Vordering van de benadeelde partij [benadeelde]
wijst toe de vordering tot schadevergoeding van de benadeelde partij [benadeelde] ter zake van het bewezenverklaarde tot het bedrag van
€ 5.560,07 (vijfduizend vijfhonderdzestig euro en zeven cent) ter zake van materiële schade, waarvoor de verdachte met de mededader(s) hoofdelijk voor het gehele bedrag aansprakelijk is, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf de hierna te noemen aanvangsdatum tot aan de dag der voldoening;
veroordeelt de verdachte in de door de benadeelde partij gemaakte en ten behoeve van de tenuitvoerlegging nog te maken kosten, tot aan de datum van deze uitspraak begroot op nihil;
legt aan de verdachte de verplichting op om aan de Staat, ten behoeve van het slachtoffer, genaamd [benadeelde] , ter zake van het bewezenverklaarde een bedrag te betalen van € 5.560,07 (vijfduizend vijfhonderdzestig euro en zeven cent) als vergoeding voor materiële schade, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf de hierna te noemen aanvangsdatum tot aan de dag der voldoening;
bepaalt de duur van de gijzeling op ten hoogste 62 (tweeënzestig) dagen. Toepassing van die gijzeling heft de verplichting tot schadevergoeding aan de Staat ten behoeve van het slachtoffer niet op;
bepaalt dat indien en voor zover de verdachte of zijn mededader(s) aan een van beide betalingsverplichtingen hebben voldaan, de andere vervalt;
bepaalt de aanvangsdatum van de wettelijke rente voor de materiële schade op 20 december 2016.
Aldus gewezen door:
mr. S.V. Pelsser, voorzitter,
mr. C.M. Hilverda en mr. A.J.A.M. Nieuwenhuizen, raadsheren,
in tegenwoordigheid van mr. J.E. van Dijk, griffier,
en op 22 maart 2021 ter openbare terechtzitting uitgesproken.
1.
Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 14 oktober 2015, dossierpagina’s 27-29, betreffende het relaas van verbalisant [verbalisant 1] , voor zover inhoudende:
(dossierpagina 27)
Op 13 oktober 2015 was ik werkzaam bij het hennepteam ‘De Baronie’, belast met hennepruimingen in de Baronie.
Naar aanleiding van de volgende meldingen heb ik, vergezeld door een aantal collega’s een nader onderzoek ingesteld in [locatie] .
(…)
Op 13 oktober heb ik telefonisch contact gehad met wijkagent [wijkagent] die mij wees op de navolgende melding.
Datum melding: 11 oktober 2015.
Melding: “ [medeverdachte 2] heeft een drugslaboratorium aan de [adres] . Het laboratorium zit in een loods achter het huis. Er is een zwarte Mazda bij de laboratoriumactiviteiten betrokken.”
(dossierpagina 28)
Omstreeks 13.00 uur ben ik vergezeld door diverse collega’s naar de [adres] gegaan om daar nader onderzoek te verrichten.
Bij [adres] zag ik dat er iemand vooraan in de loods stond te sleutelen aan personenauto’s. Ik zag dat er aan de linkerzijde van het pand een toegangsdeur openstond. Ik riep luidkeels ‘politie’ en zag dat een man uit de loods kwam. Het bleek een Poolse man te zijn. Ik hoorde dat de man aangaf dat hij een garagebedrijf in een gedeelte van de loods had. Ik heb hem uitgelegd dat wij de loods wilden controleren.
Vervolgens ben ik met collega [verbalisant 3] de loods ingegaan en rook direct penetrante chemische lucht. Deze lucht is mij ambtshalve bekend van de productie van synthetische drugs. Links achterin de loods zag ik een uit isolatiewanden opgetrokken afgesloten ruimte. Ik zag door een gat in een van de wanden aan de bovenzijde dat de ruimte met blauwkleurig plastic luchtdicht was gemaakt. Ik zag bij de deur, die in een van de isolatiewanden zat, dat deze volledig afgedicht was met purschuim. Naast de deur stonden enkele dozen die openstonden en waar blauwkleurige vaten in zaten.
Ik zag dat in de loods een grijskleurige twintigvoets container stond en dat er in deze container blauwe vaten stonden waarop deksels zaten waar slangen op waren gemonteerd met tape. Ik zag dat er op de vaten witte aanslag zat. Van de blauwe vaten met slangen is mij ambtshalve bekend dat deze gebruikt worden bij het omzetten van APAAN. Ik zag ook een bolkolf liggen waarop oranjekleurige aanslag zat. Ik zag dat er ook 1000 liter vaten in stonden en dat deze gevuld waren met een donkerkleurige vloeistof.
Aan de buitenzijde van het pand zagen we dat er ter hoogte van de afgesloten ruimte een gat in de muur zat en er enkele stenen voor stonden die onder een aanslag zaten.
Het was ons inmiddels bekend dat de eigenaar van de loods woonde aan de [adres] . Dat is een woning op hetzelfde perceel. Daar er ook nog containers stonden op het terrein achter perceelnummer 57 welke was afgesloten, heb ik daar een nader onderzoek ingesteld. Ik ben over een hek geklommen en zag dat er diverse twintigvoets containers stonden. Ik zag dat er een container openstond en dat er blauwe vaten stonden en ook jerrycans, op een van de jerrycans met stift stond geschreven MET. Het is mij ambtshalve bekend dat MET methamfetamine is.
Ik zag een witte en een oranje container waren afgesloten met hangsloten. Ik zag dat uit de oranjekleurige container een slang van binnen naar buiten liep. Ik rook een chemische lucht bij de containers die mij bekend voorkwam van de productie van synthetische drugs. Ik zag dat er een aantal blauwe vaten naast een container stonden.
(dossierpagina 29)
Na deze opgedane bevindingen heb ik de districtsrecherche in kennis gesteld en deze hebben de Landelijke Faciliteit Ontmantelen in kennis gesteld.
2.
Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 18 november 2015, dossierpagina’s 30-31, betreffende het relaas van verbalisant [verbalisant 2] , voor zover inhoudende:
(dossierpagina 30)
Op 13 oktober 2015 omstreeks 14.30 uur werd ik gebeld door collega [verbalisant 1] die mij mededeelde dat zij in een loods op de locatie [adres] een verdachte situatie hadden aangetroffen waarbij hij het vermoeden had dat er sprake zou kunnen zijn van de productie van synthetische drugs. De situatie werd door collega [verbalisant 1] bevroren.
Situatie ter plaatse in de loods:
Vervolgens ben ik ter plaatse gegaan. Bij het openen van de loods die zich bevond op het terrein achter de woning aan de [adres] rook ik meteen een sterke chemische lucht die mij ambtshalve bekend is vanwege de productie van synthetische drugs. Aan de voorzijde in de loods bevond zich in de open ruimte een klein gedeelte dat vermoedelijk in gebruik was als autowerkplaats en in een aparte ruimte een kantoor. Ter plaatse werd een man aangetroffen genaamd [getuige] .
Achterin de loods bevond zich een afgesloten geïsoleerde ruimte waarnaast zich blauwe vaten bevonden. Tevens bevond zich in de loods een groot opslagvat met olieachtige vloeistof.
Situatie ter plaatse buiten:
Op het terrein linksachter de woning aan de [adres] , achter een gesloten hek, stonden nog een aantal open en afgesloten containers, waarin diverse goederen stonden die wezen op de mogelijke aanwezigheid van een drugslab.
Gezien voornoemde bevindingen en mogelijke gevaarzetting heb ik contact opgenomen met de LFO waarna deze om 15.51 uur ter plaatse kwam.
(dossierpagina 31)
Bevindingen LFO:
Door de LFO werd vastgesteld dat in de afgesloten ruimte achterin de loods zich een zogenaamde kristallisatieruimte bevond waar MDMA-olie werd omgezet naar een vaste stof. Tevens werden op de aanwezige droogrekken doeken met restanten gedroogde poeder aangetroffen.
Door de LFO werd vastgesteld dat zich in het grote opslagvat in de loods een restant afvalolie drugs bevond. Tevens werd vastgesteld dat in een andere container in de loods zich diverse afvalproducten bevonden met betrekking tot synthetische drugs.
Door de LFO werden op het terrein achter de woning in de diverse containers goederen aangetroffen die wezen op een MDMA-lab, waaronder drugsafvalproducten.
3.
Een proces-verbaal van relaas d.d. 21 december 2016, dossierpagina’s 1-26, betreffende het relaas van verbalisant [verbalisant 4] , voor zover inhoudende:
(dossierpagina 15)
De aanwezige productiemiddelen en verpakkingen met chemicaliën zijn indicatief bemonsterd en beschreven. Door de LFO is een selectie gemaakt en deze zijn voor onderzoek ingestuurd naar het NFI in Den Haag. Op 15 oktober 2015 werden 5 monsters voor spoedanalyse aangeboden aan het NFI.
