6.3.De onroerende zaak zal bij de eigendomsoverdracht de feitelijke eigenschappen bezitten die nodig zijn voor een normaal gebruik als:woonhuis met garage.Indien de feitelijke levering eerder plaatsvindt, zal de onroerende zaak op dat moment de eigenschappen bezitten die voor een normaal gebruik nodig zijn.
Verkoper staat niet in voor andere eigenschappen dan die voor een normaal gebruik nodig zijn. Verkoper staat ook niet in voor de afwezigheid van gebreken die dat normale gebruik belemmeren en die aan koper bekend zijn of kenbaar zijn op het moment van het tot stand komen van deze koopovereenkomst.
(…)
Artikel 20 Nadere afspraken.
Koper verklaart ermee bekend te zijn dat:
- de onroerende zaak meer dan 40 jaar oud is, wat inhoudt dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden, aanzienlijk lager liggen dan die voor nieuwere woningen. Verkoper staat niet in voor fundering, vloeren, gevels, (platte) daken, kozijnen, leidingen van elektriciteit, water en gas, riolering, de afwezigheid van doorslaand en/of optrekkend vocht, asbest, houtaantasters etc.;
- er een lekkage is (geweest) aan de voorzijde van de onroerende zaak.
3.1.5De woning is op 5 augustus 2016 bij akte van levering aan [appellant] geleverd.
3.1.6Bij e-mail van 13 november 2016 heeft [appellant] aan [de makelaar] (de verkopend makelaar: hierna de makelaar) geschreven:
“(…)
Zoals eerder afgesproken zou ik je nog laten weten wat het kosten zou om het dak te laten repareren, omdat het lekken van het dak ondanks belooft geen gebreken meer zou hebben en verholpen zou zijn.
Dit bleek niet het geval te zijn en na inspectie bleek dat het dakkapel en de goten in dusdanige staat bleken te verkeren dat zij vervangen moesten worden.
De goot was overal nog lek en de draagbalken verteerd(zie foto’s).
De vervanging hiervan heeft de volgende kosten met zich mee gebracht, de kosten voor het in huis vervangen heb ik niet meegerekend of opgeteld omdat deze mijns inziens feitelijk onder de verbouwing/vernieuwing vallen, desondanks dat ze wel hadden moet plaatsen omdat hier ook dusdanige waterschade was dat er muren opgebroken moesten worden om het geheel te verbouwen.
Het totale bedrag voor het vernieuwen van de dakkapel en de twee goten rondom het huis komt neer op 6652,43€. De kosten voor het inpandig vervangen van balken en planken die door het water dusdanig beschadig waren niet meegerekend.
De kosten voor de twee timmermannen. (Een timmeran heeft op basis van mijn uurloon gewerkt in mijn huis en op die manier heb ik nog veel geld weten te besparen)
Als je een gespecificeerde materiaal kosten lijst kan deze nog aangeleverd worden.
3.1.7Bij e-mail van14 november 2016 15:17 uur heeft de makelaar daarop als volgt gereageerd:
“(…)
Ik heb je email doorgestuurd aan de verkoper.
Deze geeft aan er niet mee bekend te zijn.
Tevens is er het volgende in de koopovereenkomst opgenomen.
Artikel 20 Nadere afspraken.
Koper verklaart ermee bekend te zijn dat:
- de onroerende zaak meer dan 40 jaar oud is, wat inhoudt dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden, aanzienlijk lager liggen dan die voor nieuwere woningen. Verkoper staat niet in voor fundering, vloeren, gevels, (platte) daken, kozijnen, leidingen van elektriciteit, water en gas, riolering, de afwezigheid van doorslaand en/of optrekkend vocht, asbest, houtaantasters etc.;
- er een lekkage is (geweest) aan de voorzijde van de onroerende zaak.
(…)”.
3.1.8Bij e-mail van 14 november 2016 21:09 uur aan de makelaar heeft [appellant] daarop als volgt gereageerd:
“(…)
Tijdens de bezichtiging zagen we veel bruine vlekken en strepen aan binnen en buitenkant van het huis. Toen heb jij gezegd op mijn vraag “of er lekkages waren ?” gezegd dat dit veroorzaakt zou zijn door oude lekkages.
Alles zou namelijk gerepareerd zijn en er geen lekkages meer waren . Echter bij de eerste regenbui stond het halve huis blank. Toen hebben we er een plaatselijke loodgieter bijgehaald en die constateerde dat er op verschillende plekken rotte lekkende gaten zaten.
Kortom er werd gelogen (door jou of door de eigenaar) en is er een verborgen gebrek geweest.
In de overeenkomst staat:- er een lekkage is (geweest) aan de voorzijde van de onroerende zaak.
Er was namelijk niet alleen aan de voorzijde een lekkage maar middenin het huis ! de dakkapel was net een vergiet.
Als de waarheid verteld was, dat er lekkages waren, had ik namelijk een lager bod uitgebracht.
