6.16.Hiervoor is in r.o. 6.5 al overwogen dat ook het hof van oordeel is dat AM bij herhaling is tekortgeschoten in de nakoming van haar verplichtingen op grond van de dienstverleningsovereenkomst. Uit het onderzoek van RBZ is immers gebleken dat de gestelde diefstal van koper op meerdere dagen tussen 19 juni 2015 en 27 juli 2015 moet hebben plaatsgevonden. AM heeft dit niet opgemerkt, althans niet als zodanig onderkend, en heeft niet gehandeld overeenkomstig de gesloten dienstverleningsovereenkomst (gebruik maken van het luidsprekersysteem, [appellant] waarschuwen). Uitgangspunt is dan ook dat AM zich verwijtbaar onvoldoende heeft ingespannen bij de uitvoering van de aangenomen opdracht. Ter discussie staat dan de vraag naar de ernst van het tekortschieten, de mate van de verwijtbaarheid. Het hof stelt vast dat [appellant] niet, althans niet gemotiveerd, aan haar vordering ten grondslag heeft gelegd dat AM opzettelijk, willens en wetens, heeft nagelaten om het feit van de diefstal aan [appellant] te melden. De vraag die in dit geval voorligt is daarom of de verwijtbaarheid met betrekking tot het tekortschieten zo ernstig is dat deze kan worden gekwalificeerd als grove schuld.
6.17.1.Bij de beoordeling neemt het hof het navolgende in aanmerking. De kernverbintenis uit de tussen partijen gesloten overeenkomst betreft een verplichting voor AM om zich in voldoende mate in te spannen bij het observeren van het terrein van [appellant] , om aldus melding te kunnen maken van ongebruikelijke voorvallen, alles in het kader van diefstalpreventie. Bij het waarnemen van verdachte situaties dient AM via een luidsprekersysteem mogelijk gespotte personen toe te spreken en bij meldingen moet [appellant] gewaarschuwd worden. Bij de overeenkomst is een zogenaamde “Klantkaart” gevoegd, waarvan twee pagina’s bij dagvaarding in eerste aanleg in het geding zijn gebracht als producties 1 en 5 (rechtsonder genummerd ‘03’ en ‘04’). Pagina 04 vermeldt het navolgende:
“ACTIEPATRONEN
INBRAAKMELDING
1e Inkijken
2e Toespreken middels luidspreker systeem
3e WA ( [betrokkene] ) bellen, in overleg of bij geen gehoor beveiliging aansturen
INBRAAKMELDING (GEVERIFIEERD)
1e Inkijken
2e Toespreken middels luidspreker systeem
3e Politie wordt gebeld
4e WA ( [betrokkene] ) bellen, in overleg of bij geen gehoor beveiliging aansturen
6.17.2.AM observeert de door haar aangenomen objecten op basis van zogenaamde triggers. Deze triggers worden gegeven door detectoren die beweging en warmte registreren, waarna in de meldkamer van AM een beeldfragment verschijnt op een videowall. De aanwezige videosurveillant waardeert de beelden en maakt een afweging of deze aanleiding geven tot verder optreden. Ziet hij iets verdachts, dan dient de videosurveillant actie te ondernemen als vermeld op de klantkaart.
6.17.3.Volgens [appellant] is in de periode tussen 29 juni 2015 en 27 juli 2015 34.828 kg koper ontvreemd uit twee containers. Uit bij gelegenheid van het gehouden pleidooi ter zitting bekeken en zich in het dossier bevindende foto’s (bij productie 7 bij inleidende dagvaarding, rapport van Recherchebureau Zeeland, RBZ) blijkt dat van één container de linker toegangsdeur, alsmede een flink deel van de daaraan grenzende linker wand was verwijderd door het frame van de container door te slijpen (foto 1). Van de tweede container waren volgens verklaring van [appellant] tegenover RBZ de deuren geforceerd. Volgens de RBZ-rapportage betrof het gestolen materiaal samengedrukte resten van roodkoper, zoals koperdraad, koperen pijpjes en andere roodkoperen delen. Het weggenomen materiaal is door een mangat van 60 x 45 cm in de omheining van het terrein afgevoerd (foto’s 5, 6, 7). Dit mangat is geslepen in het eerste segment van de metalen erfafscheiding dat grenst aan de betonnen erfafscheiding (foto’s 6 en 7).