(dossierpagina 16)
Door de LFO is een aanvraag analyse van de overige aangetroffen monsters ingediend en ingezonden naar het NFI.
4.
Een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut te Den Haag d.d. 9 mei 2016, betreffende ‘Onderzoek naar vermoedelijke vervaardiging synthetische drugs [adres] , 13 oktober 2015’, opgemaakt door de NFI-deskundige forensische drugsonderzoek dr. J.W. Hulshof, dossierpagina’s 82-91, voor zover inhoudende:
(dossierpagina 83)
Zaaknummer: 2015.10.15.248
Aanvraagnummer: 003
Datum aanvraag: 15 oktober 2015
(dossierpagina 84)
1. Te onderzoeken materiaal
Ontvangen van: Landelijke Eenheid – Landelijke Recherche
Front-office Forensische Opsporing
Datum ontvangt: 5 januari 2016
Het ontvangen materiaal is omschreven in tabel 1.
(dossierpagina 85)
3. Vraagstelling
Zijn de monsters te relateren aan de productie van Opiumwetmiddelen of middelen zoals vermeld in de Wet voorkoming misbruik chemicaliën (Wvmc)?
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
Kristallisatieruimte K in loods
AAHV0081NL/
K1-a
Monster crèmekleurige kristallen, volgens opgave afkomstig van hoeslaken rek in stellage 13,9 gram netto.
Bevat MDMA
AAHV0082NL/
K1-b
Monster crèmekleurig poeder, volgens opgave afkomstig van hoeslaken in rek in stellage (droogrek) (5,3 gram netto).
Bevat MDMA
AAFF1900NL en AAFF1901NL/
K2-1a en K2-1b
Twee monters kleurloze vloeistof, volgens opgave uit in totaal 300 liter in tien blauwe 30 L jerrycans met opschrift ‘ac’. De jerrycans stonden in de koel/vriescel K2.
Beide bevatten aceton
K2-2
Tien blauwe 60L vaten, elk voor 2/3 gevuld met vloeistof en restanten van kristallen aan de zijwand. De vaten stonden in koel/vriescel K2. Vier vaten werden bemonsterd:
AAFF1904NL/
K2-2a
Monster bruine vloeistof, volgens opgave uit een blauw 60L vat, nettogewicht vloeistof 23,6 kg
Bevat MDMA en PMK in aceton
AAFF1905NL/
K2-2b
Monster bruine vloeistof, volgens opgave uit een blauw 60L vat, nettogewicht vloeistof 24,7 kg
Bevat MDMA en PMK in aceton
AAFF1903NL/
K2-2c
Monster bruine vloeistof, volgens opgave uit een blauw 60L vat, nettogewicht vloeistof 17,9 kg
Bevat MDMA en PMK in aceton
AAFF1902NL/
K2-2d
Monster bruine vloeistof, volgens opgave uit een blauw 60L vat, nettogewicht vloeistof 24,8 kg
Bevat MDMA en PMK in aceton
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
AAFF1906NL/
K4-a
Monster bruine olieachtige vloeistof, volgens opgave uit 80 ml uit één van drie SL maatbekers
Bevat MDMA
AAFF1907NL/
K6-a
Monster kleurloze vloeistof, volgens opgave uit in totaal 80 liter in vier zwarte 30 L jerrycans met etiket ‘zoutzuur’
Bevat (geconcentreerd) zoutzuur
AAFF1908NL/
K7-a
Monster kleurloze vloeistof, volgens opgave uit in totaal 300 liter in tien blauwe 30L jerrycans
Bevat aceton
AAFF1909NL/
K8-a
Monster beige kristallijn poeder, volgens opgave van een restant uit een blauw 60L vat
Bevat MDMA
Werkruimte loods L
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
AAFF1910NL/
L1-a
Monster bruine vloeistof met kristallijn bezinksel, volgens opgave uit circa 100 liter in een 1000L IBC
Bevat een lage concentratie amfetamine
AAFF1912NL/
L2-a
Monster vochtige grijze kristallen, volgens opgave uit drie vuilniszakken in een 60L vat, brutogewicht 20,8 kilo
Bevat natriumchloride
AAFF1911NL/
L3-a
Monster lichtgele vloeistof, volgens opgave uit circa 220 liter in een 1000L IB
Bevat lage concentratie MDMA en PMK in aceton
Zeecontainer ZL in loods
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
ZL-4
24 220L klemdekselvaten, elk voor 1/3 gevuld met vloeistof. Twee vaten werden bemonsterd.
AAFF1913NL/
ZL-4a
Monster bruine vloeistof op een lichtgele troebele vloeistof, volgens opgave uit circa 73 liter in een 220L klemdekselvat
Bevat amfetamine
AAFF1916NL/
ZL4b
Monster (donker)bruine olieachtige vloeistof op een kleurloze vloeistof, volgens opgave uit circa 73 liter in een 220L klemdekselvat
Bevat amfetamine
AAFF1917NL/
ZL-7a
Monster zeer geringe bruine olieachtige vloeistofresten in een lichtgele vloeistof met kleurloze kristallen, volgens opgave van restanten uit tien 60L klemdekselvaten
Bevat N-formylamfetamine
AAFF1914NL/
ZL-11a
Monster wak lichtbruine vloeistof, volgens opgave van restanten uit één van twee 5L maatbekers
Bevat amfetamine
Zeecontainer ZT-1 (MDMA/EA productieplaats)
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
AAIQ3621NL/
ZT1-4-A
Monster kleurloze vloeistof, volgens opgave uit in totaal 25 liter in één van drie blauwe 25L jerrycans met opschrift ‘MET’
Methanol
AAIQ3622NL/
ZT1-5-A
Monster kleurloze vloeistof, volgen opgave uit in totaal tien liter in één van twee witte 20L jerrycans met opschrift ‘NP’ en ‘20’
Bevat methylamine in methanol
AAIQ3623NL/
ZT1-6a
Monster bruine vloeistof, volgens opgave uit een 15L jerrycan
Bevat MDMA en PMK
AAIQ3624NL/
ZT1-8-A
Monster lichtgele olieachtige vloeistof, volgen opgave uit 3,75 liter in een witte 5L jerrycan
Bevat waarschijnlijk een minerale olie
ZT1-9
RVS ketel, inhoudsmaat ongeveer 420 liter, met drukmeter en destillatieopstelling met koeler. Van deze opstelling is bemonsterd:
AAIQ3625NL/
ZT-9-A
Monster zwak lichtbruine vloeistof, volgens opgave uit de uitloop van de koeler
Bevat methylamine en een lage concentratie MDMA in methanol
AAIQ3626NL/
ZT1-9-B
Monster bruine olieachtige vloeistof zwart bezinksel, volgens opgave uit de uitlaat van de ketel
Bevat MDMA en PMK, het bezinksel bevat platina
AAIQ3627NL/
ZT1-10-A
Monster bruine olieachtige vloeistof met zwart bezinksel, volgens opgave uit circa tien liter in een witte kunststof afscheider, inhoudsmaat 200 liter
De vloeistof bevat MDMA en PMK
ZT1-11
RVS drukketel (inhoudsmaat ongeveer 290 liter) gevuld met circa 250 liter vloeistof. Hiervan werden twee monsters genomen.
