengt.
Het hof weegt bij het bepalen van de strafmaat mee dat de verdachte, zoals blijkt uit het hem betreffende Uittreksel uit de Justitiële Documentatie d.d. 29 juli 2021, voorafgaand aan de onderhavige strafbare feiten reeds eerder ter zake van soortgelijke feiten is veroordeeld en dat hij de onderhavige feiten gedurende de proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf heeft gepleegd. Voorts blijkt uit voormeld uittreksel de toepasselijkheid van artikel 63 van het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast heeft het hof acht geslagen op hetgeen ter terechtzitting in hoger beroep overigens naar voren is gebracht met betrekking tot de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.
Alles afwegende acht het hof een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden, met aftrek van voorarrest, een passende straf.
Tenuitvoerlegging van de op te leggen gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat de verdachte in aanmerking komt voor deelname aan een penitentiair programma, als bedoeld in artikel 4 van de Penitentiaire beginselenwet, dan wel de regeling van voorwaardelijke invrijheidsstelling, als bedoeld in artikel 6:2:10 van het Wetboek van Strafvordering, aan de orde is.
Het hof ziet geen aanleiding, om zoals door de advocaat-generaal gevorderd, naast een gevangenisstraf tevens een geldboete op te leggen.
Redelijke termijn
Het hof stelt vast dat de redelijke termijn zoals bedoeld in artikel 6 EVRM in hoger beroep is overschreden, nu verdachte namens de verdachte op 5 juni 2019 hoger beroep is ingesteld en het hof arrest wijst op 28 oktober 2021. In de fase van het hoger beroep is de redelijke termijn derhalve met bijna 5 maanden, overschreden. Het hof is van oordeel dat, gelet op genoemd procesverloop, de behandeling van de zaak in hoger beroep niet binnen een redelijke termijn heeft plaatsgevonden en dat dit matiging van de op te leggen straf tot gevolg moet hebben.
Zonder schending van de redelijke termijn zou een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden, met aftrek van voorarrest, zoals hiervoor overwogen naar het oordeel van het hof passend zijn geweest. Nu evenwel de redelijke termijn is geschonden, zal worden volstaan met het opleggen van een gevangenisstraf voor de duur van 34 maanden, met aftrek van voorarrest.
Beslag
Het hof is van oordeel dat het onder de verdachte in beslag genomen wapen en de daarbij behorende munitie vatbaar zijn voor onttrekking aan het verkeer nu het hier voorwerpen betreft waarvan het ongecontroleerde bezit in strijd is met de wet en het algemeen belang.
Vordering opheffing schorsing van de voorlopige hechtenis.
De advocaat-generaal heeft de opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis met ingang van de dag dat het hof arrest zal wijzen in deze zaak. Het hof stelt vast dat de voorlopige hechtenis van de verdachte, bijna 3 jaar geleden, te weten sinds 28 november 2018 is geschorst. Niet is gebleken dat de verdachte zich sindsdien schuldig heeft gemaakt aan soortgelijke feiten als door het hof thans bewezen is geacht. Het hof ziet derhalve op dit moment geen reden om de opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis te bevelen en wijst de vordering van de advocaat-generaal dan ook af.
Toepasselijke wettelijke voorschriften
De beslissing is gegrond op de artikelen 2, 10 en 10a van de Opiumwet, de artikelen 47, 57 en 63 van het Wetboek van Strafrecht en de artikelen 26 en 55 van de Wet wapens en munitie, zoals deze ten tijde van het bewezenverklaarde rechtens golden dan wel ten tijde van het wijzen van dit arrest rechtens gelden.

BESLISSING

Het hof:
Vernietigt het vonnis waarvan beroep ten aanzien van de bewezenverklaring van hetgeen ten laste is gelegd onder feit 1 alsmede de strafoplegging ter zake van de onder feit 1, 4 en 5 bewezenverklaarde feiten en doet in zoverre opnieuw recht.
Verklaart zoals hiervoor overwogen bewezen dat de verdachte het onder 1 tenlastegelegde heeft begaan.
Verklaart niet bewezen hetgeen de verdachte onder 1 meer of anders ten laste is gelegd dan hierboven bewezen is verklaard en spreekt hem/haar daarvan vrij.
Verklaart het bewezenverklaarde onder feit 1 strafbaar, kwalificeert dit als hiervoor vermeld en verklaart de verdachte strafbaar.
Veroordeelt de verdachte tot een
gevangenisstrafvoor de duur van
34 (vierendertig) maanden.
Beveelt dat de tijd die door de verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in enige in artikel 27, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht bedoelde vorm van voorarrest is doorgebracht, bij de uitvoering van de opgelegde gevangenisstraf in mindering zal worden gebracht, voor zover die tijd niet reeds op een andere straf in mindering is gebracht.
Gelast de onttrekking aan het verkeervan de inbeslaggenomen goederen, te weten:
- een pistool;
- achttien kogelpatronen
Bevestigt het vonnis waarvan beroep voor het overige, met inachtneming van hetgeen hiervoor is overwogen.
Wijst af de vordering tot opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis.
Aldus gewezen door:
mr. K. van der Meijde, voorzitter,
mr. S. Riemens en mr. S.V. Pelsser, raadsheren,
in tegenwoordigheid van mr. M.R.G.H. van Outheusden, griffier,
en op 28 oktober 2021 ter openbare terechtzitting uitgesproken.
Mr. Pelsser is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.
Bewijsmiddelenbijlage
Hierna wordt – tenzij anders vermeld - verwezen naar paginanummers van het einddossier van de Landelijke Eenheid, Dienst Landelijke Recherche, Team Generieke Opsporing 6 (DLR), onderzoek 26SharonHill / LERBA17009, 26SharonHill / 26Scappoose, afgesloten d.d. 18 juli 2018, bestaande uit wettig opgemaakte processen-verbaal en andere geschriften. Dit dossier bevat de volgende onderdelen: Algemeen dossier, pagina 1 t/m 10 met 5 bijlagen: Persoonsdossier van de verdachten [medeverdachte 3] , [medeverdachte 2] , [medeverdachte 4] , [medeverdachte 1] , [medeverdachte 5] , [verdachte] en [medeverdachte 6] , telkens afzonderlijk genummerd; zaak 01, pagina’s 1 t/m 570; Zaak 02, pagina’s 1 t/m 423; zaak 03, pagina’s 1 t/m 187 en Zaak 04, pagina’s 1 t/m 42. Waar wordt verwezen naar bijlagen betreffen dit de bijlagen opgenomen in genoemd einddossier.

Ten aanzien van feit 1

1. Proces-verbaal van bevindingen staandehouding [verdachte] (26Culpeper/ LERBA17001), op 15 juni 2017 op ambtsbelofte en op ambtseed opgemaakt door de verbalisanten [verbalisant 1] , [verbalisant 2] en [verbalisant 3] (los opgenomen proces-verbaal):

Op 3 april 2017 bevonden wij ons in burgerkleding op het erf van perceel [adres 7] in Driebruggen ten behoeve van de ontruiming van een aldaar in een loods op het terrein aangetroffen drugslaboratorium. Binnen het onderzoek 26Culpeper is een getuige gehoord die verklaarde dat er regelmatig een zilver/grijskleurige vrachtwagen, met het opschrift “Autoverhuurbedrijf [bedrijf 1] ” op de zijkant van de laadbak, bij de loods is gezien, die volle containers met vloeistof kwam halen en lege containers kwam brengen.
Omstreeks 11.25 uur werd ik, verbalisant [verbalisant 1] , gewezen op het feit dat er zojuist een zilverkleurige vrachtwagen met reclameopschrift van autoverhuurbedrijf [bedrijf 1] , over het Hoogeind voorbij was gereden.(..)
Wij, verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 3] , zijn direct in een onopvallend dienstvoertuig over het Hoogeind in de richting van Hekendorp gereden.
Ik, verbalisant [verbalisant 1] , zag op het wegdek van het Hoogeind, ter hoogte van perceel 62, enkele mensen rondom een personenauto staan. De omstanders vertelden dat er zojuist een aanrijding had plaatsgevonden met een zilvergrijze vrachtauto van verhuurbedrijf [bedrijf 1] . Deze was achteruitrijdend met de achterzijde tegen de voorzijde van de personenauto gereden. Ik zag dat de motorkap van die personenauto beschadigd was. De vrachtauto was hierna weggereden.
Ik, verbalisant [verbalisant 1] , zag op het Hoogeind een vrachtwagen wegrijden in de richting van Hekendorp. (..) Wij, verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 3] , zagen op de Hekendorpse Buurt een zilver/grijze vrachtwagen ons tegemoet komen rijden. (..) Op de zijkant van de laadruimte van deze vrachtwagen stond het opschrift “Autoverhuurbedrijf [bedrijf 1] ”. Deze vrachtwagen was voorzien van het kenteken [kenteken 4] . De bestuurder is door ons staande gehouden.(..) Wij herkenden de bestuurder als diegenen die stond afgebeeld op het rijbewijs. Deze bleek te zijn genaamd [verdachte] .
Wij, verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 3] , zagen in het laadruim twee lege Intermediate Bulk Containers (IBC’s) staan met daarop een sticker met het opschrift “ [bedrijf 2] ”. Zonder daar naar gevraagd te zijn hoorden wij Van [verdachte] zeggen dat hij vloeistoffen reed voor [bedrijf 2] in Ede en dat hij in de buurt vloeistoffen moest ophalen.
Op het moment dat wij, [verbalisant 2] en [verbalisant 3] , korte tijd later weer terugkwamen op het erf van perceel [adres 7] te Driebruggen zagen wij dat er volle, met een vloeistof gevulde IBC’s uit het ontmantelde drugslab werden gereden, welke waren voorzien van een sticker met het opschrift “ [bedrijf 2] ”.

2. Proces-verbaal nr. 2017-06-26 Driebruggen AvR-PF (zaak 01, pagina’s 2 t/m 17), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 4]

(p. 2)
Naar aanleiding van binnengekomen informatie werd op zondag 2 april 2017 omstreeks 21.35 uur een onderzoek ingesteld in een schuur aan de [adres 7] te Driebruggen. (..) Nadat een van de 2 deuren van de rechterschuur op het perceel was geopend, werd in de schuur een professioneel in werking zijnde APAAN-amfetamine laboratorium aangetroffen. (..) Het onderzoek werd uitgevoerd op 2 april 2017 en op 3 april 2017. (..)
De schuur bestond uit twee delen, te weten:
Ruimte O – opslagruimte.
Ruimte L – laboratorium.
De laboratoriumruimte was aan de binnenzijde voorzien van een extra muur en plafond bestaande uit isolatiemateriaal en afgetimmerd met gipsplaten. Tussen de originele houten buitenmuur van de schuur en de nieuwe binnenmuur zat circa 20 cm ruimte. De opslagruimte en de laboratoriumruimte waren van elkaar afgescheiden door middel van een geïsoleerde gipswand. De doorvoer was afgeschermd met zwart plastic.
Bij het technisch en forensisch onderzoek is een groot aantal monsters genomen. De monsters van de bemonsterde goederen en stoffen zijn door ons verpakt en gewaarmerkt. De resultaten zijn in de tabellen opgenomen.
Aangetroffen werden:
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Monster
Ruimte O = Opslag
O-1
56x blauwe 20 liter jerrycan allen volledig gevuld met heldere, rokende vloeistof (zoutzuur)
AAHU0431NL
O-1a
Bemonstering afkomstig uit partij van 56x blauwe 20 liter jerrycan allen volledig gevuld met heldere, rokende vloeistof (zoutzuur)
1
AAHU0432NL
O-1b
Bemonstering afkomstig uit partij van 56x blauwe 20 liter jerrycan allen volledig gevuld met heldere, rokende vloeistof (zoutzuur)
2
O-3
1x 30 liter jerrycan gevuld met heldere vloeistof (FD = Formamide)
AAHU0433NL
O-3a
Bemonstering vanuit 30 liter jerrycan gevuld met heldere vloeistof (FD = Formamide)
3
O-5
6x 25 liter jerrycan allen gevuld met heldere vloeistof voorzien van etiket met opschrift mierenzuur (FD = mierenzuur
AAHU0434NL
O-5a
Bemonstering afkomstig uit partij van 6x 25 liter jerrycan allen gevuld met heldere vloeistof voorzien van etiket met opschrift mierenzuur (FD = mierenzuur)
4
O-6
Diverse ribbel en tuinslangen
O-7
13x metalen emmer (nieuw)
O-8
1x 120 liter vat gevuld met o.a. schuurmachine, ventilator, slangen, maatbeker
O-9
3x gasfles nieuw van het merk Kavegaz (12,5 kg tot 13,9 kg)
O-10
Kunststof voorraadbak van 15 kilo
O-11
34x gasfles van het merk Kavegaz en Primagaz (allen leeg)
O-12
3x metalen emmer met deksel van 20 liter allen gevuld met destillatieafval
O-13
8x 25 liter jerrycan waarvan:
5x volledig gevuld met heldere vloeistof
2x gevuld met ca 3 liter heldere vloeistof
1x gevuld met ca 8 liter heldere vloeistof (FD=methanol)
AAHU0435NL
O-13a
Bemonstering afkomstig uit O-13
5
O-14
2x witte 20 liter jerrycan nieuw
53x witte 25 liter jerrycan nieuw
O-15
48x lege 25 liter jerrycan leeg en gebruikt en afkomstig van Formamide
O-16
38x lege en gebruikte blauwe 20 liter jerrycan afkomstig van zoutzuur
O-17
3x lege en gebruikte 25 liter jerrycan afkomstig van methanol
O-18
7x lege en gebruikte blauwe 20 liter jerrycan afkomstig van mierenzuur
O-19
10x 20 liter jerrycan wit allen gevuld met restanten amfetamine gerelateerd afval (zuur)
O-20
1x 20 liter jerrycan blauw
1x 30 liter jerrycan zwart
Beide gevuld met amfetamine gerelateerd afval
O-21
1x 30 liter jerrycan gevuld met ca 16 liter donkerkleurige, neutrale vloeistof met de geur MDMA (afval)
Ruimte L – Loods
L-1
3x witte 20 liter jerrycan waarvan:
1 gevuld met 19 liter lichtgele olieachtige vloeistof
1 gevuld met 18 liter lichtgele olieachtige vloeistof
1 gevuld met 12 liter lichtgele olieachtige vloeistof
AAEI4764NL
L-1a
Bemonstering afkomstig uit witte 20 liter jerrycan met 19 liter lichtgele olieachtige vloeistof
6
L-2
Zwart 200 liter vat gevuld met ca 90 liter donkerkleurige vloeistof
AAEI4527NL
L-2a
Bemonstering uit L-2
7
L-3
14x witte 20 liter jerrycan waarvan:
1x leeg
7x volledig gevuld met lichtgele vloeistof met drijflaag (basisch)
5x half gevuld met donkerkleurige vloeistof met drijflaag
1x gevuld met 1/3 donkerkleurige vloeistof met drijflaag
AAHU0437NL
L-3a
Bemonstering afkomstig uit partij van 5x witte 20 liter jerrycan half gevuld met donkerkleurige vloeistof met drijflaag
8
L-4
1x 1000 liter IBC volledig gevuld met troebele vloeistof en de geur van ammonia
AAHU0438NL
L-4a
Bemonstering van L-4 IBC
9
L-5
Afvoerslang
L-6
1x 1000 liter IBC volledig gevuld met troebele vloeistof met donkere drijflaag (neutraal)
AAHU0439NL
L-6a
Bemonstering van L-6 IBC
10
L-7
1x 1000 liter IBC volledig gevuld met zure, geelkleurige vloeistof met drijfogen
AAHU0440NL
L-7a
Bemonstering van L-7 IBC
11
L-8
1x 1000 liter IBC volledig gevuld met troebele vloeistof met donkere drijflaag (neutraal)
AAHU0441NL
L-8a
Bemonstering van L-8 IBC
12
L-9
Slakkenhuis met diverse steunringen
L-10
1x aangebroken 25 kilo zak caustic soda met pollepel
AAHU0442NL
L-10a
Bemonstering van L-10
13
L-11
1x 20 liter jerrycan gevuld met een laagje heldere vloeistof (methanol)
L-12
Kartonnen doos met luchtafvoerslangen en 2x een afvalzak met luchtafvoerslangen
L-13
11x lege 25 kilo zak caustic soda
L-14 \
L-15
Destillatieopstelling bestaande uit:
Destillatieketel met 3 gasbranders gekoppeld aan destillatie/koelbuis en stoomgenerator (voorzien van 2 gasbranders) en voorzien van een elektronische temperatuurmeter.
Gasbranders waren aangesloten op 3 gasflessen.
Onder de uitloop van de destillatie/koelbuis stond een witte 20 liter jerrycan gevuld met restanten (melkkleurig) en aan de bovenzijde een trechter.
De ketel was gevuld met ca 20 liter destillatieafval.
AAHU0443NL
L-15a
Bemonstering afkomstig uit de jerrycan onder uitloop destillatie/koelbuis van destillatieketel
14
AAHU0444NL
L-15b
Bemonstering van destillatieafval afkomstig uit de destillatieketel
15
L-16
2x kunststof scheitrechter van 60 liter met aftap en restanten
AAHU0445NL
L-16a
Bemonstering van L-16
16
L-17
6x 20 liter jerrycan vervuild en de geur van amfetamine
L-18
1x 20 liter jerrycan gevuld met ca 2 liter geelkleurige olieachtige vloeistof en de geur van amfetamine
L-19
1x 5 liter maatbeker gevuld met ca 3500 ml vloeistof waarvan 2000ml geelkleurige olie en 1500 ml troebele vloeistof
AAHU0446NL
L-19a
Bemonstering van L-19
17
L-20
10x plastic 5 liter maatbeker
3x trechter
1x metalen zeef
1x kunststof vloeistofpomp
L-21
1x 25 liter jerrycan ¾ gevuld met heldere vloeistof (methanol)
L-22
7x kartonnen doos met afzuigslangen (nieuw)
L-23
Werkbank bovenzijde:
Diverse kratjes met gereedschap, koppelstukken, handschoenen, lab gerelateerde goederen enz
L-24
Krat afkomstig vanaf bovenzijde werkbank inhoudende:
Digitale weegschaal besmet met wit poeder
Handschoenen en koppelstukken
L-25
Werkbank onderzijde:
Kratjes met onder andere:
2x roerstaaf
Pollepel
4x elektrische temperatuurmeter
6 gasbranders
Weegschalen
2 kratten met destillatieafval
Koffer met gereedschap
Diverse besmette emmers
Handschoenen, diverse slangen en luchtslangen, 2 vloeistofpompen, gasbrander en 2x dompelpomp
L-26
10 liter zuurkoolvaatje met restanten crèmekleurig poeder en de geur van (APAAN)
AAHU0447NL
L-26a
Bemonstering van L-26
18
L-27
Kartonnen doos inhoudende 2x plastic zak met ca 2 kilo crèmekleurig poeder en de geur van apaan (FD=APAAN)
AAHU0448NL
L-27a
Bemonstering van poeder uit L-27
19
L-28-1
Aantekeningen vanaf werkbank
L-28
Au bain mariebak met 2x 200 litervat beide half gevuld met zure, donkerkleurige tot zwarte vloeistof
AAHU0452NL
L-28a
Bemonstering uit L-28
20
L-29
Au bain mariebak met 2x 200 litervat beide half gevuld met zure, donkerkleurige tot zwarte vloeistof
AAHU0451NL
L-29a
Bemonstering uit L-29
21
L-30
Au bain mariebak met 2x 200 litervat beide half gevuld met zure, donkerkleurige tot zwarte vloeistof
AAHU0450NL
L-30a
Bemonstering uit L-30
22
L-31
Au bain mariebak met 2x 200 litervat met restanten
L-32
Vervuild 200 liter klemdekselvat
L-33
200 liter klemdekselvat gebruikt als gaswasser en voor ¾ gevuld met neutrale waterige vloeistof met drijfoogjes
L-34
RVS kookketel voorzien aan de onderzijde van 4 gasbranders aangesloten op vacuümpomp, elektrische temperatuurmeter, gaswasser en voorzien van een slang welke uitliep in een zwart 200 litervat (L-2)
Bij de ketel stond een compressor
AAHU0453NL
L-34a
Bemonstering afkomstig uit naar bovenstaande uitloopbuis van kookketel
23
AAHU0454NL
L-34b
Bemonstering afkomstig uit kookketel
24
L-35
3x lege gasfles
3x zwart 200 liter klemdekselvat waarvan:
1 leeg
1x half gevuld met vloeistof
1x ¾ gevuld met vloeistof
Vermoedelijk mengsel van BMK+mierenzuur+formamide
AAHU0455NL
L-35a
Bemonstering uit L-35 3x klemdekselvat
25
L-36
10x blauw 200 liter klemdekselvat waarvan:
1 leeg
7x half gevuld met troebele witte vloeistof
2x half gevuld met troebele witte vloeistof met licht bruine/oranjekleurige drijflaag
AAHU0456NL
L-36a
Bemonstering uit L-36
26
L-37
4x blauwe 20 liter jerrycan voorzien van etiket met opschrift Mierenzuur
L-38
Blauwe kunststof krat inhoudende slangen t.b.v. gaswasser
L-39
Blauw 60 litervat gevuld met ca 1 kilo geel poeder met de geur van APAAN
L-40
2 witte kookpannen van 5 liter beide gevuld met ca 4 liter sterk basische donkerkleurige vloeistof
L-41
10x witte 25 liter jerrycans waarvan:
1 nieuw
1 half gevuld met donkerbruine basische vloeistof
8 met restanten
3x blauwe 25 liter jerrycan leeg
L-42
8 metalen blikken bevatten allen destillatieafval van ½ gevuld tot vol (zwarte teerachtige drab)
L-43
8x witte 25 liter jerrycan allen gevuld met heldere vloeistof (FD = Formamide)
L-44
9x witte 20 liter jerrycan
1x witte 25 liter jerrycan
Allen met restanten en de geur van amfetamine
L-45
7x blauwe 25 liter jerrycan allen leeg en de geur van BMK en voorzien van sticker “bijtend”
L-46
7x blauwe 20 liter jerrycan allen leeg en geur van BMK
L-47
7x witte 25 liter jerrycan waarvan:
6x leeg
1 gevuld met ca 20 liter bruine vloeistof met wit bezinksel en ph < 1
L-48
Zwart 200 liter klemdekselvat met ca 30 liter bruine drab (destillatieafval)
L-49
Blauw 200 liter klemdekselvat met in de vulopening een tandradpomp en gevuld met ca 20 liter bruine, rokende vloeistof
AAHU0457NL
L-49a
Bemonstering uit L-49
27
L-50
1x elektrische vloeistofpomp
1x elektrische mixer
L-51
2x 5000 ml maatbeker met restant bruine vloeistof en de geur van BMK
L-52
17x witte 25 liter jerrycan met restanten bruine vloeistof
L-53
1x blauw 60 liter vat inhoudende en vuilniszak met restanten destillatieafval
L-54
22x blauwe 20 liter jerrycan met restanten en de geur van amfetamine
L-55
1x blauw 150 liter schroefdekselvat gevuld met ca 20 liter zure vloeistof
L-56
6x 200 liter klemdekselvat waarvan 5 gevuld met restanten APAAN en 1 leeg
AAHU0458NL
L-56a
Bemonstering van L-56
28
L-57
Destillatiebuissteun
L-58
5x 200 liter klemdekselvat allen met restanten APAAN
L-59
15x 25 kilo zak allen volledig gevuld met caustic soda en het merk PCC-Flakes
L-60
1x klemdekselvat 200 liter gevuld met diverse aansluitingen t.b.v. gaswasser
L-61
13x 25 kilo zak allen volledig gevuld met caustic soda merk HATP – Pearls
L-62
Vierkante metalen bak gevuld met destillatieafval
L-63
1x blauw 60 liter klemdekselvat geheel gevuld met destillatieafval
L-64
1x blauw 200 litervat bevat restanten APAAN
4x 200 litervat gebruikt voor APAAN omzetting (bevat restanten BMK)
3x blauw 200 litervat met restanten loogafval
L-65
1x blauw 150 liter schroefdekselvat met restanten caustic soda
L-66
1x blauw 20 liter jerrycan voorzien van etiket “mierenzuur”
L-67
3x gele doorzichtige slangen t.b.v. de gaswasser
L-68
1x tandradpomp
L-69
2x houder voor gasbrander
4x gasbranders
Het gaat om drie monsters uit ruimte L (loods), te weten:
L-1a (monster 6). Uitslag NFI: bevat amfetamine;
L-15b (monster 15). Uitslag NFI: bevat amfetamine en BMK;
L-34b (monster 24). Uitslag NFI: bevat
N-formylamfetamine, amfetamine en BMK.