6.17.4.Op grond van het voorgaande komt het hof tot de slotsom dat het gestolen materiaal met de hand door de omheining moet zijn afgevoerd. Bij het opgegeven aantal kilo’s zal het verwijderen van het materiaal, aannemende dat een sterk persoon 30 à 40 kg kan tillen, grof geschat 850 tot 1200 bewegingen hebben gevergd tussen de containers en het mangat in de omheining, een aanzienlijke inspanning die geruime tijd in beslag moet hebben genomen, mede gelet op de plaats waar onweersproken een of meer auto’s gestaan kunnen hebben om het materiaal mee af te voeren.
6.18.1.Het audio- en beeldmateriaal dat [appellant] in het geding heeft gebracht betreft beeldmateriaal dat zij van AM heeft verkregen. Het hof heeft bij gelegenheid van het gehouden pleidooi met partijen en op hun aanwijzing naar de beelden gekeken die op geheugensticks aan het hof ter beschikking zijn gesteld. Op beide sticks staan overigens dezelfde bestanden. Het gaat om 15 bestanden, vijf die zijn genummerd A1 tot en met A6 (A4 ontbreekt) en 10 die zijn genummerd V1, V2A tot en met V2D en V3 tot en met V7. De bestanden A1 tot en met A5 betreffen audiobestanden (opnamen van telefoongesprekken) waarvan het hof niet kan vaststellen wanneer deze zijn opgenomen.
6.18.2.Uit die beelden en audiobestanden, in onderling verband beschouwd, blijkt onder meer het navolgende. De audiobestanden A5 en A6 betreffen telefoongesprekken die gerelateerd zijn aan de videobestanden V6 en V7. Deze bestanden hebben geen betrekking op de periode waarin de diefstal moet hebben plaatsgevonden. Voor zover AM aanvoert dat hieruit blijkt dat de detectoren/camera’s niet goed werkten, zegt dit niets over de werking van de detectoren/camera’s in de periode waarin de gestelde diefstal(len) moet(en) hebben plaatsgevonden.
6.18.3.Uit de audiobestanden A1 tot en met A3 blijkt dat AM en [appellant] contact hebben gehad over snoeiwerk aan bomen bij de omheining, omdat deze volgens AM kennelijk aanleiding gaven tot veel meldingen op “de camera rechts achter”. Uit de bestanden kan het hof op zich niet afleiden wanneer deze gesprekken hebben plaatsgevonden, maar in eerste aanleg heeft AM onder verwijzing naar de audiofragmenten A1, A2 en A3 aangevoerd dat zij op 27 juni 2015, 8 juli 2015 en 20 juli 2015 contact heeft opgenomen met [appellant] om [appellant] er op te wijzen dat zij vanaf de camera constant alarmmeldingen “van rechts achter” kreeg. Dit is verder door [appellant] niet bestreden, zodat het hof er verder van uitgaat dat deze gesprekken op die data hebben plaatsgevonden.
6.18.4.Het videobestand V5 betreft een kort (1 seconde) beeld van een deel van het terrein van [appellant] waar de opengebroken containers op zijn geplaatst. Het beeld vermeldt als tijdstip 2 juli 2015, 21:10:48 en toont dat er op dat tijdstip nog volop daglicht was. Het bestand V3 betreft een opname van 8 seconden die is gemaakt op 21 juni 2015 om 14:34:09. Een detail van dit beeld is hieronder als afbeelding ingevoegd.