Kenmerk
Omschrijving
Resultaat
AAIQ3628NL/
ZT1-11a
Monster oranjebruine vloeistof, volgens opgave uit 250 liter in RVS drukketel ZT1-11
Bevat MDMA, PMK en methylamine in methanol
AAIQ3629NL/
ZT1-11-B
Monster lichtbruine vloeistof met weinig zwart bezinksel, volgens opgave van de bovenlaag van de (afgetapte) vloeistof in RVS drukketel ZT1-11
Bevat MDMA, PMK en methylamine in methanol; het bezinksel bevat platina
Zeecontainer ZT-2 (opslag)
AAIQ3630NL t/m AAIQ3632NL /
ZT2-1a, ZT2-1-B en ZT2-1-C
Drie monsters gele vloeistof, volgens opgave uit in totaal 166,6 liter in zeven 25L jerrycans
Alle drie bevatten PMK
AAIQ3634NL/
ZT2-2-A
Monster kleurloze vloeistof, volgens opgave uit in totaal 90 liter in drie blauwe 30L jerrycans met opschrift ‘MET’
Bevat methylamine en een lage concentratie MDMA in methanol
AAIQ3633NL/
ZT2-3-A
Monster zwak lichtbruine vloeistof, volgens opgave uit een witte 25L jerrycan
Bevat methylamine en een lage concentratie MDMA in methanol
AAIQ3635NL/
ZT2-5-A
Monster nagenoeg kleurloze vloeistof, volgens opgave van restanten in acht vervuilde jerrycans
Bevat methylamine en een lage concentratie MDMA in methanol
AAIQ3637NL/
ZT2-9-A
Monster zwart poeder, volgens opgave uit een zakje, nettogewicht 66,5 gram
Bevat platinaoxide
AAIQ3636NL/
ZT2-10-A
Monster zwart poeder, volgens opgave uit een zakje, nettogewicht 109,5 gram
Bevat platinaoxide
AAIQ3638NL/
ZT2-12-A
Monster kleurloze vloeistof, volgens opgave uit in totaal 180 liter in zes zwarte 30L jerrycans met etiket ‘Brenntag zoutzuur 36%’
Bevat (geconcentreerd) zoutzuur
AAIQ3639NL
Monster lichtbruine vloeistof, volgens opgave uit twaalf liter in een witte 15L jerrycan met kraantje
Bevat MDMA en PMK
AAIQ3640NL en AAIQ3641NL/
ZT2-21-A en ZT2-21-B
Twee monsters kleurloze vloeistof, volgens opgave uit in totaal 1260 liter in 42 blauwe 30L jerrycans met opschrift ‘AC’
Beide bevatten aceton
AAIQ3642NL/
ZT2-22-A
Monster bruine vloeistof met zwart bezinksel, volgens opgave uit een witte 20L jerrycan met kraantje
Bevat MDMA, methylamine en een lage concentratie PMK in methanol
AAIQ3643NL/
ZT2-24-A
Monster bruine olieachtige vloeistof, volgens opgave uit in totaal 7,5 liter in twee witte 15L jerrycans met kraantje
Bevat MDMA en PMK
AAIQ3644NL en AAIQ3645NL/
ZT2-27-A en ZT2-27-B
Twee monsters kleurloze vloeistof, volgens opgave uit in totaal 870 liter in 29 blauwe 30L jerrycans met opschrift ‘MET’
Beide bevatten methanol
AAIQ3646NL en AAIQ3647NL/
ZT2-28-A en ZT2-28-B
Twee monsters gele vloeistof, volgens opgave uit in totaal 137,5 liter in zes witte 25L jerrycans
Beide bevatten methylamine en lage concentraties MDMA en PMK in methanol
ZT2-32
22 geheel gevulde blauwe 20L jerrycans (monster A) en vier geheel gevulde blauwe 25L jerrycans (monster B). Hiervan zijn twee monsters genomen:
AAIQ3648NL/ZT2-32-A
Monster kleurloze vloeistof uit een blauwe 20L jerrycan
Bevat methylamine en een zeer lage concentratie MDMA in methanol
AAIQ3649NL/ZT2-32-B
Monster nagenoeg kleurloze vloeistof uit een blauwe 25L jerrycan
Bevat methylamine en een zeer lage concentratie MDMA in methanol
Buitenterrein BT
AAIQ3630NL t/m AAIQ3632NL /
ZT2-1a, ZT2-1-B en ZT2-1-C
Monster kleurloze vloeistof, volgens opgave uit in totaal 816 liter in zes 200L dopvaten
Bevat methylamine in methanol
Trailer- trailer buitenterrein
AAIQ3651NL/
TR6a
Monster donkerbruine vloeistof, volgens opgave van restanten uit drie metalen 60L vaten met etiket ‘Aspen’
Bevat MDMA in methanol
6. Interpretatie en classificatie van het onderzoeksmateriaal
Uit de resultaten van het laboratoriumonderzoek en de ontvangen foto’s volgt dat een groot deel van het onderzoeksmateriaal is terug te voeren op de volgende processen:
- De vervaardiging van MDMA uit PMK met een reductieve amineringsmethode
(…)
Er zijn diverse syntheseroutes voor de vervaardiging van MDMA bekend; verschillende hiervan worden bij illegale vervaardiging toegepast. Een globale omschrijving va het in Nederland meest aangetroffen proces is als volgt:
Reductieve aminering met een platinakatalysator en waterstofgas
De grondstof PMK wordt gemengd met (een oplossing van) methylamine en een alcohol, zoals methanol. Hieraan wordt een platinakatalysator toegevoegd en onder roeren wordt waterstofgas doorgeleid. De PMK wordt hierdoor omgezet in MDMA-base. Na afloop van de reactie wordt de katalysator doorgaans uit het reactiemengsel verwijderd. De vloeistof bestaat voornamelijk uit MDMA en methylamine in het gebruikte alcohol.
Afdestilleren van het alcohol en de methylamine
Het alcohol en de methylamine worden afgedestilleerd. Hierbij blijft de MDMA base over als een olieachtige vloeistof. Het alcohol en de methylamine blijft over als afval; dergelijke afvalfracties bevatten doorgaans ook lage concentraties MDMA en/of PMK.
Vorming van een zout uit MDMA-base
De olieachtige MDMA-base wordt omgezet in het zout, een vaste stof. Deze omzetting wordt uitgevoerd door MDMA-base op te lossen in aceton en daar
(dossierpagina 89)
zoutzuur (als gas of als oplossing in water) aan toe te voegen. Het gevormde MDMA hydrochloride is slecht oplosbaar in aceton en kristalliseert uit. De kristallen worden verzameld door middel van filtratie en het oplosmiddel aceton blijft over als afval. In dit afval, in de vorm van geel tot bruin gekleurde aceton, zijn vak nog lage concentraties MDMA en/of PMK en diverse (synthese)verontreinigingen aanwezig.
Classificatie van het onderzoeksmateriaal in de twee beschreven processen is uitgevoerd op basis van de uiterlijke kenmerken, de chemiche samenstelling en de van het LFO verkregen informatie en foto’s van het onderzoek ter plaatse. Alleen de monsters die geclassificeerd konden worden, zijn hieronder kort genoemd.
(dossierpagina 90)
Proces 1. Vervaardiging van MDMA uit PMK met een reductieve aminering
Reductieve aminering met een platinakatalysator en waterstofgas
Grondstof PMK: [AAIQ3630 t/m AAIQ3632NL]
Oplosmiddel methanol: [AAIQ3621NL, AAIQ3634NL, AAIQ3644NL en AAIQ36445NL]
Platinakatalysator: [AAIQ3637NL en AAIQ3636NL]
Methylamine in methanol: [AAIQ3622NL en AAIQ3648NL t/m AAIQ3650NL]
Reactiemengsel: [AAIQ3628NL en AAIQ3629NL] beide afkomstig uit RVS drukketel ZT1-11, en [AAIQ3642NL]
Afdestilleren van het alcohol en de methylamine
Product MDMA-base: [AAFF1906NL, AAIQ3623NL, AAIQ3626NL, AAIQ3627NL, AAIQ3639NL en AAIQ3643NL]
Destillatieafval: [AAIQ3625NL, AAIQ3633NL, AAIQ3635NL, AAIQ3646NL en AAIQ3647NL]
Vorming van een zout uit MDMA-base
Oplosmiddel aceton: [AAFF1900NL, AAFF1901NL, AAFF1908NL, AAIQ3640NL en AAIQ3641NL]
Zoutzuur: [AAFF1907NL en AAIQ3638NL]
Eindproduct MDMA-hydrochloride: [AAHV0081NL, AAHV0082NL en AAFF1909NL]
Kristallisatiemengsel of afval: [AAFF1902NL t/m AAFF1905NL en AAFF1911NL].
7. Conclusie
Een groot deel van het onderzoeksmateriaal is kenmerkend voor de vervaardiging van MDMA uit PMK met een reductieve aminering.
(dossierpagina 91)
MDMA staat vermeld op lijst I behorende bij de Opiumwet.
PiperonylMethyKeton (PMK), BenzyMethylKeton (BMK), aceton en zoutzuur staan vermeld op bijlage I van de Verordening (EG) nr. 273/2004 van het Europees Parlement inzake drugsprecursoren en de bijlage behorende bij de Verordening (EG) nummer 111/2005 betreffende voorschriften voor het toezicht op de handel tussen de Gemeenschap en derde landen in drugsprecursoren.
Naar beide Verordeningen wordt verwezen in de Wet voorkoming misbruik chemicaliën.
5.
Een proces-verbaal van bevindingen ondersteuning LFO d.d. 22 juni 2016, met fotobijlagen, dossierpagina’s 36-72, betreffende het relaas van verbalisant [verbalisant 5] , voor zover inhoudende:
(dossierpagina 36)
Op 13 oktober 2015 van omstreeks 15.45 uur tot 22.00 uur en op 14 oktober 2015 vanaf omstreeks 08.00 uur heb ik op verzoek van [verbalisant 2] ondersteuning verleend bij de doorzoeking van de locatie [adres] .