3. Rapport van het Nederlands Forensisch Instituut d.d. 5 april 2017 met betrekking tot drugsonderzoek aan materialen aangetroffen op de locatie [adres 7] te Driebruggen, 2 april 2017, zaaknummer 2017.04.04.071 (aanvraag 001), opgemaakt door [medewerker NFI 1] zaak 01, pagina’s 28-31):

(p. 30-31)
De resultaten van het onderzoek zijn vermeld in tabel 1.
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
AAEI4764NL / L-1a
monster lichtgele olieachtige vloeistof.
bevat amfetamine
AAHU0444NL / L-15b
monster bruine olieachtige resten.
bevat amfetamine en BMK
AAHU0454NL / L-34b
monster bruine olieachtige vloeistof op een kleurloze vloeistof.
bevat
N-formylamfetamine, amfetamine en BMK
Conclusie:
Het onderzoeksmateriaal is gerelateerd aan de bewerking en/of vervaardiging van amfetamine uit BMK met de Leuckartmethode.

4. Rapport van het Nederlands Forensisch Instituut d.d. 23 juni 2017 met betrekking tot het onderzoek naar vermoedelijke vervaardiging synthetische drugs op de locatie [adres 7] te Driebruggen op 2 april 2017, zaaknummer 2017.04.04.071 (aanvraag 002), opgemaakt door [medewerker 2 NFI] (zaak 1, pagina’s 18 tot en met 31):

(p. 20)
De resultaten van het laboratoriumonderzoek zijn vermeld in tabel 3 in bijlage 1.
(p. 21)
Uit de resultaten van het laboratoriumonderzoek volgt dat een groot deel van het onderzoeksmateriaal is terug te voeren op de volgende twee processen:
Proces A – Vervaardiging van BMK uit APAAN en/of APAA met zoutzuur;
Proces B – Vervaardiging van amfetamineolie uit BMK met de Leuckartmethode.
De twee processen worden hieronder kort beschreven.
Proces A – Vervaardiging van BMK uit APAAN en/of APAA met zoutzuur
Een globale omschrijving van de vervaardiging van BMK uit APAAN en/of APAA met zoutzuur is als volgt:
A.1 Een mengsel van APAAN en/of APAA en zoutzuur wordt gedurende enige tijd verwarmd. De gevormde olieachtige BMK scheidt zich af van de sterk zure waterige onderlaag.
A.2 De ruwe BMK wordt gescheiden van de sterk zure onderlaag. Kenmerkend afval van dit proces is een sterk zure, waterige vloeistof met een kleine hoeveelheid BMK in de vorm van een drijflaag of drijfogen.
Proces B. Vervaardiging van amfetamineolie uit BMK met de Leuckartmethode.
De illegale vervaardiging van amfetamine in Nederland vindt in de regel plaats volgende de Leuckartmethode en bestaat uit een aantal stappen. Een globale omschrijving van het proces is als volgt:
Leuckartmethode, eerste stap
B.1.1 In de eerste stap wordt een mengsel van de grondstof BMK met Formamide en mierenzuur enige tijd verwarmd. Hierbij wordt voornamelijk het tussenproduct
N-formylamfetamine gevormd, maar ook lage concentraties van diverse syntheseverontreinigingen en bijproducten.
B.1.2 Om de
N-formylamfetamine te isoleren wordt na afloop van de reactie water toegevoegd. De olieachtige
N-formylamfetamine wordt van de zwak zure onderlaag gescheiden en verder bewerkt. Kenmerkend afval van dit proces is een zwak zure, waterige vloeistof met een kleine hoeveelheid
N-formylamfetamine in de vorm van een drijflaag of drijfogen.
Leuckartmethode, tweede stap
B.2.1 De verzamelde
N-formylamfetamine wordt omgezet in amfetamine door het te verwarmen met zoutzuur.
B.2.2 Om de amfetamine te isoleren wordt het reactiemengsel na afloop van de reactie toegevoegd aan een loogoplossing; dit is meestal een oplossing van natriumhydroxide in water. De olieachtige ruwe amfetamine wordt van de alkalische onderlaag gescheiden en verder bewerkt. Kenmerkend afval van dit proces is een sterk alkalische, waterige vloeistof met een kleine hoeveelheid amfetamine in de vorm van een drijflaag of drijfogen.
Zuivering ruwe amfetamineolie
B.3.1 De ruwe amfetamineolie wordt gezuiverd met stoomdestillatie. De gezuiverde amfetamineolie en het meegedestilleerde water (stoom) worden opgevangen.
Minder vluchtige verbindingen blijven als afval achter als een al dan niet ingedikte bruine olie / substantie.
B.3.2 De gezuiverde amfetamineolie wordt van de zwak alkalische onderlaag gescheiden en verder bewerkt. Kenmerkend afval van dit proces is een zwak alkalische, waterige vloeistof met een kleine hoeveelheid amfetamine in de vorm van een drijflaag of drijfogen.
Classificatie van het onderzoeksmateriaal
Classificatie van het onderzoeksmateriaal uit tabel 3 in bijlage 1 is uitgevoerd op basis van de uiterlijke kenmerken, de chemische samenstelling en de van de LFO verkregen inventarislijst en foto’s van het onderzoek ter plaatse. Alleen de onderzoeksmaterialen die geclassificeerd konden worden, zijn hieronder genoemd.
Tabel 1. Classificatie vervaardiging BMK, proces A
Classificatie
Kenmerk
Grondstof APAA, stap A.1
AAHU0447NL en AAHU0458NL
Grondstof APAAN, stap A.1
AAHU0448NL
Zoutzuur, stap A.1
AAHU0431NL en AAHU0432NL
Eindproduct, ruwe BMK, stap A.2
AAEI4527NL (volgens opgave LFO uit 90 liter)
Tabel 2. Classificatie vervaardiging amfetamineolie, proces B
Classificatie
Kenmerk
Leuckartmethode, eerste stap
Grondstof BMK, stap B.1.1
AAEI4527NL
Formamide, stap B.1.1
AAHU0433NL
Mierenzuur, stap B.1.1
AAHU0434NL
Product na stap B.1.1
AAHU0453NL en AAHU0454NL (uit reactieketel L-34)
Product stap B.1.2 voor afscheiden
AAHU0455NL en AAHU0457NL
Leuckartmethode, tweede stap
Zoutzuur, stap B.2.1
AAHU0431NL en AAHU0432NL
Reactiemengsel van stap B.2.1
AAHU0450NL t/m AAHU0452NL
Natriumhydroxide, stap B.2.2
AAHU0442NL
Een loogoplossing, stap B.2.2
AAHU0456Nl
Afval van stap B.2.2
AAHU0437NL
Restant ruwe amfetamineolie, product stap B.2.2
AAHU0445NL
Zuivering ruwe amfetamineolie
Destillatieafval, afval stap B.3.1
AAHU0444NL (uit destillatieketel L-15)
Product na stoomdestillatie, stap B.3.1
AAHU0443NL en AAHU0446NL
Eindproduct, gezuiverde amfetamineolie
AAEI4764NL (volgens opgave LFO uit 19 liter)
Uit foto’s van het onderzoek ter plaatse en de inventarislijst van het LFO bleek dat er ook meerdere zakken met opdruk ‘caustic soda’ (natriumhydroxide, [L-13, L-59 en L-61]) zijn aangetroffen (stap B.2.2).
Mengafval proces A en B
De samenstelling van de onderzoeksmaterialen [AAHU0438NL t/m AAHU0441NL] past bij mengafval van verschillende stappen in het vervaardigingsproces van BMK en/of amfetamine (volgens opgave LFO uit in totaal 4000 liter).
Overige processen
De samenstelling van het onderzoeksmateriaal [AAHU0436NL] past bij mengafval van de vervaardiging van MDMA uit PMK en de vervaardiging van amfetamine uit BMK met de Leuckartmethode.
Conclusie:
Een groot deel van het onderzoeksmateriaal is gerelateerd aan de vervaardiging van BMK uit APAA en/of APAAN met zoutzuur en de vervaardiging van amfetamine uit BMK met de Leuckartmethode.
(p. 27)
Bijlage 1
Tabel 3. Onderzoeksmateriaal en resultaat.
(p. 2)
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
AAHU0436NL/O-21a
monster donkerbruine vloeistof, volgens opgave “
1x 30 liter jerrycan gevuld met ca 16 liter donkerkleurige, neutrale vloeistof met de geur MDMA (afval)(Hof: nr. O-21 op pagina 4 van zaak 01 )
bevat MDMA,
N-formylamfetamine en lage concentraties amfetamine, BMK en PMK in een mengsel van aceton en water.

5. Proces-verbaal (startproces-verbaal) d.d. 29 september 2017, (zaak 01, pagina’s 57 t/m 60), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 5] :

(p. 57)
Aantreffen productieplaats
Op 3 april 2017 vond binnen onderzoek 26Culpeper een doorzoeking plaats in een loods/schuur op de locatie [adres 7] te Driebruggen waar een professioneel in werking zijnd APAAN- amfetaminelaboratorium werd aangetroffen.
Op maandag 3 april 2017 werd op de locatie [adres 7] te Driebruggen een persoon genaamd [getuige 1] als getuige gehoord. Zij verklaarde onder andere dat:
  • zij dagelijks op het terrein van perceel [adres 7] te Driebruggen aanwezig was;
  • de schuur/loods op het terrein [adres 7] te Driebruggen sinds januari 2017 verhuurd werd;
  • dat zij daar regelmatig personen bij-en in aanwezig heeft gezien;
  • deze personen gebruik maakten van een witte VW Transporter,;
(p. 58)
  • opvallend was dat er af en toe een zilvergrijze vrachtauto, een Mercedes, van het verhuurbedrijf “ [bedrijf 1] ” op het terrein bij de loods kwam. Alle keren was dat met dezelfde bestuurder;
  • als deze vrachtauto kwam, werden er grote containers met vloeistof vanuit de loods in de vrachtauto geladen en werden er weer lege containers terug gezet. Hiervoor maakte de bestuurder gebruik van een heftruck die bij het bedrijf van eigenaar [naam] hoort. Deze staat in de grote loods.
Controle vrachtauto verhuurbedrijf [bedrijf 1]
Ten tijde van de doorzoeking op 3 april 2017 en kort na dit getuigenverhoor bleek er op de Hoogeind te Driebruggen een vrachtauto van verhuurbedrijf [bedrijf 1] te rijden en wel een Mercedes 516, kenteken [kenteken 4] .

6. Proces-verbaal van stemherkenning, met bijlagen, op 19 oktober 2017, (zaak 01, pagina’s 62 en 68), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] :

Op 10 oktober 2017 werd een tap aangesloten op het telefoonnummer [telefoonnummer 1] .
Het telefoonnummer [telefoonnummer 1] betreft een T-Mobile abonnement en is volgens CIOT gekoppeld aan: [verdachte] , [adres 24] .
Gedurende de tap op voornoemd telefoonnummer werden onder andere de volgende gesprekken onderschept:
Gesprek tussen de gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer 1] en de gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer 2] op 14-10-2017, 14:00 uur (sessie 1457).
De gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer 1] wil een vrachtwagen huren bij het verhuurbedrijf ‘ [bedrijf 1] ’. Als de medewerker van [bedrijf 1] vraagt op welke naam de reservering geplaatst kan worden, zegt de gebruiker
: Eh [verdachte] . [verdachte] .(..)
Op basis van bovenstaande gesprekken wordt de gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer 1] geïdentificeerd als [verdachte] , geboren op [geboortedag] 1976 te [geboortedag] .

7. Proces-verbaal identificatie, d.d. 9 januari 2018, (zaak 01, pagina’s 70 tot en met 73), voor zover inhoudende als bevindingen van de verbalisanten [verbalisant 1] en [verbalisant 6] :

Binnen het onderzoek blijkt dat genoemde [verdachte] veelvuldig telefonisch contact heeft met
[telefoonnummer 3] .Dit betreffen zowel spraak- als ook smsberichten. Uit de gesprekken blijkt dat ze elkaar goed kennen én regelmatig met elkaar afspreken.
(p. 71)
Bevraging CIOT
Uit bevraging bij het CIOT blijkt dat het telefoonnummer + [telefoonnummer 3] op naam staat van:
[medeverdachte 5] , wonende [adres medeverdachte 5]
Bevraging GBA
Uit bevraging van de Gemeentelijke Bevolkings Administratie blijken de volledige personalia van [adres medeverdachte 5] te zijn:
[medeverdachte 5] , geboren op [geboortedag medeverdachte 5] 1986 te [geboorteplaats medeverdachte 5] , wonende [adres medeverdachte 5] .
(..)
Tapgesprekken
Tijdens het uitluisteren van de opgenomen tapgesprekken hoorde ik dat het telefoonnummer [telefoonnummer 3] telkens door een man met dezelfde stem werd gebruikt. Uit sessienummer 5541 blijkt dat het telefoonnummer in gebruik is bij een persoon die zich [medeverdachte 5] noemt.
Sessie 5541
In deze sessie belt [verdachte] uit naar genoemd nummer. Hierbij krijgt hij de voicemail met de tekst:
" Goedemiddag. Dit is de voicemail van (met de ingesproken naam)..
" [medeverdachte 5] ”Spreek uw bericht in na de toon of stuur een sms-bericht.
(p. 73)
Resumé
Gelet op de hiervoor genoemde onderzoeksbevindingen kan worden gesteld dat het telefoonnummer
+ [telefoonnummer 3]in gebruik is bij:
[medeverdachte 5] , geboren op [geboortedag medeverdachte 5] 1986 te Amsterdam, wonende te [adres medeverdachte 5] .

8. Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 18 juni 2018, met bijlagen (zaak 01, pagina’s 81-91), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] :

Op zaterdag 14 oktober 2017 werd een telefoongesprek gevoerd tussen [verdachte] en de gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer 3] , [medeverdachte 5] .
In dat gesprek werd gesproken over het regelen van een vrachtwagen. Ander mannen hebben wel een vrachtwagen maar hebben daar geen vertrouwen in. (..) Er moest kennelijk een klep op de vrachtwagen zitten die een volle IBC kon tillen, anders kon [verdachte] er niets mee. Uiteindelijk besloot [verdachte] zelf een auto (vrachtwagen) te regelen. Even later belde [verdachte] met [bedrijf 1] en reserveerde de vrachtwagen van 27 kuub voor dinsdag 17 oktober 2017.
(p. 83)
Tapgesprek
Nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] belt uit naar nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte]
, d.d. 14 oktober 2017, sessienr. 1453:
6653: He ehe heb je vandaag tijd?
5669: Wanneer?
6653: Die …ntv zit te zeiken da tie een vrachtwagen hebt he.
5669: Ja moet hij weten want ehe waar ik spullen heb staan kan hij sowieso nooit kome.
6653: Nee maar dan moet jij dat regelen of zo…ik heb geen zin in dat gezeik weet je.
5669: Ja dat snap ik maar weet je wat het is ik heb helemaal nog geen cent gebeurd, vriend, ja van jou wel maar van hem niet.
6653: Ik ook niet.
5669: Hij hebt toch wel, je hebt toch wel drieduizend (fon) weggedaan?
6653: Ik heb ja klein beetje maarre ….dat is alleen maar opslagkosten man.
5669: Ja dus je hebt eigenlijk gewoon ehe ja…
6553: Ik ben er zo klaar van geef me alsjeblieft die bende terug dan zijn we van die vent af weet je.
5669: Dat is waar ja ja dat kunnen we doen.
5669: Ik moet ook gewoon vijf..ik moet ook bijna zestien rooie beuren van hem he.
6653: Die vrachtwagen waar moet die komen?
5669: Nee ik kan vandaag geen vrachtwagen regelen dus…
6653: Nee maar hij hebt er eentje.
5669: Ja dan komen ze met zo’n kutbusje aan daar heb ik niks aan weet je wel ik moet…kleppen…die gewoon kan tillen ehe.
6653: Vrachtwagen zegt ie..
5669: Ja dat is bij hun een vrachtwagentje maar die klep kan gewoon niet eens een dingetje omhoog tillen joh…
6653: Ok dan ga ik het even overleggen en anders maandag?
5669: Ga ik voor maandag een vrachtwagen regelen en dan maar doe ik het wel regelen die vrachtwagen.
6653: Ja ok maar misschien moeten we dan even met zijn drieën om de tafel of zo?
5669: Nee ik moet ik moet een vrachtwagen hebben waar ik een klep op heb zitten die gewoon zo’n ding omhoog kan tillen weet je want ik heb geen heftruck daar.
6653: Ok dan zeg ik wel dat ie jou moet contacten of zo ja.
5569: Ja dat kun je kun je doen maar ehe moet ie nou want daar staan spullen waar hun bij kunnen he want ik heb de spul van mij ehe staat al op een plek waar hun er gewoon bij kunnen he.
6653: Ok ja weet ik veel ik had gewoon gezegd van die zooi moet weg bij mij weet je.
5669: Ja.
6653: Ik heb geen zin om elke keer duzend euro te betalen weet je.
5669: Nee dat snap ik zelf ook wel. Het is hetzelfde je zit in het zelfde schuitje als ik.
6653: Ja weet je kijk ik heb gewoon sowieso voor tien rooien moet ik dingen houden dus weet ik veel vijf IBC’s of zo.
5669: Ja.
6653: De rest kan gewoon weg. Die in kannen die kan je laten staan en dan twee van mij of zo weet je.
5669: Ja ja.
(..)
6653: Nou dan zeg ik als die vrachtwagen hebt kan eht wel vandaag maar geen baklaaier..
5669: Nee er moet er moet er moet een klep op zitten die gewoon een ding op kan tillen want anders heb ik er niks aan.
6653: Ja.
5669: …ja die moet gewoon volle ding omhoog kunnen beure want anders ken ik er niks mee.
6653: Ja.
6653: Heb ik al gezegd zit er een klep op die die IBC-container anders kan hij er niks mee. Ja?
5669: Ja?
6653: Ja heb ik nou gevraagd dus krijg ik waarschijnlijk over een uur pas antwoord.
5669: Ik weet niet wat hun in het hoofd hebben maar de dingen die ik op mijn lijst heb staan dat zijn allemaal dingen die ik betaald heb gewoon weet ja.
6653: …ja…
6653: Ik heb precies hetzelfde maat.
5669: Ja maar ik doe liever zelf die auto regelen want ehe anders want anders dan mot ik weer met die lui zitten koekeloere weet je.
6653: Ja wacht nou maar af anders maandag.
5669: Ik heb wel een plek waar ik het over kan laaie dat maar dan moeten ze wel met die auto komen wat ze zeggen, vrachtwagen want ik geef ze niet de vrachtwagen van mij mee natuurlijk.
(..)
6653: Ik ga het proberen te regelen.
(p. 87)
Nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] belt uit naar nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] , d.d. 16 oktober 2017, sessienr. 1940:
001 [verdachte] WGD NNm6653 ( [medeverdachte 5] ).
NNm6653: Hee maat ik krijg nou net bericht van die mongool, die van die [medeverdachte 7] .
001: Wat zei je ik word er ook schijt, schijtnaar van nou natuurlijk he want is sta godverdomme..
NNm6653: Hij zegt nee, morgen vanaf 9 uur, gaat nu niet door chauffeur blablabla.
001: Gaat nu niet door?
NNm6653: Nee, hij zegt morgen vanaf 9 kannie tot, vanaf 9 uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s (..)
001: ik heb een vrachtwagen gehuurd morgen.
NNm6653: Oke.
001: Dusseh.
NNM6653: Morgen wordt de dag?
001: Ja voor mij, ik haal het daar gewoon weg, en dan zet ik het eh, zet ik het een andere plek.
NNm6653: Oke.
001: Wanteh, wanteh gedoe met die lui daar word je helemaal schijt, want dan komt er een busje, dat busje daar zit ook weer een klep op, daar let maar op dat weet ik nou al, daar kun je geen, gaan kun je niet mee opbeuren weetje.
NNm6653: Ja, ik heb het al tienduizend keer gezegd.
001: Op zo’n busje zit een klep die kan niet eens duizend kilo beuren.
(..)
daar zitten geen kleppen op die twee ton kunnen beuren ofzo.
NNm6653: Oke.
001: Maar hun zijn eigenwijze knurften zijn het, maar ik zal zorgen dat ik het morgen op een plek heb staan dan kunnen ze het gewoon komen halen met die bus want dan ram ik het gewoon met een heftruck in en als NTV verdomme nou een keer klaar.
(..)
NNm6653: Oke maat, dus hoe laat heb je morgen tijd, van hoe laat zal ik zeggen?
001: Ik ga die auto om 8 uur halen dusseh, dan kan ik het gelijk NTV dus dan eh, ja.
NNm6653: Oke dus om 9 of 10 uur zegmaar?
001: Ja 10 uur, ja sowieso.
NNm6653: 10 uur ongeveer.
001: Ja want ik heb, ik heb nou al, ik ben nou al aan het trekken en duwen en alle shit aan het doen geweest natuurlijk he.
(p. 87)
SMS-bericht van nummer [telefoonnummer 3] tnv [medeverdachte 5] naar nummer [telefoonnummer 1] tnv [verdachte] , d.d. 17 oktober 2017, 9:01:04, sessienr. 2198, met inhoud:
Geodemorgen ze willen je 1000 geven als je het brengt.
(p. 88)
SMS bericht van nummer [telefoonnummer 1] tnv [verdachte] naar nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] , d.d. 17 oktober 2017, 9:03:26, sessienr. 2200, met inhoud:
Wie en waarheen.
Tapgesprek:
Nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] belt naar [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] d.d. 17 oktober 2017, 9:12:09, sessienr. 2205:
001 [verdachte] bum NNm6653
6653: eheheh even kieke eh, oh, hij is toch onderweg.
001: ja, waar naartoe
6653: met de [medeverdachte 7] . 10 uur Lunteren.
001: ja bij [naam] (fon)?
6653: dat zegt’ie.
001: ja dat eh.
6653: 10 uur Lunteren tankstation met [medeverdachte 7] .
001: … 10 uur daar?
(..)
6653: ja ja eerst een berichtje van eh of we het konden brengen bla bla bla dat lees ik nu niet. Ik zei nou dat moet ik even overleggen he. Maar nou is het toch weer 10 uur Lunteren tankstation.
(p. 90)
Nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] belt uit naar nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte]
, d.d. 17 oktober 2017, 10:46:38, sessienr. 2224:
NNman6653 bum [verdachte] .
6653: oh he had gebeld?
001: ja, want eh ik zie hier niemand
6653: oh is het weer zover
001: ja maar eh ik ga het niet meer terugbrengen nou
6653: eh ja
001: en ik kan pas na 12 uur bij die plek terug
6653: ok
001: waar ik het heb staan nou. Want die man die was helemaal over de zeik eigenlijk een beetje
6653: ja?
001: ja omdat het normaal gesproken niet voor 12 uur en dat weten hun ook
6653: oh
001: dus ik moet so wie so wachten tot na twaalven
6653: ok
001: maar ik zie hier niemand
6653: nou ok, vraag ik. Ik ga het zeggen ma
001: ja want ik ben d’r gewoon
6653: hij zegt 10 minuten
001: ja, maar weet je wat het is. Ik kan hier
6653: file
001: ja ik niet, ik kan niet in, ik kan niet. Hij kan beter langs de BP op de eh snelweg gaan wachten dan, want ik kan niet eerder dan 12 uur terecht
6653: ik zeg wel hij is er weer om 12 uur
001: ja?
6653: ja ik zeg wel weer dat je er om 12 uur bent
001: ja, beter ja. Ok?
6653: ja
001: ja ik ben er so wie so hoor, dus eh
6653: ok, 12 uur is ie daar

9. Het proces-verbaal van observeren op dinsdag 17 oktober 2017, opgemaakt door verbalisant [verbalisant 7] , met in de bijlage het Activiteiten-journaal van 17 oktober 2017 (zaak 01, pagina’s 93 tot en met 101:

Ik, [verbalisant 7] , verklaar uit hoofde van mijn functie als teamleider van team Observatie & Techniek van de Landelijke Eenheid, Dienst Landelijke Recherche het volgt:
In opdracht van de tactisch teamleider van het opsporingsonderzoek 26 Sharonhill zijn in de periode van dinsdag 17 oktober 2017 07:40 uur tot 15:00 uur door medewerkers van het team Observatie & Techniek, observatieactiviteiten verricht gericht op [verdachte] , geboren op [geboortedag] 1976 te [geboorteplaats] . (..) Alle onder code vermelde medewerkers zijn met opsporing van strafbare feiten belast. De codenummers zijn door mij aan de medewerkers verstrekt en ik verklaar dat ik de namen van de medewerkers aan de hand van de nummering ken en zij hun werkzaamheden onder mijn verantwoordelijkheid hebben verricht.
(p. 95)
Tijdstip
Waarnemer
Waarnemingen
7.4
Aanvang observatie rondom autoverhuurbedrijf [bedrijf 1] gevestigd aan de [adres 8] te Ede. Dit autoverhuurbedrijf [bedrijf 1] zal verder worden aangeduid als autoverhuurbedrijf.
7.58
N08
Ik zag dat [verdachte] als bestuurder en enige inzittende in de [kenteken 5] , vrachtauto Renault Midlum, stapte en vertrok.
8.23
N08
Ik zag dat de [kenteken 5] op de [adres 9] te Ede geparkeerd werd. Ik zag dat subject [verdachte] uitstapte en de aldaar gevestigde [naam] supermarkt inging.
8.24
N08
Ik zag dat [verdachte] de supermarkt verliet en als bestuurder in de [kenteken 5] stapte.
8.53
N08
Ik zag dat vanaf de bijrijderszijde van de [kenteken 5] , een voor mij onbekend persoon, hierna NN1 genoemd, kwam lopen.
Ik zag dat NN1 als bestuurder in een witte bestelauto Ford Transit voorzien van het kenteken [kenteken 16] stapte.
9.04
N102
Ik zag dat de [kenteken 5] het terrein van perceel [adres 2] te Lunteren opreed.
10.05
N08
Ik zag dat de [kenteken 5] over de [adres 10] te Lunteren reed. Ik zag dat [verdachte] als bestuurder en enige inzittende in de [kenteken 5] zat. Ik zag dat een grijze personenauto Peugeot 306 cabriolet voorzien van het kenteken [kenteken 6] , achter de [kenteken 5] reed. Deze personenauto zal verder worden aangeduid als de [kenteken 6] .
10.07
Tevens aanvang observatie rondom tankstation Esso, gevestigd aan het [adres 11] te Lunteren.
10.09
N26
Ik zag dat de [kenteken 5] en de [kenteken 6] het terrein van de [adres 3] te Lunteren op reden.
10.23
N26
Ik zag dat de [kenteken 6] het terrein van perceel [adres 3] verliet. Ik zag dat [verdachte] als passagier rechts voorin in de [kenteken 6] zat.
10.43
N129
Wij zagen dat de [kenteken 6] op het terrein van het Esso tankstation geparkeerd werd. Wij zagen dat [verdachte] uit de [kenteken 6] stapte en de shop van het tankstation binnenging.
10.47
N129
Wij zagen dat [verdachte] de shop van het Esso tankstation verliet. Wij zagen dat [verdachte] een mobiele telefoon tegen zijn oor hield. Wij zagen dat [verdachte] als passagier in de [kenteken 6] stapte en vertrok.
11.25
N129
Wij zagen dat een blauwe vrachtauto [medeverdachte 7] voorzien van het kenteken [kenteken 7] op het terrein van het Esso tankstation stopte. Ik, N129, zag dat de bestuurder [naam bestuurder] was.
11.55
N129
Wij zagen dat de [kenteken 6] op het terrein van het Esso tankstation stopte naast de [kenteken 7] .
11.57
N129
Wij zagen dat [verdachte] uit de [kenteken 6] stapte. Wij zagen dat [naam bestuurder] uit de [kenteken 7] stapte en contact maakte met [verdachte] . Wij zagen dat beiden elkaar kort spraken. Wij zagen dat [verdachte] als bestuurder in de [kenteken 7] stapte en vertrok. Wij zagen dat [naam bestuurder] als passagier in de [kenteken 6] stapte en vertrok.
12.15
N102
Ik zag dat de [kenteken 7] achteruit het terrein van perceel [adres 3] opreed. Ik zag dat de [kenteken 6] hetzelfde terrein opreed.
12.19
#N27
Ik zag dat de [kenteken 7] met de laadbak tegenover de laadbak van de [kenteken 5] geparkeerd werd. Ik zag dat twee personen handelingen verrichten aan de achterzijde van beide vrachtauto’s. Ik zag dat de laadklep van de [kenteken 7] en de laadklep van de [kenteken 5] geopend werden.
12.25
#N27
Ik zag dat door middel van een vorkheftruck acht pallets met daarop een container, IBC’s genoemd, overgeladen werden. Ik zag dat genoemde IBC’s vanuit de [kenteken 5] in de [kenteken 7] geladen werden.
12.35
N26
Ik zag dat de [kenteken 6] het terrein van perceel [adres 3] afreed.
12.36
N26
Ik zag dat de [kenteken 7] het terrein van perceel [adres 3] afreed.
12.48
N08
Ik zag dat de [kenteken 7] stopte op het terrein van het Esso tankstation aan het [adres 11] . Ik zag dat [verdachte] vanaf de bestuurdersplaats uitstapte en een mobiele telefoon tegen zijn oor hield.
12.52
N120
Ik zag dat de [kenteken 6] het terrein van het Esso tankstation opreed en stopte naast de [kenteken 7] . Ik zag dat [naam bestuurder] uitstapte en kort praatte met [verdachte] waarna hij als bestuurder van de [kenteken 7] stapte en hiermee wegreed. Ik zag dat [verdachte] als passagier in de [kenteken 6] stapte en dat deze wegreed.
10. Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 18 juni 2018, met bijlagen (zaak 01, pagina’s 111-114) voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] :
Gesprekken op 30 en 31 oktober 2017
Uit onderschepte gesprekken gevoerd door [verdachte] met het telefoonnummer
[telefoonnummer 1] kwam het volgende naar voren:
(p. 112)
Nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] belt naar nummer [telefoonnummer 2] t.n.v. [bedrijf 1] , d.d. 30 oktober 2017, sessienr. 6068:
001 [verdachte] bum NNM3500
NNM3500: [bedrijf 1] autoverhuur u spreekt met [medewerker verhuurbedrijf] .
[verdachte] : Hai [medewerker verhuurbedrijf] .
NNM3500: Hoi [verdachte] .
NNM3500: Zeg het eens, moet je een bakwagen hebben.
[verdachte] : Ja.
NNM3500: Vandaag?
[verdachte] : En uh dat gaat morgen ook gewoon door dan.
NNM3500: vandaag en morgen.
[verdachte] : Ja.
Sms-bericht
Nummer [telefoonnummer 3] tnv [medeverdachte 5] stuurt een Sms-bericht naar nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] , d.d. 30 oktober 2017, sessienr. 6199:
Inhoud SMS:
Die jongens van nu van half 4 willen morgen vroeg 10 uur 2000 pakken ok?
(p. 113 en 114) Tapgesprek
Nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] belt uit naar nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte]
, d.d. 30 oktober 2017, sessienr. 6252:
[verdachte] WGD NNM6653.
NNM6653: Hee, eh onze jongens zijn over een uurtje bij jou.
[verdachte] : Oke.
NNM6653: En die smsten net, ze ze zijn nu gaan rijden, die zijn er met een uurtje.
[verdachte] : Oke.
NNM6653: Oke, en ik heb eh morgen eh ochtend.
[verdachte] : Om 10 uur.
NNM6653: Om 10 uur, dan heb i kook die eh lege eh kannen.
[verdachte] : Oh die komen gelijk mee.
NNM6653: Die komen gelijk mee.
[verdachte] : Oke.
NNM6653: Ik heb heel goedkoop heb ik ze, ik heb ze ook betaald toen, dat zijn er nog 80 of 90 of zo.
[verdachte] : Oke wat kosten ze dan?
NNM6653: Eh, ja, niks die krijg je van mij.
[verdachte] : Oh, ook goed, gewoon goed. Dat is helemaal goed jongen.
NNM6653: Dat komt helemaal goed. Hee eh kom je dan zo want ze moeten wel morgen nog die betalen zeg maar. Dus als jullie dan 2 meenemen. NTV
[verdachte] : Ja, want die betalen ze dan he?
NNM6653: Die betalen ze 2 keer 2 en half.
[verdachte] : Ja.
NNM6653: Oke, en dan eh kom je dan morgen als je tijd hebt, of zo, even langs of ik bij jou of zo eventjes. Dan kunnen we even alles rond maken.
[verdachte] : Ja, ik heb ook nog 10 voor jou op staan he?
NNM6653: Eh eh.
[verdachte] : Ja, want ik jou vroeg, wat ik aan jou gevraagd had. Of je dat wilde hebben.
NNM6653: Oh, die ja inderdaad ja. Dat moeten we dan ook morgen gelijk even doen.
[verdachte] : Ja.
NNM6653: Ik wou eerst even eentje bekijken eigenlijk.
[verdachte] : Hij is blank als een NTV.
NNM6653: Ja?
[verdachte] : Ja is zo blanke ne, een blanke neger zeg maar, blanke blanke.
NNM6653: Mooi zo. Even kijken eh.. hoe die is. Maar eh ik dat doen we dan morgen ook gelijk ja?
[verdachte] : Ja, komt goed jongen. Dat doen we morgen wel even, maak het morgen even, dat eh [naam] (FON) geval dat is nog niet helemaal eh dat is nog niet weg eh dus kan, daar kan ik niks aan doen eh.
NNM6653: Oke, nee dat is niet erg maar dat eh die van vorige, die 600 die had je ook nog in de zak dus eh.
[verdachte] : Ja, ja, ja, ja.
NNM6653: End an eh en dan doe je me die jongens die komen, onze jongens die komen zo meteen eh dan. Dan moet je ook eventjes eh gelijk doen toch? NTV.
[verdachte] : Ja, die die die doen mij eh, echt hun hebben wel eh, hun hebben wel eh, duizend minder doen ze nou hoor.
NNM6653: Ja, weet hij had me nog gestuurd. Dan doe je mij ook iets minder of zo.
[verdachte] : Ja, toch?
NNM6653: Doe je mij gewoon 5 of zo.
[verdachte] : Want anders hou ik gewoon niks over he? Dan kan ik niks verdienen.
NNM6653: Ja, nou 4 keer 4 is toch best veel.
[verdachte] : Ja, maar 4 keer 5 ook. Hahaha.
NNM6653: Hahahah maar toch, ik heb geregeld toch voor je maat. Kom op man.
[verdachte] : Ja, dat is toch goed toch dan?
NNM6653: Ja is goed, maar ik bedoel doen we, we hadden eerst 7 en half afgesproken, doen we 5 ja?
[verdachte] : Ja, doen we 5 is goed jongen.
NNM6653: Is goed man, vet relaxed man.
[verdachte] : Ben ik helemaal mee eens. Goed gedaan jongen.
NNM6653: Ja, wij zijn het sowieso wel eens met elkaar.
[verdachte] : Ja, dat denk ik ook wel. Haha.
beiden lachen
NNM6653: Oke maat.
[verdachte] : Komt goed.
NNM6653: He ik zie he he, ik he ja, morgenochtend dan even die 10 uur, dan zeg ik akkoord of zo end an eh.
(p. 114) sms-bericht
Nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] stuurt een SMS-bericht naar nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] , d.d. 30 oktober 2017, sessienr. 6260:
Inhoud SMS:
Word 1100 en 300 Pff weer veranderd Haha maar tijd 10 uur is goed.
11. Het proces-verbaal van bevindingen d.d. 18 juni 2018, met bijlagen (zaak 01, pagina’s 180-184), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] :
Gesprekken op 31 oktober 2017
Uit onderschepte gesprekken gevoerd door [verdachte] met het telefoonnummer
[telefoonnummer 1] kwam het volgende naar voren:
(p. 181)
Nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] belt uit naar nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte]
, d.d. 31 oktober 2017, sessienr. 6500:
[verdachte] WGD NNM6653.
[verdachte] : Ha, jongen.
NNM6653: Mooi. He, zeg eh ik kan eh morgen die laatste 3 kwijt man.
[verdachte] : He?
NNM6653: Ik kan morgen die laatste 3 kwijt.
[verdachte] : Ja, gewoon een IBC dan.
NNM6653: Ja.
[verdachte] : Ja, best, ik vind het prima.
NNM6653: Eh, kan jij een uurtje of 10, 11?
[verdachte] : Eh, moet ik even kijken, ja, want ik moet ze wel even halveren he? Want eh anders komt het niet goed. Want ik kan het niet met de klep eh anders..NTV..
NNM6653: Oke.
[verdachte] : Maar eh even kijken, want eh hoe laat…NTV.. Misschien is het beter om even rond 12 uur te doen? Want anders zit ik misschien in tijd drama.
NNM6653: Oke is goed 12 uur. Of zeg maar, of als je nou zegt 1 uur is ook goed.
[verdachte] : Ja, ik vind eh, dat is nog beter, want dan kan ik tenminste even nog wat dingen vullen weet je.
NNM6653: Oke.
[verdachte] : Ja toch?
NNM6653: 1 uur, spreek ik af.
[verdachte] : He?
NNM6653: Ik spreek 1 uur af, ja?
[verdachte] : Ja, ja dat is goed.
NNM6653: Oke.
[verdachte] : Doe maar.
NNM6653: Oke.
Nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] belt uit naar nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] , d.d. 31 oktober 2017, sessienr. 6660:
001 [verdachte] WGD NNM6653.
001: Jo
NN: Jo wat bedoel je?
001: Ja die jongens zouden vandaag er zijn
NN: Ja
001: Ja die zijn er niet
NN: Oh ik stuur wel een berichtje, ik stuur wel een berichtje ja?
001: Ik heb me eigen kapot gehaast om er te komen maar euh er is niemand
NN: Oke ga ik zeggen ja?
001: Ja is goed man
NN: Oke, morgen om een (1) uur he? Oke
001: Een (1) uur een (1) uur ja ja ja, okido
NN: Jo jo jo.
(p. 182)
Nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] belt naar nummer [telefoonnummer 2] t.n.v. [bedrijf 1] , d.d. 1 november 2017, sessienr. 6809:
001 [verdachte] bum NNM [medewerker verhuurbedrijf] van [bedrijf 1] Autoverhuur
NN: [bedrijf 1] Autoverhuur u spreekt met [medewerker verhuurbedrijf]
001: Hoi [medewerker verhuurbedrijf] met [verdachte]
NN: He [verdachte] jongen
001: He ik heb het busje nog een dag hoor
NN: Ik had het al begrepen
001: Okidoki
NN: Goed man he kalm an he
001: Jojo doei.
Nummer [telefoonnummer 3] tnv [medeverdachte 5] stuurt een sms-bericht naar nummer [telefoonnummer 1] tnv [verdachte] , d.d. 1 november 2017, sessienr. 6864:
Inhoud bericht:
Ze komen 13 uur met bakwagen.
(p. 183)
Nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] wordt gebeld door nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] , d.d. 1 november 2017, sessienr. 6868:
001 [verdachte] wgd NNM6653.
NN: Hoi
001: Jo
NN: Jo, ze komen met een bakwagen
001: He als ze met een busjes, ja met een vrachtwagen?
NN: Met een bakwagen
001: Ja maar niet zo’n busje he want die ken die dingen niet tillen snap je?
NN: Ja je ging ze toch halveren ofzo weet ik het?
001: Wie ikke?
NN: Ja ik dacht dat je dat zei gisteren
001: Ja ik ga er wel een stukje uithalen ja maar
NN: Euh ja ik weet niet man, dus bakwagen kan niet?
001: Ja een bakwagen gewoon een bakwagen een vrach… als die klep maar kan tillen weet je daar gaat het om
NN: Ja ik heb gezegd en anders hebben ze maar pech
001: Niet met zo’n euh wat zeven en half honderd (7,5 honderd) kilo kan tillen dan heb ik er niks aan, dan krijg ik het niet omhoog he
NN: Ja dat snap ik
001: Snap je?
NN: Ik heb het gezegd maat
001: Dan is het goed toch
NN: Ja toch
001: Dan weten ze toch voldoende hoop ik
NN: Ja lijkt me wel
001: (lacht)
NN: Heb tien keer gezegd dus euh
001: Ja want ik heb hier geen heftruck snap je?
NN: Ja
001: Is goed jongen
NN: Het kan ook niet op die andere plek ofzo?
001: Ja dan moet ik het toch daar krijgen eerst en moet ik eerst vrachtwagen huren en kan ik nou niet huren
NN: Oke ja is goed, kom wel geld joh
001: En die loopt die die Rooie (FON) jou ook de heel tijd te bellen?
NN: Welke nee, welke [bijnaam] ?
001: Uit euh [bijnaam] (FON)
NN: Nee joh gelukkig niet
001: Nee die loopt mij de hele tijd te bellen nou ik word helemaal gestoord van die vent
NN: Ja ander nummer nemen huh
001: Ja hij denk, ik niet
NN: Ja ik ga ook een ander nummer nemen hoor
001: Hij moet lekker naar de klote lopen haha
NN: Ja ja, ja ik krijg nog twee en twintig (22) van hem dus euh
001: Twee en twintig (22) rooien?
NN: Ja
001: Oh Jezus, nou nog steeds?
NN: Nog steeds jongen
001: Hoe kan dat nou jongen?
NN: Nog niks gehad, ik heb nog steeds niks gehad joh
NN: (lacht) ja komt goed maat euh
001: Ja ja
NN: Ik ga nogmaals zeggen en anders hebben ze gewoon pech weet je moeten ze nog maar een keer weet ik veel geld geven ofzo
001: Ja nee maar dang a ik even wat dingen eruit halen nou, dat het effe iets lichter is
NN: Oh dat is nog beter jongen als dat kan voor de zekerheid is beter toch?
001: Ja denk dat het iets makkelijker gaat dan
NN: Oke maat
001: Ik ben nou toch be..
NN: Ik sta in de Hema man
001: Ja houd hem in de lucht (lacht)
NN: (lacht) ik spreek je later jo
001: Ja is goed jongen jojo doei doei.
(p. 184)
Nummer [telefoonnummer 3] t.n.v. [medeverdachte 5] stuurt een sms-bericht naar nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] , d.d. 1 november 2017, sessienr. 6872:
Inhoud bericht:
Witte bakwagen.
12. Het proces-verbaal van observeren op dinsdag 31 oktober 2017, opgemaakt door verbalisant [verbalisant 7] , met in de bijlage het Activiteiten-journaal van 31 oktober 2017 (zaak 01, pagina’s 116 tot en met 123):
Ik, [verbalisant 7] , verklaar uit hoofde van mijn functie als teamleider van team Observatie & Techniek van de Landelijke Eenheid, Dienst Landelijke Recherche het volgt:
In opdracht van de tactisch teamleider van het opsporingsonderzoek 26 Sharonhill zijn in de periode van dinsdag 31 oktober 2017 07:30 uur tot 13.51 uur door medewerkers van het team Observatie & Techniek, observatieactiviteiten verricht gericht op [verdachte] , geboren op [geboortedag] 1976 te [geboorteplaats] . (..) Alle onder code vermelde medewerkers zijn met opsporing van strafbare feiten belast. De codenummers zijn door mij aan de medewerkers verstrekt en ik verklaar dat ik de namen van de medewerkers aan de hand van de nummering ken en zij hun werkzaamheden onder mijn verantwoordelijkheid hebben verricht.
Tijdstip
Waarnemer
Waarnemingen
7.3
Aanvang observatie rondom perceel [adres 12] te Ede.
Dit perceel zal verder worden aangeduid als woning.
7.45
N22
N42
Wij zagen dat [verdachte] de woning verliet. Wij zagen dat [verdachte] als bestuurder en enige inzittende in een witte bestelauto Volkswagen Crafter voorzien van het kenteken [kenteken 8] stapte en vertrok. Deze bestelauto zal verder worden aangeduid als [kenteken 8] .
7.52
N51
Ik zag dat de [kenteken 8] op het terrein van het BP tankstation, aan de Doctor Willem Dreeslaan 25 te Ede, stopte. Ik heb [verdachte] niet uit zien stappen.
8.27
N22
N42
Wij zagen dat de [kenteken 8] op de [adres 13] te Duiven geparkeerd werd.
8.29
N09
Ik zag dat [verdachte] uitstapte en de zijdeur van de [kenteken 8] opende en in de laadruimte van de [kenteken 8] stapte. Ik zag dat [verdachte] in de laadruimte onbekend gebleven handelingen aan het verrichten was et een op een deken gelijkend voorwerp.
8.34
N09
Ik zag dat [verdachte] uit de laadruimte van de [kenteken 8] kwam. Ik zag dat [verdachte] de zijdeur van de [kenteken 8] dicht deed en als bestuurder en enige inzittende in de [kenteken 8] stapte en vertrok.
8.36
N11
Ik zag dat de [kenteken 8] met de achterzijde tegen een roldeur van het bedrijf [bedrijf 3] , gevestigd in perceel [adres 13] te Duiven (hierna [bedrijf 3] genoemd), geparkeerd werd. Ik zag dat [verdachte] de achterklep van de [kenteken 8] opende.
8.54
N65
Ik zag dat er vanuit [bedrijf 3] een pallet met blauwe vaten van ongeveer 80 centimeter hoog en een totale afmeting van ongeveer vier bij vier meter in de [kenteken 8] werd geladen middels een heftruck. Ik zag dat op de blauwe vaten witte etiketten zaten. Ik zag dat, nadat de pallet in de [kenteken 8] was geladen, [verdachte] de achterklep van de [kenteken 8] sloot.
8.59
N65
Ik zag dat [verdachte] als bestuurder en enige inzittende in de [kenteken 8] stapte en vertrok.
9.31
N11
N65
Wij zagen dat [kenteken 8] op de [adres 2] te Lunteren stopte.
9.47
N11
Ik zag dat de [kenteken 8] vertrok vanaf de [adres 2] .
9.54
N22
N42
Wij zagen dat de [kenteken 8] het terrein van het Esso tankstation (hierna Esso genoemd), gevestigd aan het Hullerpad 34 te Lunteren, opreed.
Wij zagen dat [verdachte] als bestuurder en enige inzittende uitstapte en naar een onbekende man, NN1, liep.
Wij zagen dat [verdachte] en NN1 ter hoogte van een voor de [kenteken 8] geparkeerd staande witte bestelbus Opel Vivaro met elkaar stonden te praten.
10.02
N65
Ik zag dat de witte Opel Vivaro was voorzien van het kenteken
[kenteken 9] .
10.03
N22
N42
Wij zagen dat er nog een witte bestelauto Peugeot Expert voorzien van het kenteken [kenteken 10] bij de [kenteken 8] en de [kenteken 9] werd geparkeerd. Wij zagen dat er uit de [kenteken 9] een man, NN2, als bestuurder uitstapte.
Wij zagen dat NN2 met [verdachte] en NN11 ging staan praten.
10.04
N65
Ik zag dat [verdachte] als bestuurder en enige inzittende in de [kenteken 10] stapte en vertrok.
10.05
N22
N42
Wij zagen dat NN1 en NN2 de shop van de Esso binnengingen.
10.1
N93
Ik zag dat de [kenteken 10] , met [verdachte] als bestuurder, bij de [adres 2] te Lunteren geparkeerd werd.
10.31
N65
Ik zag dat de [kenteken 10] bij de [adres 2] vertrok.
10.33
N22
N42
Wij zagen dat de [kenteken 10] het terrein van de Esso opreed en bji de [kenteken 8] en de [kenteken 9] geparkeerd werd. Wij zagen dat [verdachte] uit de [kenteken 10] stapte. Wij zagen dat NN1 en NN2 naar [verdachte] liepen en dat zij met z’n drieën stonden te praten. Wij zagen dat [verdachte] als bestuurder en enige inzittende in de [kenteken 9] stapte en vertrok. Wij zagen dat NN1 als bestuurder en enige inzittende in de [kenteken 8] stapte en bij de Esso bleef staan. Wij zagen dat NN2 als bestuurder en enige inzittende in de [kenteken 10] stapte en vertrok.