Uit deze beelden blijkt dat de camera een goed zicht heeft op de erfafscheiding achter de containers, meer in het bijzonder op het punt waar achter de metalen tank de muur van betonelementen aansluit op de wand van metalen elementen. Zoals hiervoor vastgesteld, is op enig moment op dat punt een mangat geslepen in de metalen erfafscheiding. Op het bestand V3, zoals dat is aangeleverd, is dat mangat niet zichtbaar.
6.18.5.De videobestanden V2A tot en met V2D en V3 betreffen korte opnames (telkens ongeveer 9 à 10 seconden). De V2-bestanden betreffen opnames die zijn gemaakt op 2 juli 2015 tussen 22:40:43 (V2C) en 23:17:03 (V2B). Wetende waar zich het mangat in de omheining bevindt, kan op deze beelden bij herhaald en geconcentreerd waarnemen in de derde cirkel van links een (schaduw)beweging worden waargenomen die kan duiden op de aanwezigheid van een persoon. Op de V2A en V2D beelden is een dergelijke beweging niet zichtbaar. Overigens blijkt uit de beelden dat de takken van de achter de omheining staande bomen flink bewegen en schaduwen werpen op de omheining.
Wat bij vergelijking van deze beelden opvalt is dat op de beelden van 22:40 (V2C), 22:51 (V2A) en 23:16 (V2B) de erfafscheiding ter hoogte van het mangat in het donker ligt, terwijl op de beelden van 22:48 (V2D) deze plek vol in het licht ligt. Dat licht kan niet afkomstig zijn van de lichtbron die van voren op de tank is gericht, want het licht uit die bron is op alle vier de V2-bestanden zichtbaar, dus ook op de drie waarop dit deel van de omheining in het donker ligt.
In het als onderdeel van bijlage 3 bij het RBZ-rapport overgelegde ‘Customer Activity Report’ (CAR) van de nacht van 2 op 3 juli 2015 is om 22:46:57 genoteerd “
Attention – Bekijk de videobeelden van [appellant] op Videowall 1”. Vervolgens vermeldt dit CAR tussen 22:53 en 04:10 54 inbraakmeldingen.
6.18.6.De videobestanden V1 en V4 betreffen compilaties, aaneenschakelingen van verschillende beelden die AM heeft ontvangen. Op bestand V1 zijn tussen 00:04 en 00:27 bewegingen en lichtbronnen zichtbaar op het terrein van [appellant] , op het beeldscherm gemeten 3 cm rechts van de overgang tussen de metalen en betonnen erfafscheiding. Vergeleken met de beelden van het terrein bij daglicht is dit tussen de containers die daar zijn geplaatst. Deze beelden zijn gemaakt op 19 juni 2015 om 02:17:35 uur. In het CAR betreffende de nacht van 18 op 19 juni 2015 is weliswaar op dat tijdstip geen melding opgenomen, maar wel staan in het CAR alarmmeldingen om 03:17:09, 03:17:31, 03:17:57 en 03:18:04. Het hof kan niet uitsluiten dat dit samenhangt met de verandering van wintertijd naar zomertijd, waarbij de klok van het CAR-systeem wel, maar de klok van de camera’s niet een uur vooruit is gezet.
Vergelijkbare beelden van die avond staan in de compilatie bij 01:08, (om 02:29, met een CAR-melding om 03:29), bij 01:26 (om 02:35:47, met een CAR-melding om 03:36), bij 01:40 (om 02:36:41, met een CAR-melding om 03:36:44). Bij 01:51 (om 02:39:23, met een CAR-melding om 03:39:21) zijn opnieuw tussen de containers lichtbronnen zichtbaar. Bij 02:07 (om 02:40, met een CAR-melding van 03:40:23 en 03:40:43) is een plots oplichtende vlek te zien, die sterk de indruk wekt van een vonkenregen door het gebruik van een slijptol of van het gebruik van een snijbrander. Ook om 02:52 (CAR-melding om 03:51:55) zijn nog lichten zichtbaar, deels met een projectie op de betonnen erfafscheiding. Het hof is van oordeel dat deze lichtbronnen zich niet laten verklaren door weerspiegelingen van aanwezige lichtbronnen en dat de meldingen aanleiding hadden moeten geven tot nader handelen overeenkomstig de klantkaart.