Ik heb dit onderzoek ter ondersteuning op genoemde locatie in samenwerking met A.J. van Rijn en P. Fase, respectievelijk senior en junior LFO-experts, verricht. Gedurende het onderzoek zijn door mij foto’s gemaakt. Een selectie van deze foto’s genummerd 1 tot en met 43 zijn bij dit proces-verbaal (fotomap) gevoegd en maken hiervan deel uit.
(dossierpagina 37)
Op 5 januari 2016 heb ik na prioritering de door ons genomen monsters voor analyse aangeboden aan het NFI. Op 15 oktober 2015 waren al vijf monsters (AAIQ3623NL, AAIQ3628NL, AAIQ3630NL, AAHV0081NL en AAFF1913NL) voor spoedanalyse aangeboden bij het NFI.
Ten behoeve van het nader onderzoek dienen door het NFI, afdeling verdovende middelen, de volgende onderzoeken te worden uitgevoerd.
Onderzoek naar illegale productie van synthetische drugs.
Onderzoek of monsters te relateren zijn aan de productie van middelen van de Opiumwet of middelen zoals vermeld in de Wvmc.
Op 20 juni 2016 ontving ik van het NFI het deskundigenrapport met zaaknummer 2015.10.15.248 aanvraag 003. De analyse resultaten zijn in onderstaande tabellen verwerkt.
L-Loods-bedrijfsruimte loods
- Een IBC, 1000L, gevuld met 100 L amfetamine gerelateerd afval;
- Een aanhangwagen naast de kristallisatieruimte werd gebruikt als werkplaats voor het maken/uitbreiden van de ‘houten droog stellage’ en houten frames met gaas;
- Direct naast de kristallisatieruimte:
o Een IBC 1000L gevuld met 220L vervuilde aceton-kristallisatie afval;
o 11x 60 L klemdekselvaten met resten MDMA (kristallisatievaten);
o 1x 60 L klemdekselvat met gripzakken gevuld met kristallen.
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
L1
1x 1000 liter IBC gevuld met ca. 100 liter bruine olieachtige vloeistof (sterk basisch). IBC stond achter autoherstelplaats.
AAFF1910NL
L1-a
1000 liter IBC gevuld met ca. 100 liter bruine olieachtige vloeistof (sterk basisch), ruikend naar de geur van amfetamineachtige stoffen.
Bevat een lage concentratie amfetamine
Proces 2: Leuckartmethode: afval
L2
3x kartonnen doos inhoudende:
11x 60 litervat allen vervuild met kristallen.
1x 60 litervat gevuld met 3 vuilniszakken met lichtbruine kristallen.
De dozen stonden rechts van de ingang van ruimte K.
AAAFF1912NL
L2-a
60 litervat gevuld met 3 vuilniszakken met lichtbruine kristallen. 20,8 kilo bruto. Dit vat stond rechts van de ingang van ruimte K.
Bevat natriumchloride.
L3
1x 1000L liter IBC gevuld met ca. 220 liter lichtbruine neutrale vloeistof met geur van aceton. De IBC stonden rechts van de ingang van ruimte K.
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
AAFF1911NL
L3-a
1000 liter IBC gevuld met ca. 220 liter lichtbruine neutrale vloeistof met de geur van aceton. De IBC stonden rechts van de ingang van ruimte K.
Bevat lage concentraties MDMA en PMK in aceton.
Proces 1 vorming zout:
Kristallisatieafval
K-kristallisatieruimte-bedrijfsruimte loods
- Een houten stellage (plek voor 14 droogrekken) voorzien van 13 droogrekken bestaande uit een houten frame voorzien van kippengaas met daarover een hoeslaken gespannen. Kennelijk werd deze stellage gebruikt voor het drogen/scheiden (uitgieten kristallisatievat) van de vervaardigde MDMA/EA kristallen. De hoeslakens waren vervuild met aangekoekte resten kristallen ruikend naar de geur van MDMA. Twee droogrekken bemonsterd, totaal 19,3 gram netto, indicatief positief op MDMA/EA;
- Een koel/vriescel (2x 2 m), niet in werking, inhoudende:
o 10x 30 L jerrycans, opschrift AC, geheel gevuld met aceton: totaal 300 L aceton;
o 10x 60 L klemdekselvaten, alle voor 2/3 gevuld me vervuilde aceton (kristallisatie MDMA/EA) en restanten kristallisatie binnenkant, totaal 400 L;
- een opstelling t.b.v. het afzuigen van de dampen tijdens het uitgieten van de kristallisatievaatjes, bestaande uit een houten kast met koolstoffilter en flexibele slang met afvoer naar buitenzijde loods;
- 3x 30 L jerrycans met etiket zoutzuur; 2x vol en 1x 2/3 gevuld, alle gevuld met een zure rokende vloeistof: totaal 80 L zoutzuur;
- 10x 30 L jerrycans, opschrift AC, geheel gevuld met aceton (geur, FD): totaal 300L aceton;
- 10x 30L jerrycans, geheel gevuld met heldere vloeistof, geur aceton: totaal 300 L aceton;
- 15x 30 L jerrycans, leeg, geur aceton: totaal 450 L aceton verwerkt;
- 5 maatbekers (2-3-5 L); 1 gevuld met bruinkleurige olieachtige vloeistof;
- Een 60 L klemdekselvat, gebruikt als kristallisatievat, gevuld met een hoeveelheid kristallen, indicatief positief op MDMA/EA;
- Totaal 14 ronde en rechthoekige speciekuipen, gebruikt voor het opvangen van de vervuilde aceton (kristallisatie), vervuild met resten kristallen, indicatief positief op MDMA/EA;
- Totaal 10 ventilatoren t.b.v. het drogen van de kristallen- 7 gebruikt en 3 in doos;
- Een digitale weegschaal.
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
K1
Stellage van hout voorzien van 13 houten rekken met kippengaas ten behoeve van het uitschudden, opvangen en drogen van kristalen. Over de rekken zaten hoeslakens gespannen welke vervuild waren met MDMA-poeder
AAHV0081NL
K1-a
Bemonstering wit poeder afkomstig vanaf hoeslaken rek in stellage (13,9 gram netto)
Bevat MDMA
Proces 1 vorming zout: eindproduct MDMA-hydrochloride
AAHV0082NL
K1-b
Bemonstering wit poeder afkomstig vanaf hoeslaken rek in stellage (5,3 gram netto)
Bevat MDMA
Proces 1 vorming zout: eindproduct MDMA-hydrochloride
K2
Koel/vriescel inhoudende zie K2-1 en K2-2. De koelvriescel werd gebruikt voor het vervaardigen c.q. bewerken van drugs met name het kristalliseren van MDMA-olie in MDMA-HCL m.b.v. zoutzuur en aceton
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
K2-1
10x blauwe 30 liter jerrycan volledig gevuld met heldere vloeistof en de tekst “ac”
AAFF1900NL
K2-1a
1e monster uit een partij van 10x blauwe 30 liter jerrycan volledig gevuld met heldere vloeistof en de tekst “ac”. De jerrycans stonden in de vriescel K2.
Bevat aceton
Proces 1 vorming zout: oplosmiddel
AAFF1901NL
K2-1b
2e monster uit een partij van 10x blauwe 30 liter jerrycan volledig gevuld met heldere vloeistof en de tekst “ac”. De jerrycans stonden in de vriescel K2.
Bevat aceton
Proces 1 vorming zout: oplosmiddel
K2-2
10x blauw 60 litervat alle voor 2/3 gevuld met bruinkleurige basische vloeistof met restanten van kristallen aan de zijwand.
AAFF1904NL
K2-2a
1e monster uit een partij van 10x blauw 60 litervat alle voor 2/3 gevuld met bruinkleurige basische vloeistof met restanten van kristallen aan de zijwand, netto gewicht vloeistof 23,6 kilo. De vaten stonden in de koel/vriescel K2.
Bevat MDMA en PMK in aceton.
Bevat aceton
Proces 1 vorming zout: kristallisatiemengsel
AAFF1905NL
K2-2b
2e monster uit een partij van 10x blauw 60 litervat alle voor 2/3 gevuld met bruinkleurige basische vloeistof met restanten van kristallen aan de zijwand, netto gewicht vloeistof 24,7 kilo. De vaten stonden in de koel/vriescel K2.
Bevat MDMA en PMK in aceton.
