3.1De vaststelling van de feiten in het vonnis waarvan beroep onder 2. is niet bestreden, zodat het hof ook in hoger beroep hiervan uitgaat. Deze vaststelling luidt als volgt, met een door het hof aangebrachte letteraanduiding en een enkele toevoeging:
[betrokkene] huurt sinds geruime tijd van Woonpunt de woning met aanhorigheden aan de [adres] te [plaats 1] , verder te noemen: het gehuurde.
Bij beschikking van de kantonrechter van de rechtbank Limburg, zittingsplaats Maastricht van 2 februari 2017 (productie 2 bij inleidende dagvaarding) is de bewindvoerder benoemd tot bewindvoerder over de goederen van [betrokkene] .
Op 27 juni 2018 heeft de politie naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem een onderzoek ingesteld in het gehuurde. Daarvan is een mutatierapport opgemaakt (productie 3 bij inleidende dagvaarding), waaruit de volgende passages worden aangehaald:
“
Op verzoek van OPCO Ter plaatse gegaan tijdens hennephaaldag dit nav inhoud van de MMA-melding. Ter plaatse zeer onverzorgde tuin. Vrijwel alle ramen van de woning waren aan de binnenzijde afgedekt met handdoeken of lakens. In de achtertuin stonden een 4-tal auto’s. de garagepoort stond open. Via de garage was de woning niet bereikbaar. Ook deze was een grote bende. In de openstaande garage doos aangetroffen met resten van hennepbladeren. Tevens een kan met groeimiddel. Gebeld met Opco en machtiging gekregen. Inmiddels was een familielid ter plaatste en vroeg wat de reden van onze komst was. Deze medegedeeld waarna de dochter ter plaatse kwam met een sleutel van de woning. Gehele woning bekeken. Op de volledige 1ste verdieping was men duidelijk doende met de voorbereidingen een hennepkwekerij in te richten. Alle plafonds zaten vol met haken waar de apparatuur aan opgehangen moet worden. Op de vloeren lag de warmetewerende folie welke nog voor de ramen geplakt diende te worden. 1 koolstoffilter lag los op de grond. Sleutelhouder vertelde dat bewoonster de laatste weken niet meer in de woning verblijft ivm familieproblemen. Man van haar jongste dochter is plotseling overleden en sindsdien verblijft zij bij haar dochter om deze te ondersteunen. Men had zelf tijdens een controlemoment van de woning gezien dat iemand doende was met de opbouw van de hennepkwekerij. Deze personen waren aangesproken en gesommeerd de goederen wederom af te breken. Echter geen enkele sporen van braak aan de deuren en/of sloten. Hoe zijn deze personen dan de woning binnengekomen? (…)”.
Op 2 augustus 2018 heeft Woonpunt een gesprek met [betrokkene] gehad aangaande de bevindingen van de politie. Het verslag van dat gesprek (productie 4 bij inleidende dagvaarding) luidt, voor zover hier relevant:
“
De verklaring van mevrouw [betrokkene] is als volgt:
Mevrouw slaapt sinds enige tijd vaak bij haar oudste dochter vanwege haar gezondheid. Deze dochter is de mantelzorger. Haar middelste dochter heeft de sleutel van haar woning gestolen en mensen uit [plaats 2] ingeschakeld om een hennepplantage op te zetten. Mevrouw had vermoedens dat er iets niet klopte en heeft een alarmsysteem laten installeren. Dagen later ging het alarm af en mevrouw [betrokkene] is polshoogte gaan nemen. Ze zag dat er hennepattributen (haken in het plafond, zwarte warmtefolie op de vloer en een koolstoffilter) lagen. (…)”.
Tijdens dat gesprek heeft Woonpunt [betrokkene] verzocht de huurovereenkomst vrijwillig op te zeggen vanwege de vondst van de hennepkwekerij in voorbereiding, aan welk verzoek [betrokkene] niet heeft voldaan. Bij brief van 8 augustus 2018 (productie 6 bij inleidende dagvaarding) heeft de bewindvoerder bevestigd dat [betrokkene] de huurovereenkomst niet vrijwillig zal opzeggen.
Desgevraagd heeft de verbalisant per e-mail op 13 december 2018 aan Woonpunt nog het volgende medegedeeld:
“
Goedemorgen,
Meer info dan vermeld in de mutatie kunnen we niet geven. Er is geen hennepkwekerij aangetroffen. Wel was men doende met de opbouw van een hennepkwekerij. e.e.a. is geconstateerd op onze kennis en ervaring als medewerkers van het hennepteam. Wij zijn wekelijks doende met de ruiming van hennepkwekerijen. Daar er geen kwekerij is aangetroffen, maken wij geen foto’s en leggen wij enkel in een mutatie de aangetroffen situatie vast. (…)”.