Als de eigenaar niet wil praten over een vergoeding, ga ik mijn advocaat erachter zetten.
3.1.9Bij e-mail van 15 november 2016 aan [appellant] heeft de makelaar daarop als volgt gereageerd:
“(…)
De eigenaar heeft de woning een aantal jaren in de verhuur gehad.
Dat is ook de reden dat we artikel 20 hebben opgenomen.
Op moment dat een koper twijfels heeft aan de bouwkundige staat dan kan hij een keuring laten uitvoeren.
Volgens mij hebben jullie er ook twee keer doorheen gelopen alvorens te bieden.
Ik kan hier dan ook verder niets mee.
3.1.10Bij brief van 29 november 2016 aan de makelaar heeft de advocaat van [appellant] zich, kort gezegd, op het standpunt gesteld dat de woning non-conform is en heeft zij [geïntimeerden] aansprakelijk gesteld voor alle daaruit voortvloeiende schade. Voor het geval [geïntimeerden] weigert de door [appellant] geleden schade te vergoeden is onder andere aangezegd dat de koopovereenkomst per direct gedeeltelijk wordt ontbonden dan wel gedeeltelijk wordt vernietigd wegens dwaling.
3.1.11Bij brief van 13 maart 2017 aan [geïntimeerden] heeft de advocaat van [appellant] geschreven:
“(…)
In het kort komt het er op neer dat cliënt niet de woning van u geleverd heeft gekregen die aan de overeenkomst beantwoordt. Mede gelet op de mededelingen die er zijn gedaan, bezit de woning immers niet de eigenschappen die cliënt mocht verwachten en die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn. Kortom; er is sprake van non-conformiteit. U bent aansprakelijk voor alle daaruit voortvloeiende schade.
Bij deze deel ik u tevens mee dat tijdens de laatste storm op 23 februari jl., ook het dak van de woning - aan de andere kant - is gaan lekken. Cliënt stelt u ook voor die schade aansprakelijk.
Aangezien er sprake is van een tekortkoming aan uw zijde, ontbind ik namens cliënt hierbij de koopovereenkomst gedeeltelijk, of althans vernietig ik de koopovereenkomst gedeeltelijk wegens dwaling. Het daarop betrekking hebbende gedeelte van de koopsom - ter hoogte van de schade - zal volledig in rechte van u worden gevorderd.
3.1.12Bij brief van 17 maart 2017 aan de advocaat van [appellant] heeft [geïntimeerden] iedere schadevergoeding afgewezen.
3.1.13Bij e-mail van 13 september 2017 heeft de advocaat van [appellant] aan [geïntimeerden] geschreven:
“(…)
Client stelt u bij deze nog wel, geheel onverplicht, voor de laatste keer in de gelegenheid het dak zelf aan een onderzoek te (laten) onderwerpen.U heeft hiervoor slechts één week de tijdaangezien cliënt reeds met herstelwerkzaamheden is aangevangen. Indien u hier gebruik van wenst te maken verzoek ik u mij datbinnen 48 uur kenbaar te maken, bij gebreke waarvan deze gelegenheid komt te vervallen.
(…)”.
3.1.14Bij e-mail van 14 september 2017 aan de advocaat van [appellant] heeft [geïntimeerden] gewezen op de inhoud van zijn laatste brief en verzocht de zaak te laten rusten.
3.1.15Bij e-mail van 14 september 2017 aan [geïntimeerden] heeft de advocaat van [appellant] , ter bevestiging van een telefonisch contact tussen [geïntimeerden] en de advocaat van [appellant] die ochtend, geschreven:
“(…)
U heeft mij overigens gezegd dat u de woning niet heeft geïnspecteerd en ook niet zal inspecteren omdat u de woning als uw broekzak kent. Dat mag en ook dat staat u vrij.(…)”
3.1.16Hierna zijn de rotte gedeeltes vernieuwd en is de nieuwe dakbedekking aangebracht, zodanig dat er geen water meer onder kon komen. De lekkages zijn daarmee volledig verholpen.
3.1.17Op 10 januari 2018 heeft [naam medewerker] van [bedrijf] te [plaats] schriftelijk verklaard als volgt:
“(…)
Bij deze omschrijf ik wat we zijn tegen gekomen tijdens de werkzaamheden 2e helft 2017, aan uw huis gelegen aan de [adres] te [plaats] .
Na het verwijderen van de bestaande dak bekleding bleek dat de constructie platen van het dak nagenoeg volledig waren aangetast door langdurige blootstelling aan vocht.
Omdat er tijdens de werkzaamheden in het verleden (aanbrengen aluminium dakplaten) geen rekening is gehouden met de benodigde ventilatie, toepassen juiste folie en verwijderen oude bitumineuze dak bedekking is er een condens probleem opgetreden in de constructie.
Tevens waren er diverse lekken aanwezig omdat het lood om het platte dak niet goed was ingewerkt in de muur. Hierdoor kwam er voortdurend water onder de dak bekleding.
(…)”.