6.18.7.[appellant] heeft onder randnummer 10 in de memorie van grieven naar deze en andere specifieke beelden op bestand V1 verwezen die door AM bij akte van depot in het geding zijn gebracht op de geheugensticks. In totaal betreft dat naast de hiervoor beschreven fragmenten van 19 juni 2015 zes fragmenten van 2 juli 2015, één fragment van 5 juli 2015, zes fragmenten uit de nacht van 7 op 8 juli 2015 en vier fragmenten uit de nacht van 9 op 10 juli 2015. Het hof heeft ook deze fragmenten bekeken. Omwille van de lengte van dit arrest ziet het hof af van een omschrijving van die fragmenten. Kortheidshalve geeft het hof zijn bevindingen op grond van hetgeen het heeft waargenomen hieronder in een tabel weer:
Start V1
Datum-tijd
[appellant]
Hof
03:33
2-7 22:10
Vonkenregen
Niet waargenomen
06:58 –
07:32
2-7 22:39 –
2-7 22:48
Trekken/duwen
aan een schot
v.a. 06:48 schaduwen op wand;
07:09 idem
07:13 plotseling helder licht, schaduwen in de vorm van silhouet van een persoon
07:26 schaduw van bewegen van een containerdeur
07:33
2-7 22:50
Persoon beweegt
Wisselende schaduwen op wand
09:03
2-7 23:12
Fel oplichten omgeving
Fel licht van achter/uit container
09:05
Niet relevant
09:20
2-7 23:17
Meermaals fel oplichten omgeving + personen
Felle lichtflitsen op wand vanuit/vanachter container, geen personen waargenomen
42:14
5-7 23:12
Personen bewegen
Bewegende schaduwen op wand
57:10
7-7 22:03
Vonken/licht
van snijbrander
oplichten omgeving
Lichtflitsen op de wand; silhouet van persoon op de wand; schaduwen op de wand die duiden op lichtbron vanuit container (zie 57:19), gedurende langere tijd (zeker tot 22:05)
57:33
7-7 22:05
Personen bewegen
Gezien (zie vorige waarneming)
1:01:20
7-7 22:32
Langdurig fel licht met beweging van een groot schot
Gezien, met silhouet van perso(o)n(en)
1:07:17
8-7 00:22
Langdurig fel licht
Gezien
1:10:04 1:10:15
Licht van onder en bewegende schaduwen
Als vorige waarneming
1:10:15
8-7 00:54
Licht en schaduwen
Vanaf erfafscheiding (rand beton/metaal) loopt een persoon die achter de aanwezige tank verdwijnt (v.a. 1:10:13)
2:01:50
9-7 23:57
Vonkenregen
Oplichten van de erfafscheiding
2:02:22
10-7 00:02
Niet relevant
2:02:27
10-7 00:03
Vonkenregen van slijptol
Oplichten van erfafscheiding, waarbij het licht plots wegvalt (2:02:30)
2:02:47
10-7 00:32
Donkere plek licht op
Oplichten van de erfafscheiding
6.18.8.Uit de als bijlagen 3 en 4 bij de RBZ-rapportage gevoegde kopieën van ‘Customer Activity Reports’ blijkt dat in de periode tussen 18 juni 2015 en 29 juli 2015 een zeer groot aantal alarmmeldingen is geregistreerd. Zo komen er op 19 juni 2015 tussen 03:29:18 en 04:32 bijvoorbeeld in één uur tijd 15 meldingen binnen en in de nacht van 4 op 5 juli 2015 tussen 19:42:58 en 06:00:36 146 meldingen. In de nacht van 7 op 8 juli 2015 komen er tussen 22:56:21 en 06:59:32 406 meldingen.