13. Het proces-verbaal van observatie 1 november 2017, opgemaakt door verbalisant [verbalisant 8] d.d. 2 november 2017, met in de bijlage een Activiteiten-journaal (zaak 01, pagina’s 186 tot en met 189):
Ik, [verbalisant 8] , verklaar als teamleider van 6 van de Dienst Landelijke Recherche te Zwolle het volgende.
In opdracht van mij zijn op 1 november 2017 door medewerkers van de Dienst Landelijke Recherche (dynamische) observatie-activiteiten verricht. (..) Alle onder code vermelde medewerkers zijn met opsporing van strafbare feiten belast. De codenummers zijn bij mij bekend en ik verklaar dat ik de namen van de medewerkers aan de hand van de nummering ken en zij hun werkzaamheden onder mijn verantwoordelijkheid hebben verricht.
(p. 187)
Het hof begrijpt dat op pagina 187 bovenaan de datum 30 oktober 2017 moet worden gelezen als 1 november 2017, gelet op de tekst ‘Proces-verbaal van observatie 01 november 2017’ op pagina 186.
Tijdstip
Waarnemer
Waarnemingen
11.3
Start observatie omgeving [adres 14] Lunteren.
13.06
KLP81127
Ik zag dat er een witte Transportwagen Volkswagen Crafter voorzien van het kenteken [kenteken 8] het terrein van het Esso tankstation aan de [adres 14] te Lunteren opreed en parkeerde aan de achterzijde van voornoemd tankstation. Ik zag de bestuurder aansluitend uitstappen en naar het tankstation lopen.
13.2
RN281
Ik zag dat de hiervoor genoemde persoon de ‘shop’ van het tankstation verliet en weer terug liep in de richting van de [kenteken 8] . Ik herken deze persoon als [verdachte] .
13.51
RN281
Ik zag dat er een witte Mercedes Sprinter voorzien van het kenteken [kenteken 11] het terrein van de Esso aan de [adres 14] te Lunteren op kwam rijden. Deze parkeerde aan de voorzijde van het tankstation. Ik zag dat de [kenteken 8] direct hierop kwam aanrijden en haaks op de [kenteken 11] parkeerde.
13.55
KLP81127
Ik zag dat [verdachte] en drie personen uit de richting van voornoemde geparkeerde voertuigen kwamen lopen. Uit een grijze Volkswagen Caddy die ter hoogte van de voornoemde voertuigen geparkeerd stond kwamen twee mannen, NN1 en NN2.
Uit de Mercedes Sprinter [kenteken 11] kwam een man NN3.
Ik zag dat zij de ‘shop’ van het tankstation binnengingen.
14.05
RN297
Ik hoorde NN1 en NN2 in een Zuidelijk Nederlands accent spreken.
14.07
RN281
Ik zag dat [verdachte] vertrok als bestuurder en enige inzittende van de [kenteken 11] . Ik zag dat hij de [adres 14] afreed in de richting van Lunteren.
15.49
KLP81127
Ik zag [verdachte] als bestuurder en enige inzittende van de [kenteken 11] terug komen op het terrein van het tankstation van de Esso aan de [adres 14] te Lunteren.
15.52
RN281
Ik zag dat [verdachte] aan [adres 15] te Lunteren, gelegen achter het Esso tankstation aan de [adres 14] , uit de [kenteken 11] stapte en een andere persoon als bestuurder instapte in de [kenteken 11] . Ik zag dat de [kenteken 11] vervolgens het terrein van het Esso tankstation aan de [adres 14] te Lunteren verlaat en rechts afsloeg in de richting van Lunteren.
15.55
RN291
Ik zag [verdachte] als bestuurder en enige inzittende van de [kenteken 8] rijden over de [adres 14] te Lunteren in de richting van de snelweg A30.
16.03
KLP81127
Ik zag dat de [kenteken 11] stopte op een parkeerplaats tegenover een tankstation aan de Hogevalkseweg te Lunteren. Ik zag dat de bestuurder en enige inzittende van dit voertuig contact maakt met de bestuurder van een witte bestelbus die al op deze locatie aanwezig was.
16.05
KLP81127
Ik zie de witte bestelbus en de [kenteken 11] het terrein afrijden en terug rijden in de richting van de [adres 3] te Lunteren.
16.1
RN297
RN281
Wij zagen dat de [kenteken 11] en de witte bestelbus op het terrein van [medeverdachte 6] houthandel aan de [adres 3] te Lunteren stonden.
16.53
RN281
Ik zag dat de [kenteken 11] en de witte bestelbus op de [adres 3] linksaf sloegen in de richting van Lunteren.
16.55
RN291
Ik zag dat de [kenteken 11] en de witte bestelbus beide slechts de bestuurder als inzittenden hadden. Ik zag dat de bestelbus het opschrift “ [verhuurbedrijf] ” had en was voorzien van het kenteken [kenteken 12] .
17.05
KLP81125
Ik zag dat de [kenteken 11] op de [adres 14] te Lunteren richting oprit van de snelweg A-30 richting Arnhem reed. Ik zag dat de [kenteken 12] de [adres 14] vervolgde en onder de snelweg A-30 door reed.
18.07
RN281
Ik zag dat de [kenteken 11] stopte op de parkeerplaats “Schaik” aan de A50. Vervolgens zag ik dat er uit een zwarte Mercedes-Benz AMG C-43 voorzien van het kenteken [kenteken 15] een persoon stapte die als bestuurder instapte in de [kenteken 11] . Ik zag dat de bestuurder van de [kenteken 11] hiervoor was uitgestapt en vervolgens als bijrijder instapte in de [kenteken 15] . De [kenteken 15] vertrok met zeer hoge snelheid van de parkeerplaats. De [kenteken 11] vervolgde zijn weg over de snelweg.
14. Proces-verbaal van bevindingen van verbalisant De Ruiter, met bijlagen, d.d. 27 februari 2018 (zaak 01, pagina’s 236-243), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant De Ruiter:
Op 20 februari 2018 is op het woonadres van verdachte [verdachte] aan de [adres 12] in Ede een gesloten envelop aangetroffen die was gericht aan [medeverdachte 8] , [adres 17] .
Een kopie van de envelop en de inhoud (
hof: brief van [verdachte] aan [medeverdachte 8] en een opsomming op 2 A4-tjes over geld waarvan [verdachte] meent recht te hebben) wordt bij dit proces-verbaal gevoegd (
hof: zaak 01: pagina’s 239 tot en met 243).
Een deel van de opsomming is terug te lezen in een Sms-bericht van 12 februari 2018 (
hof: zaak 01, pagina 243) van het bij [verdachte] in gebruik zijnde telefoonnummer [telefoonnummer 1] aan het telefoonnummer [telefoonnummer medeverdachte 8] waarvan de tenaamstelling [medeverdachte 8] , [adres 16] is. Hierin staat te lezen dat:
“vandaag kom ik me centen halen. Ik zal de helft van die 6500 liter betalen. Dat is 4875,- als ik dat van het totaal bedrag afhaal. Blijft er 10.535,- Eur”.
15. Proces-verbaal van bevindingen d.d. 17 mei 2018 , met bijlagen, zaak 01, pagina’s 245 tot en met 405), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 2] :
(p. 245)
Doorzoekingen
Tijdens de doorzoekingen op 20-02-2018 in de panden aan de [adres 18] (
hof: het adres van de partner van verdachte [verdachte],
[medeverdachte 1]) en de [adres 12] (
hof: de woning van de ouders van [verdachte] , alwaar verdachte [verdachte] regelmatig verblijft) zijn diverse administratieve bescheiden en aantekeningen aangetroffen en in beslag genomen. Zo werd er op de [adres 12] een “
Informatieblad APAAN” aangetroffen (voorzien van In Beslagname Code (hierna IBN)-code C0004.02.02.001.011/
hof: opgenomen onder pagina 307 tot en met 311 van zaak 01)waarop is te lezen dat het stuk is uitgebracht in December 2012 door het Nederlands Forensisch Instituut (hierna NFI). In dit stuk is te lezen dat dit een informatieblad betreft met een overzicht van de chemische kennis die er bij de afdeling Verdovende Middelen van het NFI is over de stof a-fenylacetoacetonitril (APAAN).
Verder werd op de [adres 18] een aantekeningenblad aangetroffen (zie IBN-code G0045.03.03.002.002/
hof: pagina 282 van zaak 01) waar op een procedé wordt beschreven waarin ook “
Caustic” en “
Zoutzuur”, worden genoemd. Zowel het procedé als de stoffen passen binnen de productie van synthetische drugs. Verder werd de term “
Snel” een aantal keren genoemd, hetgeen ambtshalve bekend is als een term om de synthetische drugs speed mee aan te geven.
(..)
(p. 246)
Bevindingen
Drugslab Driebruggen
Op maandag 03-04-2018 werd in onderzoek 26Culpeper een drugslab ontmanteld aan het [adres 7] in Driebruggen.
Het drugslab dat op 03-04-2017 aan het [adres 7] in Driebruggen werd ontmanteld betrof volgens de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (hierna LFO) een amfetamine-lab. In het procedé voor de productie van amfetamine worden onder andere mierenzuur, zoutzuur, caustic soda en methanol gebruikt. In de bij [verdachte] aangetroffen administratie met IBN-code C0004.03.02.001.006 en C0004.03.02.001.007(
hof: zaak 01, pagina’s 321- 322), zijnde aantekeningenbladen, is te zien dat in de aantekeningen de datum ma 3-04-2017 en de afkortingen “ZZ” en “MIR” worden genoemd.
[verdachte] verklaarde op 27-02-2018 dat met “ZZ” zoutzuur wordt bedoeld. Met “MIR” wordt vermoedelijke mierenzuur bedoeld. Op het aantekeningenblad worden verder de termen “Caustic” en “Methanol” genoemd. Verder werden op het aantekeningenbladen met IBN-codes C0004.03.02.00J.006 en C0004.03.02.001.007 de naam “ [naam] ” en een aantal data genoemd: “vr 24-03-2017”, “vr 31-3” en “Di 4-04”. Hierin is een terugkerend thema de eerder genoemde chemische stoffen in combinatie met hoeveelheden “Cans” of “lite?’ en “Huur bus”.
(p. 250)
Administratie
In de onder verdachte aangetroffen administratie, pakbon met IBN-code C0004.03.01.002.003, en een factuur met IBN-code C0004.03.01.002.004 (
hof: pagina’s 362 en 363)) komt voor in totaal 600 liter Mierenzuur naar voren. De pakbon en factuur zijn op naam gesteld van [bedrijf 4] , [adres 19] en zijn gedateerd 25-10-2017 en 10-11-2017.
(..)
Tevens werden de factuur (IBN-code C0004.03.01.003.003/
hof: pagina 355) en een overzicht van de bancaire overboeking (IBN-code C0004.03.01.003.004/
hof: pagina 356) aangetroffen en in beslag genomen.
Modus Operandi [verdachte]
Uit bovenstaande, hetgeen is afgeleid van observaties, geïntercepteerde communicatie, administratie en verklaringen komt naar voren dat [verdachte] doorgaans dezelfde modus operandi toepast:
1. Contact met een derde over het huren van een vrachtwagentje,
2. Contact met verhuurder van vrachtwagentje,
3. Chemicaliën ophalen en/ of overslaan bij [medeverdachte 6] / [adres 2] ,
4. Lossen op een locatie waar een drugslab/ opslaglocatie zit of op een heimelijke manier de chemicaliën overdragen aan derden die vervolgens doorrijdt naar een locatie waar een drugslab zit,
5. Eventueel afvalstoffen ophalen bij die locatie waar een drugslab zit,
6. Inleveren vrachtwagentje bij verhuurder en
7. Discussie over betaling van het werk.
16. Proces-verbaal overzicht camerabeelden, op 22 februari 2018 op ambtsbelofte opgemaakt door verbalisant [verbalisant 9] , Zaak 02, pagina’s 53 tot en met 62:
(p. 53)
Camera oprit [adres 2] Lunteren.
In de periode 20-11-2017 t/m 27-11-2017 is middels een camera zicht verkregen op de hoofdoprit van de [adres 2] Lunteren, inclusief het toegangshek. Hierbij kon worden waargenomen of vanaf de openbare weg de [adres 2] , de oprit werd genomen naar deze locatie en of men na het openen van het toegangshek links het terrein op ging, richting bijgebouwen (schuur), of rechts het terrein op ging vóór de hoofdwoning langs richting carport. Tevens kon worden waargenomen of men weer vertrok vanaf het terrein.
(p. 55)
Aantreffen productieruimtes amfetamine links en rechts van de woning
Op maandag 27 november 2017, omstreeks 23.55 uur, is een nader onderzoek ingesteld op de locatie [adres 2] te Lunteren. Links van de woning werd in de beide ruimtes van een schuur een productieruimte voor de vervaardiging van amfetamine aangetroffen.
Rechts van de woning bevond zich een carport waarbij in het overdekte en af te sluiten linkergedeelte van deze carport een destillatieopstelling voor het zuiveren van amfetamine werd aangetroffen.
Op het terrein vlakbij de productieruimte links van de woning werd een Citroen C3 voorzien van het Belgische kenteken [kenteken 13] aangetroffen en een VW Transporter, kenteken [kenteken 3] . In de VW Transporter werden diverse aan de productie van synthetische drugs gerelateerde voorwerpen en/of stoffen aangetroffen.
Waarnemingen camerabeelden
Bij het uitkijken van de camerabeelden kon het volgende worden afgeleid:
Een aantal nader te noemen voertuigen bezocht meerdere keren deze locatie. Aan de hand van het openen en sluiten van het toegangshek kon worden afgeleid of de bestuurder alleen in het voertuig zat of dat er minimaal één bijrijder bij was. In een aantal gevallen kon de bestuurder van het desbetreffende voertuig worden geïdentificeerd.
(p. 56)
Voertuig Citroen C3 kenteken [kenteken 13]
Camerabeelden
Een van de voertuigen die veelvuldig de locatie bezocht, betrof een Citroen C3, met het Belgische kenteken [kenteken 13] . Dit voertuig arriveerde altijd in de avonduren en vertrok dan weer in de nachtelijke uren.
Op 20-11-2017, omstreeks 07.49.25, in de eerste uren van de inzet van de camera werd gezien dat een Citroen met vermoedelijk in het Belgische kenteken de letters “ [letters] ” vanaf links het terrein verliet nadat de passagier van dit voertuig het toegangshek open en dicht had gedaan.
op 22-11-2017, omstreeks 22.04.10 uur rijdt vermoedelijk ditzelfde voertuig weer links het terrein op. De bestuurder opent en sluit het toegangshek. Er wordt van links naar rechts en terug over het terrein gelopen en ongeveer 12 minuten na aankomst van dit voertuig kronkelen er aan de linkerzijde van de woning grijze “walmen” omhoog.
Om ongeveer 02.06.28 uur die nacht (d.d. 23-11-2017) verlaat het voertuig, kenteken
[kenteken 13] , het terrein. Een passagier van dit voertuig opent en sluit het hek. Daarna in de nachtelijke uren geen bewegingen meer waargenomen.
Op 23-11-2017 omstreeks 19.55.20 uur rijdt het voertuig, kenteken [kenteken 13] weer links het terrein op. Een passagier opent en sluit het hek.
Op 23-11-2017, omstreeks 20.12.13 uur rijdt vermoedelijk de [kenteken 13] het terrein af. De
bestuurder opent en sluit het hek.
Op 23-11-2017, omstreeks 20.23.39 uur rijdt het voertuig, kenteken [kenteken 13] weer links het terrein op. Een passagier opent en sluit het hek. Er wordt daarna meerdere keren op het terrein van links naar rechts en vice versa over het terrein gelopen.
Omstreeks 04.04.30 uur (d.d. 24-11-2017) rijdt vermoedelijk de [kenteken 13] vanaf links het terrein af. Een passagier opent en sluit het hek. Daarna in de nachtelijke uren geen bewegingen meer waargenomen.
Op 25-11-2018 [
het hof leest in plaats van 2018: 2017] omstreeks 18.29.47 uur rijdt het voertuig, kenteken [kenteken 13] weer links het terrein op. Een passagier opent en sluit het hek. Er wordt daarna veelvuldig heen en weer gelopen over het terrein en ook krinkelen er aan de linkerzijde van de woning zo nu en dan grijze “walmen” omhoog.
Om 01.02.10 uur (d.d. 26-11-2017) vertrekt vermoedelijk de [kenteken 13] weer. Een passagier opent en sluit het hek. Daarna in de nachtelijke uren geen bewegingen meer waargenomen.
(p. 57)
Op 26-11-2017, omstreeks 21.37.40 uur rijdt het voertuig, kenteken [kenteken 13] weer links het terrein op. Een passagier opent en sluit het hek.
Om 01.44.20 uur vertrekt vermoedelijk de [kenteken 13] weer. Een passagier opent en sluit het hek. Daarna in de nachtelijke uren geen bewegingen meer waargenomen.
Op 27-11-2017, omstreeks 18.51.49 uur rijdt het voertuig, kenteken [kenteken 13] weer links het terrein op. Een passagier opent en sluit het hek. Er wordt daarna veelvuldig heen en weer gelopen over het terrein en ook krinkelen er aan de linkerzijde van de woning zo nu en dan grijze “walmen” omhoog.
Omstreeks 23.53.15 uur wordt het terrein door de politie betreden.
(p. 58)
Na het betreden van het terrein door de politie kort voor middernacht die dag werd de VW Transporter, kenteken [kenteken 3] vlak naast de links van de woning aangetroffen productieruimte voor het vervaardigen van amfetamine aangetroffen. In de VW Transporter werden diverse aan de productie van synthetische drugs gerelateerde voorwerpen en/of stoffen aangetroffen.
De op deze VW Transporter aangetroffen kentekenplaten [kenteken 3] bleken vals te zijn. De VW Transporter bleek op 31 juli 2017 te zijn gestolen in Wychen.
Voertuig VW Transporter, kenteken [kenteken 3]
Camerabeelden
Op 20-11-2017, omstreeks 18.00.10 uur rijdt het voertuig, VW Transporter, kenteken
[kenteken 3] , links het terrein op. De VW Transporter, rijdt daarna een keer van links naar rechts en weer terug over het terrein.
Om 18.42.08 uur rijdt de VW Transporter, kenteken [kenteken 3] , vanaf links het terrein af. De bestuurder opent en sluit het hek.
Om 21.30.00 rijdt de VW Transporter weer links het terrein op. De bestuurder opent en sluit het hek. Korte tijd later rijdt de VW Transporter van links naar rechts.
Op 22-11-2017 omstreeks 23.51.20 uur rijdt vermoedelijk de VW Transporter van rechts naar links over het terrein.
Op 24-11-2017, omstreeks 13.04.20 uur rijdt de VW Transporter het terrein af. De bestuurder en enige inzittende opent en sluit het hek.
De bestuurder wordt herkend als de ambtshalve bekende [verdachte] , geboren
[geboortedag] 1976.
Om 13.51.05 uur rijdt de VW Transporter weer het terrein op met als bestuurder en enige inzittende [verdachte] .
Om 14.01.25 uur rijdt de VW Transporter van links naar rechts over het terrein. [verdachte] loopt kort hierna van rechts naar links over het terrein.
Voertuig Mercedes, kenteken [kenteken 2]
Camerabeelden
Op 20-11-2017, omstreeks 18.05.00 uur rijdt een Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein op. De bestuurder, sterk gelijkend op de ambtshalve bekende [verdachte] , opent het hek.
Omstreeks 21.35.54 uur verlaat vermoedelijk de Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein.
Op 21-11-2017, omstreeks 17.19.29 uur rijdt een Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein op. De bestuurder, herkend als de ambtshalve bekende [verdachte] , opent en sluit het hek.
Omstreeks 17.28.40 uur verlaat deze Mercedes met [verdachte] als bestuurder het terrein.
Op 21-11-2017, omstreeks 20.16.19 uur rijdt een Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein op. De bestuurder opent en sluit het hek.
Omstreeks 20.52.32 verlaat vermoedelijk de Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein.
Op 22-11-2017, omstreeks 21.38.43 uur rijdt een Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein op. De bestuurder opent en sluit het hek.
Omstreeks 22.47.39 uur verlaat vermoedelijk de Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein.
Op 23-11-2017 omstreeks 12.08.57 uur rijdt een Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein op. De bestuurder, de ambtshalve bekende [verdachte] opent en sluit het hek.
Omstreeks 12.37.00 uur vertrekt de Mercedes, kenteken [kenteken 2] weer met [verdachte] als bestuurder en enige inzittende.
Op 26-11-2017, omstreeks 19.26.58 uur rijdt een Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein op. De bestuurder, sterk gelijkend op de ambtshalve bekende [verdachte] opent het hek. Voertuig rijdt klein stukje naar rechts en stopt dan.
Omstreeks 19.28.41 uur verlaat de Mercedes, kenteken [kenteken 2] , het terrein.
Tenaamstelling Mercedes, kenteken [kenteken 2]
De Mercedes C200, kleur blauw, kenteken [kenteken 2] staat op naam van [verdachte] ,
geboren [geboortedag] -1976.
Kleding [verdachte]
Op de momenten dat [verdachte] op de camerabeelden wordt herkend draagt hij steevast een donkere jas met lichtkleurige mouwen. De Mercedes, kenteken [kenteken 2] rijdt ook een aantal keren bij duisternis het terrein op, de bestuurder draagt dan een zelfde soort jas met lichtkleurige mouwen. Vermoedelijk betreft het dan ook de bestuurder [verdachte] .
Voertuig Citroen. kenteken [kenteken 14]
Camerabeelden
Op 21-11-2017, omstreeks 12.31.00 uur rijdt een grijze Citroen, kenteken [kenteken 14] links het terrein op. De bestuurder wordt herkend als de ambtshalve bekende [verdachte] .
Omstreeks 12.40.03 uur verlaat de Citroen, kenteken [kenteken 14] met [verdachte] als
bestuurder en enige inzittende het terrein.
Op 21-11-2017, omstreeks 13.06.25 uur rijdt een grijze Citroen, kenteken [kenteken 14] links het terrein op. De bestuurder wordt herkend als de ambtshalve bekende [verdachte] .
