Voor het geval zou blijken dat [geïntimeerde] zich níet kan beroepen op artikel 14.8 van zijn Algemene Voorwaarden oordeelt het hof reeds nu het volgende met betrekking tot de vraag of en zo ja in hoeverre [geïntimeerde] is tekortgeschoten in de nakoming van haar verplichtingen. De tweede en derde grief in incidenteel appel en de grieven van [appellant] in het principaal appel hebben hierop betrekking.
De rechtbank heeft in het tussenvonnis van 11 maart 2015 een deskundigenonderzoek gelast naar de vraag of sprake is van lekkages en van tochtproblemen in het bedrijfspand van [appellant] en zo ja, wat daarvan de oorzaak is, respectievelijk de oorzaken zijn. De rechtbank heeft de heer Verhoeven van BDA Dak- en Geveladvies B.V. tot deskundige benoemd. In het rapport van de deskundige (gedateerd op 14 november 2016, maar aangevuld op 7 juli 2017) is - voor zover hier van belang - het volgende vermeld.
Met betrekking tot de lekkages:
“Tijdens opname zijn op aanwijzing van de gebruiker sporen waargenomen die duiden op opgetreden lekkage. Langs de binnenwandbeplating zijn verkleuringen in de vorm van donkere streden zichtbaar. (…)
Tijdens de opname wordt wel geconstateerd dat ter plaatse van de dakrand aan de kopkant van het object stalen zetwerk is toegepast. Het zetwerk sluit aan op de aangrenzende profilering van de dakplaten. Het zetwerk is met wisselende overlapbreedten aangebracht (…) In de overlap is geen afdichtingsvoorziening aanwezig. Evenmin is een afdichtingsvoorziening toegepast onder het zetwerk aansluitend op de profilering van de dakplaten. Via deze detaillering kan beperkte watertoetreding in het detail plaatsvinden met mogelijk lekkage in de binnenruimte. (…)
In de dakvoet zijn de sandwichelementen circa 70 mm à 80 mm doorgezet over de gootconstructie. Onder de elementen is stalen zetwerk in de vorm van de profielen van de dakplaten toegepast. Het zetwerk sluit niet sluitend aan op de profielen. (…) Het zetwerk is op diverse plaatsen sterk vervormd. Via deze detaillering kan beperkte inwatering achter de gootconstructie plaatsvinden. (…)
Op basis van de opname op locatie en demontage van onderdelen van het dak kan niet anders dan gesteld worden dat ondeugdelijke uitvoering aan de gebreken bij de dakrand en in de dakvoet ten grondslag ligt. (…)
In de visie van BDA is het noodzakelijk het gootdetail te herstellen. Hiervoor zal nieuw zetwerk in de aansluiting met de sandwichelementen moeten worden geplaatst. Daarnaast is het nodig het zetwerk ter plaatse van de dakranden te vervangen.”
Met betrekking tot de tochtproblemen:
“Tijdens het uitvoeren van de blowerdoortest en bijbehorende lekdetectie is waargenomen dat op verschillende posities luchtverlies plaatsvindt via aansluitingen die in basis luchtdicht horen te zijn. Dergelijke luchtlekken kunnen comfortverlagend zijn en het gevoel van tocht geven aan de gebruiker. (…)
Tijdens het uitvoeren van de lekdetectie blijken de grootste problemen in de gebouwschil bij de aansluitingen van de sandwichpanelen op de stalen hoofddraagconstructie te zijn. Bij bijna alle openingen in de sandwichelementengevel, bij deuren, ramen, overheaddeuren en plaatselijk bij onderaansluitingen, wordt in meer of mindere mate luchtinfiltratie waargenomen. In de MDG Kwaliteitsrichtlijn 2010 is omschreven dat bij aansluitingen van sandwichelementen aan de binnenzijde van de constructie afdichtingen moeten worden aangebracht. Het betreft hier bijvoorbeeld de aansluitingen van sandwichpanelen op de achterliggende staalconstructie bij ramen, deuren en andere doorvoeren. Waargenomen is dat deze afdichtingsbandjes over het algemeen tijdens montage niet aangebracht zijn. (…)
Door [de leverancier van de panelen](het hof begrijpt: de leverancier van de panelen)
wordt aangegeven dat bij de toegepaste panelen een gapjoint connection van 2 mm met een tolerantie van+2 mm geoorloofd is. (…) Op meerdere posities is waargenomen dat de maximale voegbreedte van 4 mm overschreden wordt. De panelen zijn hierdoor niet geplaatst volgens voorschriften van de leverancier. (…)
Wanneer de geconstateerde luchtlekken in de gebouwschil hersteld moeten worden op de wijze zoals de constructie tijdens montage uitgevoerd had moeten worden moeten de gevels gedemonteerd worden. Na demontage kunnen de nodige bandjes aangebracht worden tussen panelen en achterliggende constructie en moeten de platen worden gemonteerd volgens de voorschriften van de leverancier.
De kosten die hiervoor gemaakt moeten worden staan echter niet in verhouding tot het oplossen van de problemen.
Geadviseerd wordt de huidige constructie aan de binnenzijde af te dichten middels kitvoegen. Het afdichten van sandwichpanelengevels middels kitvoegen is een geëigende methode welke afdoende is voor de huidige problematiek.