3.1.18Op 19 januari 2018 heeft [eigenaar Installatie- en schilderwerken] , van [Installatie- en schilderwerken] , schriftelijk verklaard als volgt:
“(…)
Hierbij verklaar ik dat de reparaties aan dakgoten en het lood langs de dakkapel niet afdoende waren om waterdichtheid te garanderen. Het was amateuristisch opgelost waarbij de lekkages niet waren verholpen.
(…)”.
3.1.19Op 18 december 2018 heeft [huurder] , huurder van de woning in de periode 24 november 2014 tot en met 30 juni 2016, de volgende schriftelijke verklaring afgelegd:
“(…)
Hierbij bevestig ik dat ik, in de hoedanigheid als huurder van de woning aan de [adres] , te [postcode] [plaats] , gedurende mijn huurperiode van 24 november2014 tot en met 30 juni 2016 geen last heb gehad van lekkage of water in de woning.
In deze periode is de dakgoot aan de voorzijde gerepareerd. Dit heeft voor mij als huurder gedurende deze periode ook niet tot verdere overlast gezorgd.
(…)”.
3.2.1.In de onderhavige procedure heeft [appellant] in eerste aanleg, kort gezegd, gevorderd [geïntimeerden] te veroordelen tot vergoeding aan [appellant] van een bedrag van
€ 23.851,68, te vermeerderen met de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW vanaf de dag der dagvaarding tot aan de dag der algehele voldoening, met veroordeling van [geïntimeerden] in de proceskosten met nakosten.
3.2.2.Aan deze vordering heeft [appellant] , kort gezegd, het volgende ten grondslag gelegd. Uit artikel 6.3 van de koopovereenkomst volgt dat de woning bij de eigendomsoverdracht de feitelijke eigenschappen dient te hebben zodat deze als woonhuis kan worden gebruikt. De woning had niet de eigenschappen voor een normaal gebruik. Het dak was zo lek als een mandje. Mede gelet op de door de makelaar, die namens [geïntimeerden] optrad, voorafgaand aan de koop gedane expliciete mededeling dat de lekkages waren verholpen en daarmee de oorzaak van die lekkages, hoefde [appellant] geen rekening te houden met een lekkend dak en nieuwe lekkages. Laat staan dat hij dat had moeten onderzoeken. De in opdracht van [geïntimeerden] verrichte herstelwerkzaamheden zijn niet deugdelijk geweest en het is gelet op de ernst van de lekkages onmogelijk dat dit [geïntimeerden] is ontgaan. Daarmee is sprake van non-conformiteit. Tevens staat vast dat [geïntimeerden] toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de verplichtingen jegens [appellant] , voortvloeiende uit de koopovereenkomst, zodat [geïntimeerden] aansprakelijk is voor de door [appellant] als gevolg van die tekortkoming geleden schade. Daarnaast is gedeeltelijke ontbinding van de koopovereenkomst ter hoogte van de schade gerechtvaardigd. Tot slot is sprake van dwaling zodat ook een gedeeltelijke vernietiging van de koopovereenkomst ter hoogte van de schade in de rede ligt, naast eventueel opheffing van het nadeel.
De door [appellant] gevorderde schade bestaat uit:
Herstelkosten dak, bestaande uit:
- materiaalkosten € 1.065,71
- timmerman € 2.570,35
- factuur [Installatie- en schilderwerken] van 7 november 2016 ad
€ 3.016,37
- factuur [bedrijf] van 18 september 2017 ad € 17.199,25.
3.2.3.[geïntimeerden] heeft gemotiveerd verweer gevoerd en zich beroepen op artikel 20 van de koopovereenkomst. Het verweer van [geïntimeerden] zal, voor zover in hoger beroep van belang, in het navolgende aan de orde komen.
3.2.4.In het tussenvonnis van 10 oktober 2018 heeft de kantonrechter een mondelinge behandeling bepaald. De mondelinge behandeling is gehouden op 1 februari 2019.
3.2.5.Bij vonnis van 12 juni 2019 waarvan beroep heeft de kantonrechter, kort gezegd, geoordeeld dat [appellant] - indien al zou komen vast te staan dat sprake is van een gebrek dat het normale gebruik van de woning in de weg staat - gezien artikel 20 van de koopovereenkomst niet gerechtvaardigd mocht verwachten dat het dak geheel in orde zou zijn en dat geen sprake is van non-conformiteit. Dat [geïntimeerden] niet te kort is geschoten in de nakoming van de koopovereenkomst, zodat er geen grond is voor toewijzing van schadevergoeding op die grond, dan wel op grond van gedeeltelijke ontbinding van de koopovereenkomst en dat het beroep op dwaling strandt. De kantonrechter heeft de vordering van [appellant] afgewezen en [appellant] in de proceskosten veroordeeld.
3.2.6.Bij (herstel)vonnis van 14 augustus 2019 heeft de kantonrechter een kennelijke fout, kort gezegd, betrekking hebbende op de veroordeling in de nakosten hersteld.