Bevat aceton
Proces 1 vorming zout: kristallisatiemengsel
AAFF1903NL
K2-2c
3e monster uit een partij van 10x blauw 60 litervat alle voor 2/3 gevuld met bruinkleurige, basische vloeistof met restanten van kristallen aan de zijwand, netto gewicht vloeistof 17,9 kilo. De vaten stonden in de koel/vriescel
Bevat MDMA en PMK in aceton.
Bevat aceton
Proces 1 vorming zout: kristallisatiemengsel
AAFF1902NL
K2-2d
4e monster uit een partij van 10x blauw 60 litervat alle voor 2/3 gevuld met bruinkleurige, basische vloeistof met restanten van kristallen aan de zijwand. Nettogewicht vloeistof 24,8 kilo. De vaten stonden in de koel/vriescel K2.
Bevat MDMA en PMK in aceton.
Bevat aceton
Proces 1 vorming zout: kristallisatiemengsel
K3
5x 25 liter jerrycan vervuild met restanten kristallisatieafval
K4
1x 3 liter maatbeker (leeg)
1x 2 liter maatbeker (leeg)
3x 5 liter maatbeker waarvan 1 gevuld met een restant van 80 ml bruinkleurige vloeistof
1x trechter
AAFF1906NL
K4-a
3x 5 liter maatbeker waarvan 1 gevuld met een restant van 80 ml bruinkleurige vloeistof. Hiervan werd een monter genomen.
Bevat MDMA
Proces 1 af destilleren: product MDMA-base.
K5
15x 30 liter jerrycan (leeg) met geur van aceton
K6
2x zwarte 30 liter jerrycan gevuld met heldere rokende vloeistof
1x zwarte 30 liter jerrycan (leeg)
1x zwarte 30 liter jerrycan voor 2/3 gevuld met heldere rokende vloeistof en alle voorzien van etiket “zoutzuur
AAFF1907NL
K6-a
2x zwarte 30 liter jerrycan gevuld met heldere rokende vloeistof
1x zwarte 30 liter jerrycan (leeg)
1x zwarte 30 liter jerrycan voor 2/3 gevuld met heldere rokende vloeistof en alle voorzien van het etiket “zoutzuur”
Bevat geconcentreerd zoutzuur
Proces 1 vorming zout
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
K7
10x blauwe 30 liter jerrycan alle gevuld met heldere vloeistof en de geur van aceton + 1x blauwe 30 liter jerrycan (leeg)
AAFF1908NL
K7-a
10x blauwe 30 liter jerrycan alle gevuld met heldere vloeistof en de geur van aceton.
Uit bovenstaande partij heb ik een monster genomen.
Bevat aceton
Proces 1 vorming zout: oplosmiddel
K8
1x blauw 60 litervat met restanten kristallen (indicatief getest MDMA)
AAFF1909NL
K8-a
1x 60 litervat met restanten kristallen
(indicatief getest MDMA)
Hiervan werd een monter genomen.
Bevat MDMA
Proces 1 vorming zout: eindproduct MDMA-hydrochloride
K9
5x kunststof bakken vervuild met wit poeder (indicatief getest MDMA)
K10
10x ventilator
K11
1 vervuilde weegschaal
K12
9x speciekuip vervuild met wit poeder/kristallen, 1 emmer met trechter
K13
1 deksel vervuild met poeder met maatschelp en ph papier
K14
2x 60 litervat vervuild met kristallen
K15
Afzuigsysteem bestaande uit een houten constructie met daarin opgehangen een koolstoffilter gekoppeld aan een flexibele slang en een afzuigunit. De afgezogen dampen werden via de flexibele slang afgevoerd naar buiten (zijkant loods)
ZL (20 ft zeecontainer)- bedrijfsruimte loods
De niet afgesloten zeecontainer was geheel gevuld met amfetamine en de omzetting van APAAN in BMK gerelateerde goederen-afval, onder andere:
- 24 x 220 L klemdekselvaten, gebruikt als loogvaten, alle 1/3 gevuld met een sterk basische vloeistof, totaal ongeveer 1700 L;
- 5 vaten, 4x 220 L klemdeksel en 1x 300 L ton, gebruikt als gaswasser, alle geheel gevuld met een zure vloeistof;
- 10x 60 L klemdekselvaten, alle gevuld met resten kristallen en donkerbruine zure vloeistof, ruikend naar APAAN: vermoedelijk afval van de omzetting APAAN in BMK;
- Een aantal rechthoekige bakken, jerrycans, emmers en vuilniszakken gevuld met (resten) amfetamine gerelateerd afval;
- 23 zakken caustic soda: 22 leeg en 1x halfvol;
- Een IBC 1000 L, gevuld met 480 L amfetamine gerelateerd afval.
(dossierpagina 42)
ZT-1 (zeecontainerterrein)-buitenterrein
Deze met een cilinderslot afgesloten 20 ft zeecontainer van 6 x 2,3 meter, was als productieplaats, niet in werking, ingericht en in gebruik ten behoeve van de vervaardiging van synthetische drugs, met name de vervaardiging van MDMA/EA volgens de verhoogde drukmethode met behulp van PMK, namelijk:
- Een rvs drukketel (o.a. verwarmingsmantel, roermotor, drukmeter), inhoudsmaat ongeveer 290 L, aangesloten op een waterstof gascilinder, nog onder druk. De ketel was gevuld met ongeveer 250 L reactiemengsel, positief op de aanwezigheid van MDMA/EA;
- Een gecombineerde druk/destillatieketel (o.a. roermotor, drukmeter) met rvs koeler voorzien van 3 gasbranders, inhoudsmaat ongeveer 420 L, gebruikt en gevuld met een kleine hoeveelheid donkerbruine vloeistof;
- Een kunststof afscheider/scheitrechter geplaatst in een hydraulisch systeem, gevuld met ongeveer 10 L donkerbruine vloeistof;
- 3 waterstof gascilinders, 50 L; 1 gasfles was aangesloten en nog onder druk (in gebruik);
- 5 propaan gasflessen (3 aangesloten op destillatieketel);
- Jerrycans met methanol (vol en leeg), totaal ongeveer 35 L methanol;
- Jerrycan met kraantje, inhoudsmaat 15L, vol met bruin olieachtige vloeistof, positief op aanwezigheid van MDMA;
- Een 5 L jerrycan met 3,75 L geelkleurige olieachtige vloeistof, vermoedelijk PMK;
- Afzuiginstallatie.
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
ZT1-1
3x 50 L waterstof gascilinder
ZT1-2
3x propaan gascilinder
ZT1-3
2x propaan gascilinder, aangesloten op branders onder destillatieketel (1 op 1 brander, 1 op 2 branders)
AAIQ3621NL
ZT1-4
3x blauw 25L jerrycan met opschrift MET, waarvan 2 leeg en 1 vol. Heldere kleurloze vloeistof, PH neutraal, totaal 60 L. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Methanol
Proces 1: reductieve aminering
AAIQ3622NL
ZT1-5
2 witte 20 L jerrycans waarvan 1 leeg en 1 halfvol met zure kleurloze vloeistof, opschrift NP 20. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Bevat methylamine in methanol
Proces 1: reductieve aminering
AAIQ3623NL
ZT1-6
Witte 15 L jerrycan met kraantje, geheel gevuld met donkere vloeistof. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Bevat MDMA en PMK
Proces 1: afdestilleren: product MDMA-base: 15 liter
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
ZT1-7
Diverse losse goederen op de grond:
- Gele slang
- Gele slang
- Trechter
- 2 emmers
- Weegschaal
- Garde en lepel
- Zwaar vervuilde maatbeker 5 L
- Stoffen/lampen
- Doosje met IR thermometer, gereedschap, koppelingen
- Doos met 2 klemmen om gascilinders vast te zetten
AAIQ3624NL
ZT1-8
Witte 5L jerrycan voor 3,75 L gevuld met gelige olie, pH neutraal
Bevat waarschijnlijk een minerale olie
AAIQ3625NL en AAIQ3626NL
ZT1-9
RVS ketel met drukmeter en destillatieopstelling met koeler. Monster A komt uit uitloop koeler, monster B uit uitlaat ketel. Ketel bevatte alleen nog restanten.
Bevat methylamine en een lage concentratie MDMA in methanol
Proces 1: af destilleren: destillatieafval
Bevat MDMA en PMK; het bezinksel bevat platina
Proces 1: afdestilleren product MDMA-base
AAIQ3627NL
ZT1-10
Witte kunststof afscheider, inhoudsmaat 200L met ongeveer 10L donkerbruine vloeistof. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
De vloeistof bevat MDMA en PMK
Proces.1: af destilleren:
Product MDMA-base 10 liter
AAIQ3628NL en AAIQ3629NL
ZT1-11
RVS drukketel gevuld met ongeveer 250 L olieachtige vloeistof. Van deze afgetapte vloeistof werden twee monsters genomen. A van de onderlaag en B van de bovenlaag.