[verdachte] loopt vervolgens enige malen heen en weer over het terrein.
Omstreeks 14.01.55 uur verlaat de Citroen, kenteken [kenteken 14] met [verdachte] als
bestuurder en enige inzittende het terrein.
Op 21-11-2017, omstreeks 15.58.53 uur rijdt een grijze Citroen, kenteken [kenteken 14] links het terrein op. De bestuurder wordt herkend als de ambtshalve bekende [verdachte] .
Omstreeks 16.04.15 uur verlaat de Citroen, kenteken [kenteken 14] met [verdachte] als bestuurder en enige inzittende het terrein.
Op 24-11-2017, omstreeks 12.10.57 uur rijdt een grijze Citroen, kenteken [kenteken 14] links het terrein op. De bestuurder wordt herkend als de ambtshalve bekende [verdachte] .
Omstreeks 13.04.20 uur verlaat [verdachte] als bestuurder en enige inzittende met de VW Transporter, kenteken [kenteken 3] , het terrein. Omstreeks 13.51.05 uur rijdt [verdachte] als bestuurder en enige inzittende met de VW Transporter, kenteken [kenteken 3] , weer het terrein op.
[verdachte] loopt daarna een paar keer heen en weer op het terrein en draagt dan zwarte handschoenen.
Omstreeks 14.15.10 uur verlaat de Citroen, kenteken [kenteken 14] met [verdachte] als bestuurder en enige inzittende het terrein.
Tenaamstelling Citroen, kenteken [kenteken 14]
De Citroen Xsara Picasso, kenteken [kenteken 14] staat op naam van [vader van verdachte] , [geboortedatum en adres vader verdachte] . [vader van verdachte] is de vader van [verdachte] .
voertuig Vrachtwagen verhuurbedrijf [bedrijf 1] kenteken [kenteken 1]
Camerabeelden
Op 27-11-2017, omstreeks 14.41.22 uur rijdt een witte Mercedes vrachtwagen van
Autoverhuurbedrijf [bedrijf 1] , kenteken [kenteken 1] links het terrein op. De bestuurder wordt herkend als de ambtshalve bekende [verdachte] .
Omstreeks 15.37.26 uur loopt [verdachte] van links naar rechts op het terrein en kort daarna weer naar links met dan iets in zijn handen gelijkend op een kartonnen doos.
Omstreeks 15.39.55 uur verlaat de vrachtwagen, kenteken [kenteken 1] met [verdachte] als bestuurder en enige inzittende het terrein.
Tenaamstelling vrachtwagen, kenteken [kenteken 1]
De Mercedes vrachtwagen, type 313CDi, kenteken [kenteken 1] , staat op naam van [bedrijf 1] , [adres 20] Ede.
17. Proces-verbaal van bevindingen onderzoek [adres 2] Lunteren, d.d. 29 november 2017, zaak 02, pagina’s 64 tot en met 72), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 10] :
Ik heb op dinsdag 28 november 2017 omstreeks 00:10 uur en later een onderzoek ingesteld op het perceel [adres 2] te Lunteren. Hier was bij een inval door een arrestatieteam vermoedelijk op twee plaatsen een drugslab aangetroffen.
Onderzoek:
Ter plaatse werd mij door een lid van het arrestatieteam de labruimten gewezen. Ik zag dat linksvoor de woning een schuur stond waar links en rechts deuren open stonden. Ik zag dat de beide ruimten geheel in gebruik waren voor de illegale vervaardiging van vermoedelijk amfetamine. Ik rook voor de deuren dat er een typerende geur, die ik herken als behorend bij de illegale vervaardiging van amfetamine, uit beide ruimten kwam. Ik zag dat in deze ruimten ketels, vaten en glaswerk stonden die ik herken als behorend bij de grootschalige vervaardiging van amfetamine. Ik zag, met behulp van een warmtebeeldcamera, dat er in beide ruimten meerdere vaten een veel hogere temperatuur dan de overige goederen in de ruimten hadden. Vermoedelijk had er enkele uren hiervoor bewerking van amfetamine in de ruimten plaatsgevonden. Ik zag dat rechts van de woning een carport stond. Ik zag dat het linkergedeelte van deze carport overdekt was en dat hier een deur openstond. Ik zag in deze ruimte een destillatieopstelling staan met in werking zijnde branders onder de stoomgenerator en de destillatieketel. Ik rook een zeer sterke geur van amfetamine en zag dat er uit de koeler van de destillatieopstelling er vloeistof werd opgevangen in een maatbeker. Ik zag dat er twee fasen vloeistof in de maatbeker aanwezig waren. Dit is typerend voor een stoomdestillatie zoals die bij het zuiveren voor amfetamine gebruikt wordt. Ik zag dat deze ruimte geheel in gebruik was voor de illegale vervaardiging van amfetamine.
Ontmanteling Labruimten:
Ik heb nadat de voornoemde FTO medewerkers hun onderzoek hadden beëindigd, samen met mijn collega [verbalisant 11] alle goederen in de voornoemde ruimten nader onderzocht, beschreven, gefotografeerd en deels bemonsterd. Hiervan wordt later een inventarislijst opgesteld.
Interpretatie LFO:
De op het perceel aangetroffen schuur en carport waren in zijn geheel in gebruik voor de zeer grootschalige vervaardiging van amfetamine vanuit BMK m.b.v. de Leuckartsynthese.
Sin-sticker
LFO code
Omschrijving
Lab Ruimte = L
L-1
Doos van 50 liter rondbodemkolf met daarin afval en een kapotte 20 liter 3 hals rondbodemkolf en een kapotte 50 liter rondbodemkolf
AAIY5743NL
L-2
RVS zelfbouw reactieketel (hoogte 80 cm, diameter 80 cm) met reflux (H: 110 cm diameter 32 cm), inhoud circa 400 liter. Op de ketel is een roermotor gemonteerd. Vanaf de bovenzijde reflux een slang naar een dopvat, inhoudsmaat 200 liter (gaswasser) met daarin circa 180 liter licht zure vloeistof (PH4). In de ketel een restant groene vloeistof met olieachtige drijfogen.
AAIY5744NL
L-3
RVS zelfbouw reactieketel (hoogte 70 cm, diameter 70 cm) met reflux (H: 70 cm diameter 34 cm), inhoud circa 270 liter. Vanaf de bovenzijde reflux een slang naar een dopvat, inhoudsmaat 200 liter (gaswasser) met daarin circa 160 liter licht zure vloeistof (PH4). In de ketel een restant groene vloeistof met olieachtige drijfogen. Onder de ketel lag een gasbrander aangesloten op een gasfles.
L-4
IBC, inhoudsmaat 1000 liter met daarin circa 750 liter zure (PH-2) heldere vloeistof.
AAIY5745NL
L-5
5 brandersteunen
2 ringen t.b.v. 50 liter rondbodemkolf met daarop 2 maal 20 liter 3 hals rondbodemkolf, allen vervuild en met restant bruine olieachtige vloeistof. 50 liter rondbodemkolf bemonsterd.
4 spiraal koelers aangesloten op water, 2 x 110 cm lang, 1x 80 cm lang en 1x 70 cm lang.
Afvoer van koelwater, slangen door muur geboord en naar bodem buiten afgevoerd.
L-6
Lege IBC, inhoudsmaat 1000 liter
L-7
Klemdekselvat, inhoudsmaat 120 liter, voor circa ¾ gevuld met een dikke sterke basische drab
L-8
Pallet met daarop o.a.:
- 2 ringen t.b.v. 50 liter rondbodemkolf
- diverse gereedschap
- Tie-wraps
- aansteker
- rol vuurvast koord
- scheitrechter
- 1 lege zak caustic soda.
L-9
4 jerrycans, inhoudsmaat 20 liter, leeg met restanten heldere rokende zure vloeistof
L-10
Gebruikte verwarmingsdeken tbv 200 liter klemdekselvat
AAIY5746NL
L-11
Pallet met daarop 20 zakken, inhoudsmaat 25 kg, caustic soda merk Atz Natron en 8 losse zakken, inhoudsmaat 25 kg, caustic soda merk HATP
AAIY5747NL
L-12
6 jerrycans inhoudsmaat 20 liter en 5 jerrycans inhoudsmaat 25 liter, met stift opschrift ‘MIR’ allen geheel gevuld met een heldere zure vloeistof met de geur van mierenzuur.
AAIY5748NL
L-13
2 dopvaten, inhoudsmaat 200 liter, etiket formamide. 1 keer vol, 1 keer voor circa 1/3 gevuld met heldere neutrale vloeistof en 2 jerrycans, inhoudsmaat 25 liter, met stift opschrift ‘FOR’ gevuld met heldere neutrale vloeistof. FD=> formamide.
L-14
Klemdekselvat, inhoudsmaat 200 liter, voor circa ¾ gevuld met een olieachtige vloeistof met de geur van BMK.
AAIY5749NL
L-15
Klemdekselvat, inhoudsmaat 200 liter, met circa 90 liter zure olieachtige vloeistof met de geur van BMK en Klemdekselvat, inhoudsmaat 200 liter, met circa 70 liter zure olieachtige vloeistof met de geur van BMK (monster).
L-16
3 gasflessen en 3 gasflessen aangesloten op gasbrander
L-17
Maatbeker, inhoudsmaat 5000 ml met daarin circa 2000 ml vloeistof waarvan circa 300 ml olieachtige drijflaag, vermoedelijk 1e fase met drijflaag N-formylamfetamine.
L-18
8 jerrycans, inhoudsmaat 20 liter, allen leeg vervuild met restanten bruine olieachtige vloeistof.
L-19
Jerrycan, inhoudsmaat 20 liter, geheel gevuld met een heldere rokende sterke zure vloeistof.
Volkswagen Transporter [kenteken 3] = B
AAIQ3985NL
B-1
RVS zelfbouw reactieketel (hoogte 100 cm, diameter 80 cm) met los erbij een koeler (H: 80 cm diameter 12 cm), inhoud circa 500 liter. Op de ketel is een roermotor gemonteerd. In de ketel een restant bruine olieachtige vloeistof.
AAIY5750NL
B-2
5 jerrycans, inhoudsmaat 20 liter en 1 jerrycan, inhoudsmaat 25 liter, allen geheel gevuld met een heldere zure rokende vloeistof.
B-3
2 gasflessen
AAIQ3986NL
B-4
4 gasbranders
2 pollepels
Maatbeker
Tas met doppen voor jerrycans
Slangen
Vloeistofpomp
Big-shopper tas met daarin plastic zak met circa 10 kg geel poeder, geur APAA(N), FD => APAA (monster).
Opslag en loogruimte = O
O-1
Slakkenhuis afzuiging
O-2
20 gasflessen, waarvan er nog 13 verzegeld waren
AAIY5751NL
O-3
IBC, inhoudsmaat 1000 liter, geheel gevuld met een sterk basische waterige vloeistof met olieachtige drijflaag.
O-4
Dopvat, inhoudsmaat 200 liter, leeg met etiket formamide.
O-6
Vloeistofpomp.
O-7
19 lege zakken caustic soda, inhoudsmaat 25 kg.
AAIY5752NL
O-8
2 klemdekselvaten, inhoudsmaat 200 liter, leeg met restant basische vloeistof met drijfogen
4 klemdekselvaten, inhoudsmaat 120 liter, waarvan 2 leeg met restanten basische vloeistof met drijfogen, 1 voor circa de helft gevuld en 1 voor circa 3/5 (monster) gevuld met een waterige, sterk basische vloeistof met een dunne olieachtige drijflaag.
4 vervuilde maatbekers, inhoudsmaat 5000 ml met de geur van amfetamine achtige stoffen.
O-9
4 jerrycans, inhoudsmaat 20 liter, leeg en vervuild met restanten bruine olieachtige vloeistof, geur amfetamine achtige stoffen
6 jerrycans, inhoudsmaat 10 liter, leeg en ongebruikt.
O-10
Spiraal koeler en glazen koppelstukken.
Destillatie ruimte = D
AAIY5742NL
D-1
Destillatie opstelling met stoomgenerator en destillatieketel, gemodificeerde industriële ketels. S
Stoomgenerator met daaronder 3 gasbranders, elk aangesloten op gasfles.
Destillatieketel (hoogte 74 cm en diameter 45 cm), inhoud circa 115 liter met daarin nog circa 30 liter basische bruine vloeistof. Onder de destillatieketel waren 2 gasbranders bevestigd, samen aangesloten op 1 gasfles. Onder de uitloop van de koeler stond een maatbeker, inhoudsmaat 5000 ml met daarin circa 2400 ml vloeistof waarvan circa 1700 ml als olieachtige drijflaag. Naast deze maatbeker stond een maatbeker, inhoudsmaat 5000 ml met daarin circa 6000 ml (??) vloeistof, waarvan circa 4000 ml olieachtige drijflaag. FD en Kleurreactietest olielaag => amfetamine.
D-2
4 jerrycans, inhoudsmaat 25 liter, allen geheel gevuld met dik stroperige bruine drab (destillatieafval) en een maatbeker, inhoudsmaat 5000 ml met circa 2500 ml dik stroperige bruine drab.
D-3
10 jerrycans, inhoudsmaat 10 liter, allen leeg en ongebruikt.
D-4
Au bain marie bak, LxBxH 150x77x76 met een deksel met 2 ronde gaten met een diameter van 60 cm.
In deze bak stonden o.a. 4 jerrycans, inhoudsmaat 25 liter, 3 geheel gevuld en 1 voor circa ½ gevuld met een dik stroperige bruine drab.
RVS kokers, 3 van 4x4 cm en 2 van 2x2 cm.
D-5
Aanrecht met o.a.:
- 2 x lege en ongebruikte jerrycan, inhoudsmaat 10 liter en in 1 jerrycan een trechter
- waterslang
- 3 x fles, inhoudsmaat 1 liter, bio-ethanol
- 6 maatbekers, inhoudsmaat 5000 ml, allen leeg
- maatbeker, inhoudsmaat 2000 ml met daarin circa 600 ml vloeistof met daarvan een olieachtige drijflaag van circa 200 ml
- maatbeker, inhoudsmaat 5000 ml, met daarin circa 2600 ml vloeistof met daarvan een olieachtige drijflaag van circa 1500 ml
- 3 gasbranders
- pollepel
(Huis/woning) = H
H-1
Zelfbouw RVS destillatieketel (hoogte 57 cm, diameter 45 cm) inhoud circa 90 liter, schoon en leeg.
Steun tbv destillatiekoeler.
H-2
Tot stoomgenerator gemodificeerd bierfust
H-3
Deksel tbv 200 liter klemdekselvat met roermotor
H-4
2 gasbranders
H-5
In gangkast, jerrycan, inhoudsmaat 25 liter, etiket zwavelzuur met daarin circa 10 liter sterk zure lijvige vloeistof, FD => zwavelzuur
H-6
4 jerrycans, inhoudsmaat 25 liter, 3 geheel gevuld en 1 voor de helft gevuld met een heldere sterk zure rokende vloeistof.
18. Rapport van het NFI Drugsonderzoek aan materialen aangetroffen op de locatie [adres 2] te Lunteren d.d. 28 november 2017, van 19 december 2017, met zaaknummer 2017.12.05.183 (aanvraag 001) van [medewerker 2 NFI] , Zaak 02, pagina’s 166 tot en met 170:
(p. 168-169)
Resultaten.
De resultaten van het onderzoek zijn vermeld in tabel 1. Van vloeistoffen die uit meerdere lagen bestaan, zijn alleen de hoofdcomponent(en) van de olieachtige laag vermeld.
Tabel 1 Onderzoeksmateriaal en resultaat
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
AAIY5743NL / L-2
Monster bruine olieachtige resten en een blauwe vloeistof
Bevat
N-formylamfetamine
AAIY5744NL / L-3
Monster bruine olieachtige resten en een blauwe vloeistof
Beval
N-formylamfetamine
AAIY5745NL / L-5
Monster bruine vloeistof
Bevat amfetamine in een sterk zure waterige vloeistof
AAIY5746NL / L-11
Monster witte korrels
Bevat natriumhydroxide (conform etiket)
AAIY5747NL / L-12
Monster kleurloze vloeistof
Bevat mierenzuur
AAIY5748NL / L-13
Monster kleurloze vloeistof
Bevat formamide
AAIY5749NL / L-15
Monster bruine olieachtige resten op een lichtgele vloeistof
Beval
N-formylamfetamine
AAIQ3985NL / B-1
Monster donkerkleurige olieachtige vloeistof op een donkergroene vloeistof
Bevat BMK
AAIY5750NL / B-2
Monster kleurloze vloeistof
Bevat (geconcentreerd) zoutzuur
AAIQ3986NL / B-4
Monster geel poeder en brokjes
Bevat APAA
AAIY5751NL / O-3
Monster bruine olieachtige resten op een kleurloze vloeistof
Bevat amfetamine
AAIY5752NL / O-8
Monster bruine olieachtige resten op een kleurloze vloeistof
Bevat amfetamine
AAIY5742NL / D-1
Monster kleurloze olieachtige vloeistof op een geringe kleurloze vloeistof
Bevat amfetamine
Conclusie
In het onderzoeksmateriaal is amfetamine, BMK en zoutzuur aangetoond.
Een groot deel van het onderzoeksmateriaal is gerelateerd aan de vervaardiging van amfetamine uit BMK met de Leuckartmethode.
Daarnaast is een deel van het onderzoeksmateriaal te relateren aan de vervaardiging van BMK uit APAA(N) met zoutzuur.
19. Proces-verbaal van verhoor van getuige d.d. 25 januari 2018, op ambtsbelofte opgemaakt door verbalisant [verbalisant 1] , met bijlagen, Zaak 02, pagina’s 179 tot en met 204), voor zover inhoudende als verklaring van de getuige [getuige 2] ”
(p.180)
Ik ben eigenaar van het bedrijf [bedrijf 13] in Lunteren. Dit bedrijf bemiddeld in de verhuur van woningen.
De heer [medeverdachte 2] , [medeverdachte 2] , heeft het pand aan de [adres 2] te Lunteren gehuurd. Het eerste contact is met zijn dochter geweest, telefonisch. Hierna heb ik samen met de dochter en [medeverdachte 2] de woning bezichtigd op 15 juni 2017.
(p. 181)
Diezelfde avond gaven ze aan het pand te willen huren. Hierna is de huurovereenkomst opgemaakt en ondertekend op het kantoor van [naam] , de eigenaar van het pand. De huurprijs was 1500 euro per maand. Eind oktober 2017 heb ik de huurder benaderd omdat ik een andere potentiële huurder had, maar de huurder wilde blijven huren. Ik heb toen een factuur verzonden naar de huurder.
De huur moest per half jaar vooruit worden betaald. Daarnaast moest een borg van 1500 euro worden voldaan. De betaling is via de bank gegaan. Ik heb daar facturen voor geschreven. De huur is door zijn ( [medeverdachte 2] ) dochter betaald. Er is twee keer een bedrag van 5000 euro overgemaakt. De resterende 600 euro is cash betaald (
hof: factuur d.d. 24-6-2017, pagina 195 zaak 02).
De tweede factuur, voor het tweede halfjaar, is betaald door [verdachte] . Dat was een bedrag van 9000 euro
(hof: pagina 356 van zaak 01). Ik kende deze [verdachte] niet, maar het bedrag kwam overeen en het factuurnummer en klantnummer ook.
Op 23 november 2017 kreeg ik via de post een schrijven van [verdachte] . In deze brief zat een verzoek tot terugbetaling (geheel of gedeeltelijk) van het door hem gestorte geld.
20. Proces-verbaal van bevindingen d.d. 18 juli 2018, met bijlagen( zaak 02, pagina’s 225 tot en met 231), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] :
(p. 225)
In het onderzoek 26SharonHill werd het voertuig voorzien van kenteken [kenteken 5] voorzien van geluidsopnameapparatuur, een baken en camera’s. Dit voertuig werd door verdachte [verdachte] meerdere malen gehuurd, zo ook op 14 en 15 november 2017. Op deze dagen zat [verdachte] samen met dezelfde bijrijder in het voertuig en werden meerdere locaties bezocht en verschillende gesprekken gevoerd.
Baken en camera’s
Op 14 november 2017 reed [verdachte] samen met een bijrijder richting Oosterhout. Daar werden acht pallets geladen. Deze pallets werden later gelost op de [adres 3] te Lunteren.
Op 15 november 2017 reed [verdachte] met dezelfde bijrijder wederom richting Oosterhout. Daar werden opnieuw acht pallets geladen. Ook deze pallets werden gelost op de [adres 3] te Lunteren. Omstreeks 13.09 uur werd in het voertuig ( [kenteken 5] ) een pallet met een IBC, ongeveer halfvol kleurloze vloeistof geladen op de [adres 3] te Lunteren. Deze pallet met de IBC werd vervolgens omstreeks 14.09 uur uitgeladen op de [adres 2] te Lunteren. Het voertuig staat op dat moment in een garage, schuur of overkapping. Omstreeks 14.08 uur werd via de camera in het voertuig gezien dat in de garage, schuur of overkapping een onbekende man (niet zijnde [verdachte] of zijn bijrijder) met handschoenen aan, een kan met doorzichtige vloeistof vult vanuit vermoedelijk een ketel.
Omstreeks 18.24 uur werd op de [adres 2] te Lunteren een pallet met een IBC geladen, ongeveer driekwart vol donkere vloeistof. Deze pallet met IBC werd vervolgens gelost op de [adres 3] te Lunteren.
21. Proces-verbaal van bevindingen OVC in Renault Midlum [kenteken 5] , op ambtseed opgemaakt door verbalisant [verbalisant 12] , met bijlagen, zaak 02, pagina’s 265-294:
(p. 265)
Op 14 en 15 november 207 werd met een technisch hulpmiddel vertrouwelijke communicatie met een technisch hulpmiddel opgenomen in de vrachtauto met kenteken [kenteken 5] .
(p. 266)
De sessies bevatten gesprekken tussen [verdachte] aangeduid met 001 en de andere persoon aangeduid met NNM1
(p. 285)
Gesprek sessie 6216, na 10.33 uur (15 november 2017)
001: (..) die [medeverdachte 2] (
het hof begrijpt [medeverdachte 2]) krijgt het nog wel te horen. Ik heb daar (het hof begrijpt: van de woning aan de [adres 2] te Lunteren) de glazen laten wassen. Het hele huis. Kostte anderhalve meier.
NNM1: Hoezo betaalt hij niet dan?
001: Weet ik niet. Maar eerdaags weet hij het wel. Zitten er andere sloten in het huis. Kan hij opdonderen. Doet nog voor een halfjaar huur betalen bij de makelaar.
NNM1: Die jongen die daar woont daar?
001: Ja. Het is op zijn naam. (..)
NNM1: Maar jij geeft hem toch ook geld?
001: Hij heeft net een half jaar voor niks gewoond daar.(..)
Hij heeft daar een halfjaar in dat huis gezeten man.
NM1: Waar is hij nou dan?
001: Ja nog steeds maar hij moet blijven zitten effe tot dat ik dat halfjaar huur voor de 30 november betaald heb.
NNM1: Wil die dat niet dan?
001: Dat interesseert mij niet wat hij wilt. Hij moet er straks uit als er betaald is. (..) En als hij moeilijk blijft doen schiet ik hem zo met de Kalasjnikov voor zijn harses. (..)
(..) Hij moet effe blijven voor dat ik voor de 30 de huur betaald heb voor een halfjaar. Dan doe ik er andere sloten in. Komt hij niet meer binnen. Kan die opdonderen.
NNM1: Maar niet dat ie je verlinkt of zo
001: Moet ie doen. Dan heeft ie een probleem jong. Hallo. Daar zit er daar eentje. Dan heeft hij echt een probleem. Dan gaat hij sowieso dood. Dat kan ik je nou al wel vertellen.
(p. 290)
Gesprek sessie 6222, na 14.15 uur (15 november 2017)
001 : [medeverdachte 2] is denk ik een portie klappen aan het vragen.(..)
001 (..) Moet gewoon niet zo raar doen. Hij woont daar gratis. Moet niet denken dat hij king is anders stomp ik hem de ogen dicht.(..)
