Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
5.Het verloop van de procedure
- het tussenarrest van 25 april 2017 waarbij het hof een comparitie na aanbrengen heeft gelast;
- het proces-verbaal van comparitie van 14 juli 2017;
- de memorie van grieven met producties;
- de memorie van antwoord;
- de akte van [appellante] ;
- de antwoordakte van [geïntimeerde] .
6.De beoordeling
Near Miss Report’ opgemaakt (productie 3 inl. dagvaarding), waarin vermeld is – kort gezegd – dat de lading niet zonder meer kon worden gelost in verband met het risico van schade en verlies van de lading (“
High potential of further disturbing the load could mean loss of the load”).
Only one strap used every few metres which was place[d]
all round the stack and not each level of pipe”). Verder vermeldt het rapport (blz. 4) onder meer:“
Internal load had been incorrectly strapped and something on route had caused the load to move”.
Erstinformation) van [verzekeringsmaatschappij] van 21 september 2015 (prod. 4 inl. dagv.) is vermeld (blz. 3): “
Mehrere verwendete Kanthölzer an den Seiten des Aufliegers sowie zwischen den einzelnen Staulagen der Rohre waren verschoben beziehungsweise gebrochen.”Als ‘
Schadenursache’ vermeldt het bericht (blz. 4)
: “Vorstehend beschriebene Beschädigungen beziehungsweise reklamierte Aufwendungen zur Entladung waren durch mechanische Belastungen als Folge eines Ladungsverschubes während des Transportes aufgrund einer nicht transportsicheren Ladungssicherung entstanden.”
von einander entfernten Kanthölzern”, met een wig boven en onder aan de voorste en achterste, maar niet aan de middelste balk, en tien spanbanden over de lading. Onder het kopje “
Bewertung“ staat: “
Die Ladungssicherung war alsnichttransportsicher zu bewerten. Die Stahlrohre wurden durch die gewälte Ladungssicherung nicht daran gehindert, von einer Seite auf die andere zu rollen. Auf die Weise wurde die Transportkonstruktion beschädigt (..)”Over de oorzaak schrijft het rapport:
“Die Stahlrohe konnten sich aufgrund der nicht transportsicheren Ladungssicherung innerhalb der Laden bewegen. Aufgrund dieser Bewegungen stießen die Rohre der untersten Lage mit großer Krafteinwirkung gegen die angebrachten Keile, die dadurch von den Hölzern gelöst wurden. (..) Die Rohre der untersten Lage breiteten sich auf der Ladeflache zu beiden Seiten aus. In der Folge zerbrachen die Kanthölzer der oberen Lagen (..)(blz. 11).”
the complete lashing and securing by himself” te doen. “
Since the driver has applied a couple of lashes and left the [geïntimeerde] premises to probably finish the load on a nearby parking lot (..) [geïntimeerde] staff can obviously have no responsibility on the correctness of this lashing”. Bij die brief voegde [geïntimeerde] een dvd waarop de hele beladingsoperatie was vastgelegd.
als de chauffeur zelf met spanbanden de lading gaat vastzetten (..) de situatie[ontstaat]
dat de vervoerder de stuwageverplichting van de afzender heeft overgenomen (..)[en]
de vervoerder aansprakelijk is voor de schade ten gevolge daarvan”. De chauffeur heeft in dit geval bovendien slechts een te beperkt aantal spanbanden aangebracht, en dat ook nog ondeugdelijk, aldus [geïntimeerde] . Zij betwist dat de chauffeur nog een visuele controle heeft uitgevoerd, zoals [appellante] heeft gesteld.
schade” in de door de CMR bedoelde zin, mede gezien het bepaalde in artikel 23 lid 4 (slot) CMR (“
verdere schadevergoeding is niet verschuldigd”) en het oordeel van de Hoge Raad in het Cargofoor-arrest (15 april 1994 ECLI:NL:HR:1994:ZC1333) en het Transfennica-arrest (HR 18 december 2015, ECLI:NL:HR:2015:3624) dat artikel 17 CMR slechts een regeling geeft voor aansprakelijkheid van de vervoerder voor verlies van of schade aan het vervoerde goed dan wel voor vertraging. Tussen partijen staat immers vast dat de buizen zelf zodanig geringe schade hebben opgelopen tijdens het vervoer, dat zij zonder problemen zijn gebruikt voor het doel waarvoor de geadresseerde ze had aangeschaft.
voor andere schade dan schade ten gevolge van verlies van of schade aan de zaken is de vervoerder niet aansprakelijk”). Artikel 8:1098 lid 3 BW tenslotte bepaalt dat onder beschadiging mede wordt verstaan “
ieder ander schadeveroorzakend feit” (dan verlies of vertraging). Uit de memorie van toelichting bij artikel 8:1098 lid 3 BW blijkt dat het begrip beschadiging niet uitsluitend betrekking heeft op materiële beschadiging of verlies van de vervoerde goederen, maar ook schade omvat veroorzaakt is door schending van andere op de vervoerder rustende verplichtingen, zoals bijvoorbeeld het niet tijdig ter beschikking stellen van het voertuig (TS II en MvT 15 966, Parl. Gesch. 8, p. 1043). De rechtbank heeft blijkens haar oordeel in rov 3.10 slot (“
Het aansprakelijkheidsregime van de AVC moet geacht worden tevens betrekking te hebben op schade als gevolg van het verschuiven van lading, zoals die welke zich in het onderhavige geval heeft gemanifesteerd”) hierover een duidelijk oordeel. Wat hier ook van zij, als het hof veronderstellenderwijs ervan uitgaat dat er in dit geval sprake was van “schade” als bedoeld in CMR en AVC, geldt het volgende.
Naar het oordeel van het hof kan de schade in dit geval het gevolg zijn geweest van stuwage door [geïntimeerde] en heeft [geïntimeerde] dit bewijsvermoeden niet ontzenuwd. Tot dat oordeel komt het hof op grond van het volgende.
Only one strap used every few metres which was place[d]
all round the stack and not each level of pipe” en “
Internal load had been incorrectly strapped”.
De man met het zwarte shirt op de overgelegde videobeelden is de chauffeur. (..) Het is juist dat [geïntimeerde] voor de stuwage heeft gezorgd. De daarvoor gebruikte balken en wiggen waren van [geïntimeerde] . De buizen zijn op elkaar gelegd met daar tussen houten balken. Door het gewicht van de buizen kunnen de balken dus niet breken.(..) Hij[de chauffeur, hof]
had kunnen zeggen dat de stuwage anders had gemoeten. Dat heeft hij niet gezegd. Als hij dat wel had gezegd, dan had [geïntimeerde] de buizen anders geladen.”
Het hof concludeert dat [appellante] voldoende heeft aangetoond dat de stuwage door [geïntimeerde] niet naar behoren was en dat [appellante] aan haar controleplicht heeft voldaan in het licht van de verplichting van [geïntimeerde] om te stuwen, mede gezien het feit dat het hier om een zeer zware lading ging die door [geïntimeerde] met een kraan op de vrachtwagen was geladen, een gespecialiseerd en secuur werk, dat door de chauffeur slechts (zoals hij ook schrijft) visueel gecontroleerd kon worden.
Er is een incident geweest tijdens het vervoer waardoor er een zijwaartse kracht op de lading is uitgeoefend. (..) Dat is waarschijnlijk de oorzaak voor het verschuiven van de lading.”Door [de Group] is hierover in haar rapport opgenomen dat
“something on route had caused the load to move”.