Bevat MDMA, PMK en methylamine in methanol.
Proces.1: reductieve aminering: reactiemengsel
Bevat MDMA, PMK en methylamine in methanol; het bezinksel bevat platina
Proces.1: reductieve aminering: reactiemengesel
ZT1-12
Vacuümpomp
ZT2-(zeecontainer terrein)- buitenterrein
Deze met een hangslot afgesloten 20 ft zeecontainer was in gebruik ten behoeve van de opslag van chemicaliën/goederen ten behoeve van de vervaardiging van synthetische drug, met name de vervaardiging van MDMA/EA, namelijk:
- 26x 50L waterstof gascilinders;
- 6x 79L methylamine gascilinders;
- 32x 30L jerrycan, blauw, met opschrift MET, alle geheel gevuld met heldere vloeistof, FD=methanol, totaal 960 L methanol;
- 26x 20L en 6x 25L jerrycans met een mengsel/oplossing methanol-methylamine, totaal 665 L mengsel MA/methanol;
- 42x 30 L jerrycans, blauw, opschrift AC, geheel gevuld met heldere vloeistof, geur aceton,
(dossierpagina 44)totaal 1260 L aceton;
- 6x 30 L jerrycans, etiket zoutzuur, totaal 180 L zoutzuur
- Gesealde zakjes met fijn metaal poeder, zwart en bruin, vermoedelijk platinaoxide (katalysator) , totaal 180 gram netto;
- 13x 25 L jerrycans, 11x vol, 1x 2/3 vol en 1x halfvol, met geelkleurige olieachtige vloeistof, geur PMK, FD=PMK, totaal 304 L PMK;
- Aantal jerrycans met kraantje, 15L, totaal ongeveer 22,5 L olieachtige vloeistof, geur MDMA, indicatief MDMA/EA.
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
AAIQ3630NL en AAIQ3631NL en AAIQ3632NL
ZT2-1
7x witte 25L jerrycan (6x vol, 1 2/3 gevuld) met heldere gele vloeistof. FD: PMK. Totaal ongeveer 166,6 L PMK. Van deze vloeistof werden 3 monsters genomen.
Bevat PMK
Proces.1: reductieve aminering: grondstof.
AAIQ3634NL
ZT2-2
3x blauwe 30 L jerrycan, vol, met heldere kleurloze vloeistof. Opschrift ‘MET’. Van deze vloeistof werd een monter genomen.
Methanol
Proces.1: reductieve aminering: oplosmiddel
AAIQ3633NL
ZT2-3
1 witte 25L jerrycan gevuld met basische kleurloze vloeistof, geur methylamine. FD: methanol. Van deze vloeistof werd een monter genomen.
Bevat methylamine en een lage concentratie MDMA in methanol
Proces.1: af destilleren: destillatieafval
ZT2-4
1 blauwe 25L jerrycan gevuld met kleurloze vloeistof, geur methylamine. Opschrift ‘MET’
AAIQ3635NL
ZT2-5
8 vervuilde jerrycans/restanten met geur methylamine. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Bevat methylamine en een lage concentratie MDMA in methanol.
Proces.1: af destilleren: destillatieafval
AAIQ3637NL
ZT2-9
Zakje fijn poeder, donkerbruin. 66,5 gram netto. Vermoedelijk platinaoxide (katalysator). Van dit poeder werd een monster genomen.
Bevat platinaoxide
Proces.1: reductieve aminering: katalysator
AAIQ3636NL
ZT2-10
Zakje fijn poeder, donkerbruin. 109,5 gram netto. Vermoedelijk platinaoxide (katalysator). Van dit poeder werd een monster genomen.
Bevat platinaoxide
Proces.1: reductieve aminering: katalysator
ZT2-11
Vloeistofpomp
AAIQ3638NL
ZT2-12
6x zwarte 30 L jerrycan, vol (..) zoutzuur 36%. Gevuld met zure rokende vloeistof. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Bevat (geconcentreerd) zoutzuur
ZT2-13
Bevat 20L jerrycan, geur methylamine, voor ongeveer 15L gevuld met methanol/methylamine oplosing.
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
ZT2-14
3x witte 20 L jerrycan, geheel gevuld met methanol/methylamine oplossing
ZT2-15
Doosje met lege zakjes met zwarte poederresten en vervuilde handschoen
ZT2-16
Emmer vervuild met zwarte poederresten
ZT2-17
Blauwe vuilniszak met slang
ZT2-18
Broodkrat met daarin een krat met slangen, klemband voor klein klemdekselvat, handschoenen, koppelstukken, schenktuit en 6 doppen voor gasflessen
ZT2-19
Opengesneden jerrycans, stuk slang, slangenklemmen en filters voor maskers, bak met trechter en 20 L jerrycan vervuild met restanten bruine vloeistof
AAIQ3639NL
ZT2-20
Witte 15L jerrycan met kraantje, met 12L donkerbruine vloeistof. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Bevat MDMA en PMK
Proces.1: af destilleren
Product MDMA-base: 12 liter
AAIQ3640NL en AAIQ3641NL
ZT2-21
42x blauwe 30L jerrycan, alle vol, met heldere kleurloze vloeistof, opschrift ‘AC’, geur aceton, totaal 1260 L. Uit deze partij werden 2 monsters genomen.
Bevat aceton
Proces.1 vorming zout: oplosmiddel
AAIQ3642NL
ZT2-22
20L witte jerrycan met kraantje, gevuld met donkerbruine vloeistof. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Bevat MDMA, methylamine en een lage concentratie PMK in methanol.
ZT2-23
Zakje met restanten zwart poeder, opschrift ‘500’
AAIQ3643NL
ZT2-24
2 witte 15L jerrycan met kraantje met in totaal 7,5L donkerbruine vloeistof, vermoedelijk MDMA olie. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Bevat MDMA en PMK
Proces.1: af destilleren
Product MDMA-base: 7,5 liter
ZT2-25
2x opengesneden jerrycan met kraantje, verontreinigd met zwart poeder
ZT2-26
2x vacuümpomp
AAIQ3644NL en AAIQ3645NL
ZT2-27
29x blauwe 30L jerrycan met opschrift ‘MET’, geheel gevuld met heldere kleurloze vloeistof, totaal 870 L. Van deze vloeistof werden 2 monters genomen.
Methanol
Proces.1 reductieve aminering: oplosmiddel
AAIQ3646NL en AAIQ3647NL
ZT2-28
6 witte 25L jerrycans, waarvan 5 vol en 1 halfvol met heldere gele vloeistof, totaal 137,5 L vermoedelijk PMK. Van deze vloeistof werden 2 monsters genomen.
Bevat methylamine en lage concentraties MDMA en PMK in methanol
Proces.1: af destilleren: destillatieafval
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
ZT2-29
Afzuigslang, nieuw in doos
ZT2-30
Water circulatie vacuümpomp
ZT2-31
Vloeistofslang
AAIQ3648NL en AAIQ3649NL
ZT2-32
22x blauwe 20L jerrycan (monster A) en 4x blauwe 25L jerrycan (monster B), alle geheel gevuld met verm. Methanol/methylamine oplossing. Van deze vloeistof werden 2 monsters genomen.
Bevat methylamine en een zeer lage concentratie MDMA in methanol.
ZT2-33
26x 50L waterstofgascilinders
ZT2-34
6x 79L methylamine gascilinders
TR trailer- buitenterrein
Een niet afgesloten trailer links van ZT-2 in gebruik voor de opslag van diverse gerelateerde goederen, o.a.:
- 4x 20L jerrycan, opschrift ‘MET’, verontreinigd met geur methylamine;
- 2x 200L dopvat, leeg, inhoudende een kunststof zak, geur methylamine, vermoedelijke inhoud mengsel methanol/methylamine, totaal 400L mengsel methanol/methylamine (vermoedelijk) verwerkt;
- Een houten krat met een cooling machine.
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
TR1
Vloeistofpomp onder trailer
TR2
4x blauwe 20L jerrycan met opschrift ‘MET’ en geur methylamine, verontreinigd en 1x 20L blauwe jerrycan met restanten destillatieafval
TR3
Partij 3M wegwerpoveralls
TR4
2x 200L dopvat, geur methylamine, leeg
TR5
Senco vacuüm controller
AAIQ3651NL
TR6
3x metalen vaten, inhoudsmaat 60L, voorzien van etiket met opschrift ‘Aspen’, gevuld met resten olieachtige vloeistof, geur MDMA. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Bevat MDMA in methanol.