NNM1 : Hij denkt zeker dat het een grapje is wat voor werk daar gedaan wordt. Dat dat niks voor stelt. Kan beter serieus zijn.
(..)
(Telefoongesprek [verdachte] )
Hij heb zo ruzie met mij. Zal ik hem dat vertellen. Ook goed joh. Hij krijgt die 10 rooien niet. Heeft een half jaar voor niks gezeten daar. (..)
001 : Wat gezeik donder op. Wil hij 10 rooien hebben. Heeft godverdomme gratis gezeten.
NNM1 : Hoe komt hij daar ineens bij dan?
001 : Krijgt ze om de oren. Heb ik er eindelijk iemand in zitten gaat hij lopen wauwelen met zijn grote bek. Nou is tie bang zeker. 10 rooien. Niet goed bij zijn hoofd.(..)
001 : Hij heeft een half jaar voor niks gewoond.
NNM1 : Ze zijn pas sinds kort aan het werk.
001 : Wat denkt hij nou dan. Moet hij er eentje hebben of zo?
NNM1 : Zou zeggen als het je niet aan staat donder maar op.
001 : Ja maar ik moet iemand in dat huis hebben zitten. Iemand die het op zijn naam neemt.(..)
001 : Ja en ik betaal nou voor een half jaar weer. Dan trap ik hem er uit. Opdonderen. Moet hij nou die gek. Ik ga geen 10 rooien aan hem geven.
22. Proces-verbaal van bevindingen d.d. 27 februari 2018 (zaak 02, pagina’s 206 tot en met 209), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] :
(p. 206)
Dit proces-verbaal legt een koppeling tussen het proces-verbaal overzicht waarnemingen camerabeelden oprit [adres 2] Lunteren voorzien van documentcode 26Scappoose-00127 (
hof: pagina’s 52-62, Zaak 02) en geïntercepteerde telecommunicatie op het telefoonnummer [telefoonnummer 1] , in gebruik bij verdachte [verdachte] .
Maandag 20 november 2017
Verdachte [verdachte] zou op maandag 20 november 2017 tussen 18.05 uur en 21.35 uur op de [adres 2] te Lunteren aanwezig zijn geweest. Hij kwam aan en reed weg in een Mercedes voorzien van kenteken [kenteken 2] .
(..)
Om 21.37.46 uur krijgt [verdachte] een SMS van de gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer 11] met de volgende inhoud: Heb jij nog 6 lege jerrycan, (dossierpagina 214).
Om 21.38.46 uur belt [verdachte] met de gebruiker van het telefoonnummer
[telefoonnummer 11]
(hof: pagina 215) In dit gesprek zegt [verdachte] onder andere: wat moet je hebben dan, die heb ik wel eh, die staan er nog wel eh, maar ah ik kom d’r net vandaan dus kan nu niet meer terug daar.
(p.215)
Nummer [telefoonnummer 1] t.n.v. [verdachte] belt naar nummer [telefoonnummer 11] d.d. 20 november 2017, 21.38.46 uur, sessienummer 13118 (locatie beller: [adres 21] Lunteren):
[verdachte] (T) belt uit met NNman2089(2)
T: wat moet je hebben dan, die heb ik wel eh, die staan er nog wel eh, maar eh ik kom d’r net vandaan dus kan nu niet meer terug daar (
het hof begrijpt: de [adres 2] te Lunteren).
(..)\
2: ik heb nog 100 liter staan
T: wat?
2: zout
(..)
T: ken je die kwijt, heb je niet meer? Dat kan ik gewoon kwijt.
2: (..) ik denk iets 100 liter
T: (..) kan ik gewoon kwijt eh, geen probleem.
(..)
T: Ik heb wat cans, (..) dus ken je er gewoon in gooien
(..)
T: er staan er wel meer als 6 hoor (..) we kunnen daar weer brengen dus eh we kunnen het dar neerzetten weer.
(..)
T: betalen ze voor
(..)
2: wat geven hun dan?
T: hun betalen 4 euro bij ons.
23. Proces-verbaal met betrekking tot tapgesprekken omtrent overpompen bij [medeverdachte 6] d.d. 18 juni 2018, met bijlagen (zaak 03, pagina’s 1 tot en met 9), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] :
Aansluiten telefoontap
Gedurende het onderzoek 26SharonHill werd op 10 oktober 2017 een tap aangesloten op het telefoonnummer [telefoonnummer 1] , vermoedelijk in gebruik bij de verdachte [verdachte] .
(p. 6)
Sessie 39588
Nummer [telefoonnummer verdachte] t.n.v. [verdachte] belt uit naar nummer [telefoonnummer medeverdachte 9] t.n.v. NN [medeverdachte 1] d.d. 19 februari 2018, 13.18.10 uur:
001: Heb jij tijd of niet?
NN: Euh waarvoor?
001: Voor euh pompen
NN: Oh moet ik effe… (ONV) moment ja… ja dat kan wel
001: Ja maar ik ben daar al bezig dus ik weet niet euh weet jij hoe jij dan hier moet komen of niet?
NN: Nee dan weet ik niet hoe ik daar moet komen he
001: Moet ik effe aan mijn vader vragen of niet?
(..)
NN: ja
Sessie 39590
Nummer [telefoonnummer verdachte] t.n.v. [verdachte] belt uit naar nummer [telefoonnummer 5] t.n.v. NN [medeverdachte 10] , [adres 22] d.d. 19 februari 2018, 13:19:39:
001: He kan jij [medeverdachte 1] misschien even ophalen of niet?
NN: ja
001: En dan even hier bij die boer brengen
NN: Wie bij de boer?
001: Ja hier zo, dat weet zij wel dat weet zij wel.
(p. 7)
001: kan dat of kan dat niet?
NN; Ja mot maar
001: Oke, dan bel ik even op dat ze die ding mee moet nemen.
Sessie 39591
Nummer [telefoonnummer verdachte] t.n.v. [verdachte] belt uit naar nummer [telefoonnummer medeverdachte 9] t.n.v. NNV [medeverdachte 1] d.d. 19 februari 2018, 13:20:42:
NNV: ja
001: Moet je ook effe die masker meenemen.
NNV: ja is goed.
Sessie 39592
Nummer [telefoonnummer verdachte] t.n.v. [verdachte] belt uit naar nummer [telefoonnummer medeverdachte 6] t.n.v. [medeverdachte 6] d.d. 19 februari 2018, 13:31:32:
001: Hoi kun jij het hek misschien open doen.
24. Proces-verbaal van bevindingen d.d. 15 november (zaak 03, pagina’s 11 en 12), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] :
Dit proces-verbaal heeft tot doel de gebruiker van het mobiele telefoonnummer [telefoonnummer medeverdachte 6] te identificeren als [medeverdachte 6] , geboren op [geboortedag medeverdachte 6] te [geboorteplaats medeverdachte 6] , woont [adres 3] te Lunteren.
Uit een CIOT-bevraging op het telefoonnummer [telefoonnummer medeverdachte 6] blijkt dat het nummer gekoppeld is aan een KPN abonnement op naam van [medeverdachte 6] , [adres 3] te Lunteren.
Uit navraag in de politiesystemen komt naar voren dat het telefoonnummer [telefoonnummer medeverdachte 6] op 15 januari 2015 is gekoppeld aan [medeverdachte 6] .
Gezien voornoemde bevindingen kan gesteld worden dat de gebruiker van telefoonnummer [telefoonnummer medeverdachte 6] is genaamd [medeverdachte 6] , geboren op [geboortedag medeverdachte 6] te Ede.
25. Proces-verbaal van bevindingen d.d. 1 maart 2018 (zaak 03, pagina’s 23 en 24), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] :
Uit de lopende tap in onderzoek 26SharonHill is naar voren gekomen dat verdachte [verdachte] regelmatig telefonische contacten onderhoudt met een NNvrouw. Deze vrouw maakt gebruik van het telefoonnummer [telefoonnummer 10] .
Uit een CIOT-bevraging op het telefoonnummer [telefoonnummer 10] blijkt dat het telefoonnummer gekoppeld is aan een Vodafone abonnement op naam van [medeverdachte 1] .
Uit navraag in de politiesystemen komt naar voren dat het telefoonnumer [telefoonnummer 10] op 13-05-2015 is gekoppeld aan [medeverdachte 1] , geboren op [geboortedag medeverdachte 1] te [geboorteplaats medeverdachte 1] , woonachtig [adres 18] .
De gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer 10] noemt zichzelf een aantal keer ‘ [medeverdachte 1] ’ en [verdachte] noemt de gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer 10] ook vaak [medeverdachte 1] ’. (..)
Gezien voorgaande bevindingen wordt [medeverdachte 1] , geboren op [geboortedag medeverdachte 1] te [geboorteplaats medeverdachte 1] geïdentificeerd als gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer medeverdachte 9] .
26. Proces-verbaal van inbeslagneming d.d. 19 maart 2018 (zaak 03, pagina’s 34 en 35), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 8] :
Naar aanleiding van onderzoeksbevindingen en een tapgesprek in het onderzoek 26SharonHill, waarin verdachte [verdachte] spreekt over het overpompen van een vloeistof waarbij een gasmasker nodig is, werd door mij op 22 februari 2018 het perceel [adres 3] te Lunteren betreden.
Ik had gezien dat achter een aantal strobalen, aan de kopse kant van de overkapping, een groot aantal jerrycans stond, waarvan mij ambtshalve bekend is dat deze ook vaak worden aangetroffen in productielocaties voor synthetische drugs. Nadat ik aan [medeverdachte 6] had verteld dat hij niet tot antwoorden verplicht was en hem erop had gewezen dat hij gebruik kon maken van rechtsbijstand, verklaarde hij ( [medeverdachte 6] ) dat de jerrycans een dag eerder geleverd waren door een vrachtauto met Pools kenteken. Hij had in zijn woning een zogenaamde vrachtbrief van deze jerrycans liggen. [medeverdachte 6] overhandigde mij daarna een vrachtbrief met daarop in het Pools een bedrijfsnaam uit Polen en de chemische stoffen Ws-UN1789 en Hydrochloric acid vermeld.
Ik zag dat aan de achterzijde van de overkapping een aanhangwagen met huif stond. In deze aanhanger stond een zestal grote blauwe vaten en een groot aantal gevulde jerrycans.
In de overkapping rook ik een sterke chemische lucht die ik herkende als de chemische lucht die ik ook vaak heb geroken in productielocaties voor synthetische drugs. Ik zag dat onder deze overkapping een groot aantal stalen IBC frames stond die gevuld waren met haard hout. Achter de eerste rij gestapelde IBC frames zag en rook ik dat een groot aantal IBC frames gevuld was met jerrycans. Tevens stonden er diverse IBC’s die gevuld waren.
In de gesloten schuur zag ik 3 lege IBC’s staan. Tevens stond er een groot aantal pallets met daarop zakken calcium carbonaat. Mij is het ambtshalve bekend dat zakken calcium carbonaat de laatste tijd veelvuldig worden gebruikt als deklading van APAA.
Gezien vorenstaande bestond het sterke vermoeden dat de schuur en overkapping op perceel [adres 3] te Lunteren gebruikt werden als opslagplaats van chemicaliën die gebruikt worden voor de productie van synthetische drugs of dat hier afval werd opgeslagen afkomstig uit de productie van synthetische drugs.
De chemicaliën zijn door het LFO bemonsterd en afgevoerd.
27. Proces-verbaal van bevindingen LFO d.d. 2 mei 2018 (zaak 03, pagina’s 46 tot en met 52), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 4] :
Ik werd tijdens mijn onderzoek geassisteerd door [inspecteur 1] , inspecteur van politie, werkzaam bij de LFO. Wij hebben op 22 februari 2018 omstreeks 11.30 uur en later een onderzoek ingesteld naar de aangetroffen situatie op een perceel aan de [adres 3] te Lunteren.
Op dit perceel stond een woning met hooiberg. Tevens stond er een gesloten schuur en een grote overkapping waaronder en naast 2 zeecontainers stonden. In de gesloten schuur stonden 3 lege IBC’s en lagen 3 metalen platen welke op de IBC’s behoorden. Tevens stond er een groot aantal pallets met daarop zakken calcium carbonaat. Ook stond er een groot aantal pallets met zeeppoeder en met dozen waarin kartonnen zakken zaten met volgens opschrift ‘Stearic acid’. Onder de overkapping stond een groot aantal IBC’s die waren gevuld met haard hout. Daartussen stonden diverse IBC’s (4 x 1.000 liter zoutzuur) en een aantal IBC frames die gevuld waren met lege jerrycans. Aan de achterzijde van de overkapping stond in een opslagplaats voor houtsnippers een aantal pallets die geladen waren met jerrycans die gevuld waren met zoutzuur. Tussen de erfafscheiding en de overkapping stond een aantal gevulde IBC’s verstopt (4 x 1.000 liter zoutzuur). Tevens stond heer een groot aantal lege IBC’s. Haaks op de overkapping stond een aanhangwagen met huif. Nadat deze huif was geopend bleek dat in de aanhangwagen een aantal pallets stond met jerrycans met zoutzuur. Tevens stonden er 6 x 180 liter vaten die gevuld waren met methylamine 40%. Voor de overkapping stonden 3 ½ pallets opgestapeld waarop zakken lactose lagen.
Ten behoeve van de voorlopige identificatie van de chemicaliën is gebruik gemaakt van een elektronisch identificatieapparaat de First Defender. De resultaten zijn opgenomen in de tabel, met aanduiding FD = ….
In de genoemde ruimte werd aangetroffen, onder andere:
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Monster
H = Hooihok
AAIQ0554NL
H-1A
Monster van 14 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
1
H-2
14 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
H-3
14 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
H-4
13 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
3 blauwe jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof.
1 blauwe jerrycan, 20 liter, vol, heldere vloeistof.
AAIQ0553NL
H-5A
Monster van 14 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
2
H-6
9 blauwe jerrycans, 20 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
3 blauwe jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof.
H-7
10 blauwe jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
2 blauwe jerrycans, 20 liter, vol, heldere vloeistof.
H-8
3 blauwe jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
1 rode jerrycan, 25 liter, vol, heldere vloeistof.
1 groene jerrycan, 25 liter, vol, heldere vloeistof.
H-9
11 blauwe jerrycans, 20 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
H-10
4 groene jerrycans, 20 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
6 blauwe jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof.
1 gele jerrycan, 25 liter, vol, heldere vloeistof.
1 rode jerrycan, 25 liter, vol, heldere vloeistof.
H-11
9 blauwe jerrycans, 20 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
2 blauwe jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof.
1 groene jerrycan, 25 liter, vol, heldere vloeistof.
H-12
12 blauwe jerrycans, 20 liter, vol, heldere vloeistof. Ph =1.
H-13
2 lege IBC’s, 1000 liter, opschrift MAUSER Poland Sp.Z o.o
H-14
5 lege IBC’s, 1000 liter, opschrift MAUSER Poland Sp.Z o.o
H-15
Metalen bord met stickers. Opschrift Hydrochloric Acid Synthetic (zoutzuur), UN1789, batch no. 8/2, production date 12.02.2018.
H-16
4 volle IBC’s, 1000 liter, heldere vloeistof, opschrift als H-15. Ph = 1.
T = Trailer
T-1
11 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
T-2
18 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
AAIQ0555NL
T-3A
Monster uit 18 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
3
T-4
12 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
T-5
14 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
T-6
14 witte jerrycans, 25 liter, vol, heldere vloeistof. Ph = 1.
AAIQ0557NL
T-7A
Monster uit 6 blauwe dopvaten, 180 liter, vol, heldere vloeistof; FD = Methylamine.
4
S = Stalling
S-1
4 IBC’s, 1000 liter, vol, opschrift als H-15 en H-16.
S-2
9 metalen frames van IBC’s gevuld met diverse jerrycans (verschillende kleuren). Allen leeg. Sommige bevatten nog restanten vloeistof.
AAIQ0558NL
S-2A
Monster uit een witte jerrycan (geur amfetamine). Jerrycan bevatte circa 40 ml bruine vloeistof.
5
AAIQ0559NL
S-2B
Monster uit een witte jerrycan (geur amfetamine). Jerrycan bevatte circa 15 ml heldere vloeistof.
6
AAIO0560NL
S-3A
Monster uit 4 pallets met daarop in totaal 155 zakken, vol, 25 kg, opschrift LUZENAC, Talc for the world
7
L = Loods
L-1
3 lege IBC’s, 1000 liter
L-2
3 metalen borden met stickers, Opschrift Hydrochloric Acid Synthetic (zoutzuur).
Verpakkingen zoutzuur – 1.000 liter IBC’s.
Op het perceel werden in de loods, in het hooihok en in de stalling 8 x volle 1.000 liter IBC’s aangetroffen. (volgens opschrift gevuld met zoutzuur). Tevens werden 10 x lege 1.000 liter IBC’s aangetroffen die restanten zoutzuur en waarvan bij sommige de originele etikettering nog aanwezig was.
Tevens werden in de loods en in het hooihok metalen platen aangetroffen die op IBC’s behoorden. Deze metalen platen waren voorzien van soortgelijke etikettering als die op de volle IBC’s met zoutzuur zaten.
28. Het NFI-Rapport d.d. 5 maart 2018 met betrekking tot het Drugsonderzoek aan materialen aangetroffen op de locatie [adres 3] te Lunteren, 22 februari 2018, met zaaknummer 2018.02.23.050 (aanvraag 001) van [NFI medewerker 3] , zaak 03, pagina’s 54-en 58:
(p. 57)
Tabel 1 Onderzoeksmateriaal en resultaat.
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
AAIQ0554NL/H-1A
Monster kleurloze vloeistof
Bevat (geconcentreerd) zoutzuur
AAIQ0553NL/H-5A
Monster kleurloze vloeistof
Bevat (geconcentreerd) zoutzuur
AAIQ0555NL/T-3A
Monster kleurloze vloeistof
Bevat (geconcentreerd) zoutzuur
AAIQ0557NL/T-
7A
Monster kleurloze vloeistof
Bevat methylamine in water
AAIQ0558NL/S-2A
Monster bruine vloeistof (uit 40 ml bruine vloeistof)
Bevat amfetamine in een sterk zure vloeistof
AAIQ0559NL/S-2B
Monster lichtgele vloeistof (uit 15 ml heldere vloeistof)
Bevat BMK in een sterk zure waterige vloeistof
AAIQ0560NL/S-3A
Monster crèmekleurig poeder
Bevat vermoedelijk magnesiumsilicaat (talkpoeder)
Conclusie
In het onderzoeksmateriaal is amfetamine, BMK en zoutzuur aangetoond.
Aanvullende informatie
Amfetamine is vermeld op lijst I, behorende bij de Opiumwet.
Benzylmethylketon (BMK; 1-fenyl-2-propanon) en zoutzuur zijn vermeld op bijlage I van de Verordening (EG) nummer 273/2004 inzake drugsprecursoren en de bijlage behorende bij Verordening (EG) nummer 111/2005 betreffende voorschriften voor het toezicht op de handel tussen de Gemeenschap en derde landen in drugsprecursoren. Naar beide Verordeningen wordt verwezen in de Wet voorkoming misbruik chemicaliën.
In relatie tot synthetische drugs is methylamine (in water) een grondstof voor de vervaardiging van MDMA (uit PMK) of metamfetamine (uit BMK) met een reductieve aminering.
29. Proces-verbaal van (1ste) verhoor van verdachte d.d. 20 februari 2018, met bijlagen (zaak 01, pagina’s 449-453) voor zover inhoudende als verklaring van de verdachte [verdachte] :
(p. 451)
Mijn vriendin is [medeverdachte 1] en ze woont aan de [adres 18] .
(p. 452)
Mijn telefoonnummer is [telefoonnummer 9] .
(..)
Ik heb 1 auto en dat is een Mercedes met het kenteken [cijfers en letters] en iets met een H. (..) Het is een blauwe C200 uit het bouwjaar 2004.
30. Proces-verbaal van (4de) verhoor van verdachte d.d. 27 februari 2018, met bijlagen (zaak 01, pagina’s 508 tot en met 541), voor zover inhoudende als verklaring van de verdachte [verdachte] :
V; vraag verbalisant
A; antwoord verdachte
(p. 509)
V: Op 19-2-2018 om 13:18 uur bel je naar je vriendin (
het hof begrijpt: [medeverdachte 1] : hierna [medeverdachte 1]) met de vraag of ze tijd heeft om te pompen (
hof: zie hiervoor sessie 39588). Waar gaat dat gesprek over?
A: Over pompen. Ik ben dan spullen aan het overpompen.
(..)
Op 19 februari 2018 om 13.19 uur (
hof: zie hiervoor sessie 39590) heb ik mijn vader gebeld met de vraag of hij [medeverdachte 1] naar de boer (
het hof begrijpt: [medeverdachte 6]) kon brengen.
(..)
Op 19 februari 2018 om 13.20 uur bel ik naar mijn vriendin of ze ook dat masker mee kan nemen. (
hof: zie hiervoor sessie 39591) Ik heb het masker gebruikt voor het overpompen. Dat is beter voor je eigen. (..) Ik weet dat ik beter een masker op kan hebben. Ik heb het masker opgehad. (
(..)
V: Op 19-2028 om 13:31 bel je met [medeverdachte 6] dat de poort open moet. Waar gaat dat over? (
hof: zie hiervoor sessie 39592).
A: Dat is de locatie waar ik heb overgepompt.
V: Is dat de [adres 3] te Lunteren bij het bedrijf van [medeverdachte 6] ?
A: Ja, dat weten jullie al. (..) Ik ben vaker bij [medeverdachte 6] geweest. Daar hebben jullie foto’s van.
(..) Ik heb overgepompt van IBC naar witte kleine jerrycans. Ik denk een half vat, 500 liter. (..)
(p. 510)
De chemicaliën zaten verpakt in de IBC’s. Ik heb er 1 overgepompt. In jerrycans in het open gedeelte van de schuur aan de achterzijde op het perceel. Ik zou er ongeveer 200 euro voor krijgen.
(p. 512)
Het hof begrijpt dat de verbalisant de handgeschreven brief op dossierpagina 529 (zaak 01) aan de verdachte voorhoudt.
V: Wat is ZZ?
A: ZZ is zoutzuur.
Hoe ik aan de 19 duizend kom? In de brief zit het complete stuk waar alles op staat.
De berekeningen op deze pagina’s, beslag CO004.03.02.001 (p. 319) en CO004.03.02.007 (pagina 322), dat gaat allemaal over hetzelfde.
31. De door verdachte ter terechtzitting in hoger beroep d.d. 30 september 2021 afgelegde verklaring:
U, oudste raadsheer, houdt mij een handgeschreven stuk voor dat als pagina 321 van zaak 01 is opgenomen. Dat is mijn handschrift. U houdt mij voor dat op dit stuk onder meer met de hand is geschreven: ZZ, MIR en Caustic.

Ten aanzien van feit 4:

1.Proces-verbaal van verhoor van verdachte (4e verhoor) d.d. 27 februari 2018 (zaak 01, pagina 511), voor zover inhoudende als verklaring van verdachte [verdachte]
Ik verblijf regelmatig op het adres [adres 12] om een oogje in het zeil te houden voor de oude mensen. Mijn spullen liggen boven. Achter de deur van de slaapkamer. Misschien ook voor de deur. De op de voorkamer van de bovenverdieping en op de kamer van de bovenverdieping aangetroffen spullen zijn van mij. Zullen wel pilletjes in gezeten hebben. Stuk of 100 gewone pillen XTC en een zakje pep, speed, 5 of 10 gram.

2. Proces-verbaal onderzoek verdovende middelen d.d. 24 april 2018 (zaak 01, pagina’s 417 tot en met 421), voor zover inhoudende als bevindingen van de verbalisanten [verbalisant 12] en [verbalisant 13] :

Op 26 februari 2018 werd door de Forensische Opsporing een onderzoek ingesteld. Het onderzoek vond plaats aan een hoeveelheid vermoedelijk verdovende middelen die aan ons ter beschikking werd gesteld door Sporenbeheer van de Forensische Opsporing. Deze partij was in beslag genomen tijdens een onderzoek ingevolgde de Opiumwet te [adres 12] .
Omschrijving sporen(dragers):
- 1 plastic doos brokken amfetamine (indicatief), 56.3 gram.
SIN AAII4331NL, relatie met SIN AALE8616NL;
- 1 plastic zak met restant amfetamine. SIN AAII4333NL;
- 1 doos met restant amfetamine, 3 gram.
SIN AAII4335NL, relatie met SIN AALE8615NL;
- 1 gripzak met geel/groen poeder, 60,1 gram, MDMA (indicatief)
SIN AAKX4776NL, relatie met SIN AALE8613NL;
- 1 gripzak met paarse pillen “domino steentjes”, 78,6 gram, MDMA (indicatief).
SIN AAKX4777NL, relatie met SIN AALE8612NL;
- 1 plastic zak met restant bruin/oranje poeder, 3,9 gram, amfetamine (indicatief).
SIN AAKX4779NL, relatie met SIN AALE8650NL;
- 1 weegapparaat, bemonstering residu poeder weegschaal, restant amfetamine (indicatief).
SIN AAII4336NL;
- 1 weegapparaat, bemonstering residu poeder weegschaal, restant amfetamine (indicatief).
SIN AAII4337NL;
- 1 lepel met bemonstering residu poeder, restant amfetamine (indicatief).
SIN AAII4348NL;
- 1 spiegel met bemonstering residu poeder, restant amfetamine (indicatief).
SIN AAII4349NL;
- 1 zak met 3 soorten zegels, totaal 1785 stuks (fiets-958st / god-407st / boedah-420st), LSD zegels (indicatief). SIN AAKX4778NL, relatie met SIN’s AALE8614NL, AALE8611NL, AALE8651NL;
- 1 vel met 541 stuks zegels (print van fiets), LSD zegels (indicatief).
SIN AAKX4780NL, relatie met SIN AALE8649NL;
- 1 plastic doos met meerdere soorten verdovende middelen.
SIN AAKX4781NL, relatie met AALE8648NL, AALE8647NL, AALE8641NL

3. Rapport van het Nederlands Forensisch Instituut d.d. 8 juni 2018 met zaaknummer 2018.05.02.276 (aanvraag 002), opgemaakt door [medewerker NFI 3] , zaak 01, pagina 434:

Resultaten en conclusie
Tabel 1 Onderzoeksmateriaal en conclusie
Kenmerk
Omschrijving
Conclusie
AALE8616NL
monster beige brokjes
bevat amfetamine
AALE8615NL
monster crèmekleurig poeder en brokjes
bevat amfetamine
AALE8613NL
monster geelgroen poeder
bevat MDMA
AALE8612NL
monster, tien tabletten (à 0,50 gram), paars, dominosteen
bevat MDMA
AALE8614NL
monster, een stukje bedrukt papier, door middel van perforatie verdeeld in 20 eenheden
bevat LSD
AALE8611NL
monster, een stukje bedrukt papier, door middel van perforatie verdeeld in 25 eenheden
bevat LSD
AALE8651NL
monster, een stukje bedrukt papier, door middel van perforatie verdeeld in 25 eenheden
bevat LSD
AALE8650NL
monster beige poeder
bevat amfetamine
AALE8649NL
monster, een stukje bedrukt papier, door middel van perforatie verdeeld in 25 eenheden
bevat LSD
AALE8648NL
monster crèmekleurig poeder
bevat amfetamine
AALE8647NL
monster beige brokjes
bevat amfetamine

Ten aanzien van feit 5:

1. Proces-verbaal Sporenonderzoek, met fotobijlage, d.d. 12 maart (zaak 04, pagina’s 2 tot en met 7), voor zover inhoudende als bevindingen van verbalisant [verbalisant 14] :

(p. 2)
Op 20 februari 2017 trof ik, verbalisant, in een personenauto van het merk Mercedes-Benz, type C klasse, voorzien van het kenteken [kenteken 2] op de vloer voor de rechter voorstoel een plastic Jumbo tasje aan. Ik zag dat er in dit Jumbo tasje een zwart plastic koffertje zat. Ik zag dat er in dit koffertje een vuurwapen aanwezig was. Het betrof een pistool met het opschrift CRVENA-ZASTAVA Cal. 7.65, MOD. 70. (..)
In het koffertje lag een patroonmagazijn inclusief kogelpatronen en nog een hoeveelheid losse kogelpatronen. Ik heb het vuurwapen inclusief kogelpatronen/patroonmagazijn veilig gesteld en verpakt in een verzegelde papieren zak.
(p. 4)
Goednummer: PL2600-2017045525-865225
SIN: AAKI1776NL.
Object: vuurwapen (pistool)
(..)
Inhoud: Wapen zit in plastic koffertje
Bijzonderheden: incl. magazijn met kogelpatronen en extra kogelpatronen .
IBN 77JSFF.01

2. Proces-verbaal onderzoek wapen d.d. 12 september 2018, los opgenomen proces-verbaal met nummer PL2600-2017045525-20 (achter pagina 42 van zaak 04), voor zover inhoudende als verklaring van verbalisant [verbalisant 15] :

Bij mijn onderzoek van het onder IBN 77JSFF.01 in beslag genomen vuurwapen met SIN AAKI1776NL heb ik gezien dat het voorwerp een pistool is. Dit pistool is voorzien van een patroonmagazijn. Dit pistool is bestemd om projectielen door een loop af te schieten. De werking van het voorwerp berust op het teweegbrengen van een scheikundige ontploffing of een andere scheikundige reactie. Bij het afvuren van proefschoten functioneerde het pistool naar behoren.
Derhalve is dit pistool een vuurwapen in de zin van artikel 1 onder 3, gelet op artikel 2, lid 1 categorie III onder 1 van de Wet wapens en munitie.
Bij aanvang van het onderzoek zag ik dat bij het voornoemd vuurwapen een patroonmagazijn aanwezig was. Dit patroonmagazijn hoort bij voornoemd vuurwapen.
Bij het veiligstellen van het vuurwapen bleek dat dit patroonmagazijn gevuld was met 8 kogelpatronen van het kaliber 7.65 mm br.
- 6 kogelpatronen van het merk: Prvi Patrizan Titovo;
- 2 kogelpatronen van het merk: Fiocchi.
Deze kogelpatronen is munitie in de zin van artikel 1 onder 4 gelet op artikel 2 lid 2 categorie III van de Wet wapens en munitie.
Tijdens het veiligstellen van het vuurwapen werden in het koffertje, waar het vuurwapen in aangetroffen werd, 10 kogelpatronen van het kaliber 7.65 mm br. los aangetroffen.
- 9 kogelpatronen van het merk: Fiocchi;
- 1 kogelpatroon van het merk: Prvi Patrizan Titovo.
Deze 10 kogelpatronen zijn munitie in de zin van artikel 1 onder 4 gelet op artikel 2 lid 2 categorie III van de Wet wapens en munitie.
Voornoemde 8 en 10 kogelpatronen zijn geschikt om te worden verschoten met het voornoemd vuurwapen.

3. De door verdachte ter terechtzitting in eerste aanleg d.d. 11 april 2019 afgelegde verklaring, inhoudende:

Het vuurwapen, het patroonmagazijn en de patronen die in mijn auto, een Mercedes-Benz met kenteken [kenteken 2] zijn aangetroffen, zijn van mij.

Voetnoten

1.M.b.t. tot de locatie Waspik: proces-verbaal van observeren d.d. 17 oktober, zaak 01, pagina’s 95-100.