TR7
Diverse slangen
TR8
Cooling machine
(dossierpagina 47)
LTR trailer- buitenterrein
Een niet afgesloten trailer links van TR in gebruik voor de opslag van diverse gerelateerde goederen, o.a.:
- Een opengesneden 200L dopvat inhoudende 5 kunststof zakken (gelijk aan zakken van dopvaten met mengsel methanol/methylamine) alle gevuld met kleine hoeveelheid heldere vloeistof geur methylamine, vermoedelijk mengsel methanol/methylamine: vermoedelijk 1000L mengsel methanol/methylamine verwerkt.
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
LTR1
Opengesneden 200L dopvat met daarin 5 lege zakken met name restanten vloeistof, geur methylamine
LTR2
3x blauwe 25L + 1 x blauwe 20L jerrycan, leeg, met geur methylamine
LTR3
2x bovenzijde van opengesneden jerrycans met kraan (ZT2-25)
BT buitenterrein
Op het bedrijfsterrein rondom bovengenoemde containers stonden diverse gerelateerde goederen opgeslagen, onder andere:
- 6x 200L dopvaten, 3x vol, 1x halfvol, 1x 1/3 vol en 1x ¼ vol, alle inhoudende een kunststof zak gevuld met een mengsel van methanol/methylamine, totaal 1400L methanol/methylamine;
- Een houten kist met diverse laboratorium goederen, merk Senco.
SIN
IBN/LFO code
Omschrijving
Analyse resultaat NFI
BT1
Houten kist met diverse artikelen van het merk Senco
AAIQ3650NL
BT2
6x 200L dopvaten (…) met methanol/methylamine oplossing in een zak in het vat aanwezig, totaal 1416,6 liter. Van deze vloeistof werd een monster genomen.
Bevat methylamine in methanol
Proces.1: reductieve aminering: methylamine in methanol
BT3
Witte 25L jerrycan met afval
Interpretatie LFO
De aangetroffen goederen en chemicaliën zijn typische goederen en chemicaliën die aangetroffen worden op locaties waar synthetische drugs vervaardigd of bewerkt worden. In de ruimte in de loods (K), de zeecontainers (ZT-1 en ZT-2), de trailers (TR en LTR) en het buitenterrein (BT) werd op (zeer) grote schaal MDMA volgens de verhoogde druk methode met behulp van PMK vervaardigd.
Opbrengstberekening met aangetroffen chemicaliën (product)
Op deze locatie werd in totaal 166 liter PMK aangetroffen. Ambtshalve is het mij bekend dat indien deze vervaardigde PMK wordt omgezet in het eindproduct MDMA.HCI (het zoutzure zout van MDMA; kristallen) dit ongeveer 166 x 1,2 kg = 199 kilogram MDMA.HCI oplevert.
(dossierpagina 49)
Indien deze MDMA.HCI kristallen worden verwerkt in tabletten dan kunnen er, uitgaande van ongeveer 100 mg MDMA.HCI per tablet, ongeveer 1.990.000 (XTC) tabletten van vervaardigd worden.
6.
Een proces-verbaal van verhoor getuige d.d. 13 oktober 2015, dossierpagina’s 234-236, betreffende de verklaring van [getuige] , voor zover inhoudende:
(dossierpagina 234)
Ongeveer tweeënhalf jaar à drie jaar geleden ben ik naar [locatie] gekomen en ben ik in een ruimte op het terrein aan de [adres] komen te wonen. Ik huur deze woning en ik huur ook een gedeelte van de loods op het terrein.
(dossierpagina 235)
Ongeveer 2 weken geleden is iemand begonnen met het bouwen van een ruimte achter in de loods. (…) Ik ben toen een paar dagen naar Polen gegaan en toen ik terugkwam stond er een hokje met daarin een deur. Ik heb aan de klink gevoeld en deze zat op slot.
De loods is normaal op slot dus hij moet een sleutel gehad hebben.
Ongeveer 7 weken geleden merkte ik voor het eerst op dat ik een aparte geur rook als ik ’s morgens de loods binnenkwam. Als ik moet zeggen waar de geur het meest op lijkt is het een zoete geur. Ongeveer 7 weken geleden kwam ik terug uit Polen. Volgens mij was het net daarna dat ik die geur heb geroken.
7.
Een proces-verbaal sporenonderzoek d.d. 11 november 2015, dossierpagina’s 133-138, betreffende het relaas van verbalisanten [verbalisant 6] , [verbalisant 7] en [verbalisant 8] , voor zover inhoudende:
(dossierpagina 133)
Op 13 oktober 2015 omstreeks 16.45 uur kregen wij het verzoek van inzetcoördinator B. Boschma van het team Forensische Opsporing om een forensisch onderzoek naar sporen te verrichten in verband met het aantreffen van een drugslab voor het vervaardigen van harddrugs.
(dossierpagina 134)
Onderzoekslocatie
Het onderzoek werd verricht op een bedrijventerrein aan de [adres] .
Het betrof een vanaf de openbare weg vrij te bereiken bedrijventerrein met aan de voorzijde een vrijstaande woning. Aan de rechterzijde van het terrein bevond zich een grote loods. Aan de linker achterzijde op het bedrijventerrein bevond zich een buitenterrein met onder andere zeecontainers en trailers. Dit buitenterrein was gelegen achter perceelnummer 57. Het buitenterrein was te bereiken via een doorgang tussen perceel 57 en 61, of via een verhard pad gelegen achter de vrijstaande woning. Het buitenterrein was afgesloten middels een ijzeren hekwerk.
Omschrijving loods
Aan de linker voorzijde van de loods was een kantoorruimte gesitueerd. De loods was in gebruik ten behoeve van opslag van diverse goederen en gedeeltelijk voor een autoherstelplaats. Aan de linkerzijde van de loods stond onder andere een grijze zeecontainer, de zeecontainer ‘ZL’.
In de linker achterzijde van de loods was een ruimte opgebouwd uit isolatieplaten. Aan de rechterzijde van deze ruimte was een afsluitbare toegangsdeur gesitueerd. Deze ruimte was ingericht ten behoeve van het vervaardigen c.q. bewerken van drugs, met name voor het kristalliseren van MDMA/EA.
In de kristallisatieruimte bevond zich onder andere aan de rechter voorzijde een houten stellage ten behoeve van het drogen van kristallen, aan de rechter achterzijde een koelcel met diverse jerrycans en aan de linkerzijde een stellage met een afzuiginstallatie.
Omschrijving buitenterrein
Het buitenterrein was omheind middels bossages. Aan de rechterzijde bevond zich een ijzeren hekwerk, welke was voorzien van een hangslot. Op het buitenterrein stonden onder andere een aantal zeecontainers en trailers. De navolgende zeecontainers en trailers zijn onderzocht:
- Rode trailer, benoemd als ‘LTR’, aan de voorzijde van het terrein;
- Rode trailer, benoemd als ‘TR, aan de linker voorzijde van het terrein, achter de trailer ‘LTR’;
- Witte zeecontainer, benoemd als ‘ZT-2’, aan de linker voorzijde van het terrein, achter trailer ‘TR’;
- Rood/bruine zeecontainer, benoemd als ‘ZT-1’, in het midden van het terrein.
Kristallisatieruimte
We zagen dat de toegangsdeur van de kristallisatieruimte opengebroken was. We zagen dat vanuit de afzuiginstallatie in de kristallisatieruimte een flexibele buis liep. Deze buis ging door een van de isolatieplaten, via een ladekast die in de loods naast de kristallisatieruimte stond, naar buiten. In de ladekast werd een volgelaatsmasker aangetroffen (SIN AAIU5581NL).
(dossierpagina 135)
Zeecontainer in loods (ZL-1)
De zeecontainer in de loods was niet afgesloten. In de zeecontainer bevonden zich goederen en afval gerelateerd aan het vervaardigen van synthetische drugs.
Zeecontainer buitenterrein (ZT-1)
De rood/bruine zeecontainer op het buitenterrein was ingericht als een productieplaats ten behoeve van het vervaardigen van synthetische drugs, met name MDMA/EA. Op het moment van het aantreffen was het lab niet in werking.
Door ons werden enkele goederen veiliggesteld uit deze zeecontainer:
- Een bahco op poetsdoeken tegen de rechterzijwand;
- Een vervuilde werkhandschoen op de vloer aan de linker voorzijde (SIN AIU5572NL).
- Een vervuilde werkhandschoen op gasfles aan de linker voorzijde (SIN AAIU5571NL);
- Een vervuilde werkhandschoen (SIN AAIU5540NL).
Zeecontainer buitenterrein (ZT-2)
De zeecontainer was in gebruik als opslag van chemicaliën en goederen ten behoeve van de vervaardiging van synthetische drugs. Uit de zeecontainer werden twee handschoenen door het LFO overgedragen, welke door ons werden veiliggesteld (SIN AAIU5543NL en SIN AAIU5544NL).
Trailer buitenterrein (TR)
Het betrof een niet afgesloten rode trailer, welke in gebruik was voor de opslag van goederen te relateren aan het vervaardigen van synthetische drugs. Door het LFO werd een handschoen overgedragen, welke door ons werd veiliggesteld (SIN AAIU5545NL).
Trailer buitenterrein (LTR)
Het betrof een niet afgesloten rode trailer, welke in gebruik was voor de opslag van goederen te relateren aan het vervaardigen van synthetische drugs. In deze trailer lag een grote hoeveelheid zwarte verpakkingsfolie, welke er gebruikt uitzagen. De folie wordt vaak gebruikt voor het sealen van onder andere vaten.
8.
Een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut te Den Haag d.d. 29 januari 2016, betreffende ‘Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek’, opgemaakt door NFI-deskundige forensisch onderzoek van biologische sporen en DNA drs. C. van Kooten, dossierpagina’s 170-172, voor zover inhoudende:
(dossierpagina 170)
Onderstaand onderzoeksmateriaal is onderworpen aan een DNA-onderzoek:
AAIU5540 bemonstering van de binnenzijde van een wegwerphandschoen
AAIU5571 bemonstering van de binnenzijde van een linkerhandschoen
AAIU5572 bemonstering van de binnenzijde van een rechterhandschoen
SIN
Beschrijving DNA-profiel/celmateriaal kan afkomstig zijn van
Matchkans DNA-profiel
AAIU5571
DNA-profiel van een man
- [medeverdachte 1]
Kleiner dan 1 op 1 miljard
AAIU5540 en AAIU5572
Onvolledige DNA-profielen
- [medeverdachte 1]
Vanwege de onvolledigheid en overige resultaten niet berekend
Het DNA-profiel van het celmateriaal in de bemonstering AAIU5571 is op 27 januari 2016 opgenomen in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken en wordt sindsdien vergeleken met daarin aanwezige DNA-profielen. Hierbij is een match gevonden met het DNA-profiel van [medeverdachte 1] RAAA4627NL.
9.
Een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut te Den Haag d.d. 13 april 2016, betreffende ‘Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek’, opgemaakt door opgemaakt door NFI-deskundige forensisch onderzoek van biologische sporen en DNA drs. J. Koopman, dossierpagina’s 174-176, voor zover inhoudende:
(dossierpagina 174)
Onderstaand onderzoeksmateriaal is onderworpen aan een DNA-onderzoek:
(…)
AAIU5544#1 een bemonstering van de binnenzijde van een linkerhandschoen
AAIU5545#1 een bemonstering van de binnenzijde van een linkerhandschoen
(dossierpagina 175)
AAIU5545#2 een bemonstering van de binnenzijde van een rechterhandschoen
AAIU5581#2 een bemonstering van de rand van de binnenzijde van een gasmasker
Het DNA-profiel van [medeverdachte 1] RAAAA4627NL (geboren op 1 juli 1991) is betrokken bij het vergelijkend DNA-onderzoek.
SIN
Beschrijving DNA-profiel/celmateriaal kan afkomstig zijn van
Matchkans DNA-profiel
AAIU5544#1
DNA-profiel van een man
- Onbekende man A
Kleiner dan 1 op 1 miljard
AAIU5545#1 en #2
DNA-profiel van een man
- [medeverdachte 1]
Kleiner dan 1 op 1 miljard
AAIIU5581#2
DNA-profiel van een man
- Onbekende man B
Kleiner dan één op één miljard
10.
Een proces-verbaal van verhoor verdachte d.d. 14 oktober 2015, dossierpagina’s 222-228, betreffende de verklaring van P.B. van Wijk, wonende aan de [adres] , voor zover inhoudende:
(dossierpagina 222)
V: Wie wonen hier allemaal?
A: Ik woon hier met mijn zoon Jan [verdachte] .
(dossierpagina 225)
V: Wie maken er allemaal gebruik van de loods?
A: Mijn zoon. Hij heeft daar een kantoor in gezet.
V: Wie heeft de sleutel?
A: Ik en mijn zoon.
11.
Een proces-verbaal van verhoor verdachte d.d. 6 juni 2016, dossierpagina’s 414-423, betreffende de verklaring van [verdachte] , voor zover inhoudende:
(dossierpagina 417)
V: Het adres waar jij woont, is dat [adres] in [locatie] . Dat klopt?
A: Ja.
V: Kom je wel eens in de loods of het kantoor?
A: Ik kwam wel eens in het kantoor.
V: Wie komen er allemaal in de loods?
A: Mensen in het algemeen. Poolse mensen, van wie er één op het terrein woont. [getuige] .
V: Hoe vaak kom jij daar?
A: Toentertijd bijna dagelijks. Het is mijn terrein. Je loopt daar wat rond. Het is automatisme om daar rond te lopen.
V: Wat bedoel je met toentertijd?
A: Toen het afgesloten was.
(dossierpagina 418)
V: Je bedoelt toen de politie-inval was?
A: Ja.
V: Wie komen er allemaal in het gedeelte van de opslag van de containers?
A: Je bedoelt achterop?
(…)
Er zat een hek in, maar dat was niet op slot.
Je kunt van de achterkant van de lood kijken wat er op de opslagplaats ligt.
V: De zeecontainers waar wij het lab hebben aangetroffen zat daar geen hek?
A: Jawel. Dat hek was niet op slot.
V: Wie hebben er allemaal een sleutel?
A: Alleen degenen die in de containers konden, want die hebben zo’n slot. Die poort mocht wel op slot van mij, maar ik wilde er wel gewoon op kunnen.
V: Wat weet jij over degenen over wie jij het hebt?
A: Niet zoveel eigenlijk.
Ik denk dat ze in februari 2015 bij mij zijn geweest, omdat ze vernomen hadden dat er ruimte beschikbaar was.
Ik heb € 500,- voor de loods gevraagd. Dat vonden ze te veel.
(dossierpagina 419)
(…) Toen heb ik ze een container op de opslag aangeboden voor € 200,- per maand. Ze gingen erover nadenken en gingen weg.
V: Heb je iets op papier gezet?
A: Nee. Daar was nog geen sprake van. Twee weken later zijn ze teruggekomen voor de container op de opslag. Ze wilden wel dat de boel op slot kon. Ik meen dat ze toen € 200,- hebben gegeven en toen heb ik er lange tijd niks van gehoord. Ik denk dat ergens in augustus, toen is een van de twee terug geweest en heeft gezegd dat ze in de container wilde om er spullen in op te slaan. Ik heb gezegd dat dat mocht.
V: Heeft hij een tweede keer geld gegeven?
A: Op dat moment niet. Ze hebben in ieder geval in september de container gebruikt en de poort van de opslag op slot gedaan en de sleutel op het kantoor gegooid.
Ik denk dat ze eind september interesse hebben getoond om achter in de loods te komen. Ze hebben er ook nog een wand in gezet.
V: Wanneer heb je die wand gezien?
A: Die wand is twee weken voordat jullie er waren ontstaan.
12.
Een proces-verbaal van verhoor verdachte d.d. 7 juni 2016, met fotobijlagen, dossierpagina’s 429-443, betreffende de verklaring van [verdachte] , voor zover inhoudende:
(dossierpagina 431)
V: Wat wilden/zochten ze? Met welke vraag kwamen ze bij jou?
A: Ze hadden gehoord dat er ruimte te huur was.
Ik vroeg € 200,- voor een container.
V: Waar stond die container?
A: Op de opslag achter het hek.
V: Welke kleur had die container?
A: Een roest-achtige, toch?
O: Verbalisanten laten foto 6 zien
(hof: dossierpagina 442).
A: Dat is de container ja.
(dossierpagina 432)
V: Gisteren heb je verteld dat ze terugkwamen. Wanneer was dat?
A: Volgens mij kwamen ze twee weken later terug dat ze die container wilden hebben voor opslag. Toen gebeurde er een hele tijd niks. Rond de vakantieperiode is die ene teruggekomen.
V: Wat is er nog afgesproken?
A: Die container was akkoord als het terrein afgesloten was, want de poort was los. Ze hebben toen zelf het slot meegenomen. Ik heb wel gezegd dat ik er zelf ook op wilde. Ik vond de sleutel van het slot in mijn kantoor.
(dossierpagina 433)
V: Ben je op het terrein geweest nadat de container op de opslag achter het hek verhuurd was?
A: Jawel.